Odstavení a odnaučení dudlíku. Jakým způsobem?

zrzinda
1. lis 2021

Hezky den, maminky. Prosím, jakým “způsobem” jste odstavily děti a kdy jste je (pokud ho tedy měly) odnaucovaly usinat s dudlikem? Myslím tím v kolika měsících/letech.
Předem moc díky 🙂

garpova
1. lis 2021

@zrzinda Ahoj, dceru jsem odstavila teď, v jejích dvou letech. Kojila jsem večer před spaním a spíše to už bylo takové "mazlení s cecíky".🙈 Řekla jsem jí, že prsa chtějí taky spát, něco zabručela a ten večer se nedožadovala a další večery jsem jí nedala možnost. Co se týká dudlíku, ten pořad má a nechce ho zatím vydat, rostou jí zuby. Tak ten časem.

palja
1. lis 2021

@zrzinda dcera byla závislá jak na prsu, tak na dudlíku. Dudlík jsme jí vzali ve dvou letech a půl, protože moc nemluvila, samozřejmě několik nocí plakala. Ještě teď si občas vzpomene, už je bez něj rok.
No a prso, to byla katastrofa, takže nakonec jsem se pevně rozhodla až před třetím rokem, bradavky jsem natrela citronem a řekla jsem jí, že se mléko zkazilo, že je už na to velká. Trvalo to asi týden než se mi přestala sápat po prsach.

michaela666
1. lis 2021

Odstavení neporadím, ale odnaučení na dudlík v rodině probíhalo dost nenásilně a děti kolem 2 roku si to vyřešili sami. Synovec chvilku po 2 narozeninách vyhodil dudlík z autobusu těsně před zavřením dveří. Když ho první noc hledal, připomněli mu že ho nechal pro autobus na zastávce a byl klid. Druhý synovec ho na Mikuláše dal do pytle dobrovolně čertovi výměnou za sladkosti. Ještě týdne fňukal u usínání, že ho chce ale nebylo to žádné drama....Dcera má dudlík a doufám, že jednou se ho vzdá sama až bude připravená.

konidana
1. lis 2021

Dcera dudlík neměla (odstavena v roce v noci, v 15.m úplně najednou z velmi častého kojení), u syna to bylo také najednou i s dudlíkem. V jeho 13 m jsem musela asi na 2 dny do nemocnice, takže jsem ho odstavila ze dne na den a dudlík, který měl jen na spaní, mu manžel sebral taky při jednom. V tom roce to bylo ok. Druhý , třetí den už naprosto v pohodě.

barulina
1. lis 2021

@zrzinda kojeni neporadím. Nejsem kojící tip a své děti jsem kojila 3mesice a 3 tydny. Dudlík mela dcera do 3 let, dala mi ho sama den nástupu do školky. Syn mel taky rád dudlík, ale vecne je vyhazovat. Z kocaru, tak při posledním jsem řekla a dost a uz jsem nový nekoupila. Měl 14 mesicu. Ani nezaplakal

cilkat
1. lis 2021

O odstavení staršího tu mám v profilu "článek", u mladšího jsme v procesu. Za mě je u odstavení důležité, aby dítě už nepotřebovalo prso výživove - abychom měli vychytane, kdy chce maso s bramborem, kdy okurku, kdy jogurt a kdy flašku s vodou... Protože všechno tohle byli oba mi synové ochotni nahrazovat prsem a když jsem nenabidla to, co zrovna chtěli, tak šli po prsu.
A další krok je pak pro mě vychytání usínání... Opět když je dítě unavené, vyžaduje prso, takže je třeba najít jiné způsoby uspávání (doma i venku).
Emoční potřeba prsa už mi přijde nahraditelná tulením nejintuitivneji.
(Dudlíky vždy odmítali, ty nepopisu.)

areh
1. lis 2021

Dudlík se rozbil v roce a 3/4 syn ho druhý den vyhodil do koše. Stačilo říct, že je rozbitý.
Odstavení ve 2 letech. Kojila jsemm už jen před spaním, v noci ne. Zavedli jsme čtení pohádky před spaním, tak to bylo taky v pohodě. 🙂

jjasmina
1. lis 2021

@zrzinda odstavila jsem v 1,5r, dudlik sme neměli nikdy

inssomnia
2. lis 2021

@zrzinda kojím dítě 26 měsíců před spaním a v noci. Nemám na to jí to vzít. Mám sama velké problémy se spaním a nočními děsy a bojím se, aby se to u ní nerozvinulo taky, tak jdu hodně za vlastní pohodlí v tomto. Snažím se to pomalu omezovat, nahrazovat tulením a pohádkami, ale bude to u nás asi ještě dlouhý a pomalý proces.
Dudlík zahodila přes celou místnost v roce a nikdy jí nechyběl :D teď ho občas někde vyhrabe a chvilku si hraje na miminko, brzo ji to ale vždy přejde, protože je ukecaná a dudlík jí překáží :D

amazonkajanik
2. lis 2021

@zrzinda mě syn tedy odboural dudlík sám a to v 15 měsících, když začal pořádně chodit/běhat. Prostě najednou usnul bez něj a už si nevzpomněl 😁

johca
2. lis 2021

já jsem odstavila v roce a půl a to jsem ho schovala a potom si na něj malá ani nevzpomněla....kamoška zase svému malému spláchla jakože dudlík do záchodu :D taky si pak nevzpomněl....:D

guliii
2. lis 2021

Syn byl opravdu hodně závislý na dudliku. Mě se osvědčila rada ustrihnout špičku savicky na dudliku a postupně jsem třeba po 3 dnech zase kousek odstrihla. Synovi přestal dudlik chutnat. Vždy si postěžoval, že dudlik má auví, tak jsem řekla že ho vyhodime. Ale to ne.. a asi po 14 dnech ho šel vyhodit sám. Bylo to bez pláče a vztekani. Asi 3x si na něj vzpomněl, tak jsem mu jen připomněla, že ho vyhodil a v pohodě. Jsou mu 2 roky. A jinak je to pořádný vztekloun a paličák. 😄Od prsa jsem odstavovala v 19 měsících. Protože mi kousal prsa do krve. Tak jsem mu řekla, že maminka má bebi jak jí kousl a dostal dudlik. Bylo to bez problémů, nijak ho už ani nevyzadoval. Nejdříve jsem tedy omezovala kojení ve dne a pak teprve to večerní. Hlavně to dělej postupně, ne mu sebrat oboje najednou. To by pro něj bylo horší.

pv2580
2. lis 2021

My jsme meli zavislaka na dudliku..zadna rada nefungovala, vzdycky strasne sceny..az pred vanoci jsme sli na prochazku..venku byly jeslicky s Jeziskem..a on chudacek byl bez dudliku..tak jsme dudlik dali miminku Ježíškovi a nas zavislak za nej dostal od Jeziska darecky..bylo to v klidu a nakonec i hezke..

ondul
2. lis 2021

Dudlik asi v 11 měsících. Používali jsme ho jen na uspání a měla jsem ho s sebou, když jsme někde jeli dlouho dopravou, nebo do krámu, abych kluka utišila. Postupně jsme ho používali čím dál méně až jednou prostě jsme ho vyhodili uplně. Odstavila jsem na noc asi na 13 měsících, protože se mi budil co dvacet minut a kupodivu to nebylo tak strašné, bála sem se děsných hysteráků, ale jen si dvě noci kňouravě stěžoval a pak to zcela akceptoval. Odstavila jsem úplně teď na 21 měsících, stěžoval si už občas, že neni a málo, tak jsem jednou řekla, no, máš pravdu, mlíko už není, mrzrí mě to. A vzal to uplně nad očekávání v pohodě, ani jednou kvůli tomu nebrečel, jen si vždycky povzdechne mliko neni, někdy si řekně o lok kravského mléka. Pořád si pamatuje na co jsou prsa a že se kojil, ale nechce to po mě.

veru181
3. lis 2021

S dovolením se připíchnu 🙂 Dudlík ještě neřešíme, ale pomalu odstavuju (syn má 17 měsíců). Donedávna jsem kojila 5x denně, plán je každý měsíc začít vynechávat jedno. Jsme na třech, zatím když se dožaduje, funguje říct “teď ne, až odpoledne/večer”, ale jsem zvědavá, co se bude dít, až nebudu mít na co odkazovat 😀

mia_von_prag
3. lis 2021

Dudlik měl strašně rád, kolem 2. narozenin už zuby měl všechny, takže to byl jen zvyk.
odstrihla jsem konec dudlíku, to se mu nelibilo a nechtěl ho. Asi 3x si pobrecel, že ho chce, ale dostal jen ten strihnuty. Asi týden to trvalo, přestal ho chtít. Důležité je vytrvat, nedat mu ho. Ani na noc. Když jsem dudlik zrušila, trochu se mu časově změnil spánek... ale jsem ráda, že uz ho nemá, začal mit z něho krive zuby.

katka22688
4. lis 2021

@zrzinda dudlík jsem sprvu vzala cez deň no na spaní jsem nechala... A v 2,5letech sme ho nechali na dovolené a víc sme nedali... Kojili sme 27mes

msgracia
4. lis 2021

@zrzinda syn měl 9m když měl aftu plnou pusinku, nějaká virová nemoc podle dr. Radila dát fialku na dudlík, ale malému to nevyhovovalo. Takže od 9m nemel dudlík. Měl ho jen na spaní že si ho držel. Jinak ho vůbec nechtěl.