Dobrý den, doufám, že mi někdo zkušenější poradí.
Rodila jsem v 32tt. Malý nemá zatím sílu sám pít z prsu. Přikládám, ale spíš bradavju dumlá a pouští. Takže od porodu plně odsávám 8x denně. Nejprve to bylo pár kapiček, nyní, 8 den po porodu, je to 25-35ml MM/z obou prsou/jedno odsátí. Trápím se se dvěma otázkami.
1) mám dost mlíčka? Občas mi přijde,že by si dal ještě. Piji čaje, hodně piji a jím, zkoušela jsem noční stimulaci po hod.a půl ale, krom vyčerpání, efekt nula. Bojím se, abych stačila, jeho potřebám...
Jak lze navýšit MM, nebo toho chci od těla týden po porodu moc a 35 ml je v normě a postupně se zvedne MM samo?
2) jakou dobu odsávat 1 prso. Většinou odsávám 5 min. a prso je prázdné.
Děkuji🙂
Moje dcerka se narodil ve 34tt akutní sekcí. Já jsem s odsáváním začla až téměř 2 dny po porodu. Hodně mě bolela jizva. V porodnici jsem si pujčovala velkou odsávačku Medela a mléko se taky spouštělo hodně pomalu. Takže rozhodně museli občas malé dát i umělé mléko. Taky jsem vstávala v noci co 3 hodiny a odsávala, vždy jen malinko, ale zlepšovalo se to. Pak jsem si už pořídila vlastní odsávačku z druhé ruky a odsávala dál i doma. Užívala jsem i homeopatika na radu zkušené kamarádky. Nejen klasický Ricinus communis na podporu kojení, ale i CHINU a Arnicu na únavu, vyčerpání a ztrátu tekutin. A to pak moc pomohlo. A já jsem tedy neodsávala déle než 10 minut jedno prso. Maličká taky neměla sílu sát, musela jsem ji dokrmovat ze stříkačky snad do měsíce po porodu a pak občas i dál. Ale nelituji únavy, kojila jsem do 1,5 roku a udělala bych to znovu. Pro nedonošence mi to přijde snad ještě důležitější! Takže držím palce.
@vasilisa, @iveee moc děkuji za příspěvek, je to pro mně povzbuzení. Homeo zkusím, bylinky piji od 3 dne. Snad se mlíčko udrží a nebo líp navýš8. Jsem z toho hrozně špatná. Jednak, že jsem ho nedokázala donosit a pak, že pro něj nemám v dostatečbé míře to, co potřebuje nejvíc. Dnes už papá střídavě PreBebu2 a mé na dvakrát odsáté mlíčko, protože ná dle dr.spapat 40-45ml a to já na 1 odsátí zkrátka nedávám...
@iveee jestě se zeptám. Mám Medelu Swing,elektrickou. Ma stimulaci,kdy nejdriv 2 min bezi lehci rychlejsi sani a pak se zpusti pomalejsi sani,jak rikate. Ja si pomoci + a - volim intenzitu sani. Nevim,do jake miry ma sani tahat/bolet ci jak to rict, kdyz jste odsavala, citila jse spis tahani,nebo uz to i bolelo? Nevim,co si mohu k prdum dovolit,nerada bych si he 'oddelala' ted na zacatku a zadelala si na dalsi problem
Moc dekuji za rady
@englerova14 určitě to nesmí bolet🙂
Důležité je se nestresovat, i když to kolikrát nejde. Já měla vytištěné fotky a když jsem odsávala, tak jsem na ně koukala, příp. jsem si představovala, že už mám prcka doma🙂
@englerova14 dcera se mi taky narodila v 32tt, odsavala jsem 15-20min z kazdeho prsa, na podporu mleka jsem brala more milk nebo kapky od motherlove z piskavice. Zacatek byl krusny, kojení vubec nezvladala, hned spala. Po bylinkach se spouštění hodně zlepšilo, taky jsem měla medelu, tu první fázi jsem nechavala 4-5min a pak odsavani. Pomáhala jsem si na začátku i suplementorem. Hlavně to nevzdat, postupně se to upraví. Držím palce!
15-20 minut jedno prso, klidne 2x vystridat... tim se to i vic stimuluje. Dobre je odsavat u ditete, nebo aspon u fotky, to mi pomahalo. A bohuzel co tomu pomuze nejvic je se nestresovat a v ramci moznosti se hodit do klidu. Myslet na to, ze to mlicku bude, ze to pujde, ze to bude v poradku. Za predcasny porod nemuzete, prozije si to spousta maminek. Ted tomu prckovi muzete pomoct jedine tim klidem a mlickem ;)
Odsavani by bolet nemelo, bolelo jedine kdyz mi mala znicila bradavky.
Jinak se da stimulovat tvorba mleka nadrivanim pred odsatim/kojenim treba ve sprse, nebo teplymi polstarky, vypit caj pred odsavanim, masaz prsou pred odsavanim. I to kdyz budete na miminko myslet v intervalu mezi odsavanim, treba kdyz jsem pro malou hackovala deku, citila jsem prsa jak u toho funguji ;) homeo mi moc nepomohla, caje, masaz a teplo ano ;)
Jo a ja za prvni tyden po porodu vydolovala sotva par kapek, ale i tak ji to dali. A kojila jsem do roku a kousek korigovane, zkoncili jsme kvuli dalsimu tehotenstvi.
@englerova14 Malý se narodil 31tt a krmit jsem mohla až skoro 39tt kvůli operaci. Takže jsem po celou dobu odsávala. V noci méně často, zhruba po 4 hodinách, přes den většinou v rozmezí 2-3h. 25ml na jedno odsátí je krásné takhle ze začátku🙂 bude se to postupně navyšovat🙂 Já odsávala 15-20min každé prso. Někdy se i po 5ti minutách mléko zase spustilo. 5 minut je hrozně krátká doba. Když miminko pije, tak nejdříve stimuluje a až poté se spouští mléko. Pokud máš elektronickou odsávačku, která ma nastavitelnou intenzitu, tak nejdříve nastav vysokou rychlost, aby sání bylo rychlé - to stimuluje. Až začne mléko téct, tak dej pomalou rychlost (dlouhé tahy), tím se bude tahat mlíčko🙂 Teď většinou odsávám tak, že jedu jedno prso, dokud teče mléko, pak jdu na druhé, pak se zase vrátím k prvnímu a když už neteče ani z jednoho, tak zase stimuluju, ale nepřesahuju 25 min celkově na jedno prso, pak už to nemá cenu. Někdy odsávám kratší dobu, jindy delší. A doporučuju bylinky benedikt lékařský a pískavice řecké seno.