Ahoj, mame 14ti denni miminko, plne kojene, zatim pribira pomalu.
Rada bych se zeptala, jak je to s odstrikavanim mleka pro pozdejsi pouziti. Vim ze zacatkem unora bude muset hlidat babicka, a mozna i nekdy pote, chtela bych mit proto par davek mm uskladnenych.
Mam zacit mleko odsavat uz nyni, nebo az se mimi vic rozji? Pribere? A kdy odstrikavat? Mala je zatim u prsa cca 10-15 min co 2-3 hod( ve dne i v noci)- pije vzdy z jednoho prsa.
Moc Vam dekuju za radu. Hledala jsem info, ale nic moc o tom kdy zacit a z jakeho prsu odsat jsem se nedocetla.
Dekuji
Začala jsem odstrikavat a zamražovat asi týden po narození dcery, vždycky jsem z jednoho prsa nakojit a z druhého odstříkala a pak kojila zase z prvního. No ale možná jsem si tím moc rozjela laktaci, protože pak jsem měla mléka hrozně moc 😒 taky jsem počítala s tím, že malou občas někdo pohlídá, ale ona odmítala pít z láhve, takže to odstříkané jsme nakonec nepoužili. Ale aspoň jsem byla v klidu, že kdybych z nějakého důvodu musela přestat kojit, měli jsme zásobu 🙂
Jo a já jsem četla, že zamrazene mléko výdrží 3 měsíce, ale jak mimčo roste, tak se mění složení, takže čím cerstvejsi, tím lepší
Zacni odstrikavat co nejdriv, dokud se ti hodne tvori. Nejlepe v noci. Ted tesne po porodu je to idealni, tvorba mleka je rizena hormonalne, neni jeste ustalena a mleko ma ted tu nejvyssi kvalitu. Zamrazene ti vydrzi 3 mesice. Medela dokonce uvadi jeste dele - snad pul roku, pokud je teplota v mrazaku vice nez -20st.
Takze myslite, ze mam treba malou nakojit z praveho a hned pote odsat z druheho? A za tri hodky az si mala rekne o mleko, ji mam dat zade prave a leve odstikat a takhle to delat do te doby, nez budi mit v zasobe kolik potrebuji?
Moc dekuju, ale nemam v okoli nikoho kdo by daval kojene dite hlidat.
@bru_cka pokud ji bude stacit na jedno nakojeni jen jedno prso, tak to delej takto. Pokud potrebuje na nakojeni dve prsa, tak odstrikavej v mezicasech. Idealni je na to prave ta noc, kdy maji mimca treba vetsi prodlevy v kojeni. Navic v noci stoupa produkce prolaktinu, takze i laktace by mela byt vyssi.
A jeste se zaptat zda je lepsi rucni odsavacka Avent nebo Madela. To same lahev pro kojene deti?
Dekuju
Taky bych se bala rozjeti laktace nad potrebu mimca a to taky neni moc prijemne nalite prsa atd..odstrikala bych si treba jen par davek a ne cilene porad.treba kolem 22 hod nez pujdes spat jestli ti mimco spi a budi se az pozdej v noci.urco ne mezi 1hod az 4 rano to se laktace nejvic zvysuje
Někde jsem četla, že 3 měsíce v mražáku, ale pak hned zpracovat. Já jsem využila zásobu, když jsem dostala střevní chřipku, pár dní nepila a nejedla a prsa jela na rezervy. Ale malý to ani nechtěl - zkoušela jsem ho krmit stříkačkou, stejně chtěl bradavku...Jinak jsem odstříkávala hlavně během 6nedělí, když malý spal třeba 4h a já už po 2h měla prsa jak beton, nebo když nevysál úplně "dosucha", bud jsem to den schranovala a slívala, nebo dala staršímu místo kravského na snídani. V porodnici si pamatuju, že mi sestra říkala "hlavně do sucha". Ona ta laktace se stejně upraví sama, jen nesmíš odsříkávat furt...Ale třeba já to dělala často a laktace se mi nenavýšila, to jedině fakt přikládáním malého. A mám ruční aventku 🙂
@bru_cka ja mela u prvni dcery rucni Medelu Harmony na obcasne odsati a tehdy bohate stacila. Ted, kdyz se mi narodili kluci o dva mesice drive a musela jsem rozjet a udrzet laktaci bez nich, tak jsem si koupila elektrickou Medelu Minielectric a k tomu mi kamoska pujcila Swing. Obe super, oproti rucni fakt rozdil.
Taky jsem odstříkávala a buď spotřebovala do druhého dne, nebo dle obecných informací zamrazila a spotřebovala max do měsíce (datum jsem pečlivě hlídala). Podle mě by MM bylo do února dost dlouho zmarazené a to může mít vliv na kvalitu. Ale je to jen můj názor. Jinak pokud máš mléka dost, asi není problém už teď odstříkávat. Jinak jsem hodně čerpala ze stránek kojeni.net.