Neúspěch při kojení prvního dítěte, zadaří se u druhého?

loc
1. zář 2015

Ahoj maminky, chtěla bych moc poprosit ty z vás, které měly s kojením takovou zkušenost, že u prvního dítka se nedařilo, kdežto u dalších už to šlo, aby sem napsaly, moc by mi to psychicky pomohlo, jsem teď podruhé těhotná a moc si přeju, aby kojení šlo bez problémů. Nebo pokud vám nedopadlo žádné kojení, případně máte nějaký postřeh k tomuto tématu, pište také 😉.

U prvního syna jsem plně kojila jen v šestinedělí, on sál strašně slabě, nechytal se a po pár minutách usínal... Čímž se mi laktace hned zkraje asi hodně snížila a pak jsem mu dala UM a stále mu nabízela prs, později už sál dobře, ale mléka bylo málo, tak po pár minutách brečel, odstříkávala atd., dokonce jsem zkoušela i krmit přes cévku - odmítal, tímto způsobem jsem kojila částečně do půl roku, a to se laktace držela jen kvůli každodennímu odsávání, kterého jsem v 6 m zanechala a laktace skončila úplně... Když jsem asi ve 3 m říkala synově doktorce, že bych chtěla zvýšit laktaci, říkala, že to moc nevidí a že některé ženy holt nemají dostatek mlékovodů, aby to dítěti stačilo. Moc se bojím, aby to nebyl můj případ...

Vím, že žádná z vás mi tady neřekne, jak to další kojení bude probíhat, ale jde mi spíš o to přečíst si, že někomu, kdo s kojením měl nejdřív problémy, to pak šlo dobře, abych věděla, že ta naděje tam je... Ale budu vděčná i za negativní zkušenosti, zkrátka chci si přečíst co nejvíce příběhů na toto téma 🙂 .
Děkuji všem 🙂

blahova_andrea
1. zář 2015

prvního jsem plně nekojila vůbec, měsíc jsem se snažila a pak jsem to vzdala. dcera je kojená stále a hodně 😉 takže zadařit se může 🙂

blahova_andrea
1. zář 2015

@loc jo a hlavně se vyprdni na "skvělé rady" pediatrů a řiď se vlastním citem a nebo se poraď s kvalitní laktační poradkyní. já věřím tomu, že jsem kojit mohla i prvního mít lepší dr. tu jsem pak změnila, ale bohužel se mi i u druhého dítěte potvrdilo, že pediatři a kojení nejde moc dohromady ☹ kdybych dala na dr., tak nekojím zas 😠

loc
autor
1. zář 2015

@blahova_andrea Diky, je povzbuzujici slyset, ze to jde.. 😉 . Nase dr. je skvela, ale na to kojeni moc neni... Ale moje gynekolozka mi uz doporucila dobrou LP, ktera ji samotne pomohla. Takze kdyby byly problemy, obratim se rovnou na ni. 🙂

tapato
1. zář 2015

Našla bych si dobrou laktační poradkyni, investice do ní se určitě vyplatí a rychle vrátí zpět 😉

slunicqqo
1. zář 2015

nekojila jsem ani jednoho nijak dlouho, dceru i s přikrmováním do 3 týdnů , pak už jen UM, syna jsem přikrmovala hned v začátku, když jsem rodila měla jsem nějakou střevní chřipku a drželo se mě to ještě sedm dní po porodu , takže mlíko nebylo žádné, hodinu jsem se snažila třeba odsávat a odsála 10 ml, navíc on když se narodil měl 4.3 kg a už čtvrtý den vypil 110 ml, takže řval pořád hlady

hojda
1. zář 2015

U prvního peklo, odsávání a dokrmování do 4 měsíců, bála jsem se ,že podruhé to bude to same a že se starším dítětem, nebudu moct odsávat do kormovat, ale malá byla hned šikovná. Občas je to i o dítěti, ne jen o mamince. Malej o kojení nejevil zájem.

loc
autor
1. zář 2015

@hojda tak to vypada, ze jsme to meli s prvnim stejny, ten muj taky o kojeni nejevil zajem. Ted jeste aby i to druhe dopadlo jako u tebe 😉

pavlapl
1. zář 2015

Moje kamarádka první dceru nekojila vůbec a ři druhém jsem jí na kojení připravovala už v těhotenství (jsem laktační poradkyně) a kojila rok a půl i když má vadu prsu a mléko se tvořilo jen v jednom prsu. Spoj se s laktační poradkyní z tvého okolí a připravuj se. Jak se říká štěstí přeje přiraveným.

loc
autor
1. zář 2015

@slunicqqo to me mrzi, ze jsi mela takovou zkusenost, ale hlavne, ze jsou oba v poradku a zdravi 😉

hojda
1. zář 2015

@loc Já byla vyzbrojená vším možným na dokrmování, vše nastudované (to jsem sice měla I poprvé, ale tam mi to nebylo moc platné, malej byl prostě nesavec), ale malá se chytla hned na sále a druhý den pro propuštění vysála 100ml při jednom kojení a nebylo co řešit, Ta úleva......Přeju, aby bylo vše dobré!

idiska
1. zář 2015

@loc osobní zkušenost zatím nemám, ted je pro mě kojení taky peklem ☹ ...ale kamarádka to tak měla...u prvního problémy a následně UM, u druhého se laktace rozjela sama a v pohodě 😉 ...vlastně na to spoléhám i já 😎

memento1331
1. zář 2015

@loc Ja som prvého kojila, len kratko bol to neskutocny boj a dnes viem, ze to bolo kvoli nespravnej technike. Druhorodenu kojim už 11 mesiacov a na kojenie som si už v tehotenstve nastudovala články o spravnom prisati a napozerala som vela videi o kojení. Dcera sa krasne prisala hned na prvý krát aj ked mi nebola prilozena hned po porode, ale až po niekolkych hodinách. Mnohokrát prave mudra anebo sestřičky v porodnici zlou radou znicia kojenie. Takže si vyhladaj články a videa o kojení, mne pomohli a hlavně som sa já nastavila na to, ze kojit budem aj keby padali furiky z neba.
😉

nolies
1. zář 2015

Syn byl nedonoseny a proste kojeni neslo rozjet, mlika jsem mela hodne, ale on prso vubec nechtel. Prvnich par tydnu jsem odstrikavala a davala ve flasce. Postupne se laktace snizovala a skoncil na UM. Mela jsem hrozny vycitky a tlak okoli byl neuveritelny ☹ Co ja si vyslechla ☹ U dcery jsem se hodne bala, ze to zas nepujde, nejvetsi strach jsem mela z kojeni. Tesne pred porodem jsem si rekla, ze to nebudu hrotit a kdyz to zas nepujde, proste dam male flasku. A asi jak jsem s tim byla smirena, tak slo kojeni hned. Prisala se okamzite 🙂 A ted ma 7 mesicu a vypada to, ze kojit budu dloho, je hrozna zavislacka. ;D

blahova_andrea
1. zář 2015

@loc já si nemyslím, že jsou dr. špatní jen kvůli názorům na kojení, ale mnoho z nich prostě ty laktační znalosti moc nemá a radí dost blbě. když člověk na jejich rady dá, tak prostě kojit nebude ☹ snad jsou i ti, co jsou jejich opakem. já bohužel tu zkušenost nemám. naštěstí jsem po první zkušenosti před druhým porodem kontaktovala laktační a lépe se prostě připravila. u prvního porodu jsem sázela na to, že je kojení přirozená věc a zanedbala jsem to, no 😅 ☹
@hojda mám stejnou zkušenost. první prostě prso nechtěl. ale bylo to i tím, že byl nedonošenej, chvíli pobyl v inkubátoru a sestřičky krmily flaškou ☹ ke kojení mě dlouho nepustili a pak dost omezovali, takže od začátku vše špatně. za to druhá se narodila jako donošená buclina při chuti a od porodu dodnes mi neustále visí na prsou 😅

blahova_andrea
1. zář 2015

@nolies taky jsem se s tím kojením děsně dlouho srovnávala sama v sobě. a jak píšeš...nebála jsem se těhotenství ani porodu, ale kojení a celého šestinedělí 😀

nolies
1. zář 2015

@blahova_andrea ted ctu, ze jsi taky mela nedonosenyho syna a dcerku mas pijavici 😁 jak pres kopirak 😁 kojeni pro me byla nocni mura a byla jsem prekvapena, jak to hned slo 😊 ale sestinedeli bylo peklo, mala furt prisata a bolesti briska.

blahova_andrea
1. zář 2015

@nolies tak na bolesti bříška naštěstí naše prdelka netrpěla a já se cpala čím jsem chtěla 😅 ale přisátá byla pořád a vždy dlouho. takže chudák ten starší, no 😔 no ale přežili jsme 🙂

nolies
1. zář 2015

@blahova_andrea jako u nas 😁 nejradeji by se prsa vubec nepustila 😁

lv
1. zář 2015

ano, 1.jsem kojila pouze s dokrmem, do 3m (to už se kojika jen v noci). A 2. bez problémů - vlastně jo, dokrm v porodnici a doma občas 1-2 malé dávky um, do 6týdnů, poté plně. Prostě se mi mlíčko spouští později, vědět o kojeno tolik, co ted, věřit si, že to půjde a po 6nedělí pecka, pro obě - věřím, že bych kojila i se starší, vědět víc.

zuny
1. zář 2015

@loc syna jsem částečně kojila do čtyř měsíců, nechytla jsem začátek, a pak mu mlíko nestačilo, šla jsem z porodnice s flaškou 😒 Strašně jsem se bála, že to bude stejné i s druhým synem, ale zvládli jsme první dva dny a noci, když jsem kojila nonstop, pak každou hodinu a po třech dnech se to ustálilo na dvě až tři hodiny, někdy i dýl. Kojila jsem do 7. měsíce, ale krizi jsem měla asi ve třetím měsíci, kdy mi dr řekl přikrmovat (málo mlíka), kojila jsem znovu po dvou hodinách. Zpětně se dívám na fotky a syn byl pohublý, nicméně jsem to vydržela do 7. měsíce, ale kojila jsem míň a mlíka ubývalo 🙂
Nejmladší dceru jsem kojila 8 měsíců a skončila jsem taky z důvodu úbytku mléka, ale krizi jsme nějak neměli 🙂

maroussia
1. zář 2015

První dcera s vypětím sil kojená tři týdny (shoda blbých náhod, dneska bych to možná řešila jinak), syn kojený do jedenácti měsíců (pak jsem ho postupně odstavila).
Takže ano, jde to 🙂

kocvarovas
1. zář 2015

U mě první dcera kojená asi 14 dní, přes kloboučky. Měla jsem tak rozpraskané a bolavé bradavky, že jsem jí mlíčko začala odsávat a odsávala do 9 měsíců. Podotýkám, že prvních 6 byla jen na mém mlíku.. Při druhým těhotenství jsem měla strach jako ty. S porodnice jsem opět dojela s kloboučky a s jednou bradavkou prasklou, ale všechno zahojeno, kloboučky odbourány, malé je 6 týdnů a pěkně pije. Trošku jsem se za to musela porvat, ale zvládly jsme to. Takže to určitě taky zvládneš, jen hned neházet flintu do žita. Držím pěsti.

mandre
1. zář 2015

1. dítě po císaři kojeno 2,5 měsíce, velké problémy s kojením, 3x zánět s antibiotiky, ukončila jsem ho z vlastní vůle a hrozně se mi ulevilo.
2. dítě přirozený porod, kojeno 19 měsíců, ze začátku taky potíže, několik menších zánětů, ale bez antibiotik...původně jsem chtěla kojit aspoň 6 měsíců, pak do roka a odstavil se sám v 19 měsících.. 😀 😀

Myslím si, že u prvního to bylo hlavně, že se neuměl pořádně přisát, že byl o 5 týdnů narozený dřív a ještě císařem, takže jsem musela mít odsávačku, kloboučky, LP a stejně to bylo nakonec k ničemu. U druhého jsem nepoužila odsávačku ani jednou, kloboučky taky ne, ale na začátku jsem teda řvala bolestí kvůli ucpávání mlékovodů a těm zánětům, od 3 měsíců se to najednou zlepšilo a po půl roce už jsem neměla žádné potíže. UM neměl nikdy v puse.

loc
autor
2. zář 2015

@hojda To je krasny, takhle to cist, to ti moc preju 🙂. Malej prave dost spatne papa doted, je to boj do nej neco dostat, tak doufam, ze druhatko bude vetsi jedlik 😀.

loc
autor
2. zář 2015

@memento1331 diky ha tip, ucite si znalosti pred porodem osvezim. 😉 Jinak u syna jsem to take dost studovala, ale bohuzel on se skoro nikdy ze zacatku neprisal tak pevne, jak to ma byt a po par minutach se poustel... Zlepsilo se to az nekdy okolo 2 m, kdy uz ale bohuzel vyhravala lahev. Ale moc ti preju, ze ti laktace takhle krasne funguje 😉

loc
autor
2. zář 2015

@nolies krasny pribeh, moc gratuluju, ze se kojeni u dcerky tak krasne dari 🙂

slunicqqo
2. zář 2015

loc hlavně si nic nevyčítat, když to nepůjde, nepůjde. A že jsou třeba kojené děti zdravější , to nemusí být pravda, znám maminku , která kojila do 3 let, dítě je nemocné každý měsíc už odmalička, u druhého to stejné. antibiotika mají třeba 5x do roka. Já mám syna zdravějšího než dceru, ale u ní to přičítám očkování, tím, že jsme se o to tenkrát nezajímala a myslela si , že když ji naočkuji bude zdravější, tak se jí rozhasila celá imunita a chytne kde co, po očkování měla třeba rýmu a kašel dva měsíce. Syna už jsme nechali očkovat jen na to nejzákladnější a později a je bez problémů, nemocný jako hodně rýmu třeba s kašlem že mu to sleze na průdušky má tak jednou za rok, jinak je zdravý, sem tam třeba smrkne, ale jinak uplně ok. zato dcera ta prokašle skoro celý rok

loc
autor
2. zář 2015

@kocvarovas Dekuju a preju, at kojeni nadale pokracuje v pohode 😉

loc
autor
2. zář 2015

@maroussia Dekuju 🙂

loc
autor
2. zář 2015

@slunicqqo Jj, na to se snazim a budu snazit naladit - abych si nic nevycitala a rekla si, ze pro to delam vse a pokud to nepujde, nebude se dat nic delat, jsou horsi veci nez um 😀 A s tim zdravim to samozrejme neni jen zalezitost kojeni, ale i genetiky, imunity apod.