Ahoj, jsem nezkušená mamina, doma mám týdenní miminko a snažím se kojit. V nemocnici to nešlo úplně ideálně, hned jsem si vyřídila bradavky, naštěstí doma se mi už začaly pomalu hojit.
Malou kojím cca po 3 hodinách, v noci to nechávám na ni, ale min se snažím nechávat odstup 2-3 hodiny. Ani si neříká dřív.
Ale... Po kojení občas začne plakat a hledat prso, přestože sama únavou od prsa předtím totálně odpadla. V nemocnici do mě pořád hučeli, že má hlad, že jí nedávám najíst, ale kojím ji dohromady 15-20 minut (z obou prsou). A přibývá. Přijde mi, že jí trápí odříhávání. Občas si hezky říhne, občas lehce ublinkne a občas nic. A do toho občas pláč. Zatím zabírá nošení, ovšem třeba hodinu nosím, kolébám, ona s hrčivým dechem (prý mléko může uvíznout na hlasivkách) usíná, ale já raději čekám, než má dech čistý, a pak ji položím do kolébky. To celkem zabírá. Taky jsme podložili kolébku, přijde mi, že se jí tak leží lépe než v rovině.
Nevím, jestli ten pláč po kojení mám tak řešit, nebo to prostě nechat být. Četla jsem, že se trávicí systém ještě vyvíjí a teď je nedokonalý, tak třeba to chce čas?
A do toho do mě vandruje okolí, ať jí prostě dám dudlík, když je přebalená a najedená a pořád brečí. Chvíli jsem to zkusila, ale mám hrozný strach, že nám pak nepůjde kojení. Ještě teď máme přisávání občas problematické. Takže jsem po jedné zkoušce dudlík zase odložila.
Taky sleduju svoje jídlo, ale to spíš ovlivňuje prdíky? A na ty tolik netrpí. Občas si nějaký obrečí, ale nic tragického, cvičení většinou pomůže. Spíš jde fakt o ten žaludek.
Budu ráda za zkušenosti, rady, uklidnění. Jako správná šestinedělka jsem se nakonec včera rozbrečela nad negativními důsledky dudlíků a chudák manžel byl ze mě trochu nesvůj. :D
Laktační poradkyni už jsem kontaktovala, tak uvidíme, jak se domluvíme. Teď ještě zkouším kojit trochu víc v záklonu, aby mléko třeba tak rychle neteklo. 🙂
Zkouším odříhávání na rameni (v nemocnici nás to učili jinak), sice si hezky říhne, ale většinou jí to rozpláče, takže asi budu hledat ještě dál.
Včera se pláč zhoršil, plakala průběžně celý den, málo spala, a večer to teprve rozjela, má náruč nepomáhala. Takže jsem zkusila ten dudlík, celkem rychle usnula, pak se jí dal bez problémů vzít a nehledala ho. A dokonce si při tom hezky odříhla.
Tak uvidíme. 🙂
@eithelwing Malá (12 dní) tohle začala dělat včera, zkoušela jsem dát dokojit, ale vzhledem k tomu, že při kojení vypije dost a přisaje se hezky, nemyslím si, že je to hlad. Řekla bych, že by prostě chtěla dudlat pořád prso 🙂 Já ji u toho kojení nechávám, dokud se sama nepustí, pak třeba zkusím přiložit podruhé, ale to vesměs jen dudlá (načetla jsem, že dlouhé pohyby čelistí je sání a kratší spíše cumlání, čímž se třeba stimulují bradavky) a na to si ji upřímně naučit nechci. Taky jsem dudlík nechtěla, ale dneska jsem dala a super, malá si pět minut podudlala a pak ho buď vyplivla nebo jí vypadl, protože vytuhla 😊
@fallingstars Tak to mám jen o den mladší princeznu. 🙂 Ale přesně - já ani to delší dudlání nedávám, mám dost citlivé bradavky a už jsem se bavila s laktační poradkyní, že některé bradavky i přes techniku sání prostě citlivé budou. A dudlík pomohl a ani ho neměla dlouho. 🙂 A já se hned cítím klidnější, že malá spinká. Nebudu jí dudlík cpát jen tak, na procházku ho vůbec nepotřebuje, kočár ji baví, ale při tom řevu největším za to nakonec budu ráda. 🙂
Dnes se mi v odpoledním kojení povedlo asi trošku změnit techniku sání, najednou tolik nehltala, ale pila rozvážně. Tak to musím pozorovat, protože pak jí samozřejmě nebolí bříško a neřve hned po kojení.
Já na levym prsu bradavku cítím pořád...tak právě taky nechci, aby je žužlala jen tak, a pak jsme třeba měly problém při kojení 😒
Ale večer mi dudlíka zhnuseně vyplivla, tak jsem to asi přechválila 😄
Nám ho zase večer nechtěla vzít. Ale mluvila jsem s laktační poradkyní, kojení se jí zdálo v pořádku a dudlík po kojení schvaluje, pokud je to opravdu silný řev, protože tím se prý nakonec taky malá napolyká vzduchu a jen si to bolení bříška zhoršuje.
Akorát mi přijde, že má teď takový silnější stisk při kojení. 🙂 Ale taky to už možná hodně pozoruju. :D
Tak se nám malá začala poslední dva dny kroutit víc a asi máme viníka. Po porodu mi zjistili anémii a předepsali mi kvantum železa (tablety Tardyferon). Sama jsem cítila, jak mě to nadýmá a podle dětského doktora se to přenese i v mléce. =/ Tak budu muset braní tablet nějak upravit.
@eithelwing Dudlík by mohl být taky konec kojení. Pokud kojit chceš, určitě se vykašli na nějaké intervaly, prostě koj, jak prcek chce. Některé děti chtějí být u prsa prostě pořád, moje mladší taková taky byla. Tak jsem ji dala do šátku, abych měla volné ruce a kojila v šátku. Popřípadě ještě je fajn ergo nosítko. Taky bych kontaktovala dobrou laktační poradkyni, aby se podívala, jestli se miminko správně přisává a efektivně saje. Na to, ž chce být přisátá a třeba si jen dudlat, není nic špatného, je to přirozená potřeba miminka a taky si tím podporuje tvorbu mlíčka.
@prcekverunka Nepřijde mi, že malá chce být pořád u prsa, protože od něj odpadne a znovu se ani přisát nechce. Šátek také odmítá. Intervaly dodržuji kvůli jejímu zažívání, při častějším kojení ještě víc blinkala, což ji ještě víc rozplakalo.
Od včerejška neberu to železo a noc i ráno je velmi klidné, takže v tu chvíli žádný dudlík netřeba. Taky nejsem extra příznivec dudlíků, ale právě že každé dítě je jiné a mně přijde, že náš prcek moc neumí prso jen dudat. :D
Techniku přisátí jsme trochu upravovali, ale tam to bylo spíš kvůli tomu, aby si malá lépe regulovala tok mléka, takže teď už se nezakucká nebo jen výjimečně.
@eithelwing myslím, ze moc premyslis aneb nepremyslej o tom jak muže mléko uviznout v hlasivkach. Zkus víc svůj instinkt. Každé mini někdy pláče, někdy proste ten důvod nevyzkoumas. Určitě je to náročný ale premyslej taky o svém odpočinku jidle pak pece o mimi půjde prirozene lépe, v opačném případě prevedes svůj neklid na nej a situace se nebude lepsit. Držím palce 🙂
Ahoj, zavolala bych laktacni poradkyni aby pomohla a zkontrolovala kojeni, to je nejdulezitejsi. Obcas staci mala uprava polohy a uz je dobre 🙂
Nam nez se naucila prisat pomohly kloboucky. Davame taky odrihavat uz v prubehu kojeni...
Po kojeni - poloha na odrihnuti- najdi si spolehlivou, ktera funguje. Kazde dite ma rado jinou.
A dudliku se neboj 🙂
Jinak plati ze sestinedeli neprozivas jen ty ale i miminko a ma narok na vykyvy stejně jako ty. Hlavne hodne pij, bud co nejvice v klidu a dej na svoje instinkty.
Drzim palce