Dobry den sem zoufala malemu jsou tri mesice,kojim od zacatku bez problemu ale ted, ma porad malo chce skoro kazdpu hodinu a kolikrat place tak az je fialovy a k neutiseni.kdyz mu dam odstrikane mleko vypije ho a uklidni se a pak se doji odeme. Je mozne bych mela slabe mleko je.nejaky zpusob jak to zjistit?nebo mam rovnou nasadit UM? spurt to neni ten kdyz mel tak se choval jinak. Prsa se mi nalevaji ale asi mu to nestaci.poradte prosim jestli mate zkusenost dekuji
Přidej se do skupiny Laktační poradna, tam ti poradí 😉
https://www.modrykonik.cz/group/2356/
@petratrubkova pokud opravdu nejde o spurt (který často v tomhle věku bývá a průběh nemusí být vždy stejný 😉 ), tak bych přikládala co nejvíce...
se slabým mlékem to je otázka, na jednu stranu údajně neexistuje, ale já sama jsem se setkala jak u klientek, tak u sebe s tím, že dítě vypilo (na váhu, tedy objemově) dostatek, ale přibývalo např. 1/3 toho co jiné dítě (které podle váhy pilo mnohem méně)...
rozdíly v mléce tedy asi nějaké budou, ono nejsme všichni stejní...
ale vyloženě slabé mléko si myslím, že neexistuje, spíš to bývá otázka množství...
je také možné že se chystá menstruace... to může kojení dost ovlivnit, dítě třeba pije málo, ale často, protože potom má hlad
vydržela bych a přikládala co nejčastěji...
pokud se blížíte ke 4. měsíci, tak se pak může stát, že některé děti (ale není jich moc) už mají zájem o příkrm, tam bych ale nedávala UM, ale spíš (od 4. měsíce nejdřív ale) nějaký tužší příkrm, pozor ale aby byl lehce stravitelný... např. řidší jáhlová kaše (instantní, pro děti) nebo zelenina (jednodruhová na začátku, rozmixovaná do hladka)
pokud ho odstříkané mléko zasytí, tak v mléku jako takovém asi problém nebude. Ono kolem tohoto věku bývá probém, že se děti vztekají, že jim to teče pomaleji, než by si představovaly + spurt. Taky bych kojila klidně co hodinu, pokud potom je v klidu. Ono se to zase srovná. Um až kdyby nepřibíral.
Ahojky, myslím si, že není třeba převádět na umělé mléko, ale prostě jen dokrmit UM. Pokud se do mě někdo pustí, že to tak nejde, znamená to hned konec kojení, bla, bla, tak jsem to takhle dělala dva a čtvrt roku, hned od příchodu z porodnice. Kojila jsem dlouho, ale bez dokrmu UM malý zaboha nepřibíral a řval hlady.
@mysicka_lb ono asi záleží na dítěti, ale určitě je riziko, že dokrmování lahvičkou povede k odmítání prsa. To platí i pro odstříkané mléko @petratrubkova, takže pokud přibírá a hned po kojení neřve hlady, raději bych častěji kojila.
@jipe Říká se to, ale... Já jsem třeba zažila jednu mámu, co se hecla, že ona prostě bude kojit. Dítě neustále řvalo hlady, nepřibývalo na váze. Pediatrička opakovaně a důrazně doporučovala dokrmit UM. Matka odmítala s tím, že to by znamenalo konec kojení a ona hodlá kojit. Pak už radši ani nechodila na převážení, aby ji ta zlá doktorka zase nebuzerovala, že má dát UM. Dítě zkolabovalo a skončilo podvyživené na JIP, kde mu napíchli ručičku a dávali mu do ní výživu☹. Než riskovat něco takového, to bych snad teda "riskla" tu lahvičku, zvlášť když už s ní malý nejspíš pije odstříkané mléko.
Tak asi po stopadesatetreti: http://m.kojim.webnode.cz/news/slabe-mleko/ slabe mleko neexistuje!
@veselazdena tak jo 😀 😀 a jaky rozbor toho mleka delali??? 😀
@mysicka_lb tak pokud by dítě nepřibíralo na váze, tak o tom žádná a nasadit lahvičku. Naše ječidlo si naštěstí nechalo zacpat pusu dudlíkem, jinak by po odtržení od prsa taky řval, ale přibíral dost (asi až nadprůměr), jen potřeboval pořád dudlat. Jsem vždycky před vážením byla ve stresu, jestli ho nedržím hlady, pač jsem kojila co 1,5hod - 2 obvykle a dudlal by snad nejraději pořád. My jse zase dva a půl měsíce kojili s kloboučkama, takže já lahve neodsuzuju, jen mít na mysli, že riziko tam je
@panickatlamicka nekterym to nevysvetlis, tak uz jsem radsi ani neodepisovala 😀
@panickatlamicka no podle tohoto si "netučné" mléko dovedu představit http://www.vnaruci.cz/blog/5_predni-a-zadni-mle...
ale nejsem odborník na kojení 🙂 Jen teda moc nemusím laktační fanatismus, který zde někdy panuje. Já kojení vybojovala, kojila jsem 13měsíců, ale prostě některé rady laktační ligy mi přijdou už moc, aneb nebyla jsem ochotná kojit za každou cenu
Já jsem teda viděla rozdíl v hustotě i barvě mléka, pokud jsem méně pila nebo špatně jedla. Jíš a piješ pořádně?
@jipe tak jasny, fanatismus neni dobry. 😉
@kariii no mne se „jezi chlupy", kdyz vim, ze ta lahvicka je dusledek okolnosti, kterym slo predejit, ale bud z lhostejnosti nebo neinformovanosti se na to dlabalo. (Nepodpora kojeni v porodnici, dudlik, separace od mamy, dokrm - „protoze chce mm kazdou hodinu", stresujici vazeni,........).
@panickatlamicka taky se vzdy snazim poradit a doufam, ze si z toho neco vezme,ale ne kazda s tim chce mit nervy, tak bohuzel soupne flasku :-/ pritom to chce proste trpelivost, lahvickou bohuzel vetsinou (samozrejme ne vzdy) kojeni casem konci a pak reknou me se sam odstavil v 7 mesicich, coz je proste hloupost. Co se tyce nepodpory kojeni v porodnici, to musim souhlasit, kamosce prvni noc maleho dokrmily, pri tom vyzadovala probuzeni (kdyz mely maleho, aby si odpocala po porodu), ja jsem si nikdy nepripustila, ze bych nekojila, prosla jsem si zanetama, ošklivym spurtem, kdyz rostly zuby, kousal, tolikrat jsem uz v nervech a bolesti chtela prestat, ale preslo par dni a bylo to zas v pohode, bohuzel nektere to vzdaji, kdyz nahodou nastane prvni zadrhel :-/
@kariii mně zase v porodnici rozkojily. první 4 dny mléko veškeré žádné, dítě pořád spalo..jako bez dokrmu se to neobešlo (nakonec 14 dní), ale stříkačkou po prstě nebo cévkou po prsu (podle toho, která sestra měla službu), pak šup stimulovat na odsávačku a pak jsem to rozkojila, sice s kloboučkama, ale i tak jsem to považovala za úspěch. Kloboučky jsem časem odbourala, bez dudlíku bychom teda nepřeežili, ale kojení jsem ukončila já, takže u nás to problém nebyl.
Slabé mléko opravdu neexistuje, pokud chcete zabojovat... půjčila bych si nemocniční odsavacku z medely na pár dní, a uvidíte ten rozdíl...pokud přikrmovat tak stříkačkou
Hodně tekutin, ricinus communis 5ch, lac caninum 5ch a china 9ch, 10 kul od každého rozpustit v litru neperlive vody a během dne popíjet, vždy předem protřepat
Existují i další zkušené figle...vyzkoušela jsem prakticky vše ale tady byl výsledek
Kojit na požádání , klidně i co půl h mimis je malý, to date
@petratrubkova já jsem živý příklad ze slabé mléko existuje 🙂. Měli jsme po příjezdu z porodnice půjčenou váhu a malý vypil klidně i 60ml a po týdnu 90dkg dole..další týden to samé tak jsme dokrmovali UM, v domnění, že jsem jen oslabená (měla jsem MM že dle slov sestřiček bych nakrmila porodnici - tou obarvenou vodou těžko) ..pak se přišlo na zdravotní komplikace a zůstali jsme na UM úplně 🙂.
Ty to píšeš, jako když lékaři popisují nástup smrtelné choroby 😠 kliiiid. Kojit není povinnost a hlavně by se ta propaganda nemusela tak srdceryvně přehánět, pak ženy páchají zlo hlavně na sobě.
U nás to bylo podobné - mléka jsem měla, že jsem musela odstříkávat po kojení, protože mi tvrdla prsa. Ale malý byl klidně i hodinu na prsu a nic si nevzal. Málo otevíral pusu. Až téměř k roku se zjistilo proč - měl špatnou délku podjazykové žlázy, tím pádem si to nemohl pořádně "zarazit" do pusy a nenapil se. Kdybych to hnala do extrému od začátku, mám tady doma syna jak z Dachau. Já jsem si poradit nechala.
@lenatu Malej měl 3140g když se narodil, v porodnici zhubnul na 2990g, doma vypil cca 7-8x denně 40-60ml, po týdnu (věk 12 dní úbytek na 2900g) po dalším týdnu (to bylo s pitím pořád stejně úbytek na 2820g..) tak jsme přikrmovali, já odstrikavala, za 3 dny se přišlo na absolutní vyčerpání organismu a zánět dělohy s kyretáží a antibiotikama (prášky na krev by prý kojení nevadily - ty jsem brala taky), ale pořád jsem odstrikavala abych zachovala mm..No a jen jsem dobrala ATB na dělohu tk zánět prsu a ucpaný mlekovod..(odsavala jsem ikdyz asi špatně každé 3h krom noci). Na pohotovosti mi dr řekl ať už se na to vykašlu, že by malý už přibírat měl a ze mi dá antibiotika na 14dní a bude, že s mým zdravotním stavem to jen tak nepůjde (abych měla kvalitní MM). A teď mě třeba ukamenujte ale já to po 3 týdnech totálního vyčerpání jak psychického (protoze malý k prsu nechtěl a měla jsem totálně rozzuzlane prsa že pil i krev) jsem to vzdala a až teď 6,5 měsíce po porodu se cítím dobre, ale zdrav.problemy přetrvávají. Rozhodla jsem se jít "jednodušší" cestou. Obdivuji ženy které kojí, já to vzdala, ale nestydím se za to..Já si také myslím že logicky když mamka není ok a sama se nemá jak vyléčit protože imunitní systém stávkuje a tělo už nemá vitamíny tak přece nemůže mít výživné MM pro miminko. Laktační ligu jsem nikdy nestudovala a klidně si od Vás nechám poradit jak by to šlo udělat jinak kdyby se nám povedlo druhé 🙂.
@astyna bohuzel zadnou propagandu nevidim. Nikde. Par clanku na webu, ktere stejne ctou jen velke priznivkyne kojeni, nebot je vyhledavaji pro sireni infa smerem k ostatnim maminkam. Nehodnot, prosim, jak pisi sve prispevky. Jiste jsi to nemyslela spatne 🙂 , ale za 1) nevim, jak lekari popisuji nastup smrtelne choroby a 2) jsem v klidu. 🙂 😇😇😇😇
Slabe mleko neexistuje, prikladej klidne casto, tvorba mlika se zvysi, byla by škoda prestat kojit, pokud chces