Ahoj, chci se zeptat, příští týden jdu k zubarce na extrakci zubu, bude mi samozřejmě dávat injekci k umrtveni. Problém je v tom, že plně kojim, pořídila jsem si již odsávačku mleka, že potřebnou dávku mléka do zásoby odsaju, sice to moc neumím. Jen nevim, kolik dávek mám odsát po injekci, ať se ty účinné látky nedostanou při kojení do syna.Doktorka rikala, že v těle ty látky zůstávají 3 hodiny, potom se metabolizuji, ale v tom mléce nevím, můžete mi v tomto některá poradit.Diky
@viridie ano, jen lokálně ,aplikace k nervu😀No, v tomto nemám žádné zkušenosti a nerada bych synovi předala nějaká farmaka přes mléko, doufám, že to pak bolet nebude a stejně mě bude ještě čekat nasazení umělého zubu a to se taky, jak předpokládám, provádí v lokální anestezii.
@fajule Rozumím Tvým obavám. 🙂 Ale opravdu je to tak, že ani celková anestezie nevadí, oni doktoři samozřejmě varují a doporučují i 12h nekojit, ale bylo prokázáno,že přechod drtivé většiny farmak do mléka je opravdu malý a miminka nijak neohrožuje. Vadí snad jen cytostatika a silná psychofarmaka. Kojení zdar,nazdar ! 🙂
Kojit muzes uplne normalne, i po celkove anestezii, viz co pisou holky vyse.
@fajule si vem, ze lek jde do krve v promile a z te krve se tvori MM, kde ty latky jsou jeste v mensim mnozstvi. Pokud mas v krvi jedno promile alkoholu, v MM je min nez v detskych kapkach na kasel. Ona vetsina lidi si predstavuje prsa jako prutokac, tak to fakt nefunguje a vetsina dr se o kojeni zajima minimalne a preventivne u vseho doporuci nekojit.
Také jsem byla v roce dcery trhat zub, dr. říkal, že s kojením, není problém, žádné omezení. Zeptej se předem tam, kde ti to budou dělat. A můžu uklidnit, že to trhání i hojení byla pohodička, strach předem byl mnohem horší než samotný zákrok.
@fajule já byla na trhání teď v srpnu a stále kojím. Injekce, která se dává na trhání zubu, je injekce k zubu, do mléka se nedostane prakticky nic, takže nakoj v klidu před zákrokem a pak po něm. Jenom zdůrazni zubařce, že kojíš, aby ti zbůhdarma nedávala kdovíjak silnou dávku.
Nasazování umělého zubu - jestli myslíš implantát, tak ano, to se dává pod injekcí, implantát se zavrtává do kosti (a na něj pak po čase korunka) a na to se dávají jiné injekce než na extrakci, takže to neporadím, ale podle mě se do mlíka nedostane taky nic. Jestli myslíš nasazení umělého zubu jako korunku - tak to není bolestivý zákrok, to se nasazuje na zbroušený umrtvený zub a tam se žádná injekce nedává, to se jen nasadí a nalepí.
Jo, děkuji moc za uklidnění, syn má 2 měsíce, takže je plně na mléku, kdyby byl starší a měl by již prikrmy, tak bych to tak neresila.Dr mi jen rekla, že bohužel antibiotika mi nasadit na ten zánět u zubu nemůže, když kojim, takže jedine extrakce a poté umělá nahrada.K aplikaci lokální anestezie mi řekla jen, že se látka 3 hodky drží v krvi.No, jsem ale ráda za Vaše info a už to tak nehrotim😀
@fajule Mysli spíš na to, že tě to po extrakci může bolet a pak budeš muset řešit léky na bolest a tam už problém s kojením být může. Tam si budeš muset hlídat tříhodinový interval, dát si spíš slabší paralen nebo to prostě vydržet. Já jsem to riskla a věřila, že to zvládnu bez prášků. Když to bolelo moc, namazala jsem si na dáseň po extrakci mastičku, co tu mám pro malou na zoubky a pomohlo to. Tak jen na tohle buď připravená.
@fajule je jen minimum leku, ktere nejsou vhodne pri kojeni. Dokonce se mohou i ty, u kterych bys to nepredpokladala. Vice na mamila.sk
@fajule Ahoj Pochopila jsem,že to bude lokální anestézie-umrtvení a pokud ano- normálně po výkonu koj, do mléka se látka téměř nedostane a riziko je opravdu minimální. A ať Tě to moc nebolí. 🙂