Dobrý den, chci se zeptat, jestli nemá někdo zkušenost...
Syn 8 měsíců byl do nedávna kojeny, ale dochází mi mléko. Teď ke konci byl zvyklý, že jsem mu dala prso po kaši večer a v noci. Jenže se mi prsa už nenalevaj. Z láhvičky přes den pije hezky čaj, ale umělé mléka si prostě nedá a sápe se mi na prsa. Já mu ho nakonec pak dám. Něco jako vytáhne ale moc toho není. Prsa mám měkké. V noci se ho snažím oblbnout a dám mu sunar, ale nenechá se a nedá pokoj dokud mu to prso nedám. Trvá to už tak 4 dny . Ma nekdo podobnou zkušenost? A jak jste to řešili? Děkuji moc.
Proč mu cpete um?
Prsa už se nenalívají, a když dítě saje tvoří se mléko jak chce prso dejte mu prso
Já v roce pomalu prestavala kojit. Stejný problém byl i u nás. Pokud byla malá u mě vždy chtěla prso a ne flašku. A víš co pomohlo ?? Když tu flašku dal malé manzel. Necítila mě a mě prsa a flašku vzala. A o par dni později už bere flašku i odměně. Za zkoušku nic nedáš. Jinak máme skoro 14 měsíců a prsa se taky nenalejou. Ale mléko tam furt je.
@verrryna mleko samo nikam nezmizi, na velikosti a pocitu plnosti prsou to taky nezavisi, jeho tvorba je otazkou "poptavky". Tu syn evidentne ma, takze pmsn staci ho pravidelne prikladat (hlavne v noci, to se vylucuje prolaktin, ktery "startuje" tvorbu mleka na dalsi den). Prechod na UM je v tomhle veku zbytecny (kojenym detem to stejne vetsinou nechutna, moji dva synove jsou toho prikladem), naopak u deti, ktere jsou na nem od zacatku, se zavadeji prikrmy mnohem drive, aby se UM odbouralo. O nezbytnosti podavani umelych mlek nas presvedcuji jen vyrobci a jimi naockovani lekari...
Ja suhlasim s nazorom, ze koj, kym syn chce v tomto veku, asi mu to tecie, ked chce. Ked tiect prestane raz nahodou, tak nenahraduj UM, skus skor domace mandlove ale ryzove mliecka, ktore su podobne chutovo MM 🙂 UM je des, maly je na nom od 6 tyzdnov, ma 4 mesiace a uz sa neviem dockat, kedy sa ho "zbavime", fakt to nezavadzaj. Hlavne, ked mas MM, co ocividne mas 🙂
Děkuju za rady. Samozřejmě mu prso dám, jen jsem měla prostě celou dobu v hlavě, že mu to nestačí a tchýně s tím taky šílí a dává mu sunar aspoň do krupicove kaše....
Je mi vždycky smutno, když maminky přestávají kojit z důvodu dojmu, že mají málo mléka. Na mě toto zkoušela rodina, vždycky, když chtěl kojit podle nich často nebo se vztekal u prsa, tak přišly nevyžádané rady typu "Nojo, je vidět, že mu mlíko nestačí, dej mu Sunar" (radily ženské, které nekojily déle než 4 měsíce a navíc "kojily" z lahve odtříkaným MM).
Pravda je taková, že 99 procent maminek je schopno kojit, pokud nemají nevyvinuté mléčné žlázy nebo nemoc štítné žlázy. Ale to byste zjistily už v porodnici. Někdy je "chyba" na straně miminka ve srostlé uzdičce nebo kiss syndromu, u toho taky problémy s kojením jsou, ale taky jsou už od porodu. Někdy přijde v životě maminky velký stres, což může taky tvorbu mléka omezit.
Pokud jsou všechny výše zmíněné věci ok, pak je většinou jen nějaká chyba v technice kojení. Nejčastěji používání dudlíku, omezování délky / četnosti kojení, špatná technika přisátí (obzvlášť u těch malých).
Pokud se zavedou opatření, tvorba mléka se za 3 dny po zavedení změn (vysazení dudlíku, zvýšení četnosti kojení nasazení bylinek) začne zlepšovat a do týdne by to mělo být úplně v pořádku.
Ty bylinky, které na to pomáhají je zejména Pískavice a Benedikt lékařský. Ne ovšem čaje, ale kapsle (jsou mnohem silnější než čaj, ty na zvýšení laktace většinou nemají efekt). Měly by se brát 3x3denně (obě bylinky). Nebo dle doporučení výrobce (jsou 2 firmy, jedna je má účinnější, berou se o něco nižší dávky). Je to jedna z nejúčinnějších přírodních "zbraní" na zvýšení laktace 😀
Jinak k původní otázce, prsa se většinou přestávají kolem 3. měsíce nalévat a většina žen je má měkká pořád, i když kojí hodně. MM se v té době tvoří až během kojení (jen pokud nekojíte opravdu dlouho, mohou se nalít). Méně počůraná plína může být i tím, že sám si vytáhne méně. Kojené děti se nakojí prostě tolik, kolik chtějí.
Navíc, popravdě UM má oproti MM dost děsnou chuť, vůbec se mu nedivím, že chce spíše kojení. Ví, co je pro něj dobré a umí si o to říct 😀
@verrryna jinak k tomu pláči večer, to by nemělo být kojením. Náš syn taky večer před spaním vždycky řval a co jsem sondovala u jiných maminek, tak to do určitého věku dělá hodně dětí. Zpracovávají si emoce a zážitky za celý den a někdy je to pro ně trochu náročné, tak potom pláčou. Teď pro změnu večer kouše, to je taky super 😀
@no_title velice jste mne uklidnila,děkuji. Mám totiž špatnou zkušenost se starší dcerou, která pila z prsou 40 ml- z obou a flašku ani lžičku nechtěla také v 8 měsících. Řešili jsme to hrozně dlouho a holka měla na mále. Jinak se ráda spoléhám sama na sebe a na mé tělo. Jen v sobě mám tohle uložené. A to UM mu podávat mi bylo proti srsti a jemu také. Takže dokud to poteče, budu kojit 😀
@verrryna Touhle dobou uz se prsa nenalevaji, mliko se tvoří az pro sání, takze zbytečně blbnes, prosze mu to prso dej a nech ho se napit.