Plně kojena, 4denní holčička, ubrala na váze

dinushka00
2. led 2019

Potřebuji poradit čím to je, že mám malou na prsech celý den a ona přes noc ubrala na váze z 2,78 kg na 2,73 kg. Mleko je , malá saje krásně. Je fakt, že dnes spala od 2 h rano až do 6:17 h. Myslela jsem, že se vzbudí a ono nic. Myslíte, že to ubrala kvuli te noci? Nebo prostě na prd mléko. Ve čtvrtek 10.jdeme do poradny, nechci aby i druhé skocilo na UM. Mam doma dokrm(hipp) i se strikackama(kdyby náhodou) mam ho davat? Nevim.co dělat 🙁. Kdyz se narodila mela 2980g. Porodku jsme opousteli s vahou 2,75 kg. V cem je problém 🙁
Stolička byla ráno žluto zelená, zname to teda, že je "hladova" takže mam radeji malou budit i pres noc? Jinak pak uz byla žlutá (vajickova). Jinak jsem to krmeni nechala na ni, vstavala si na jidlo v porodnici, tak ji nebudim, jen kdyz mam nalite prsa. Poraďte prosím.

klpoiu
2. led 2019

Tohle je presne duvod proc doporucuji mimco doma nevazit. Jen te to zbytecne stresuje. Takova ztráta vahy je uplne minimalni v podstate zadna a navic pres noc ti mimco ani nenabere, spis se jen vice vykakalo.
Mlicko mas takze je urcite v poradku, spatne mlicko ani neni, je jen spatna technika kojeni. Neboj, vse je v poradku. koj jak si mala rekne. pokud by interval byl pro tebe prilis dlouhy, muzes ji dokojit. Ale 4 hodinky v noci jsou v podstate normalni. Je maluska, interval se jeste upravi.

katchkak
2. led 2019

Zkus se tím tolik nestresovat. Syn taky moc nepribiral, ale doma jsem váhu neměla, Vždycky jen na kontrolách se vážil. Tak jsem zacala kojit v noci, ale jen když se ozval. Ze začátku to bylo tak, že se třeba vzbudil, dostal dudlík a spal dal. Vydržel třeba 6 hodin. Teď má pět měsíců a dělám to tak, že jakmile mě vzbudí, že se vrtí, tak mu dám napít. Určitě ho kvůli tomu nebudim. Zelená stolice není hladová, jen se to říká, syn ji měl právě hodně zelenou, nakonec jsme zjistili alergii na bílkovinu kravského mléka. Ale zelená stolice může být cokoliv, ale hladová prý není. Pokud malá nebrečí hlady, tak bych kojila dle její potřeby. Ale určitě hned při prvním náznaku nebo spíš tvého pocitu "selhání" bych nesahala po UM. Moje rada je pořád přikládat a nevazit. Pokud by nějak hodně plakala a bylo opravdu viditelné, že má hlad, tak to zkusit začít víc řešit. Pokud ti přijde, že je něco špatně jen kvůli úbytku váhy a zelené stolici, tak bych to fakt neřešila.

veronikav31
2. led 2019

V první řadě ti Dr. řekne co dělat. Já nevím co je na tom,když bude i druhé dítě na UM?Já kojila krátce obě dvě děti a mohla jsem se stavět na hlavu,kojit,odsávat,dělat kojící čaje a stejně jsem mlíko ztratila.Syn se narodil s váhou 2800g,pouštěli nás a měl 2630g a i v porodnici uvažovali,že mu dají UM,kojila jsem,odsávala aby alespoň něco přibral(jinak porodnice je baby friendly,takže UM není nic co by dávali na potkání...).Přibral blbých 10g za celou noc kojení.Osobně,pokud nepřibírá,tak bych budila na kojení.A není pravda,že hladové dítě brečí,dcerka pořád spala,spala,pořádně nejedla-nebylo co a zhubla,skončila na UM.

dinushka00
autor
2. led 2019

Techniku sání máme pry na výbornou, saje ukazkove. Plinek ma pokakanych cca 10 +- jsou tam i pocurane..nekdy ma plnou plenku, nekdy si jen "kakne". Na prsu ji mam tak dlouho jak ona uzna za vhodné, az se pustí, nebo uvolni, tak schovavam prso. Hlady neplace, spíš jen to prso fuet hleda, tak ji tam mam často. Hleda prso, dam ji ho ona si 10x potahne a pak usina a do toho si v nejakych odmlkach tahá nez se uplne pusti. Někdy už ji to leze i ušima tak ji prso beru.

klpoiu
2. led 2019

@dinushka00 Jeste k UM. Doma ho mej,ale nesahej po nem. Zatim neni vubec potreba. Sama rikas ze mala spinka,hlady neplace. Zelena stolicka muze byt pouze z přebytku cukru v mlicku,vetsinou to dela kdyz se pri jednom kojeni prilis stridaji obe prsa. Lepsi je nechat sat co nejdele z jedoho a druhe uz jen nabidnout. Pokud mala mela zloutenku,nebo byla zlutejsi tak i to muze udělat nazelenalou stolicku. Pokud neni stolicka citit, neni v ni hlen vubec bych ji neresila. A mimochodem,hladova stolicka neni zelena ale tmave hneda a je ji velmi malo.
Koj tak jak kojis,malou prestan vazit a uzivej si to. Mala je evidentně spokojena tak bud taky.

xkalisto
2. led 2019

Pokud máš mlíko proč bys ji dokrmovala? Jestli si děláš starosti tak prostě častěji příkladej. Já jsem zezačatku malou budila v noci na jídlo co 3-4 hodiny.

Vpodstate ten začátek kojení ty ji nebudis jenom aby se najedla, ale taky abys podpořila produkci mléka. Pokud budeš mít během 6ti neděli velké prodlevy tak se to pak odráží na tom mléku.

Važit má cenu tak jednou z týden. To dítě kaka a čůrá ta váha se hýbe všelijak.

katchkak
2. led 2019

@veronikav31 jako já to spíš psala, jak jsme to měli my, když měl hlad tak se vždycky ozval, ale určitě je potřeba dát na nějaký svůj instinkt a vypozorovat, co a jak. Párkrát jsem taky měla pocit, že mu nějak nestačím, že mám málo mléka, ale vždycky se to po pár dnech srovnalo. Ale mám spoustu známých, co skončili na UM a svět se nezbořil 😀 důležité je, že jsou děti zdravé 🙂

veronikav31
2. led 2019

@katchkak přesně tak,svět se nezboří,když je dítě na UM,ono jde spíš o to,že okolí,někdy i rodina,přátelé se bohužel na nekojící dívají skrz prsty-vždyť přece kojit může každá...bohužel i s tím jsem se taky setkala(kupodivu moje máma ani tchýně mě neosoudily).Moje děti byly na UM,syn ještě částečně je a pro mě je nejdůležitější,že prospívají a jsou oba dva zdraví a je mi jedno zda dostávali UM nebo MM

katchkak
2. led 2019

@veronikav31 já tady to odsuzovani úplně nesnáším, před porodem jsem byla úplně na nervy, jestli budu moct kojit nebo ne, jen kvůli tady těm blbkam, pro které jsou nekojící něco méně... Tím, jak na to člověk pořád někde naráží v různých diskuzích. Bych je pleskala 😀

klaari
2. led 2019

Taky se mi to stalo, a i v porodnici mi řekli, že se prostě zrovna vykakalo a já vážila....hodně dělá i psychika matky, hodit se do klidu, nevážit. Barva stolice i záleží na tom co jsi snědla ty. Mudr poradí. Je pravda, že když malá nepřibejvala, tak jsem po 3h budila, i v noci....zezačátku, první 2 - 3 týdny života. Držím palce, bude to dobrý, obě si prostě zvykáte....

dinushka00
autor
2. led 2019

@veronikav31 ja mam syna taky kojeneho kratce, 4 mesice, ale s tim, ze jsme dokrmovali. Pak už mleka ubyvalo a byl plne na UM. Nelitujo toho, ale tim ze maly byl pravy opak male(spatne se prisaval, netahal tak jak mel, neprospival dlouhodobě) a mala ma dobrou techniku sání, taha dobře, tak bych ji chtela kojit(co nejdéle pokud to pujde) pokud nebude zabití, tak bohužel pujde taky na um, chci mit spokojené miminko a nestresovat se. Ale zároveň nechci ještě házet flintu do žita.

bayt
2. led 2019

@dinushka00 Já bych asi na tvém místě přes noc budila. Asi je to spíš zbytečné a všechno je OK, ale znám se 🙂 Mně syn přibírá ukázkově, klidně i přes kilo měsíčně v začátku. Ale za tu cenu, že byl fakt co 45 minut u prsa. Bohužel mu to vydrželo :/ Už je mu skoro rok...a já únavou nevidím.

clementina
2. led 2019

Kojit dle požadavku malé a nevážit. Kojené děti přibývají skokově.

pribylovapetra
2. led 2019

@dinushka00 ta odchylka ve vaze bude spis spatnym vazenim,zadna vaha to nedokaze zvazit presne,staci kdyz se ditko pohne. ale i kdyby ubrala,tak se treba vic vycurala. jak uz tady je psane,vykaslete se na vazeni,prikladejte podle potreby. a pokud bude mala pribirat treba na kontrolach u doktorky nebo ve vetsich intervalech,tak bych ji nebudila ani v noci. holka se narodila s 2.5 kg, v porodnici akorat stresovali ze kdyz je tak mala,ze musim budit a krmit co 2 hodiny a holka spala jak zabita a neslo ju probudit ani za nic. tak jsem se na to vykaslala a nakojila jak se vzbudila. klidne i za 6 hodin. pribirala krasne.
jinak "hladova stolicka" pokud sama normalne jite nemuze v nasich koncinach hrozit. je to takovy mýtus a je to problem spis somalska nez ceska. spis bych rekla pokud je zelena,ze ji muze vadit mleko ve vaší strave. zkuste je vysadit a uvidite.

veronikav31
3. led 2019

@dinushka00 my nevydrželi ani 4 měsíce,u dcerky měsíc a půl kojeni+Um,u syna měsíc kojeni+Um

dinushka00
autor
3. led 2019

Dnes v noci se budila co hodinu a půl +-, až do rána(vlastně do teď)takže si myslím, že to bude dobré. Nakojila se co potřebovala, pustila a spinkala. Tak ja se teda radeji nebudu stresovat vážením, mam akorat strach opět z te dr. Malý nebyl dle tabulek ani na UM. Holky moc děkuji

no_title
3. led 2019

Používá dudlík?

dinushka00
autor
3. led 2019

@no_title nepoužíváme

no_title
3. led 2019

@dinushka00 tak to je v pořádku 🙂. Dudlík totiž může způsobit hodně problémů. Pokud je přisátí v pořádku (tzv. asymetrické přisátí - brada se dotýká prsu, nos se nedotýká), tak by to mělo být v ok. Úbytek váhy může způsobovat spíše velmi častá stolice. Časem se jí to trávení srovná, nebojte 🙂