Přetrvávající laktace i po 6 měsících

hnedoocko79
13. led 2019

Koníkovky zlaté,všeho znalé,jdu si pro radu.Syna nekojím už cca 6 měsíců.Myslela jsem,že se mi mlíko postupně vytratí,ale bohužel.Prsa se mi nalévají,odstříkávám do úlevy.Vyzkoušela jsem už všechno možné na zastavení - zavazovat prsa,ledovat,bylinky,vynechat mléčné výrobky,ricinus comunis,od gynekoložky předepsaný Dostinex a nic. Už jsem z toho zoufalá,Třeba někdo poradí 🙂,jen podotýkám,užívám kortikoidy,takže moje mlíko není použitelné 😉.Děkuji.

no_title
13. led 2019

@hnedoocko79 nevím, jestli to neříkám pozdě, ale s kortikoidy kojit smíte. Já jsem po porodu pár měsíců brala kvůli nemoci koňskou dávku kortikoidů - 30 mg Prednisonu orálně (což je "horší" než kortikoidy ve spreji na astma nebo v mastičkách) Byla jsem oteklá, bylo mi blbě, ale kojit jsem směla dle neuroložky. Nesmí se jen ale např. s Imunosupresivy, ty miminku skutečně škodí. Bohužel někteří lékaři zakazují kojit v podstatě s jakýmikoli léky, přesně z tohoto důvodu jsem nedostala antidepresiva, i když jsem měla těžkou poporodní depresi. Měla jsem na výběr - léčbu a přestat kojit nebo homeopatika. Věděla jsem od ostatních holek, co kojili se stejnými problémy, že jsou antidepresiva, které se při kojení smí, ale podle něj prostě všechno jde do mléka, takže dokud neodstavím, tak nic no. Nakonec jsem si musela pomoct sama. 😀

hnedoocko79
autor
13. led 2019

Děkuji za odpověď,ale tím zastavení laktace nevyřeším 🙂

no_title
13. led 2019

@hnedoocko79 jasně, to už chápu, já jen kdyby to četl někdo, koho by se problém taky týkal, tak aŤ se ví, že s Prednisonem / Medrolem se smí kojit 🙂 Dle informací z webu do 10 mg denně, ale já brala pár týdnů po porodu 30 mg a pak dále asi 4 měsíce 10 a měsíc 5 mg. Všichni to věděli, i pediatr a ok.

hnedoocko79
autor
13. led 2019

Je pravda,jak píšeš,že pokud kojíš a bereš nebo potřebuješ brát nějaké léky,tak ti dá ve většině případu lékař na výběr,bud kojit nebo léky.

ivuska1986
13. led 2019

@hnedoocko79 Ahojky, mě pomohl mátový čaj. Nesměla jsem pít meltu či caro, to se mi mlíko opět tvořit začalo. Dva dny jsem třikrát denně pila mátový čaj a neodstrikala a pak už byl klid. Držím palce.

alcar
13. led 2019

@no_title Prednison je imunosupresivum.

alcar
13. led 2019

Jinak se mi zda, ze na zastaveni laktace ma vliv i salvej. Nicmene si myslim, ze toto bude uz spis nejaka hormnalni zalezitost. Poradila bych se s gynekolozkou znovu.

hnedoocko79
autor
13. led 2019

@alcar děkuji,k mudr. samozřejmě dojdu,šalvěj nepomohla

no_title
14. led 2019

@alcar není 🙂 mám Myastenii už asi 16 let, cca tak dlouho se s nimi léčím 🙂 Prednison a Medrol je ze skupiny Glukokortikoidů a Imuran je imunosupresivum. Imuran vyloženě snižuje imunitu. Prednison (kortikoidy) je hormon, který se používá u mnoha závažných nemocí, i u těch, kde si lékaři neví rady, protože díky němu se nemoc dá dobře potlačit. Jelikož ho máme v krvi v jisté míře všichni, tedy i v MM, není to takový problém jako třeba Imuran nebo Cytostatika 🙂 Naproti tomu Imuran je průšvih, nesmí se ani před plánovýmým těhotenstvím.

alcar
14. led 2019

@no_title glukokortikoidy jsou druhem imunosupresiv. Prednison je opravdu imunosupresivum.

no_title
14. led 2019

@alcar asi mi to ta doktorka špatně vysvětlila. Každopádně kortikoidy se při kojení smí, ale Imuran apod. ne.

bayt
14. led 2019

@no_title Prednisone je imunosupresivum samozřejmě...

alcar
14. led 2019

@no_title ono na tom az tak nesejde, dulezite je, ze se pri kojeni i v tehotenstvi uzivat muze. Pokud vim, tak ho nekdo uziva i pred planovanym IVF.

no_title
14. led 2019

@alcar jj vím, nás IVF čekalo a brala jsem předtím asi 2 měsíce Prednison 10 mg. Aby se chytil a tak. Akorát jsem teda měsíc předtím otěhotněla přirozeně 😂 ale taky to možná potlačilo nějakou autoimunní reakci proti dítěti, kdoví no 😀

bayt
14. led 2019

@alcar No nevím, třeba naše Dr je toho názoru, že by se to u těhotenství užívat nemělo, nebo max. tak minimální dávky. Je fakt, že je dost opatrná. Ale co se týče zakladatelky, tak jí to asi moc nepomohlo. Osobně bych zkusila potlačit laktaci chladnými zábaly, a co zkusit i čínskou medicínu? Nebo pak hormonální terapie. Dám odkaz na lékaře v SZ.

alcar
14. led 2019

@bayt jj, odbocily jsme od tematu. 😉

no_title
14. led 2019

Jinak k tématu mě ještě napadá, zkusila bych si nechat udělat hormonální profil na hladiny prolaktinu. Může být problém v tomto.

katkaxs
14. led 2019

Brala jsem homeo, pila šalvějový čaj, mátový čaj, odstříkávala do úlevy (opravdu jen minimálně). Žádná reakce. Hormony jsem nechtěla. Protože jsem po více jak týdnu nemohla vydržet bolavá nateklá prsa, ruply mi nervy a udelala jsem zdánlivě blbost.. Odsála jsem to všechno! Další mléko se utvořilo jen minimálně, protože více jak týden nebyla poptávka. Do 2 dnů bylo úplně po všem. PS: Laktaci jsem mela opravdu silnou. 16 měsíců od porodu jsem stále musela používat prsní vložky.