Plně kojím, ale ... Přechod na UM?

owl_ice
25. bře 2022

Ahoj,

Mám takový dotaz, mám syna starého dva týdny a dva dny, plně kojím, při poslední prohlídce za týden přibral 200g což je super a mám radost, že prospívá, ale....

Já skoro nic nejím, jen rejži, šunku, bramborovou kaši, ryby, ráno jogurt nebo mussli tyčinku, piju kojící čaje, sem tam džus.. a i přes to, že skoro nic nejím malý trpí na prdíky, ale tak moc, že je mi ho líto, řve a řve a řve jako blázen, až mu nakonec musím strčit rektální rourku, to se vyprdí a vykaká, ale stejně nevydrží moc dlouho spát, je vidět, že ho to trápí a má díky tomu slabý spánek, vigantol jsem vyměnila za jiné déčko, dávám espumisan přef kojením a piju fenyklový čaj (měli jsme biogaiu) ale přijde mi, že nepomáhala, asi se to zhoršilo po tom co jsme dostali Déčko a Káčko u doktorky, vigantol jsem dnes vyměnila za jiné kapky. Každopádně moje otázka zní, co myslíte, vytrvat v kojení nebo přejít na UM? Aby déle spal, o což mi ani moc nejde, ale spíš o to, že by ho o tolik nenadjímalo? Už jsem fakt zoufalá, je mi ho líto, jsem z toho unavená .. ráda bych kojila, ale pokud se po UM zlepší spánek + nadjímání, tak bych na něj přešla, máte někdo podobnou zkušenost se zlepšením po přechodu na UM, a pokud mám kojit dál, za jak dlouho dojde ke zlepšení, já dlouho mám vydržet? Děkuji.

sanyy22
25. bře 2022

@owl_ice mě tak řval do 4 měsíce každej den několik hodin denně. V noci řval nejvíce, byli jsme i xkrat u doktora+na pohotovosti a vždy mi řekli že to jsou prostě prdy a musíme prostě vydržet. A to jsem nejedla skoro nic. Dávala jsem UM a nepomohlo nic, pomohla vždy jen rourka, a to jsem sním cvičila, dělala masáže, dávala peckovy polštářek, dávala na bříško, a bohužel nic nepomohlo. Přestalo to až po 4 měsíci.

owl_ice
autor
25. bře 2022

@sanyy22 tak to mi asi hrábne, je mi ho líto, no, alespoň, že ta rektálka pomáhá ...

me_druhe_ja
25. bře 2022

Dcera byla taky šílený novorozenec. Skoro vůbec nespala a brečela brečela a brečela. Zkusila jsem i umělé mléko jestli nemá hlad ale nepomohlo. Na bříško jsem taky zkoušela různé věci, ale tím to myslím nebylo.
Do toho doma jenom o 15 měsíců starší sourozenec takže masakr. Až po třech měsících co to začalo trošku lepšit, po půl roce bylo to nejhorší za námi ale teprve až někdy kolem 10m, když jsem jí odstavila, to bylo dobré. Ale i teď je taková docela hysterka a často začne řvát zničehonic. Takže prostě taková povaha no. Úplný protiklad staršího bratra.
Takže buď to může být fakt tím bříškem a nebo je to prostě taková povaha a neuděláš nic. Ještě bych zkusila vysadit ten kojící čaj, ten naopak některým dětem vadí.

owl_ice
autor
25. bře 2022

@me_druhe_ja to je masakr to je pravda ... kojící čaj jsem vysadila a zkouším pít fenyklový .. když to nezabere na čaje kašlu😀

vitezove
25. bře 2022

Moje švagrová řešila to samé se synovcem. Říkala, že brečel tak 20 hodin denně. Už byli i objednáni na nějakou kliniku pro ubrečený děti. Ale přestalo to po prvním očkování. Nevím přesně, kdy se dělá první očkování, ale bude to nějak kolem těch 4 měsíců asi ne? Prostě v té době nějak dozrává to bříško a přestává to být takový problém (ty prdíky). Taky se asi v té době nějak začíná to miminko trochu dávat na bříško a to asi taky pomáhá. Každopádně u švagrové nepomohlo nic. UM to spíš zhoršilo než zlepšilo (zkoušeli různá a všechno možné). Úplně upřímně - prostě bych dávala rourku. Některý doktoři se toho bojí jak čert kříže, u nás doktorka zase řekla, že prostě dávejte dle potřeby a neřešte to. Přece nenecháte to dítě se trápit. Ano, pak může být trochu problém odnaučit. Ale není to nic neřešitelného. Nám pomohla biogaia teda úplně krásně. No a prostě to asi přežít :(. Držím palce

guliii
25. bře 2022

Někde jsem četla, že první tři měsíce po narození je pro děti takový chybějící čtvrtý trimestr. Že jim dozrává bříško. A řekla bych, že to sedí. Mateřské mléko je to nejlepší co mu můžeš dát, um to může ještě zhoršit. Ještě mě napadá alergie na bílkovinu kravského mléka. Občas tím děti trpí a srovná se to s věkem. Jde o to úplně vysadit kravské mléko a vše v čem je obsaženo. Nevím jestli je to váš případ, ale podle popisu by mohlo být.
Jinak na bolení bříška malému pomáhal krém Pupík a krouživá masáž ve směru hodinových ručiček. Pak pokud máš doma péřový polštář nebo jsem si ho provizorně vytvořila z kojiciho polštáře, jde tam o to, aby neležel na rovné pevné ploše. Ale byl jako bys ho hodila do peřiny. To je miminkům příjemné a nejen ze své zkušenosti vím, že to hodně pomáhá na kakání a prdy. Dám ti sem text od Evy Kiedronove. Jestli neznáš zkus na ní mrknout, najdou se tam různé dobré typy.

guliii
25. bře 2022

Pokud Vašeho chlapečka trápí větry, tak Vám vřele doporučuji ho vždy po probuzení rozbalit z plen a lákat ho šimráním na bříšku ke zvedán nožiček nad své tělíčko a k samostatnému aktivnímu kopání nožkami.

Ideální je také chlapečka pravidelně večer koupat v příjemně teplé vodě, ve které se mu vykonává jakýkoliv pohyb daleko snadněji než na suchu. Proto je ve vodě aktivnější.

Při aktivitě dolními končetinami se povzbudí střevní peristaltika, díky čemuž se lépe uvolní střevní plyny a děťátko pak nebolí tolik bříško.

Před kojením ho vždy alespoň 10 min. noste střídavě na pravé a levé ruce v pozici klokánka a koníčka s dlaní pod bříškem (vše je popsáno a názorně předvedeno v internetovém kurzu: "Něžná náruč rodičů" viz http://kurzy.evakiedronova.cz/vyber-kurzu/ . V těchto polohách své děťátko nejenom příjemně psychicky uspokojíte a fyzicky unavíte, ale navíc nastartujete trávicí pochody i střevní peristaltiku. Děti pak nejenže lépe pijí, ale také je nebolí tolik bříško.

Ke spánku je pro dítě ideální poloha na zádech v pohodlném a teplém prostředí péřové peřinky a polštářku, do kterého se propadne těžištěm až na pevný rovný základ. Peří nahrnuté do stran mu podloží nejenom temeno hlavičky, která pak není v záklonu, ale také paže a nožky, které se mu po probuzení lépe zvedají na podložku k potřebné aktivitě. Dítě ležící v chladné a vyvětrané místnosti na polštářku a peřince se cítí tak příjemně, jistě a stabilně, že dobře spí. Stabilní poloha na zádech, na kterou si zvyká vždy v době spánku je pak základem pro správný vývoj ve všech polohách.

guliii
25. bře 2022

Přeji ať je brzy lépe. Také jsme si tím prošli.

wiki85
25. bře 2022

První tři měsíce bylo peklo. Já přicházela o mléko, tak jsem dokrmovala UM (hypoalergenní), cpala do ní probiotika, co doporučila doktorka, espumisan a pořád stejné.. Prdy byly tak jako tak problém. Pak bum, třetí měsíc a madam si začala sama prdět a byla spokojené mimino.
Trochu jí pomáhala poloha na tygříka, ale minimálně. Prostě jsem to přetrpěla 🙂 Pokud můžeš kojit, koj. S UM je jen práce, je to drahý, musíš si plánovat všechno, abys dítě mohla nakrmit mimo domov, furt sterilizuješ... zlatý prso - ready 24/7! :D

sirinfirst
25. bře 2022

Zkus ABKM dietu, pokud chceš jít cestou eliminace. Jinak vynechávání "nadýmavých" pokrmů bývá blbost. U nás taky hodně pomohla bezplenkovka, v klubíčku nad umyvadlem se vždy krásně vyprdí a vykaká.
A určitě to není důvod přestat kojit, obávám se, že by to stejně nepomohlo.

sirinfirst
Autor odpověď smazal
Zobraz
bohumilakupkova
25. bře 2022

Nemám zkušenost u tak malého miminka s UM, děti jsem kojila a tohle měly do cca 3.měsíce.Potom byl klid. Teď už ani neřeším, jestli si dám zelí nebo čočku, je to prostě už úplně ok. Podle mě to s kojením ani nesouvisí, spíš jak trávicí soustava zraje, mimčo ze začátku třeba i při pití spolyká víc vzduchu a pak ho to zlobí.Uvidíš, že to uteče, i když se to teď zdá jako věčnost. Ty 2 měsíce jsou asi nejhorší.

ninive211
25. bře 2022

Hodně dětem to dělá právě i ten Vigantol, píšeš, že dnes jsi dala jiné déčko, zkus vytrvat pár dní, než můžeš srovnat výsledky, spíš aspoň týden...a jinak pokud by se nezlepšilo, zkus na čas úplně vysadit mléčné výrobky (tedy i ten jogurt), hodně často bolení bříška bývá projevem ABKM anebo i intolerance laktózy. Přecházet na UM, obzvlášť pokud se normálně kojí a přibírá, není řešení, pokud by tam právě nějaký ten alergický či intoleranční problém, tak první mléko taky nemusí sednout, někdy ani druhé a je to pokus-omyl, přechází se na dražší HA mléko nebo pak mléko na předpis...no je to věda, i děti na UM trpí na koliky, prostě nemají pořádně vyvinuté zažívání.

ajja87
25. bře 2022

Ja teda jdu proti proudu, ale prosim tě má 14 dni a neres, jestli má bolení s alergie na mliko, jak ti tu většina napíše... Me totiž prijde, že je to dnešní móda, dítě má bolení briska a hned má intoleranci nebo alergii, všichni hned vysazuji mléčné výrobky... Neříkám, že ji mít nemůže, ale třeba souznim s naší doktorkou, která tohlw tvrdí taky, že to dneska řeší všichni vysazenim mléčných výrobků a je to zbytečný . Jim ty střeva musí prostě dozrát, vím, že je to na palici, ale myslím, že si s tím projdou všechny miminka, jen některá vic a nektara míň...... Neboj přejde to

modra_zizala
25. bře 2022

Ono těch prvních pár měsíců může být dost náročných. Jestli kojíš na požádání, tak pláč může dost často značit potřebu vylučovat. Zkuste bezplenkovku, mě u mladšího zachránila před spoustou pláče 🙂 Bohužel UM to vůbec nemusí vyřešit a akorát by ses připravila o výhody kojení. To bych neriskovala. Držím palce, ať je brzy líp.

ninive211
25. bře 2022

@ajja87 Tak ono je bolení bříška a bolení bříška...je "normální", když dítě je navečer hodně neklidné, nemůže a pobrekává a usne třeba až o půlnoci po intenzivním uspávání...není normální, pokud řve v podstatě 24/7 a nepomáhá zdánlivě nic...menším bolením bříška si projde opravdu většina miminek a je to způsobeno opravdu mj. nedozrálou trávicí soustavou (ale ony koliky nejsou jen bolení bříška, ale prostě problém se zpracováním vjemů, nedozrálá nervová soustava). Pokud je ten pláč už nad únosnou míru a je intenzivní, bolestivý, tak bych se teda jako matka snažila to jakkoliv řešit a hledat příčinu...ne se tím tři měsíce trápit s tím, že to " jednou přejde".

inah91
25. bře 2022

Já bych zkusila vyřadit to mléko (veškeré mléčné výrobky) - taky jsem si myslela, ze to je jen moderní a řeší se tak vše - ale u nás to skončilo krvi ve stolici a dodnes lituju, ze jsem to blbe mléko nevysadila (aspoň na zkoušku na tři týdny) dříve…..

lenerka1
25. bře 2022

@ajja87 Tak pokud problémy po vysazení mléčných výrobků přejdou, nebude to módní vlnou 😉 Ona to totiž není alergie jako taková, ale reakce nezralého zažívání na určitou věc, pokud miminku pomůže, že maminka bude třeba 3 měsíce bez mléčných výrobků, tak třeba já svým dětem ty problémy ráda ušetřila, u jednoho jsem byla 3 měsíce bez mléčných výrobků, vajec a hodně omezený rafinovaný cukr, u druhého jen bez mléčného, ale zato skoro 5 měsíců než to malá začla tolerovat, teď snesou vše, trávení prostě dozrálo. @owl_ice vigantol je vážně záběr na trávení i dospělého, já si ho při covidu taky začla kapat a takové křeče v břiše jsem už dlouho neměla, po vysazení rázem klid. Na bříško taky může pomoci nošení v šátku, jak je mimi napolohované, tak se hezky vyprdí, Mým dětem taky pomáhalo spát u mě na břiše, když jsem si třeba četla, svým dýcháním jsem jim asi masírovala bříško a větry hezky odcházely. Bude líp, každý si najde něco, co zafunguje.

miriam1989
25. bře 2022

@owl_ice Měli jsme ty samé problémy, vydržela jsem 4,5měsíce. Vyzkoušeli jsme snad všechny kapky, všechny Dcka,čaje, diety, nahřejvání, cvičení, polohování..atd. Když něco zabralo,tak jen na pár dní. Pak nastal problém, že z toho všeho stresu a diet byl nedostatek MM, takže jsme začali dokrmovat. Prvně jsme zkusili kendamilk, bohužel potom mi začala malá ublinkávat. Pak jsme přešli na bebu sensitive, kde je více naštěpena bílkovina. A tím, že už jsem byla psychicky vyčerpaná, protože se malá kvůli bolestem kroutila a brečela u každýho kojení. Přešla jsem na UM plně, po cca týdnu konečně klid, najednou bylo doma usměvavý spokojený miminko. Byli jsme i na sonu a rehabilitacích. Na rehabilitacích první návštěva děs hrůza, že se bude muset zkusit vojtovka (malá se dostávala do úplných tenzi kvůli bolestem) + že raději neurologie možná, a že příště se na ni podívá i doktorka. Za týden další návštěva a malem jí nepoznali a doktorka se divili co tam vůbec děláme. Nikoho nenabadam k nekojeni, kord když malýmu jsou teprve dva týdny, ale toto je moje zkušenost. U vás se všechno může ještě srovnat, ale za mě zkus vynechat mléčnou bílkovinu (u nás dělalo problém určitě tohle, jsem o tom přesvědčena), pozor je třeba i v chlebu 🤦 a uvidíš jestli pomůže. Každopádně držím palce vím co to je za zoufalství 😕 u nás čerstvá zkušenost malý je teď 5,5měsíce a doufám, že tyhle problémy máme už definitivně zasebou.