Zdravim devcata, chtela jsem se zeptat.. V noci bolest prsou jsou nalita tvrda.. Ok. Mam tydenni holcicku.. Jednou uz mi takto natekly a nejak jsme to odkojily do ulevy, ale ted uz to nejde. Jeste je slabounka, nevytahne tolik a tak se chci zeptat je treba si kupovat odsavacku a doodsat po kojeni? Kdyby to bylo pres den asi bychom to nejak rozkojily ale v noci je to sni boj kdy usina temer hned 🙂 tak mi jde hlavne o ty noci.. Dekuji moc za rady i jine jak ta tvrda prsa zpracovat. Sestra s kterou rsim kojeni je k dispozici v pondeli tak se ptam tady 🙂 😘
Jak píše @dzogobela taky jsem odstrikavala rukou do úlevy. Chce to trochu chytit grif, tvrdý prsa jdou prkne, mne třeba pomáhalo se předklonu nad umyvadlo. ale Ja jsem se třebas s odsavackou nezkamaradila.Leda by sis mlicko chtěla třeba zmrazit, vydrží půl roku a až přijdou spurty, třeba se bude hodit.
Určitě odstrikavat do úlevy, abys z toho neměla zánět... buď ručně nebo manuální odsavacka, elektrická asi v tomhle případě potřeba neni. Do 3 měsíců se laktace ustálí a bude to ok🙂
Ty jo koukala sem na videa obrazky ale rucne to nejde strasne to boli. Na jedne strane je prso uz zarudle tam kde to nejvice boli a ja navim zda z vecneho masirovani ci zanetu bliziciho se
Rozhodně nedoodsavej po kojení, tím naopak laktaci podpoříš. Kojíš pokaždé z obou prsů? Pokud máš červený flek nebo bolesti, vezmi si paralen. Ber po šesti hodinach, zabrání zánětu.
Odstrikat do ulevy, pak chladit, to laktaci utlumi. Do tydne/dvou se to ustali. Pokud ti zustane v prse zatvrdlina, muzes mit zanet. Natoc si mimco tak, aby melo bradu tam kde je ta zatvrdlina. U brady je nejvetsi sila.
@dat odstríkala bych i prez to te to boli , musis se zakousnout s vydrzet - take jsem pri prvnim kojeni pojazde odstrikavala - nakojila jsem z jednoho ostrikala zbytek do zmeknuti prsa , a musela odstrikat i z druheho ale jen do ulevy a pak sem z nej kojila pri pristim koheni a takto sem to stridala ... a diky pravidelnemu odstrikavani jsem kojila do 7 mesicu s pak ze zdravotnich duvodu jsem musela prestat ale mleka jsem mela kvanta... drzim palce a sama za sebe doporucuju rucni odstrikavani - prec jen si ulevis kde potrebujes a kupodivu to netrva tak dlouho jako rucni odsavackou 😉
Holky moc vam dekuji za rady. Rada se pak.pochlubim jak si vedeme. Snad bude s cim se chlubit..
Za me pokud je zatvrdlina, musi se odstrikat i pres (nekdy silenou) bolest. U prvni dcerky jsem s tim bojovala a casto. a čim dyl se nechá, tím je to horší. Dělali se mi i jakoby "zátky", dokud doslova nevystřelila tvrda hrudka vytlačením rukou z mlékovodu pryč, úleva nepřišla, bylo to peklo, upravilo se to až časem.
Zkusila bych malou přikládat i ve spanku, miminka se casto prisaji instinktivne i ve spanku, kdyz "uciti" bradavku u pusinky.
Pozor na to cervene, to by chcelo podchytit, najlepsie rozmasirovat pred kojenim, pripadne i trochu odstriekat, aby sa miminku lepsie prisavalo, po kojeni dat obklad z tvarohu. Pripadne pridat este ten paralen. Kojit prednostne zo zapaleneho prsa.
Ja bych spis odstrikala rukou jen do ulevy, treba ve sprse. Odsavackou podporis laktaci a mliko se bude tvorit jeste vic. Ja to tak udelala po prijezdu z porodnice taky, prsa bolela, maly tolik nevytahl... za par dni se to upravilo. Mliko se tvori podle poptavky 🙂