Přikládání po porodu. Jak to je?

12. dub 2021

Maminky jak to je s přiložením k prsu po porodu? Při prvním porodu jsem přiložila až někdy za šest hodin. Na sále vůbec, porodní mi to vůbec neporadila a já o kojení neměla ani páru. Nikdy jsem se pak už nerozkojila. Tentokrát bych to chtěla udělat všechno dobře. Ale nevím kdy přiložit a jak často potom přikládat.... Děkuju

kikca88
12. dub 2021

Ja vzdy prikladala uz na porodnim sale. Mam 3ti dite a vsechny jsem kojila😉

mamikry
12. dub 2021

Poprvé jsem zkoušela přiložit hned po porodu, ale nepovedlo se. Podruhé jsem byla po sekci a miminko se taky nepřisálo, další pokus byl až za dvě hodiny na JIP a taky bez většího úspěchu, malého dokrmovali. V obou případech jsem se rozkojila bez větších problémů a kojila přes rok, než jsem odstavila.

autor
12. dub 2021

@mamikry takže i když jsem minule přiložila až za dyl tak to důvod k nerozkojení být nemusel? A přiložit teda už hned na sále? A pak kdy zase třeba? Za tři hodiny? Nebo co nejdřív?

mamikry
12. dub 2021

Z mé zkušenosti se dá rozkojit i po delší době. Ono hlavně miminko ze začátku ještě chvíli pít ani nepotřebuje, mělo by mít ještě zásobu "na cestu ven" 🙂. Každopádně, když budete častěji přikládat, tak se tím nic nepokazí. Že miminko pije, poznáte podle toho, že polyká mlíčko, koukejte mu na krček. Kojte, jak často je potřeba, na nějaké intervaly se neohlížejte.

biciklissie
12. dub 2021

Já měla císaře, mimčo mi jen z rychlíku ukázali a po nějaké době znovu taky. Myslím, že poprvé jsem ji přiložila až někdy vecer nebo v noci, to už mohlo být tak šest nebo deset hodin po porodu. Malá se pořádně prisala až druhý den, po takové té sladké věci na rty. Pak už se přisávala pravidelně a mě se druhou noc i nalila prsa. Kojení i tak nedopadlo, ale s tímto to evidentně nemělo souvislost. Myslím, že přikládaní hned a také hodně tělo na tělo s kojením hodně pomáhá, ale určitě to není tak, že když se hned nepřiloží, tak je po kojení.

vikinkav
12. dub 2021

Prilozit chvili po porodu jeste na sale a pak podle potreby, max po 3 hodinach miminko probudit a nabidnout, ze zacatku bych ho klidne nechala i dele spinkat, treba 4-5 hodin pokud pospi, oni maji jeste plna briska a nepotrebuji toho zatim tolik 🙂

autor
12. dub 2021

Tak já přiložím hned a pak tak často jak to půjde. Jen mi řekněte ještě jednu věc. Po prvním porodu jsem absolutně nemohla spát. Jenže co když teď usnu a vzbudím se třeba až za pět šest hodin? Malá mi minule pořád spala a vůbec jsme ji nemohli probudit. Takže kdyby bylo mimino to samé, tak prospímd třeba půl noci a to asi nebude dobrý, ne? A Když budu na pokoji s jinou maminkou, tak si asi budu muset nařídit budík, jenže bych ji s minimem zase nechtěla budit.... Tak jak jste to dělaly vy? Chtěla bych nadstandard ale ten asi bude plný😞

klokanka31
12. dub 2021

Mně přiložili malou hned na sále, a potom jsem zkoušela když jsme dorazili domů. A rozkojila jsem se dobře 🙂

autor
12. dub 2021

@klokanka31 závidím! Já se nikdy plně nerozkojila😕 až jsem z toho měla deprese a zničeny půl rok, kdy jsem se hrozně trápila, že nejsem schopna nakrmit vlastní dítě😕

mamikry
12. dub 2021

To si pak užívejte spavého miminka, můj řvoun nechtěl spát vůbec a na prsu by nejradši visel pořád 🙂. Ne, vážně. Myslím si, že vám hormony ani hlava nedovolí spát tak dlouho, aby miminko strádalo. Já jsem teda budík nikdy nařizovat nemusela. Druhý prcek se mi už od porodnice budil jednou za noc, nechala jsem ho, na kojení to nemělo vliv.

autor
12. dub 2021

@mamikry ja právě všude čtu, a i mi to minule poradila laktační.že musím budit a to hlavně v noci..... Že ne větší přestávka jak dvě hodiny😟

mamikry
12. dub 2021

Tak to vám zase nechci dávat špatné informace, laktační poradkyně by tomu měla rozumět víc, ale já jsem na kojení v noci nebudila a problém to nebyl. Malý mi spal v kuse tak pět hodin.

klokanka31
12. dub 2021

Tohle si žádná nemůže vyčítat... Já zas měla deprese protože jsem chtěla kojit, a moje máma mi za to pořád nadávala, že malou trápím hlady, a ať jí dám sunar... Co já se nabrečela, nakonec jsem to neustála a vzdala to, asi po 4 měsících. Dodnes si to vyčítám 😒

klokanka31
12. dub 2021

@mamikry Taky jsem v noci na kojení nebudila. A nebyl problém.

tynka9
12. dub 2021

U nás v porodnici nechávali děti vyspat. U prvního jsme ho poprvé prilozili až po několika hodinách, porod byl komplikovaný, padaly ozvy, napil se plodovky, měl horší saturaci. Pak byl chvilku na jip, rozkojíla jsem se dobře, on pil za dva. No a u druhé císař, k prsu jsem ji dostala hned. Pak asi ještě párkrát přinesli přes den, ale to si teď moc nevybavuju, ale spala celou noc až do pozdního dopoledne. Kojila jsem 18 měsíců. Podle mě je dobré přiložit hned, ale nemusí to být záruka rozkojení se. Stejne tak to, že se nepřipojí hned neznamená, že kojit nebudeš... vlivů bude víc. Někdo má mlika na rozdávání, někomu dáno není i kdyby se na hlavu stavěl. Někdo sice kojí, ale má to vybojováné přes odsávačky, laktační poradkyně a já nevím, co ještě...

levandule_k
13. dub 2021

@klokanka31 Dej sunar, fakt potřebuje slyšet každá, kdo s kojením bojuje.

autorka Vůbec bych si nepřipouštěla, že to minule nešlo. Přikládala bych, jak jen to půjde. Kolostrum je také důležité. Po dvou hodinách bych ji nebudila, to je hrozně málo. Pokud by se sama neprobudila po 3-4 hodinách, tak bych ji asi zkoušela budit po 4 hodinách. Pokud chceš podpořit laktaci, tak je fajn kontakt kůži na kůži a hodně pít. V noci se doporučuje kojit, protože je tvoří nejvíc mléka kvůli tomu, že v noci tělo produkuje prolaktin. Našla bych si laktační poradkyni, abych měla pocit jistoty, že můžu s někým konzultovat, ale ony jsou laktační poradkyně a laktační poradkyně a názory se různí. Kojila bych na požádání, klidně po hodině. Ono se dřív doporučovala, kojit v intervalech, aby se nemíchalo mléko kvůli trávení, ale MM je uzpůsobené dítěti, tam to nevadí. Nedělala bych to, co mě stresuje.

Někde na netu je příběh ženy, která se rozkojila, když adoptovali dítě a teď dělá laktační poradkyni.

codal
13. dub 2021

Určitě je fajn, když si malou priložíš už na sále, ale nezaručuje to, že se rozkojíš. Hned tu první noc mi sestřičky řekly, že prcek je nalokany plodové vody, takže ani moc pít nebude. Malá taky hodně spala, ale já si ji vzala do postele a prostě nabízela prso, když se trochu probrala, ona zkoušela dudat. U první jsem si nařizovala budíka, protože moje tělo ještě nebylo zvyklé se samo od sebe budit, u druhé už jsem se tak nějak budila automaticky. Ale je zbytečný tu první noc na sílu budit, ty děti většinou fakt nechtějí a i ty se musis dat po porodu do kupy a odpočinout si. Rozkojit se dá v pohodě až ten další den.

huggieska
13. dub 2021

Miminko patří hned k mamince a ideální je bonding a nechat ho dospět samo k samopřisátí. A kojit kdykoli si řekne, i takřka nonstop je v pořádku 🙂. Samozřejmě se dá rozkojit i po odloučení a cs, ale pro ten start je to nejlepší takto.

codal
13. dub 2021

Pro dobré rozkojeni je opravdu dobré kojit v noci co nejčastěji, alespoň každé tři hodiny ze začátku, aby se to všechno rozjelo, ale já se třeba rozkojila až po dvou měsících doma. U druhé už to šlo samo. Hodně štěstí ❤️ a i kdyby se to nepovedlo, tak nejdůležitějších je, abyste obě byly spokojené.

mysh_me
13. dub 2021

Rozhodne si nemyslim, ze uspech prvniho prilozeni urcuje, jestli kojeni vyjde nebo ne. Je tam hrozne moc faktoru a tohle je jen jeden z nich. Ja taky na sale neprikladala, mala nebyla dost fit na bonding a byla jsem rada ze jsme ji mohli aspon pochovat v zavinovacce. Narodila se ve ctyri odpoledne, kolem seste odesel manzel a na pokoj mi ji nedali, protoze jsem porad omdlevala (nemohla jsem sama ani na zachod). Takze poprve jsem ji zkusila prilozit az druhy den rano, to mi ji pres den vozili na kojeni, a v noci si ji zase odvezli. Az od dalsiho dne jsem ji mohla mit u sebe, v noci jsem kojila vlastne az treti noc v porodnici, a stejne jsem se rozkojila v pohode. Z porodnice jsme odchazeli na plnem kojeni, a stejne jsem si za tri tydny zvala domu laktacni, protoze se nam problemy nevyhnuly... takze nic neni zaruka niceho 🙂 nekdy se to kojeni musi vybojovat, a nekdy to ani tak nejde... ale prilozeni na sale neni rozhodujici, z moji zkusenosti mam spis pocit ze se to precenuje 🙂

jinajanna
13. dub 2021

První dceru mi přiložili až 12 hodin po císaři, ani si nelízla a pak mi ji přivezli až za dalších asi 20 hodin a rozkojila jsem se, o tom to úplně není.

klokanka31
13. dub 2021

@levandule_k Já s kojením nebojovala, malá přibírala pěkně...

levandule_k
13. dub 2021

@klokanka31 Aha, já to pochopila tak, že vyskytl problém s kojením a malá brečela hlady, když tvoje mamka propagovala umělé mléko...

klokanka31
13. dub 2021

@levandule_k Nene, já kojila dobře, ale máma to nemohla pochopit, že prostě musí mít hlad, že u nás nikdo nekojil, tak že přece nemůžu ani já... Zažila jsem si fakt peklo. Byli i scény když jsem řekla že je to to nejlepší pro malou, lepší než nějaký pitomý sunar, tak pak se urazila a nadávala/brečela že teda my jsme chytřejší než oni, že nás taky sunar nezabil... 😣

fouskovi
13. dub 2021

Mě oba kluky přiložili hned na sále po porodu

levandule_k
13. dub 2021

@klokanka31 Teda to je strašný, když matka takhle nepřeje. Přijde mi, že nemohla rozchodit, že ty kojíš a ona nekojila, tak přece nebudeš ani ty.