Očkování při kojení. Máte zkušenost? Kojily jste po očkování?

evulakebula
4. led 2021

Zdravicko,

chtela jsem se vas zeptat, kdo ma tu zkusenost, zda jste byl nekdo ockovan pri kojeni?

Obvodni doktorka mi oznamila, ze se mam preockovat nekdy v listopadu 2021, ale to doufam, budu jeste kojit syna a chteli jsme take zacit tvorit dalsi dite. Druhe by se tedy dalo odlozit, ale kojili jste po ockovani? Jedna se o tetanovku. Zda treba staci vysadit MM na par dnu? Nebo uz se nesmi kojit? Nebo se mam na to vykaslat a zajit az po druhem diteti?
Doktorka mi rikala, ze to pry navadi, kdyz budu kojit, ale nevim. Zjistila mi boreiozu a chtela mi dat ATB a ty jsem odmitlá protoze syn mel jen mesic. Pro moji doktorku je vsechno v pohode 😳.

Chtela jsem s kojenim prejit hned na druhe dite, kdyz uz to mam nastartovane.

Diky

EvA

palja
4. led 2021

Já jsem se nechala preockovat na tetanus ještě když jsem kojila. Dr mi to teda nedoporucila, protože je zastánce toho, že by žena měla být očkovaná až po odkojení. Nejsou delany žádné studie u kojících očkovaných žen. Já jsem byla naočkovaná ráno a dceru jsem kojila až večer. Žádné následky z toho nemá.

merope
4. led 2021

@evulakebula Tobě doktorka zjistila boreliózu (krevními testy) nebo jen říkala, že má podezření? Jako neléčit boreliózu, to je fakt problém.

A k očkování - https://nonstop-lekarna.cz/tetavax-6904/pribalo... - při kojení i těhotenství lze podávat. Ale taky se dá zajít jen na protilátky (odběr, ne vždy doktoři dělají) a pak očkovat jenom pokud to je potřeba.

mamikry
4. led 2021

@evulakebula Na netu jsem vycetla, ze se jedna o nezivou vakcinu a kojeni pro ni neni kontraindikaci, takze se ockovat muze. Taky tam byl nazor, ze je dobre zjistit, zda mate jeste protilatky, a podle toho se bud nechat naockovat, nebo pockat, az dokojite.

evulakebula
autor
4. led 2021

@merope no ja boreliozu lecim, ale obratila jsem se na prirodniho lecitele. Ja tu boreliozu prodelala uz davno, na to se ani uz ATB nedoporucuji, coz jsem vycetla v mnohych knihach, samozrejme mi doktorka rekla, ze je to pitomost at knizky nectu, ze ona to ma vystudovane. Takze uz jen ten jeji pristup´ ze ona vi vsechno nejlepe me odradilo se u ni lecit. Ty knihy nebyly napsany zrovna laikama, kteri si to vycucali z prstu 😳.

No jestli prave prejdu s kojeni na druhe dite, tak se naockuju az tak v roce treba 2023. Ale pani doktorka mi rikala, ze pokud to nestihnu do listopad 2021 tak pak to bude horsi ockovani, ze bude aplikovavat vice ser a muze to mit horsi prubeh 😳 ja jsem se chtela naockovat pred otehotnenim, ale sestra rikala, ze to ma jeste cas no. Pak uz jsem byla tehotna. 😂

evulakebula
autor
4. led 2021

@evulakebula a clovek na to nemsli uplne 100%´, tak zitra se objednam k doktorce na preockovani a za tyden otehotnim 😂

evulakebula
autor
4. led 2021

@palja no zase si rikam, ze deti naockuji nekdy ve 2 mesici zivota tolika latkama, tak proc by vadil ten tetanus 😮. Ze by to tim kojenim bylo horsi? Nez jehlou? Fakt jako nevim no.

normalnimatka
4. led 2021

tak předně si nech nabrat protilátky. na tetanus mnohdy vydržej hodně dlouho a je prokázaný, že když má člověk jeeště protilátky z minula, tak má po vakcíně mnohem častějc NÚ. který teda někdy nejsou úplně zanedbatelný...ochrnutí části těla, byť dočasný, třeba není úplně super, žejo.

doktorka mele hovna..jaký očkovat víc sérama????

jako ono stejně když na to dojde, očkování mnohdy stejně nefunguje a krozvoji tetanu může dojít i po několika očkováních. a aby propuknul tetanus, je to šíleně malá pravděpodobnost. takže za mě neočkovat. jako nikdy. a když se něco nedejbože posere, vědět, jak správně ošetřit ránu (peroxid, nechat ránu vykrvácet, dobře vyčistit), a kdyby to byla rána, co se vyčistit moc nedá, radši nasadit preventivně atb a imunoglobulin (hotový protilátky). pak je ta šance ještě mnohem minimálnější. zato rizika NÚ jsou dost reálný a ne tak málo častý, jak bychom si přáli.
kojení nevim, jestli hraje roli. každá vakcína obsahuje jedy, ale těžko říct, jestli to přechází do mlíka. asi jak jsi napsala, nacpat hexu do krevního řečiště dítěte je rozhodně horší, než kojení.

slunea
4. led 2021

Nechala jsem si dát tetanovku dobrovolne, pred planovanym druhym tehotenstvim. Kdyz doktorka zjistila, ze kojim, tak me ockovat nechtela, ale duvodem byla spis obava, ze bych mohla dostat horecky, prijit o mleko, atd. Ale to me teda u skoro dvouleteho ditete netrapilo. Sama sobe jsem si to obhajila tak, ze kdyz prcek byl na to stejne ockovany ve 4 mesicich, tak mu to ve 20m a jeste k tomu pres mleko, nemuze vadit.

atisak
4. led 2021

@evulakebula Mně vůbec nenapadlo, že by se po očkování nemělo kojit. Normálně mi to pichli, ani se skoro neptali, jestli souhlasím. Pak jsem normálně kojila. Tyjo, ale ta borelióza se může přenášet skrz placentu na miminko 🤔 A jak ta léčba jde? Máš nějaké zdravotní problémy z toho?

normalnimatka
4. led 2021

a kdy jsi byla očkovaná naposledy? dřív se přeočkovávalo dřív, ale teď dle studií stačí snad 15-20 let... ale některý doktoři jsou aktivní, no nebuďme naivní, maj samozřejmě z očkování prachy, takže to udávaj, jak jen je to možný, i když to už ani není dle aktuálních doporučení.

pexi
4. led 2021

Měla jsem přeočkování při kojení a v pohodě. Na doporučení doktora jsem čekala, až budu kojit méně často, tzn. někdy kolem roku malé myslím.

atisak
4. led 2021

@evulakebula Ještě mě napadá, že pokud máš boreliózu, měla by sis opravdu nechat změřit protilátky na tetanus. Zbytečně se nenechavej očkovat. Oslabí to imunitu a borelióza se může zhoršit.

evulakebula
autor
4. led 2021

@normalnimatka no ja mam prave take porad tyto scenare, ze to delaji pro prachy, protoze u maleho ditete mi to doktorka taky porad nutila, my to porad odkladame. Ale a
Snazim se to nejak videt optimisticky, ale nevim no 😳

vladienka
4. led 2021

@evulakebula uz 4 roky odolavam presvedcovaniu praktickeho doktora ze treba ockovat tetanovku. Bud som tehotna alebo kojim a vobec ale vobec sa mi do toho nechce, dr tvrdi ze v pohode, moja gyndacka tvrdi ze radsej nie. Ved pri kojeni sa nemoze ani vacsina liekov, tak by som bola fakt opatrna

evulakebula
autor
4. led 2021

@atisak no to jsem tvrdila dr. jestli to muze mit i dite? Kdyz jsem mela mozna tu boreliozu uz kdysi. Tezko rict. Protoze z krevnich testu dr. nezjisti, kdy jsem to prodelala. No na to mi Dr. rekla, ze se to neprenasi na dite v tehotenstvi. No hadat se s ni nemelo smysl. Tak jsem to rekla detske. No pry se to tak malym detem nedela. Takze az bude vetsi, tak se to bude resit. Takze opet ATB budou zbytecna, ATB se davaji v zacatku boreliozy. Jestli uz ji clovek ma dlouho, tak je zbytecne to podavat. Sestra ma boreliozu a asi ted uplne lituje, ze to resila s konvencni medicinou, vubec nic jine nepomohlo, ale ona to ma horsi, vynecha ji treba noba pri chuzi. Me to prave diky ni napadlo, jestli to take nemam. Protoze tesne po porodu, kdyz jsem byla oslabena, se mi projevili vselijake problemy. Tak jsem sla na testy a mela jsem boreliozu, prirodni lecbou zatim dobre, vse zmizelo a citim se dobre. Hlavne klouby uz neboli... kdysi jsem mela i nejaky flek po klisteti, sla k doktorce a doktorka se mi vysmala, ze to je maly flek. Takze asi az tak maly nebyl, kdyz mam boreliozu, mohlo se to resit uz davno. Proto nechci sve zdravi vkladat do rukou techto lekaru. Podle moderni mediciny je borelioza stejne nelecutelna, tak zatim zkousim jinou medicinu, ktera tvrdi, ze na kazdou nemoc je lek, mam alespon nejakou nadeji, sestra ma uz v hlave program, ze proste ochrne, protoze takove nadeje dava moderni medicina... ale jako nic proti medicine nemam, jindy je velmi uzitecna. Ale je treba i hledat jinde.

jakreb
4. led 2021

@vladienka Staci povedať nie ďakujem. Nedojcim uz par rokov a obvodna neriesi. Povedala som, ze nemam zaujem a tym to skoncilo.

merope
4. led 2021

@evulakebula Tak hlavně co se týče toho "hned" nebo "později" - to ti dělala test protilátek, že to ví tak přesně? Já měla test protilátek právě nějak kolem otěhotnění - teď přemítám, že to, že nemám tetanovku jsme asi zjistili na prevenci, když jsem už byla těhotná. Tak mi doktor nechal udělat protilátky, zjistilo se, že jsou hraniční - tak jsem šla tuším právě když jsem kojila (asi půl roku po tom testu). Ale já zjistila, že mám víc jak 20 let od posledního očkování.

Jinak stran té boreliózy teda netuším, co ti doktorka řekla a co jsi kde četla - mamka měla, přešlo jí to do 2. stádia, než na to přišla a normálně se vyléčila (trvalo to asi půl roku, možná i déle, počítám-li i únavu).

merope
4. led 2021

@evulakebula Ještě mě napadá - opravdu máš boreliózu? Nemáš jenom zvýšené protilátky v krvi? To může po prodělané borelióze prostě i jenom zůstat a neznamená to, že máš boreliózu.

jelenice_zavodnice
4. led 2021

@evulakebula Kojila jsem asi 4x denne a nechala jsem si dat tetanovku s cernym kaslem. Chtela jsem pak dalsi dite s tohle mi prislo jako vhodne reseni.

evulakebula
autor
4. led 2021

@merope no ze bych nemela? Byla jsem na testy. Dr. rekla, ze mam zvysene protilatky, takze prelecit ATB. Nejaka jina alternativa? Protoze kojim? Rekla, ze na kojeni ta ATB nevadi a ze at zkusim cokoliv jineho, tak jetonevylecitelne. Jednou mas boreliozu,tak ji proste budu mit. A pry je lepsi kdyz mi ty ATB da hned, at neresime problemy pozdeji. Pritom jsem tam prisla, ze uz problemy mam. Tak jsem to sla resit jinam. Sestre ATB nepomohla, uz je brala 3x a je na tom hur, ted jsem s ni dlouho nemluvila, ale riklala, ze to nechce porad brat a take hleda jine reseni 😳.

evulakebula
autor
4. led 2021

@merope ono se to taky mozna vsechno seslo, ze jak rikas nema tu boreliozu, jen ty protilatky v krvi. Mela jsem ten flek uz davno. Proste po porodu me zacaly bolet klouby, celkove oslabeni, vice kilo, navic syna nosim v satku a unava je syndrom snad vseho. Takze si to Dr. spojila, ze mam pozitivni protilatky a me problemy= se borelioza. Jenze kdyz to nevi 100%, tak proc davat zbytecne ATB. Pritom klidne mi mohlo byt neco jineho, nez borelioza. S leciteme jsem zacala resit celkove posileni imunity a uz veskere problemy odesly i bez ATB. Takze vazne tezko rict 😮

evulakebula
autor
4. led 2021

@normalnimatka jo a kdy to mohlo byt. To uz nevim, ale rikala mi po 15 letech. To mi bude v listopadu 29, ale nejak si nepamatuji, ze bych byla nekdy kolem 14-15 na ockovani 😮

evulakebula
autor
4. led 2021

@normalnimatka asi nerekla serama, spispouzila termin vakcinou? Uz nevim. Ale ze to bude pak na dele, horsi prubeh a tak 😮

normalnimatka
4. led 2021

@evulakebula tak to klamala;)

atisak
4. led 2021

@evulakebula Dá se ti napsat sz? Napsala bych ti více info jak na tu boreliózu, třeba i pro tvoji sestru.

surikata131
4. led 2021

Za mě lepší dát si očkování dopořádku před otěhotněním, co kdyby ses pak v těhotenství zranila, tetanovka prošlá a bylo by potřeba naočkovat? Není to živá vakcína, takže do mlíka by snad max přešly jen vytvořené protilátky. Některé vakcíny se mohou očkovat dokonce v těhotenství (např černý kašel ke konci těhotenství, měla by být výhoda, že je chráněný i novorozenec právě protilátkami od matky, ale beru že je to blbý pocit, očkovat se těhotná)

merope
4. led 2021

@evulakebula Máš očkovací průkaz? V tom bys to měla mít. Jak se to různě mění, tak neřeknu, kdy to je standardně. Jinak roky jsou orientační, klíčové jsou protilátky.

normalnimatka
4. led 2021

a přeočkování by mělo stačit už po 20 letech, takže se do toho nenech vnutit dřív zbytečně

doktorka bude klasa, když vám nafoukaně řekne, že si nemáte studovat sama boreliózu, že ona na to má školy. moc by mě zajímal její způsob řešení boreliózy. kdyby ji totiž opravdu uměla léčit a tu nemoc opravdu znala, tak by byla asi třetí doktor v republice a lidi by na ni stáli zástupy🙂)))

lotosek
4. led 2021

Nechala jsem se očkovat i při kojení, dítě mělo dva roky, tak už jsem nekojila tak často. Na Mamile píšou, že toto očkování nevadí.

me_druhe_ja
4. led 2021

Byla jsem na očkování 5 dní po porodu. 🙂 Bez problémů. V těhotenstvi bych neockovala, při kojení v pohodě.