Mléčná banka. Máte zkušenost?

6. srp 2021

Ahoj všichni,

zastavila se mi laktace, respektive mám opravdu málo mlíka, prcek (1 měsíc) ubíral na váze, bojovali jsme už v Porodnici, kde jsem musela začít s kloboučkama i kvůli prsům..museli jsme na doporučení lékařky zařadit UM… přemýšlím ale nad tím, jestli nezkusit zainvestovat do mléka od jiné maminky z mléčné banky, respektive z Podolí. Máte s tím někdo zkušenost? Jak dlouho vydrží litr vykoupeného mléka? Jsou nějaký speciální požadavky na skladování? Našla jsem akorát info týkající se maminek co chtějí darovat, víc ne, ráda bych aspoň ty dva měsíce dávala mm…samozřejmě se nabízí i možnost laktační poradkyně, ale předem říkám, že mám tak negativní zkušenost z porodnice se sestrama, že mám už asi i strach si někoho takhle pozvat domů, aby to nebylo to samý jako na šestinedělí.. nebo se vyplatí zkusit odsávačku, že by to stimulovalo tvorbu mléka? Moc díky!

mdch91
6. srp 2021

Blba zkusenost z porodnice me mrzi, fakt se ve me vari krev, kdyz ze vsech stran slysim, spatne zkusenosti. Urcite se vyplati pozvat si laktacni poradkyni. Myslim, ze mnoho zen si mysli, ze kojeni je prirozene, tak to jde samo, ale my jsme se od vseho prirozeneho tak vzdalili, ze to casto byva fakt fuska (ja jsem treba mela presne opacny "problem", ty litry mleka navic a zanety byly taky dost na palici). Verim, ze to s LP zvladnete. Chce to hodne trpelivosti a dostat se do klidu. Pokud je to prvni dite, tak tam je pro pohodovy rozjezd kojeni prostoru dostatek. Tvorbu mleka si nejlepe nastimuluje dite, ale urcite je i odsavacka pomocnik. Drzim pesti

hojda
6. srp 2021

Litr mléka od dárkyně pak banky vykupují za asi 200 korun. Prodej se pak liší. Cena za litr se může dostat vzhledem k náročnosti odběru i skladování až na 900 korun za litr.

autor
6. srp 2021

@hojda já právě koukala na jejich stránky a mají tam 1200/ litr. Proto mě zajímá, jestli to spotřebujeme třeba za dva dny, nebo za dýl..vlastně vůbec nevím kolik toho prcek vypije, přeci jen ta UM má přesně danou dávku a je to něco jinýho.. a možná i u toho dítěte je to individuální a nejde říct jak to vydrží no..

adula000
6. srp 2021

podle mě to budeš mít tak na dva dny.

gbp
6. srp 2021

ja mam hroznou zkusenost z porodnice. jeste jsem rodila predcasne, takze mala byla v inkubatoru a jeste asi 14 dni v nemocnici. mohla sem na ni sahat jen v rousce, rukavicich a plasti! chtela sem kojit hrozne hrozne moc! ona neumela vytahnout ani ml, nakonec mi zakazovali ji i prikladat, abych ji tim nevysilovala 🤦🏼‍♀️ laktacni v porodnici jak z gestapa 😒 pozvala sem si domu jinou na doporuceni kamaradek a ta byla naprosto ale naprosto dokonala! do ty doby jsem porad odstrikavala po troskach, pila caje, brala homeo. vymackala sem to ze sebe jak z citronu! nekecam, bylo to strasny! kojim doted. vzdala bych to, az kdyby mi i laktacni rekla, ze uz nevi co se mnou. jestli to fakt chces, bojuj! drzim palce 👍

autor
6. srp 2021

@mdch91 ten klid je už problém.. na jednu stranu mám opravdu už šílenou nechuť to zkoušet zase, musím navíc prcka vážit a jen se domů přinesla váha, stáhl se mi úplně žaludek, bylo mi zle.. protože to je přesně jak to bylo v porodnici.. kde mi pak už jen opakovali, že ne každej může kojit, jen se o tom nemluví, to samý pak doktorka, když na kontrole ubral na váze..kojení je pro mě už od porodnice synonymem pro stres, vůbec jsem to zprvu nečekala... doufala jsem, že budu kojit aspoň ten půl rok a teď se to ve mně akorát rve, že jsem kvůli tomu špatná máma, protože nekojim a budu mít dítě s diabetem a nevim co ještě. Navíc jsem šla císařem, takže přišel o výhodu těch dobrých bakterií při klasickým porodu, možná by mě to potom tak nemrzelo.. zní to blbě, ale nechci se do toho už tak hrozně nutit a brečet u krmení, protože má hlad a já nejsem schopná mu dát co potřebuje.. u UM to ze mě zpočátku spadlo, vážně se mi ulevilo, že ten stres odešel.. ale teď, když si z prsu nějakým zázrakem dostanu aspoň kapku, mám výčitky, že bych se měla donutit udělat víc a to mlíko mu zajistit, i když už vnitřně cítím, že prostě nemůžu.. a z tohohle kruhu nemůžu ven, proto mě napadla aspoň ta banka..nebo bych radši prvně zkusila tu odsávačku, než poradkyni, jen s tím nemám vůbec zkušenost.

mdch91
6. srp 2021

Jestli jsi z Prahy, tak je tam LP urcite spousta. Nemuzes si od nekoho odsavacku pujcit? Nebo porodnice pujcuji. Proste odsavat kazde 2 hodiny, predtim prsa nahrat. Mame dvojcata, CS, inkubator... Ale bez toho psychickyho natlaku a zhnuseni. Podle me jestli mas aspon nepatrnou chut to nezabalit, tak tam urcite sance je. Miminko nemusis nechat rvat hlady, proste dostane UM a pak ho prilozis nahe na telo, na prso. Neni to ze dne na den. Na druhou stranu kamaradka mela presne totez co ty, absolutni zhnuseni a nema smysl jit na dren a zhroutit se z toho.
Kojit muze temer kazda zena, kdyz v porodnici nenarazi na bandu idiotu.

gbp
6. srp 2021

me je z ty vahy zle doted. nic si z toho nedelej. 🙈 mam brutalni tabulky, kdy sem kazdy nizky prirustek obrecela. kdyz sem ji prekrmila, vyzvracela to a ja mela dalsi hysterak. fakt sem sa bala, ze mi umre! porad jen spala, musela sem ji na kazde jidlo budit! kazde 3 hodiny! zapisovala si kolik toho snedla, kolik plin pocurala🤦🏼‍♀️ byla sem v totalnim psychu. a laktacni prisla a rekla mi, at ty tabulky zahodim, vahu vyhodim z okna, podivala se, jak malou prikladam, poradila polohy pri kojeni, caj, homeopatika, vysvetlila odsavacku, kdy jak kolik... jak to skladovat, vsechno. kdybych ji nepozvala, mliko by nebylo. na banku kasli, nedoplatis se a tvoje je stejne nejlepsi. pokud te to stresuje fakt tak, ze to neprekonas, dej UM a bud radsi v pohode mama 👍 a vis co, o nic prece nejde, UM mas, tak proc to nezkusit? to mas burt, jestli krmis UM z lahve, nebo odstrikane z lahve, tak to z tou laktacni zkus a nic horsiho, nez ze se nerozkojis se nestane 🤷🏼‍♀️ muzu ti poradit co vim a co sem delala ja, ale laktacni to urcite nenahradi.

jajanek
7. srp 2021

Vubec se nestresuj, pokud Ti nevadi kojeni koj dal i to malo co z Tebe ma je super, pak dokrm um. Delam to tak uz 20 mesicu. Taky jsem se stresovala, ze mi nejde plne kojit, ale je to uplne zbytecne! A ikdyby jsi uz nekojila tak se vubec nic nedeje, dnes jsou ta um uplne super. Uzivej miminko a zahod vahu, nebo se z toho zblaznis (mela jsem ji dva dny a vazila a vazila x krat denne, malem mi hrablo, pediatr rekl nevazit anamzel ji vyhodil) .

autor
7. srp 2021

Moc všem děkuju. Zkoušela jsem aspoň odstříkávat, ale dostala jsem ze sebe pár kapek i po přikládání. Váhu nám naordinovala pediatrička, teď když přibírá po um, je to jen nepříjemný, ale jakmile jsem ji viděla, hnedka se mi prostě vrátilo to prokletý sestinedeli.🙂 Jinak kombinaci svyho mlika a um jsem měla donedávna, ale pak už i malej začal špatně sát, odmítal prso a pak už jsem ze sebe nic nedostala. O kontakt si myslím nepřicházíme, mazlim ho i když ho dokrmuju, mě nejvíc trápí ta zdravotní stránka a protilátky… za ty tři kojící týdny jsem mu toho asi moc nepředala..(

fouskovi
7. srp 2021

Špatná máma nejsi když bude na UM a kluci my nanem taky vyrostli u prvního jsem zažila stres že to nejde odstrikavala nespala a malej furt plakal a hubl pak dostal UM a byl najednou spokojený u druhého jsem řekla zavcasu dost, to že bude na UM neznamená že musí být více nemocné hold prostě někdy to kojení nejde a než se trápit lepší je spokojená maminka a bude spokojené imiminko

fouskovi
7. srp 2021

Kde je dáno že děti na UM jsou více nemocné a nemají žádné protilátky