Ahoj maminky, jdu si k vám pro radu, jsem trochu bezradná. Mám syna (za týden 9 měsíců), už tak dva měsíce se budí v noci co hodinu až dvě, chce se napít, pomazlit, udělat ze mě dudlík a zas za hodinku znovu. Ovšem poslední týden to zkracuje na půl hodinky. Musím říct, že jsem z toho už opravdu vyřízená. Mám k němu ještě 3letou dceru, která po obědě nespí, takže přes den potřebuji fungovat a ne být úplně vyřízená. Cítím, jak se to nevyspání pak projevuje na mé náladě a trpělivosti. :( Uvažuji o odstavení v noci, akorát nevím, jestli už syn zvládne být celou noc bez mlíka, aby pak neplakal hlady a já třeba si myslela, že pláče jen, že chce dudat. Nebo mám v noci dávat UM? A po kolika hodinách? S UM vůbec nemám zkušenosti, dceru jsem odstavila až po roce a UM nedávala, protože ho vůbec nechtěla a dávila se po něm. Možná to je trochu pomotaný dotaz, za to se omlouvám. Poradily byste mi něco?
Pripichnu se s 11 měsíční 🙈
@ryznicka v 9m na odstavení je fakt brzy. UM nemusí pomoct, pokud se nebudí hlady, a to se co půl hodiny hlady určitě nebudí. Netrápí ho něco? Zuby? Spíte v jedné posteli? Jestli ne, vřele doporučuju, strčíš prso a spíte dál oba. Se starší jsem praktikovala od půl roka, kdy se začala často budit po zavedení příkrmů, u mladší od narození. Jsem celkem vyspalá
Jestli se budí po půl hodině, tipla bych, že to nemusí být hlady, ale spíš potřebuje maminku. Je dost možné, že odstav nepomůže a bude se budit dál. Navic se může stát i to, že ti začne celkově ubývat mléko. Kojení v noci je prý pro tvorbu mléka důležité. Takže bys mohla skončit s tím, že se miminko budí často v noci a ještě mu budeš muset připravovat UM. Chápu, že je to vyčerpávající, ale já bych asi zatla zuby a snažila se vydržet. Miminko bych si nastěhovala do postele, abych mohla kojit v polospanku, a pokud by byla možnost, poprosila bych o pomoc třeba babičku, aby si vzala děti občas třeba na hodinku nebo dvě ven, abys měla možnost si oddechnout.
@aneta_v
Taky mi to přijde brzy právě :( Určitě se budí tím, že mě potřebuje, zuby mu rostou, ale to budou ještě několik dalších měsíců. Spíme spolu v jedné posteli, akorát já potřebuju na spaní trochu prostoru a když jsme na sobě nalepení, tak vím, že jemu to vyhovuje, ale mě moc ne 😂 Vůbec se tak nevyspím. 😔 Už od malička je dost kontaktní, úplně jiný, než dcera, ale to tak bývá, že každé dítě je jiné.
@hanih Je hodně kontaktní, vzbudí se, přisaje a usne, ale jak jsem psala výše, já takhle neusnu, potřebuju trochu svůj prostor. S tím mlékem máš pravdu, když jsem v noci po roce odstavovala dceru, a kojila jen večer, tak jsem asi za dva dny o mléko přišla, to by mi bylo líto, když to mléko mám. Moc nevím jak dál no, hrozně mě to vyčerpává a trápí a přes den pak nemám energii na blbnutí s dětmi. :(
V tomto veku je to bohuzel normalni
Razím teorii, že spokojená máma = spokojené dítě. A to i když se někdy dítě prostě musí trochu uskromnit. Naše dítě s námi nespí. Naštěstí to (zatím) ani nikdy nevyžadovalo... ale jsem opravdu ráda, že to tak není a nezkoušela jsem to změnit. Já teda nekojím, ale i kdyby ano, cítila bych to stejně. Taky potřebuju prostor ke spaní a zároveň nechci mít pocit, že se nemůžu ani otočit, aniž bych nevzbudila dítě atp. Děťátko netrpí žádnou samotou, uspáváme ho, jakmile se probere tak jsme tam.
A jinak to mám taky stejně, potřebuju se vyspat, aspoň trochu, abych měla dobrou náladu a život s děťátkem si užívala. A to je podle absolutně zásadní. Ne společný spaní, ale jestli pak přes den na něj nekřičím a ráda s ním trávím čas.
Takže bych dělala to, co vyhovuje vám. Dáváte večer kašičku? Pokud ne, tak doporučuji. My dáváme od 6 měsíce a budí se jen 1x za noc na mlíko. Dudlík by vám nepomohl? Nebo nabídnout čaj? Na zoubky je super gelík nebo olejíček, aby nebolely. A když nic nepomůže, možná bych zkusila prostě spolu nespat. Ono přeci jen z maminky je cítit mlíko... tento můj názor asi nebude moc populární, ale uvidíte co vám zabere, co bude děťátko potřebovat. Pokud potřebuje spaní s vámi, jinak pláče, tak samozřejmě ať spí s vámi. O tom žádná. Ale kdo ví, jestli by nespalo klidněji i samo atp. Chce to vyzkoušet... Můžete i zkusit to umělé mléko. Proč ne. Nějaké kvalitní, jenom na noc... na druhou stranu musíte vstát a udělat ho, takže nevím, jestli vám to spánek nerozhodí ještě víc. 🙂) Držím palce ať je brzy lépe.
@vitezove S teorií spokojená máma = spokojené dítě taky souhlasím, když se narodil syn, tak se mi to opravdu osvědčilo. Když jsem já v pohodě, tak jsou v pohodě i děti. Malý semnou spal po narození, pak od 2 měsíců asi do 5 měsíců spal sám v postýlce a pak se právě začal budit hrozně často, tak jsem si ho vzala k sobě, protože jsem neměla sílu pořád vstávat. Teď jsem ho zkoušela uspávat v postýlce, ale hroznej řev a pořád si chtěl stoupat, tak na to jsem neměla nervy. 🙂
Kaši dávám na noc taky od 6 měsíce, ale žádná změna. Zuby mu mažu gelíkem, ten mu docela pomáhá. Dudlíka měl hned co jsme se vrátili z porodnice, ale po 14 dnech už ho vůbec nechtěl a vzal si ho až někdy v 5 měsicích, kdy jsem mu ho vyloženě vnucovala, protože si začal cucat palec, když byl unavený. Ale stejně ten dudlík moc nechce (od dcery to vůbec neznám, ta byla dudlikomaniak 😁). Když mu ho v noci nabízím, tak ho plive.
No budu muset něco zkusit a vymyslet, protože takhle mi to vůbec nevyhovuje a nebo zatnu zuby. 😂 Každopádně děkuju za odpoveď. 🙂
Všechny tři naše děti se mezi 8.-10. měsícem budily úplně nejvíc, starší dvě pak v 10m začaly spát celou noc, nejmenší 11m se netváří, že by to někdy měla v plánu 😀 Ta se teď budí průměrně co dvě hodiny, čím blíž k ránu, tím častěji to je.
Každopádně u ní teď pozoruji, že přes den na to kojení nemá čas, to se napije pořádně párkrát a jinak si občas cucne, takže to pak nejspíš dohání v noci. A i kdybych chtěla, tak ji v noci nemám šanci odstavit, nebo jedině dost drasticky, protože jakmile nedostane v noci mléko, tak ječí a ječí, absolutně ji nezajímá cokoli jiného, takže prostě kojím a kojit budu.
Některé děti tu mámu v noci potřebují. A já si trochu myslím, že naše malá si vynahrazuje i to, že už je přeci jen třetí, takže té pozornosti přes nemá tolik, kolik mívaly její starší sestry ve stejném věku. Takže má tu mámu jen pro sebe aspoň v noci.
Radu nemám, ale drž se! Myslím, že co těm dětem dáme takhle maličkým, to se nám pak vrátí 🙂
Nepotěším od 4. Měsíce po pulhodinoy noční teror, neustále kojení, uspáváni, teď v roce jak kdy někdy se vzbudí za 20 min, občas za 1-3hod, 3 jsou spíš výjimečně.Vím, co prozivas a je to na palici, na idstav brzy i v mém případě, snad jen vydržet, o hladu to není a um nemusí nic vyřešit.U nás malá usíná jen u prsu, jinak neumí třeba
U nas to same. Vstava kazdou hodinu. Ted ve dvanacti mesicich zkousime taktiku - nejdriv prijde uklidnit a pomazlit tata, nabidne vodu, kdyz nezabere prijdu ja, nabidnu vodu, kdyz nezabere nic, dam prso. Verim, ze to casem postupne pujde omezovat a ucit. Alternativu s vyrvanim nechci zkouset, ale s tim nocnim buzenim a kojenim uz neco delat musime.
U kojenych deti je to bezne a pobpar mesicich to pomine. Ja mam doma 14mesicni a nekdy melu doslova hubou o zem (k tomu 4letak). Zkusila jsem ze zoufalstvi i nocni odstav, ale konalo se naproste fiasko. Tak jsem rezignovala a cekam. A je fakt, ze uz 3 noci jsme spali mnohem lip. Vydrz
@jakreb Prisaham, kdyby to slo, tak tvůj nick si fakt bloknu at se mi tvoje zpravy vubec neukazuji. Tady ty kecy matky, co ma proste v tomto kliku, to je na ranu mezi oci.
@martiniquest u nás se to taky trochu zlepsilo kolem toho roku, jako 4hod v tahu ještě nespala , ale ty 20ti minutovky jsou hrozný teda a doufám, že se už nevrátí
@ondul Tohle fungovalo u nejstarší dcery, i když tehdy to nebylo naším záměrem. Byla jsem už znovu těhotná, takže za malou často večer šel manžel a ona se opravdu v noci naučila usnout i bez kojení. Že to tak fungovalo nám došlo až zpětně, v tu chvíli jsme to vůbec neměli v plánu.
Ovšem na naši třetí to nezabere, ta když v noci zjistí, že jsem nepřišla já, ale tatínek, tak spustí takový hysterák, že už to radši ani nezkoušíme.
Tak ať to u vás vyjde 😉
@ryznicka syn se na kojeni budil vzdycky dost, nespala jsem od porodu dele nez 3 hodiny nikdy a 3 hodiny byly vyjimka. Cca od 3/4 roku se budil co hodinu ci dve a pak zkracoval az jsme taky koncili o pul hodinach. Nebylo to o hladu, byla jsem opravdu dudlik. Vydrzela jsem do roka a pak uz se to nedalo, byla jsem uplne vyrizena, vycerpana, ve dne kdy jsem si s nim mela hrat a on mel nejvic energie jsem skoro spala ve stoje a byla podrazdena. Hodne mi okoli radilo, ze to nemusi pomoct, ze je prilis malej na odstav atd. ale ta predstava, ze by v noci mohl zaskocit s krmenim tatinek pro me uz byla jedina spasa. Odstav ale probehl uplne v pohode, cca po tydnu pochopil, ze mleko nebude. Spi s nami v posteli, takze jsem ho mazlila a on se zklidnil a spal po chvili jak dudek. Kojila jsem pak jeste nekolik tydnu pres den, mleko bylo, ale uz pak daval prednost jidlu. V noci jsem to nejdrive resila UM, zkraje ho vubec nechtel, pak si dal parkrat a od te doby mu stacila max voda a spi skoro celou noc.
Takze soucitim s tebou, vim jake to je.
Děkuju holky všem za odpovědi, koukám, že to tak má nebo měla většina z vás, u mě to vypadá, že zatnu zuby a vydržim a odstav zkusim později. 🙂
@ryznicka Drzim pesti a preju klidny spanek
@vitezove Tak u nás nezabralo vlastně nic a že jsem toho vyzkoušela.. A ohledně těch kaší jednu dobu snědla i misku a za hodinu stejně vzhůru, asi hodně záleží jestli se budí hladem. Mě konkrétně malá usne jen u kojení, jinak neumí a bývají z toho hysteráky. Dr mi poradila odbourat uspávání u kojení, ale to se prostě lépe řekne než udělá, pokud teda nechcete nechat dítě vyřvat, což já jsem na to slaboch asi a nemůžu.
Co zkusit nabídnou vodu ?