Ahoj holky , kojim syna 2 r a poslední cca 2 měsíce mi začalo to kojení strašně vadit jakoby se bradavky probudily nebo já nevím dřív jsem kojení necítila , přestat zatím úplně nechci .. začala jsem s odstavenim v noci bylo to už neúnosné co půl hodiny- hodinu.... To je nějaká změna hormonů ? Já se cítím pořád stejně antikoncepci neberu podle testu těhu nejsem . Mrzí mě to vůči malému že ho nechám třeba minutu a pak ho ,,odpojím,, protože cítím každé potahnuti 😔
@dasipe podle mě ne 🤷
Taky jsem měla kolem 2 roku to samý. Vždycky projela taková ostrá bolest. Nevím čím to bylo. Nevěděla jsem, co dělat. Kojila jsem už jen před spaním. Vždycky když jsem měla jít večer kojit, tak frustrace. A bojovala jsem s tím, jestli ukončit nebo vydržet. Nakonec to malá vyřešila sama - odstavila se.
@alice180 jejda kéž by se pošťestilo i u nás 🙏😁 ale zatím to teda nevypadá 😏
Pokud ti to způsobuje vyloženě negativní, bolestivé, nepříjemné pocity, osobně bych to ve dvou letech už nelámala na sílu a odstavila.
no právě že asi jo - možná Ti to Tvoje tělo dává najevo...
Nemám nic proti kojení i ve dvou letech, když to někomu vyhovuje. Na druhou stranu bych své tělo poslechla. Mně to najednou začalo celkově vadit kolem roka a třičtvrtě (takový divný pocit po těle při každém kojení, prostě mi to najednou fakt vadilo), tak jsem odstavila a bylo
@me_druhe_ja
@patypresdevaty děkuji holky sice se braním zuby nehty ale asi máte pravdu
me to takhle delavalo od ovulace az do menstruace, citlive, neprijemne proste. ja sem nakonec skoncila ve dvou letech a mesic, ale protoze sem byla tehotna a to bylo vylozene bolestive, az zle od zaludku se mi z toho delalo 🤷🏼♀️ a to uz mi za to nestalo, kazit si ty hezke vzpominky.
2 mesice je dost dlouho, nemuzes mit nejaky jiny problem treba kvasinky? to sem mela jednou a byl to ted taky zazitek 🙈 takovy rezavy pocit pri kojeni.
@gbp ne, právě že žádný jiný problém , prvního syna jsem taky kojila do 2 let a pak jsem otěhotněla a to bolesti nešlo vydržet takže jsem tehdá přestala no za 8 měsíců jsem začala znova takže bez té přestávky (8mesicu) vlastně kojim 4 roky no možná se mi tělo vážně snaží říct už dost 😔
ano, je to mozne. taky sem mela pauzu jen 3 mesice a pokracuju 🙈 beru teda ale celou dobu vitaminy a snazim se jist zdrave, aby mi nic nechybelo.
zas to bude "fer", kdyz skoncis stejne u obou 😅
@gbp to máš pravdu 😁
také jsem nechtěla odstavit a chtěla jsem kojit co nejdéle. Ale po roce dítěte už všichni v okolí viděli, jak mi to nesvědčí, hlavně manžel. Vyčerpávalo mne to neskutečně, hlavně psychicky, kojit co dvě až 4 hodiny furt a furt. Malá byla strašná přísavka. Nakonec jsem na docela velký nátlak manžela malou v 15.m odstavila . Obrečela jsem to, ale bylo to nejlepší, co jsem pro nás všechny mohla udělat🙂 po týdnu se zlepšilo se úplně všechno. Druhé jsem pak odtavila už úplně bez výčitek, dokonce o 2 mesíce dřív, ve 13.m. Ale on byl aspoň jedlík, narozdíl od první. S tou jsem pak bojovala s pitím. Po odstavu skoro nic nepila, klidně jen 3dcl vody a všech jiných tekutin denně, flašku odmítala. Ale stejně to stálo za to
Nevím, jestli změna hormonů, ale jsem v nějaké podpůrné skupině dlouhodobého kojení a dle všeho je to dost běžné. Moje zkušenost je, že to není soustavný stav, ale někdy je líp, někdy hůř, může v tom mít prsty únava, asi nejen spánková, ale prostě že toho je někdy na člověka už moc (třeba i to, že jeho tělo mu nepatří už tak dlouho), může to být třeba i tím, že dítě fláká dobrou techniku, o kterou prostě může přicházet tím víc čím víc se orientuje na jiné zdroje.. Samozřejmě v tomto věku už dítko to "svoje" prso ovládá a mě lezla na nervy ta kojení, kdy dítko nepilo, ale jen si hrálo nebo uklidňovalo, ta kojení, kdy pilo jsem snášela o dost lépe, i když samozřejmě, je to rozdíl, když saje třeba dvouleťák a miminko, zatímco od miminka je to takové něžné nic, tak ten dvouleťák má tah, který je složitější přehlédnout, zaspat..Jak píšu , já to zažila jen jako vlny, kolem toho druhého roku to bylo takové nejnáročnější a jedno dítko jsem i odstavila, ale další, i díky vzdálené podpoře jsem kojila dlouho a ten závěr kojení (samoodstav) byl super, není to vždy snadné, ale myslím, že to za to stát může 😉
@kosi_cek mohla bych se prosím zeptat v jakém věku nastal ten samoodstav ? ( ale pokud to nechceš psát veřejně tak chápu )
Taky jsme měli pár období, kdy kojení nebylo příjemné ať po psychické (tak kolem 1,5 roku) tak po fyzické stránce (kolem těch 2 let), pokud je dobrá technika, žádné kvasinky, trhlinky, tak to zase přejde, případně zkusila bych jen omezit kojení na únosný počet, ale když zkoušíte rušit noční jestli by to na prcka nebylo moc, a taky zaměřit se na sebe, víc odpočívat, doplnit živiny (vývary, minerálky, ovoce). Seknout s tím může člověk kdykoliv. Jinak u nás samoodstav nenastal v mnou tolerovatelnem věku a kdybych byla ochotná, tak se syn kojí snad do puberty 😁 u dcerky uvidíme, jestli se prsa vzda sama.
Nastal krátce po čtvrtých narozeninách 😉
@kosi_cek děkuji za odpověď 😊
Ja jsem v tomhle veku najela u syna na kojeni jen na spani - po obede a vecer. Bylo to rozhodnuti z minuty na minutu, proste mi zacalo vadit nejen nocni kojeni, ale taky, ze kdykoliv si sednu, mam ho na sobe prisatyho. Vysvetlili jsme si, ze mlicko uz bude jen na spinkani a netrvalo to dlouho a pochopil to. Diky tomu jsem kojila do samoodstavu (mesic pred ctvrtymi narozeninami).
Prislo mi fajn, ze neprijde o benefity kojeni a ja si odpocinu.. kojit jsem prestat nechtela.
Já bych to už fakt neřešila. Podle mě je dítě ve 2 letech už moc velké na kojení