Ahoj, malé je 9. měsíců a cca od 4 měsíce kojíme v noci co 2 - 3 hodiny, po celou noc. Večer usíná kolem sedmé ( kolem 18 hodiny dostane mléčnou kaši či chlebík s gervaisem), těsně před spaní ještě nakojím a malá usíná sama v postýlce. Po té je schopná se probudit třeba i po hodině, pláč, dudlík nezabírá, vodu z lahvičky nechce, zabere jen prso, napije a opět usíná a tak to pokračuje až do rána :-/ Už jsem z toho docela zoufalá, pořád jsem si říkala, že se to musí zlomit, ale pořád nic... Zkouším dávat v noci i UM, pije krásně, vypije na jednou 120 ml, během noci je to různé, někdy zase jen 50 ml, to většinou střídám s kojením. Koupila jsem si i knížku Jak naučit dítě spát, ale ráda bych pochytila ještě nějaké jiné rady ? Už vážně přemýšlím o přechodu na UM, nemohu se večer nikam hnout :-/ Přes den ještě kojíme a podávám stále vodu.
no, už je to dlouho, co jsem to řešila a už ani nevím jak... 🙂 vzpomněla jsem si, jak to řešila jedna moje známá. Zapojila tatínka, který si vzal dovolenou - maminka se přestěhovala do obýváku, tatínek v noci vstal, dal děcku vodičku, nevyndaval ho z postýlky - vůbec, hladil ho, hojšal, uspával ale žádné jiné reakce se mimčo za svůj pláč nedočkalo. Jen voda a tatínek. Žádná maminka, žádná vůně mlíčka od maminky, nic. A do týdne spal celou noc. První dva dny prý plakal a bylo to náročný, jak pro tatínka tak pro mimíse. Jenže děcko si tímto konkrétním pláčem jen vynucovalo, jinak mu nic nechybělo - byl s ním rodič, mělo co pít atd. takže žádné trauma 🙂 a když pochopilo, že pláč nezabírá, tak to zalomilo. Tak to můžete zkusit, uvidíte 🙂
@dennj Kojené děti to tak prostě mají, buď to bývá od zubů, chtějí cítit maminku nebo prostě nějaký jiný důvod. Buď necháš vyřvat nebo vydržíš. Většinou to přejde. Já teda vydržela a opravdu to přešlo samo. Nikam jsem se hnout nemohla a vlastně pořád nemůžu, ale to mi ani nějak moc nevadí, navždy to nebude.
@dennj moje dcera byla,to samy.v noci se budila co dve hodiny,nekdy chtela mliko jen jednou za noc...vse to je o kontaktu,dite potrebuje citit mamu a stale mit jistotu,ze tam je.dokud se budila co dve hod a chtela prso,tak dobry,ale ve 13m se zacala budit co 10min a,vyzadovala prso,takze ja vydrzela 4 noci,obcas si lehla na oul noci do obyvaku,aby mala spala(a to spala i tri hod v kuse bez problemu) a pak,jsem rekla ze konec a naraz ji odstavila.mala,nam zacala krasne jist(do te doby spolihala na mliko a,jedla hodne malo) a i spat.manzel ji vecer uspaval a vstaval k ni,ja,spala tyden v obyvaku,dokud jsem mela mliko a bylo ze me citit.ted ve 14m si dcera vynucuje opwt mou pritomnost,takze znovu uspava manzel a vstava k ni v noci.jedine tak ona,spi v postylce.kdyz vstanu ja,tak v postylce byt odmita a chce se po me akorat valet a nespime nikdo...
@ema1984 Malá tě zkouší, co ji dovolíš. Dokud ji budeš v noci kojit, tak to bude zkoušet dál. Měli jsme to samé u druhého syna. Jediné, co zabere, je, být v jiné místnosti a vydržet a nedat prso. Maximálně čaj, pokud nechce, má smůlu. A pokud to jen trochu jde, zapojit tatínka, aby tě malá necítila. Zní to tvrdě, já vím, ale užili jsme si taky hodně. U nás opravdu pomohlo až vytrvat a nedat prso a také zapojit tatínka a neukazovat se, um syn začal pít až po úplném ukončení kojení, dřív ne.
@stavba Děkuji, asi to zkusíme, za zkoušku nic nedáme 🙂 Zkusím to s manželem, blbé je, že máme pidi byt a ve vedlejším pokoji spí synek 6. let, tak se bojím, aby ho malá pláčem v noci nebudila :-/ Zprvu jsem si myslela, že dcera má prso jen jako náhradu dudlíku, ale ona skutečně pije a vzhledem k noci toho vypije opravdu dost. Její váha je skoro 9 kg, UM v noci zkoušíme poslední 3 dny, jinak byla jen na MM.
Mela jsem to jeste horsi...Syn se mi od 3.mesice budil co 1-2hod, pri zoubkach a ryme i co 10min!!! a misto toho, aby se to zlepsovalo, tak se to zhorsovalo ☹ v 11mesicich veku co 30min, max 1hod...byla jsem uz uplne KO, protoze to neslo nahradit ani tim UM, aby mne nekdko vystridal... Pak jsem dostala zanet spojivek, ktery je extreme nakazlivy...a manzel v tu dobu zrovna 6tydnu pracovne pryc 😖 Doktor mi zakazal jakekoli mazleni...max oservisovat a hotovo. Hmm, super, ale jak to mam udelat, kdyz jsem sama a dite se mi v noci co 30min budi a spi se mnou v posteli? Rekla jsem si, ze je to proste nejvyssi cas na nocni odstaveni. (navic si na nas jeste ztezovali sousedi, ze je v noci budi). Nedokazala jsem si to vubec predstavit, ale nemela jsem na vybranou. Vecer jsem nakojila, uspala jako obvykle a kdykoli se vzbudil, tak jsem nosila, utesovala, nabizela vodu a kdyz se zklidnil, tak polozila a drzela za ruku, dokud neusnul. Prvni 3noci byly horor - probdeli jsme dohromady 4,5h! ale pak se to zlomilo, kdyz jsem mu nabizela vodu, tak ji prijal a nebo nemel zizen. Intervaly se zacaly prodluzovat a ted ve 14ti mesicich mi vstava 1-2x (nekdy spi dokonce i celou noc, ale zalezi, ted mu treba rostou zoubky).
Obecne rady: vodu nabizet v jine nadobe nez ve ktere bylo UM (jinak se navykne pouzivat flasku s UM jako pomucku k usnuti a ve stejnych intervalech se ti bude budit misto na prso, tak na UM...nejde o zasyceni, ale o zvyk a pomoc zaspat - urcite najdes rozepsano v te knizce)
nenechat ho vykricet - to je moc kruty, proste v tu chvili, kdy je zmateny, proc to doted slo a ted uz ne, tam byt s nim (at ty a nebo otec)
vydrzet tech prvnich par dni, ikdyz to vypada, ze to neprijme, tak za par dni se to opravdu zlepsi
pokud budes kojit jeste pres den, tak laktaci muzes zachovat (ja takhle kojim jeste dalsi 4mesice, presto, ze v noci jsem mu to vzala)
Tak ja se pridavam ze zkusenosti, prosli jsme si tim s dcerkou asi pred pul rokem. Vecer jsem nachystala dudliky, vodu do lahvicky a kdyz se vzbudila, dala jsem napit vody, pohladila, rekla, ze vse je ok a odesla. Nikdy jsem ji ale nebrala z postylky. Kdyz brecela, sla jsem tam za chvili zas a udelala to stejne. Intervaly jsem prodluzovala. Brzy pochopila, ze kvuli te vode nema cenu delat tyatr 😀😀 a tak za tyden spinkala celou noc. Je fakt, ze jsem se k tomu odhodlavala asi ctrnact dnu, nechtelo se mi, ale pak jsem si rekla, ze je moje chyba, ze jsem ji jeste nenaucila spinkat, ze ona za to sice nemuze, ale dokud ji to nenaucim, bude to horsi a horsi a ona se bude trapit, az nam z toho hrabne obema. Proste v noci se ma spinkat. A nas rodice maji na to, abychom je to naucili. S laskou, ale pevne. Je jim tak dobre, a maminka si taky zaslouzi v noci odpocivat.
@dennj Nechápu proč dáváš dítěti v noci um,to situaci neřeší ne? Budit se bude pořád,jedoduší i lepší je v noci nakojit,než chystat um. To,že děti mají od půl roku spát celou noc je jen mýtus,každé dítě k tomu jednou dospěje,každé v jiném období. Mám dvě dcery,první se asi od 6.měsíců budila na kojení jen jednou,ale vydrželo jí to až do 1,5roku,pak spala celou noc. Mladší je 1,5roku a do 15měsíců se v lepším případě budila 2-3,teď už je to lepší většinou se vzbudí jen jednou,pocucne a spí dál,spíme společně,takže mě to noční kojení obtěžuje minimálně,většinou u toho hned usnu. Připadá mi,že některé maminky si situaci spíš komplikují,vymýšlejí různé metody od stěhování z ložnice po vyřvání a ve finále všechno funguje jen chvilku a dítě se stejně budí. Tvoje holčička je ještě dost malá,spaní se časem určitě zlepší. 😉
@dennj nenech se tim zastrasovat. Mam jednovajecne dvojce, ktere ma holcicku o 2 mesice starsi nez je muj chlapecek - geneticky jsou tedy jako nevlastni sourozenci! Neter spi od 3 mesicu celou noc, nebo se 1x probudi - a o mem synovi jsem psala vyse. Kazde dite je jine, ale fyziologie spanku je vzdy stejna.
Spanek je rozdelen do nekolika fazi, ktere se stridaji, melky spanek, hluboky spanek, REM a kratke probuzeni. I my dospeli zazivame toto kratke probuzeni, ale ani si na nej nepamatujeme. Je to chvile, kdy se otocime, nacechrame polstar ci upravime deku. NO a dite je citlive, spanek je pro nej strasidelny!!! tudiz hleda nejake sve zachytne body. Tak jak se NAUCI USINAT, tak to potrebuje i v prubehu noci, aby opet zabralo. (ano, je to skutecne o nauceni)... tudiz pokud k tomu vyzaduje prso, je naprosto bezne, ze ho chce pokazde. Jedina moznost je ho to pomalu odnaucit a dat mu proste nove podnety... takze dudlik, mazlicek, pokud chce, tak i nocni svetylko a proste nedat prso, ale byt tam pro nej. Zprvu budes opravdu muset hooodne utesovat...ale po par dnech si zvykne/nauci se a uz bude potrebovat mensi pomoc - treba jen drzet za ruku, vratit dudklik, ... a casem se to nauci samo.
V knize Klidné spaní a ukládání od Elizabeth Pantley to vse vyborne vysvetluji. Navic tam mluvi i o typologii rodice - strategie 1) mucednik (vsak ono se to nekdy nauci a musim to vydrzet) 2) drson (necha vykricet) 3) milujici rodic, ktery je diteti ucitelem a pruvodcem (a nauci ho spinkat, viz vyse)
@dennj Asi je pravda,že kojené děti se budí častěji,ale znám i děti na um a taky se budí. Já si prostě říkám,že to přeci v přírodě nemůže být tak špatně zařízeno aby člověk nedokázal umět spát... U svých dětí to nechávám přirozeně plynout a zlepšuje se to,je fakt,že nikdy buzení nepřesáhlo únosnou mez,vždycky jsem se docela vyspala,tak se mi to kecá 😀
u nás to by v tomto věku dost podobné, nijak jsemto neřešila a pak od 14 měséců má vlastní pokojík a kojím jednou v noci spíš k ránu, takže se i vyspím téměř celou noc ale co platí na mé dítě nemusí na vaše. I když je to náročné, věřím, že kojené děi jsou zdravější a spokojenější, tak mě asobně by to líto s tím přestávat ale je to na vás, maminka taky musí nějak fungovat a když to nepůjde, o nic nejdě, svět se nezboří.
@kamimnichov Ahoj 🙂 ...Dovolím si Ti oponovat. Já osobně si myslím, že "naučit" miminko spát je nesmysl, malé děti mají prostě jiné spánkové cykly než my dospělí a potřebují do celonočního spánku prostě dozrát, předčasné tlačení na pilu je pro mimi jen stres a to, že za dva/tři dny hajá ,tak je to jen proto, že vzdalo snahy uspokojit svoje potřeby. Momentálně řeším stejnou situaci jako zakladatelka @dennj ,je to na budku , ale já osobně si myslím, že dítě má vždy dobrý důvod proč se budí a chce prsník... Posílám odkaz na pěkné články, kde je to vysvětlené....http://www.parentingscience.com/baby-sleep-patt... a http://kellymom.com/parenting/nighttime/sleep/ . Podobných diskusí je zde hodně, často se to zvrhne v boje a hučení. Já Ti jen chtěla popsat odlišný pohled na věc. Ahoj..🙂
@kamimnichov A ještě mne paní autorka Pantley nakrkla tím, jak dost zjednodušeným způsobem rozděluje a škatulkuje rodiče...Já si jako mučedník fakt nepřipadám.... 😀
@viridie hele ja sama byla zastancem prirozeneho odstaveni, kontaktniho rodicovstvi, satku, noseni, spol. spani...
jenze pak jsou deti, ktere opravdu maji problem...napr. ja jsem to zacala resit, protoze na mne nasi imbecilni sousedi poslali socialku ☹ protoze nase dite proste uz od porodnice jeci 120dB (to jsme opravdu merili)...do 10ti mesicu jsem kojila 16x denne, nechtel totiz jist...a tak jsem se utesovala, ze jsou deti proste nejedlici, a ze hold nespinkaj... jenze dite jsem nemela pohodare, ale hysterku, co porad jecel, dokonce i kdyz byl u mne v naruci. Snaha o hru? hahaha, nic ho netankovalo. Vzhledem k tomu, ze bydlim v zahranici, tak si nemuzu dovolit zadne nasranae sousedy. I musela jsem zacit jednat. V 10ti mesicich jsem nasilne pres den odstavila - a dite mi zacalo jist...ja se zanetem v prsu, porotze z 16kojeni denne mi jich dooost odpadlo. Ale rikala jsem si, co uz, kojim hooodne v noci. Jenze jeho nalada se s tim, kdyz zacal jist hodne zlepsila. Najednou mel vic energie, byl veselejsi, hravejsi. A pro mne to bylo, jako by mi nekdo podrezal vetev. Ja, zastance kojeni a noseni - a jak je tedy mozne, ze mu to pomohlo? No, po nejake dobe jsem sve zahanbeni a pocit selhani prekonala...jenze stale to nebylo ono. No a pak prisel dopis ze socialky a ja musela jednat - viz vyse (muj prvni prispevek).Rozhodne nemam v umyslu mit rezignovane dite, ale nechat si ho odebrat je urcite horsi...ne?
@kamimnichov hele... sorry, nemusíš odpovídat... můžu se zeptat, kde žiješ?
@suzief no, já si pamatuju, že jsem se s prvním děckem budila co hodinu. On pak cumlal a jen co mu vypadlo prso z pusy začal plakat. Bylo to neúnosný a zvykání na postýlku stálo hodně slz. Druhý děcko spalo ve svojí postýlce od začátku - když byla maličká tak jsem měla bez šprušlí u postele, pak jsem asi ve třech měsících dala šprušle aby se nenaučila spát u mě a vyžadovat prso. když mě potřebovala, tak jsem jí hladila a dala jsem jí ruku. v půl roce už jsem vstávala myslím jen jednou nebo dvakrát. Děcko se naučilo spát v postýlce okamžitě, bez pláče, bez jakýhokoliv vyřvávání, dokonce jí jako batole začalo vyžadovat (nastal opačný problém - že jak nemělo svojí postýlku, tak se moc nevyspalo 😀). takže nevím - za sebe - zvykat na postýlku hned, pokud možno, a pokud ještě není zvyklé - tak jak tu psaly ostatní holky - čajík nebo vodičku a tatínka 😉
@kamimnichov jo, už to vidim - mnichov 🙂 a to je tam sociálka tak drsná?
@dennj To není tvoje chyba, kojené děti to dělají. Není to o hladu, prostě má prs na uklidnění, na usnutí, jako nekojené děti dudlík. Pokud chceš. xby lépe spala, nejlépe se odstěhuj z ložnice a vstávání k ní nech na tatínkovi. Ať jí pohladí, utěší, maximálně nabídne čaj. Nakojit m§žeš až ráno , nebo vydržet a úplně odstavit. To se mi osvědčilo nejvíc, asi po třech dnech spal celou noc.
@dennj a co ti na tom přesně vadí? Kolem 9. měsíce se dětem prudce vyvíjí mozek a potřebují všedchny podněty zpracovávat (v tom jim hodně pomáhá kojení). Navíc většina dětí se nebudí hlady, ale spíš z jiných důvodů a bude se pravděpodobně budit stejně když bude kojená, jako když bude na UM.
@dennj malá je malinká a má ještě nárok. UM bych s kojením nemíchala, podle mě nemá v noci hlad, ale chce tebe. Nevím jestli s malou spíš v jedné posteli, ale pokud ne, zkus to vyspíš se líp, protože nemusíš vstávat k malé a malá se může kdykoliv přicucnout. Další věc je ta, že pokud tě noční časté kojení vyčerpává, dej si svoje limity, kdy kojit ano a kdy ne. Třeba nejdřív kojit po uložení ke spánku po půlnoci a další třeba až ve tři a pak v šest ráno. A prostě nedat, ona bude pár dnů plakat, ale pokud budeš s ní, tak to bude dobrý. Ale osobně bych ji moc nedruzerovala, samo se to upraví a bude to dobrý. Zkus jí to při usínání říkat, že tě musí taky nechat vyspat, že ji nemůžeš kojit moc často a malá to pochopí. Mě se to vyplatilo, při kojení při uspávání našim holčičkám jsem říkala, co potřebuji a ono to tak nakonec i dopadlo. Děti jsou vímavé a mají nás rádi, tak se snaží i ony...
@pernicek1 Nemohu říct, že by mi to vadilo, spíše mne to vyčerpává, v noci nenaspím v kuse déle jak 3 hodiny a když to už trvá 5 měsíců nonstop, tak už je to na budku :-/ Přes den malá spí max. 30 min, cca 3 x denně, takže přes den si také neodpočinu. Syna jsem kojila 14. měsíců, ale tohle jsem u něj nezažila, prostě je každé dítě jiné. Jen bych ráda docílila toho, že spokojená maminka, spokojené miminko 🙂
@dennj
Ahoj,reaguji na příspěvek,chtěla jsem ti jen říct,že to je normální,není možné to porovnávat,každé dítě má
své potřeby,hlavně bych doporučovala nečíst ty "návody na děti"to obvykle nadělá víc škod než užitku,jen pro představu,kojila jsem ve dne v noci téměř do 3 let/ráda,byť vyčerpaná,řešila jsem to,že jsme spali spolu/a musím říct,že jsem byla smutná,když jsem se rozhodla to ukončit.
To co nám z toho vzniklo je pouto a dodnes byť mu je 12 se smějeme jak už docela velký chodil na mlíčko....
Prostě si myslím,že 9 měs.dítě má naprosto nárok se kojit,a nevidím důvod podávat umělé mlého,co by za to nekojící matky daly.....
Podobnou situaci resila kamaradka. Mimino skoro nepilo v noci, ale vyzadovalo prso kazdou chvili placem. Nakonec ho musela odstavit uplne