Proč při kojení nehubnu?

31. črc 2024

Ahoj, nevíte čím by to mohlo být že všichni kolem mě při kojení hubnou/hubly a já naopak přibírám??
Když se pak o tom s některou maminkou bavím tak mi řeknou že je to blbost. Že při kojení se hubne 😐.
Jsem 9m po druhém císaři. Vrchol v těhotenství bylo 92kg. Pár dní po porodu jsem měla 83 a vyšplhalo se to na 87 😐. Ano občas si dám něco dobrého, něco sladkého. Ale jinak nemůžu říct že bych se přežírala. Každý den lítám venku s kočárkem....

rnika
31. črc 2024

To ti nikdo nevysvetli, bohužel. Jak občas říkám - příroda je někdy svině 😁 U mě to také nefungovalo. Odkojila jsem 4 děti a u všech jsem zhubla pouze to co jsem " nechala" v porodnici, u kojení ani ťuk 😔

palja
31. črc 2024

Já jsem kojila 2 děti a mladší dceru ještě kojím, kojím v kuse téměř 6 let a nikdy jsem nezhubla, naopak jsem dost přibrala. Když byl malé rok a kojení už nebyla její výhradní strava tak jsem začala hlídat jídlo, abych byla v kalorickém deficitu a teprve po striktním hlídání stravy jsem něco zhubla.

kayty
31. črc 2024

Mám odkojené obě děti do 1,5 roku a ani v jednom případě jsem nezhubla. Jen to, co jsem nechala v porodnici. U kojení ani náhodou. Nepočítám to, že u starší, která byla náročná, jsem nic nejedla a zhubla tím. Až se to ustálilo, tak jsem ty kila měla zpět i s bonusem.
Až jsem přestala kojit, tak jsem najela zpět na svoji stravu a pak to šlo.

lucie7411
31. črc 2024

Ja pri kojeni pribirala raketovou rychlosti, take jsem to nechapala😔🤷‍♀️

aedoss
31. črc 2024

Já to mám úplně stejně jako ty! Mléka mraky, ale dolů ani ťuk. 🤷 V prvním těhotenství jsem nabrala 20 kg. 🤦A taky jsem slyšela, že je to voda, že to zůstane v porodnici. Zůstalo tam pět kg. Tak nějak pomalounku jsem začala hubnout až po odstavu druhého dítka. Než přišlo neplánované třetí. 😁 Takže jsem zase tam kde jsem byla.

cilkat
31. črc 2024

Tvorba mléka vyžaduje energii - proto dost lidí hubne, protože "skrytě pálí energii" . ALe já kojila dlouho obě děti a u obou jsem přibírala. protože u mě pálení energie znamenalo, že jsme se pak akutně potřebovala najíst - a to hned a rychle, tudíž jsme často sáhla po nějakém rychlém cukru... Rozhoupe se tím inzulin i cukr, já pak měla propady, kdy mi bylo na omdlení, což si se dvěma malejma prckama fakt nemůžu dovolit, takže jsem opět sáhla po rychlém cukru a tak... a propracovala se až k náběhu na cukrovu.
Kdyý mi to pak diabetolog vysvětlil, shodila jsme asi 5 kg a níž to nejde, ale cukr se srovnal... Holst stále zajídám nevyspání a nestíhání, ale aspoň si hlídám, abych fakt jedla cíleně a něco rozumného.

jannym
31. črc 2024

Ja u prvniho ditka zhubla extremne, duvodem byla neodhalena snizena funkce stitne zlazy…u druheho jsem uz byla medikovana a stabilizovana a to uz jsem nehubla…

palja
31. črc 2024

@cilkat tak jsem to měla i já a mám prediabetes. Dietní chybou se můžu k cukrovce "prožrat". Tak už to musím hlídat.

ondul
31. črc 2024

Ja sem sice nehubla, ale jedla sem jak protrzenej buben a nic nepribrala. Vecer sem snedla tabulku cokolady a nepribrala sem ani tuk, mela sem hrozne potrebu cukru. S intenzitou kojeni to postupne ubyvalo a po ukoncenu kojeni bych tabulku cokolady nedala ani nahodou 😁 uz tu chut nemam.

alice180
31. črc 2024

A vysvětlili ti ty maminky, když je to teda blbost, proč nehubnes. Já znám pouze jednu, co hubla. Ale je otázka jestli to bylo kojením, protože se dost skrtila v jídle, aby byla šlank po porodu.

adelisss
31. črc 2024

Možná to úplně nechceš slyšet, ale chození s kočárkem nemusí být dostatečný pohyb. Já jsem nejvíc hubla, když dcera začala chodit. Nechala jsem ji chodit co nejvíc i venku, neustále jsem jí stála za zadkem na hřišti, protože chtěla všude vylézt. Potom běhání za odrážedlem bylo taky slušné fitko. Od 1 roku jsme chodili pravidelně na bazény...

cilkat
31. črc 2024

@palja U mě to byl taky prediabetes, ale těma pár kg dolů se ten cukr zase srovnal, takže... Jen nesmím znova přibírat, no O🙂

luhana
31. črc 2024

Já to znám z obou stran- u prvního syna jsem hubla raketově, v jídle se neomezovala. Po dvou letech jsem ho odstavila a měla jsem -5 kg než před těhotenstvím. Teď u dcerky je nemožné cokoliv zhubnout 🤷‍♀️

hvezdicka09
31. črc 2024

Nečetla jsem komentáře. Po druhem porodu jsem měla po půl roce stále 10 kg nahoře, kojila jsem, hlídala si jídlo, litala s kočárem, za starším, cvičila, nic. Ze zoufalství jsem začala používat kaloricke tabulky a bez cvičení měla za tři měsíce těch 10 kg dole.

me_druhe_ja
31. črc 2024

@adelisss Ono je chození s kočárkem a chození s kočárkem. První dítě spalo krásně v kočárku, obula jsem běžecký boty a chodila jsem ostrým tempem klidně dvě hodiny. A bylo to vidět i cítit. 🙂 pokud někdo bere chození s kočárkem, že se plouží kilometr za hodinu a pak hodinu sedí u kávy v parku, tak to je k ničemu no. 🙂
Naopak jak děti začly chodit a být bez kočárku,tak je to na nic. Chodíme pomalu, všude se zastavujem, půl hodiny dřepíme na hřišti. 😀 skrz pohyb zlatý malý děti spící v kočárku 😀

me_druhe_ja
31. črc 2024

Jinak autorko, fakt nejsi jediná. Já se taky těšila, jak kojením zhubnu a ani prd. Poprvé ještě jakžtakž aspoň něco, ale minimum. Jedla jsem normálně, kojila jsem plne a prd.
Tohle je prostě individuální, každý to má jinak. Stejně jako někde v těhotenství nabere 20kg a jinej 5kg. A není to o jídle nebo pohybu.....

danus89
31. črc 2024

@me_druhe_ja holka ja taky chodila pravidelně kazdej den,dokud to šlo teď v tom vedru se nedá.. kazdej den,dopo i odpo a stejně kynu

adelisss
31. črc 2024

@me_druhe_ja Asi záleží i na tom dítěti, protože moje dcera ráda i běhala. Třeba do silnice. Takže člověk musel být pořád ve střehu. Doma vylezla na stůl, na linku, ve 2 letech přelezla i branku pro batolata, takže ani doma nebyl klid.

adelisss
31. črc 2024

Jinak mně osobně přijde nebezpečné pro váhu takové to uždibování. Zjistila jsem, že je blbě, když si nedám pořádné jídlo jako snídani, oběd a večeři. Ale místo toho tam něco slupnu, zhltnu, za chvilku zase, nejlépe ve stoje a ani to pořádně nepokoušu. Když jsem si to všechno jednou sečetla během takového ujídání, bylo to víc kalorií, než kdybych si dala 3 normální plnohodnotné jídla.

maruskao
31. črc 2024

já mám odkojené dvě děti a ani u jednoho jsem kojením nezhubla. A teď mě čeká kojení miminka, až se narodí a moc to řešit nehodlám. Z jednoho prostého důvodu:
U druhého prcka jsem chytla na konci šestinedělí covid. Moc jsem toho nejedla. A místo abych začala hubnout, tak jsem akorát začala přicházet o mléko. Miminko plakalo a mělo hlad a já měla "prázdná" prsa. Naštěstí jsme to zvládli zase rozběhnout. Já sice pořád s kily navíc, ale plně kojeným a spokojeným miminkem.

mourovatakocka
31. črc 2024

Taky jsem při kojení nehubla 😁 Vždycky když to někde čtu, směju se, až slzím 🙈 Hubnutí šlo až úpravou stravy a pohybem s kočárkem, samo od sebe ne 😊

mysh_me
31. črc 2024

Je to individualni a rozhodne to hubnuti neni pravidlo. Je pravda, ze kojeni spotrebovava energii, ale moje telo treba zareagovalo tak, ze kdyz potrebuje na kojeni vice energie, je potreba ukladat vice tuku, aby nam energie nedosla a dite nehladovelo! 😀 behem kojeni jsem pribirala snad rychleji nez v tehotenstvi, a po 1,5r kojeni jsem mela o 5kg vic nez s kolika jsem sla rodit 😬 nastesti po odstaveni to zacalo jit zase samo pomalu dolu, a to jsem ani neudelala zadna dietni opatreni. Ted kojim druhe dite a vaha stoji, uz rok je stejna jako po navratu z porodnice, ale po te prvni zkušenosti jsem za to jeste vdecna 😀 v hubnuti kojenim bych si netroufala ani doufat 😅 staci ze to neleti nahoru… a to porad jim stejne, snazim se vyvazene, ale nijak to neskrtim, tak normalne.

mabs
31. črc 2024

Na kecy ostatních se vyprdni. Tohle má každá jinak.
Já jsem třeba během kojení neshodila ani deko. A to jsem fakt makala. Zbytečně. Po ukončení kojení se ta váha začala pomalu hýbat.

ester_ka
31. črc 2024

Já u prvního dítěte kojením hubla,a druhého váha stála, u třetího kojím jak vzteklá a váha roste...ach jo...

sedmiteckas
31. črc 2024

Já skoro nekojila, takže nemůžu přidat moji zkušenost, ale třeba kamarádka kojením zhubla, prostě velký výdej energie na tvorbu mléka, a co kojit přestala, přibrala.

antoinet
31. črc 2024

Kojení není kouzlo, díky kterému se hubne a které pokryje i nevhodně nastavené stravování. Zkus si spočítat vhodný příjem pro hubnutí tobě na míru a připočítej cca 300 kcal pro pokrytí kojení, to je asi jedna svačina. Pár dní si to piš do kalorických tabulek a uvidíš přesně, proč nehubneš.