Opakovaný zánět prsu, zatvrdliny, nejde odstříkávat

kakaci
16. kvě 2016

Ahoj, chtěla bych poprosit o radu. Mám 14 měsíční dceru, kterou stále hodně kojím (3-4x přes den, 3-10x v noci) :D
Snažím se kojení omezovat, ale moc se mi to nedaří. Je to mimo jiné proto, že vždy, když nekojím 3 hod a více, začnou mě hodně bolet prsa, udělají se zatvrdliny a nejde mi vůbec odstříkávat nebo ano, ale jen malinko. Odstříkávám v teplé vaně nebo sprše, případně s hřejivými polštářky a snažím se masírovat. Zkouším to ručně nebo odsávačkou (Avente). Bohužel zatím vždy bez účinku. Nevím, čím to je, ale od počátku kojení mám s odstříkáváním problém. Nedaří se mi nikdy (ani když jsou prsa v pohodě) odstříkat víc než 0,5 dl. Mléka mám myslím si dost, dcera celou dobu prospívá velmi dobře (a to stále nic moc kromě mlíka nechce).
Pouze dcera je schopná mi zatvrdlinu odsát a ani to se nepodaří vždy. Momentálně mám za sebou 6x zánět prsu s horečkami, z toho 2x jsem brala antibiotika. A teď zase cítím, že to na mě leze. Cítím se celkově slabá, malátná. Několik nocí jsem nespala, protože dceři lezou zuby a chce nosit, takže pocit slabosti může být i z únavy. Mám v jednom prsu bolestivou zatvrdlinu, kterou se mi od včerejšího večera nedaří dostat ven. Druhé prso je bez zatvrdliny, ale bolí také a na této straně mám taky zvětšené a bolavé uzliny. Bohužel odpočinkový režim moc nehrozí, protože malá má teploty, je rozmrzelá, musím se jí hodně venovat ve dne i v noci a nemá mi kdo pomoct.
Měla jste některá podobný problém? Co vám pomohlo? Co dělat, když člověk cítí, že prsa nejsou v pohodě a něco se rozjíždí? Děkuji 🙂

annapans
16. kvě 2016

Asi ti uplne neporadim, protoze uz jsi myslim v jine fazi kojeni ale ja mela neco podobneho. U prvniho syna vubec nic, ani zatvrdliny, ani zanety a to jsem ho kojila 13 mesicu. U druheho syna hned v prvnim a pak druhem tydnu dva zanety, porad zatvrdla prsa, horecky apod. Zjistila jsem, ze mi to dela podprsenka resp. to, ze kdyz malej zacne sat jedno prso, musim mit volne to druhe. Mleko kusi mit moznost volne odteka dokud se mu chce. Pokud to tak neudelam (napr. Kojim s podprsenkou mimo domov) okamzite se mi zacnou ucpavat mlekovody a konec. Maly mi zatim vzdy pomohl a dokazal vse odsat ale davam si na to ted hodne pozor. Asi to neni tvuj pripad ale treba to nekomu pomuze. Ja myslela ze me po 13 mesicich kojeni uz nemuze nic prekvapit....

karlajasmine
16. kvě 2016

Ahoj, ja taky nic neodsaju rucni odsavackou ani rukou, doporucuju si zkusit nekde pujcit elektrickou.. nebo koupit.. je daleko efektivnejsi.
A jinak podprsenka dela taky hodne.. nosit takovou aby ti fakt sedela, nikde te neskrtila..

brokovich
16. kvě 2016

Souhlas s @annapans ohledně pohodlne podprsenky, aby mleko mohlo odtékat, když "chce". Nabízela bych prsa častěji během dne, aby se vyprazdnila. Já měla medela elektrickou super. Ruční jsem neodsala nic.

papalinka
16. kvě 2016

Potvrzuji důležitost správné podprsenky, zatvrdlinu v prsu jsem měla dvakrát. Jednou jsem se vyspala v pevnější podprsence a jednou v ní běhala celý den. A hned byl problém.

vozdinka
16. kvě 2016

Ahoj, já taky bojovala se záněty prsu a co mi pomáhalo byl tvaroh se slivovicí. Stačí lžička tvarohu a do toho trochu slivovice, z prsu nakojit a tak na 10 minut dát na postižené místo, kde je zatvrdlina. Zánět to zastaví 🙂

veraga
16. kvě 2016

6x zánět, no páni. 🙄 Já ho měla jednou a stačilo. Byla u mě laktační poradkyně a poradila mi následující:

- prsa před kojením nahřát a rozmasírovat, po kojení naopak chladit a obkládat (slivovice, tvaroh, kyška, naklepaný zelný list, strouhané brambory)
- přikládat co nejčastěji
- brada dítěte by měla směřovat k zatvrdlině. Prso je prý totiž rozděleno na dvě "části" a dítě pije právě z té, k níž směřuje bradička