Hezkou sobotu maminky🤩
Jen taková otázka, jsem prvorodička a plně kojím roční dcerku, hrozně mě ale zajímá, zda poznám, že už mi jakoby “odchází mléko” abych třeba koupila už do zásoby UM, kdybych náhodou o něj přišla, abych měla něco po ruce. Protože spousty maminek říká, já kojila dokud jsem samo neodstavila a já si říkám, abych to vůbec poznala 🙄 z druhého prsa vůbec nekojím, je malé a dcera na něm nechce být, nekojim z nej už asi od 2 měsíců malé a i přes to, tam ještě mléko mám, tak nechápu 😂😁
Děkuji ❤️
Mléko nikam neodchází (i když třeba v případě dalšího těhotenství se může tvorba velmi snížit), však prsa nemusí vyschnout ani x.let po odstavu, a to i když kojení trvalo krátce, vesměs žena, co porodila, může být schopna znovu se opět rozkojit, aniž by porodila znovu. Děti bývají schopné komunikovat s prsy tak, aby prsa vytvořila mléka, kolik potřebuje. Ta komunikace samozřejmě může být narušena, typicky se udává dudlík, různé lahve a pod., které způsobí, že komunikace vázne a mléko dítěti neteče, jak by si přálo, to se mu nelíbí a začne kojení bojkotovat. Může být ale i jiný problém, třeba zdravotní, nějaka bolest a pod. ( mé také onehdy dlouho plně kojené dítě si např. zapíchlo ramínko do pusy, ta mu celá opuchla, zvýšila se mu i teplota a já ho taky nedokázala prakticky přinutit k prsu, neprošla ani stříkačka s mlékem. To jsem měla fakt obavy, aby malý neskončil na kapačkách v nemocnici)..Vesměs jste to zažili s tím jedním prsem, pravděpodobně s ním komunikace vázla a při s rovnáním s druhým prsem jste si oba řekli, že to nemáte vlastně zapotřebí, v tomhle jsi zkušená a poznáš. Může se stát, že dítě tedy bude mít problém i s tím prsem, co dosud nemělo, ale není důvod něco řešit předem, máš doma zkušeného kojence a do samoodstavu máte ještě daleko. Samoodstav totiž není bojkot, ani to, že mléko dojde, je to o tom, že dítě samo dozraje k tomu, že už prsa nepotřebuje ani pro obživu, ani k utišení a tak. Mimochodem pochybuji, že UM by dítě spasilo, často právě u kojených dětí neprojde.
@kosi_cek moc děkuji, moc jste mě uklidnila❤️
Já právě kolikrát mám strach, ona na prsu i spí a cucá si kdy chce a tak jsem měla strach třeba zda třeba “neodchází” protože se mi jednou stalo, že jsem mléko stříkla a jen trošku odstriklo a pak asi minutu nic a po minutě už zase.. tak jsem se lekla, teď už jsem to v pořádku a teče jak má😁 ale i tak se bojim, třeba aby ho měla dost, je na něm furt, prospívá vše v pohodě, asi to mám jen v hlavě, ze když ji byl třeba půl rok, tak to mléko jsem i cítila jak se tvoří (ze by brnela prsa) a teď to už necítím.. tak jsem se proste lekla😭
@makkyv neboj, pokud budeš kojit dle potřeb dítěte, tak mléko samo opravdu nezmizí. Kojim syna 3,5 roku.
@petrasipkova1 úžasný - moc dekuju ❤️❤️❤️
@makkyv takové pocity, že vůbec necítím, že bych kojila znám, ani necítím, že bych mohla něco vůbec odstřílat, pokud je dítě spokojené, tak to člověk, myslím, dává v pohodě, pokud se vyskytne problém, nebo snad i jen nějaká narážka, která by mohla na něco takového poukazovat, tak člověk samozřejmě znejistí, protože jde velmi těžko určit, kolik z nás to dítě vlastně má. Prsa nefungují jako zásobníky, nejsou průhledná, ani nemají odměrky. Hrůza s nimi, no 😉, musíme tomu procesu jen dostatečně věřit, nenechat se leckým znenistit, př. dle našeho nejlepšího vědomí a svědomí se snažit dosažení oboustranné spokojenosti (matka-dítě, děti).
ja mam podle me tak minus A a ver ze na mleko to nemelo vliv🙂 mliko nezmizi dokud budes kojit ( aspon trochu )... ale treba ja mela od prvniho dne doma i UM, proste pro jistotu ( kdybych skoncila necekane v nemocnici nebo to nestihla za dcerkou domu apod), aby mel manzel proste nejakou zachranu🙂
@makkyv ono při tom delším kojení je spousta věcí jinak. Nějaké nalévání,zvlášť během dne,jsem cítila tak prvních 6 měsíců. První rok jsem i nosila vložky do podprsenky,protože mléko trochu teklo jak během kojení,tak z toho druhého prsu,tak někdy i samovolně,když jsem dýl nekojila během dne. Pořád kojím často, a teď, vůbec nevadí když jsem od rána do večera pryč a nekojim. Nepotřebuju vložky, prsa se nijak zvlášť nenalevaji. Přijedu domů a normálně pokračujeme. Dýl než 15h jsem teda pauzu ještě neměla a ještě se mi nestalo,že bych v noci nekojila. Prcek spí s námi a v noci se pricucne tak 2-4x. Po 3 narozeninách už bych chtěla skončit. Usnout bez kojení umí,s tátou. Teda po obědě, večer jsem ještě pryč nebyla. Jde spíš o to,kdy budu cítit,že je ten vhodný čas pro oba. Je to první dítě,které kojím tak dlouho,ani jsem s tím nepočítala. První dva jsem kojila 13 a 15 měsíců jenom. Ale co dítě to originál.
@makkyv Syna jsem přestala kojit ve 14m, téměř ze dne na den, kojila jsem teda už jen večer a v noci co hodinu-dvě. Už jsem to nedávala, přešla jsem na UM, nadšeně vypije celou láhev a spí téměř celou noc, což se předtím nikdy nestalo. Takže si myslím, že jsem mléka měla už opravdu málo, ale také to může souviset s tím, že jsem zjistila, že jsem těhotná a jak už výše někdo psal, mléko se pak začalo ztrácet.
Protože kojis z druhého,tak se dělá mléko v obou. Ale v tom ze kterého dcerka aktivně nepije méně.
No, s jinak nevím. Kojím už 2 a třičtvrtě roku a mléko rozhodně nedochází. A pokud by se dcerka odstavila,nebo byla odstavena, teď po 1 roce,a normálně pestře jí,tak um už není nutné vůbec zavádět.