Prdíky/kojenecká kolika. Co jíst a co ne?

krisvm
27. srp 2022

Ahoj všichni,
máme první miminko a moc se v tom plácáme.
Jsme teď druhý týden doma z porodnice a miminko hodně hodně pláče a málo spí. Jednou to byl takový záchvatovitý brek, že jsme jeli na pohotovost, protože jsme fakt nevěděli (samozřejmě v autě ho to uklidnilo, takže před doktorem klídek)... doktor řekl, že nejspíš bolí břicho. Od té doby se to opakuje dost často, někdy jednou denně, někdy i vícekrát. Prostě i neutuchající pláč, kdy je vidět, že ho kroutí břicho no... a já jak se snažím najít, jak mu pomoct, lítám po netu a hledám doporučení,co jíst a co nejíst. Jenže všude se prostě píše něco jiného...jakou máte zkušenost? co třeba jogurty - jíst nebo ne? v porodnici jsem valila všechno, a dobrý..tohle se nám projevilo až doma... ale četla jsem, že právě ty koliky (pokud je to náš případ, nevím, zeptám se příště doktorky) se rozjíždějí až od toho druhého týdne nahoru...
děkuji za zkušenosti, kris

zmrzlinka
27. srp 2022

@krisvm z mých zkušeností doporučuji miminku nasadit Espumisan při každém jídle.Nevstrebava se ,ale nabalí na sebe " bubliny" a miminku se " líp" prdi.
A taky si pořídit rektální rourku.Dceri moc pomáhala ,když měla kolíky.Určite Ti tady holky napíšou ,že je to návykové ,ale není.Dcera ve třech měsících ze dne na den přestala na koliky trpět a jaká dones normálně 😁
Pak je dobrý nechat miminko pořádně odříhnout,ale to určitě víš.Drz se 💙

zmrzlinka
27. srp 2022

@krisvm a co jíst?To má asi každý jinak.Nedoporučuje se čerstvé pečivo a nadymave potraviny.

sanyy22
27. srp 2022

@krisvm tohle jsme měli do 4 měsíce, od narození každý den několik hodin řev řev řev nejhorší to bylo v noci. To jsme měli pravidelný orchestr od 22h do 1h. Byli jsme kvůli komu xkrat na pohotovosti+u pediatra, protože už jsem byla fakt v koncich, a vždy že jsou to prostě kolíky, prdíky.. zkoušeli jsme masáže, cvičení, polštářky, různé polohy, gely na bříško.. ale mu nic nepomohlo kromě rektální trubičky. Trochu mu ještě pomáhal espumisan před každým kojením. Jedla jsem třeba brambory s masem a mrkev, rýží se zeleninou, prostě žádné pečivo, luštěniny, mléčné výrobky a hlavně sodovky!
Zlepšilo se to až po 4mesici.
Přeji ať to chlapečka brzy přejde 🍀🍀

srnii
27. srp 2022

My si to taky užili, pak byl chvíli klid a přišly zuby 🤦‍♀️ jak se psalo výše, nasadit espumisan, jen by se dle letáku neměl dlouhodobě, ty pij kojící čaje. Dále nasaď biogaiu, jsou to probiotika a pomáhají na koliky, jen nechtěj zázrak ihned, trvá to i tři týdny, než začne účinkovat. Rourka je taky super ale je opravdu lepší ji používat jako poslední možnost protože může být opravdu návyková. Jídlo sedne každému něco jiného ale v zásadě co nadýmá tebe tak nejíst. Mě se osvědčilo masírování bříška a cvičení a nožkami.

crejzy
27. srp 2022

U nás fungovalo jenom nosítko. Starší syn taky hodně plakal, jestli to bylo bříškem do dnes nevíme. Nedavala jsem raději do půl roka Vigantol a zachraňovalo nás nošení.

aselluska
27. srp 2022

Nejedla jsem skoro nic a stejně to byl horor. Měli jsme různé kapky na prdíky, to taky žádný zázrak. Po espumisanu nakonec byla zácpa. Pomohla až rourka. Ne, není návyková. Ze dne na den bylo kakání a prdění úplně samo a rourku už jsme nikdy nepoužili. Mrzí mě, že mi to nikdo neporadil dřív, protože to jediný bylo účinný, jinak nic. Žádný prolévání se čaji, dieta, cvičení, polštářky, mastičky, masáže, nic. Taky jsme byli na pohotovosti, protože už se na to nešlo koukat. Pak to bylo trochu lepší v šátku, ale to nešlo pořád. Pamatuju na den, kdy jsme si řekli, že je večer klid, co se to stalo. A rady ostatních, musíte vydržet, jsem nesnášela. Ono se to radí, když v tom není každý den, do toho únava a maminka pořád čte a čte co vy mohlo pomoct. Držím palce, je to vysilující 🍀

sirinfirst
27. srp 2022

Kmínový odvar je zázrak. Jak pro maminku tak klidně po lžičkách miminku. A moje děti měly všechny intoleranci na kravskou bílkovinu. Neprojevovalo se to tak silně jako přímo ABKM (krev ve stolici atd nebylo), ale bolelo je bříško, byly plačtové. Bezmléčná dieta fungovala.

nikivm
27. srp 2022

@krisvm měli jsme to podobně. Ale malý prdíkoval "normálně". Žádné šílené tlačení, nebo změna barvy. Ale před každým spaním, záchvaty pláče. Chvíli trvalo než jsem přišla na to, jakou polohu má rád, co pomáhá a tak různě. Samozřejmě mě napadlo, že má koliky, hlad, ... Ale spousta miminek to tak prostě s tím pláčem má. Docela mě zaujal článek https://porodni-asistentka.eu/index.php/blog/za...
Neříkám, že u vás nemůže být zdravotní problém, ale já nerada cpu do dětí věci, když nevím jestli je to správné.

brigitasturcova
28. srp 2022

Já piji deně aspoň dva litry fenyklového čaje, zabírá to po pár dnech, vyhýbám se potravinám, co mě nadýmají a obecně nadýmavým. Celkově je to lepší, občas ji něco potrápí, ale je to jen chvilkové bolení (žádné hodiny pláče). Při krizi pomáhám taky rourkou, důležité je, aby se nepoužívala pořád.
Jinak miminka večer pláčou, i jen aby se uklidnila, spousta podnětů přes den se pak večer ventiluje pláčem, je k tomu spousta článků.

baruzap
28. srp 2022

@krisvm co mamka jí údajně nemá vliv na prdíky, nicméně já jsem se raději čerstvému pečivu a nadýmavým potravinám vyhýbala. Náš malý na ně ale stejně celkem trpěl. Myslím, že pomůže hlavně čas. Každopádně nám trochu pomáhala masáž bříška olejíčkem, ve směru hodinových ručiček, a pak vzít miminko opřít si ho zádíčkama o břicho, nožky složit pod zadeček a udělat s ním pár sumodřepů. 😉

ovcekoule
Odpověď byla odstraněná
Zobraz