Miminko pláče a odtahuje se od prsu. Čím to může být?

29. pro 2020

Ahoj holky, pěkně prosím o pomoc. Máme první miminko (má necelé tři týdny), takže zatím vše objevuji a učím se. Náš chlapeček nikdy neplakal při kojení, až na dnešní večer při posledním kojení. Nenazvala bych to pláčem, byl to přímo řev!
Na prso se přisál, dvakrát si cucnul a následovalo odtahnutí se od prsa (úplně se napřímil..), křik a brek. Prso stejně pořád hledal,jakoby měl hlad, takže jsem mu znovu pomohla se přisát, no a následovalo to stejné.
Vyzkoušela jsem různé kojící polohy, nic nepomohlo.
Od křiku a breku nám pomohl dudlík, po chvilce hezky usnul.

Chci se zeptat, nemáte některá zkušenost? Čím to může být?
Myslím, že mléka bych měla mít dost. Denně máme pročůraných x plenek, se stolicí taky není problém. Krom toho myslím, že kdyby byl hladový, tak takhle pokojně neusne.

Nejsem moc příznivcem dudlíků, jsem zvyklá, že u prsa třeba i usíná...Tak mě poměrně zaráží, že dneska odmítl prso a uklidnil ho dudlík.

Děkuji za rady!!

alilali
29. pro 2020

To mi začal malý dělat ve 3m, ještě jsem to 3 týdny zkoušela a nakonec mu dala UM a nebrečel. Neříkám, že máš málo mléka, ale může to být i tím. Pouze má zkušenost.

sajul
29. pro 2020

Mohlo ho bolet bříško, jak začne sát, rozběhne se lépe trávicí systém a třeba ho mohl potrápit nějakej prdík. Celkem by to sedělo podle toho co si popsala, zkus třeba kojit bez plínky s nožičkami přitaženýma k bříšku, nebo nad kyblickem. Jako je BKM. Nebo třeba jen masírovat bříško při kojení. Já třeba hodně kojila i v šátku, ta poloha se skrčenýma nozkama a teplo na jeho bříško od mýho břicha úplně ideální na bolení. Pokud bude poptávka bude i nabídka mléka. Určitě bych kvůli tomu hned nedávala UM.

puhelin
29. pro 2020

Moje deti to delaly, kdyz si potrebovaly odrihnout. Proste pily, pak si odrihly a pily dal. Nebo naopak bolelo brisko, na to je super satek, nebo poloha savci, ve ktere si uvolni streva. Ale urcite to neni duvod pro to dat umele.
Zaroven uz se ti ustaluje laktace, nejde to od zacatku prudkym proudem z preplneneho prsu a muze ho rozcilovat, ze se musi trochu namahat.
Nicmene jak pises, prospiva, plenek ma dostatek pocuranych. Vse je v poradku.
Jen pozor na dudlik. Muze si diky nemu vzit navyk spatneho uchopeni bradavky a mohlo by to pro tebe byt bolestive.

malytlustyhroch
30. pro 2020

Kdyz mi tohle delal starsi vic kojeni po sobe, nasla jsem, ze by to mohl byt "bojkot kojeni" a ruzne rady k tomu, u nas nejvic fungovalo kojeni v polospanku a poustet nejaky bily sum, vodopad, vysavac... Starsiho to preslo behem par dni, ktere teda byly narocne, ale pak se kojil jeste dlooouho. S mladsim to tak hladce neslo, protoze mel reflux a ke kojeni velmi rozporuplny vztah, ale i na nej fungoval polospanek a bily sum, a kdyz se upravil reflux, tak se i on zacal kojit bez problemu. Uvidis, treba ho to do rana prejde, a vubec to nebudes muset resit. Kdyby ne, tak mezi obvykly priciny patri nova kosmetika (mejdlo, parfem, praci prasek...), mentol nebo jina vyrazna vec v jidle matky, prechod z reflexniho sani na vedome, preplnene prsy, rustovy spurt (dite vic pije, takze tok mleka je par dni pomalejsi, nez prsy zaznamenaji poptavku a zvisi nabidku), boleni zubu (ale ty jsou u novorozence dost vyjimecne), nastup kolik (jak zminovaly holky vise), nastvani (kdyz treba musely na mliko cekat, nektere deti jsou na to citlivejsi), prvni zkusenosti s dudlikem/lahvickou (saje se z nich jinak a nektere deti to zmate a nastve, starsimu kazil dudlik v prvnich mesicich kojeni hodne, ale pry jsou deti, kterym vubec nevadi, u mladsiho nas naopak dudlik zachranoval, protoze mu pomahal mirnit ten reflux).

jjasmina
30. pro 2020

U nás to bylo stejný, odtahovani a hysterák, řev jako prase, ale když vydrzis, tak to opravdu přejde, hlavně hned nesáhnout po um.Dudlik nemá od narození 🙂

anet_98
30. pro 2020

Mě tohle dvou měsíční syn dělá od 4 týdnu také. Je to hlavně kvůli tomu, že tlačí a ne soustředí se na jídlo. Pomáhá mi to, že mu před každým kojení zacvičím nožkama, aby se vyprděl a položím na bříško. U toho si kolikrát odkrkne nebo i ještě uprdne. Během kojení dávám odkrknout a samozřejmě i po kojení. Občas se stane, že se mu chce kakat a nejde to, tak to se mi kroutí celé kojení, až si úspěšně uleví a pak usne.
Někdy mi řve i u pár polknutí, jak říkáš odtahuje se od prsu, řve a honem se jde zase přisát - většinou to znamená, že jsem něco špatného snědla a jemu to v mléce nechutná. To kojení vždy pak vydržíme a na potravinu potom dávám pozor. Hodně se inspiruju na stránkách kojicimaminky.cz, abych neumřela hlady 😅

pe_tu_ss_ka
30. pro 2020

Může to být cokoli z výše uvedeného.. ještě tedy přidám svůj pohled.. tři týdny je málo, mě se to stalo až kolem 9 týdne po porodu, kdy mi začínala menstruace a malému po ten čas vůbec moje mléko nechutnalo.. vždy než se trochu nakojil, tak to byl boj, řev, odtahování.. při 3 cyklu už to bylo v pořádku, ale chtělo se to obrnit a vydržet.

lennus
30. pro 2020

Zažila jsem s oběma, chce to vydržet a taková krize za dva dny přešla. S malou pomohlo hopsat na balónu při kojení. A taky pozor na dudlík, některé děti opravdu může ovlivnit, u syna to sedělo, u dveryt ne, ta byla v pohodě. Případně si najdi dobrou laktační poradkyni, za mě nejlíp investované peníze, poradila občas i přes mail. Držím palce!

lennus
30. pro 2020

@alilali Přecházet na um je škoda a konec kojení, radši bych hledala řešení, u nás to vždy přešlo za pár dní

pexi
30. pro 2020

Naše malá měla taky takové období už v šestinedělí. Řešila jsem i laktační poradkyní, zda něco není špatně. Ale radila mi v podstatě jen vytrvat. U nás se jednalo o bojkot kojení. Kojit v klidu mi pak většinou šlo jen v polospánku. Pak to přešlo samo 🙂

jjasmina
30. pro 2020

@lennus jj je to tak, mě přijde, že pro mnohé je to v dnešní době spíš to jednodušší řešení , ale zase at se toho nechyraji všechny maminky, ale pro mě by to bylo třeba až jako poslední řešení

normalnimatka
30. pro 2020

některý děti tohle dělaj, když se potřebujou vykadit - stačí vzít nad záchod, vanu, podržet, udělat čšššš a dítě vykoná potřebu. a nebo si potřebuje krknout... dát do svisla na odkrknutí a pokračovat....ale tohle, co popisuješ, dítko se sotva přisálo, takže to spíš bylo něčím úplně jiným.

a dudlík vnímáš jako blbej správně. radši to vůbec nezavádět. kazí to kojení, dítě pak neví pořádně, jak se přisát, a když už se přisaje správně, ten pohyb tou pusou na kojení je vlastně opačnej jako u dudlíku. dudlík maj víc hodin denně, než jsou kojený, takže se fixuje špatnej způsob. bodejt se nerozčilujou, když to pak z prsa nefunguje jako z dudlíku. pokud dudlíkuješ, radši to zahoď hned. jsou i děti, kterejm to nevadí a kojej se normálně, ale já i ze svýho okolí mám vypozorovaný, že dudlíkový děti jsou prostě zpravidla MNOHEM míň dlouho kojený, protože dřív nebo pozdějc prostě přijde bojkot, nebo tam nefunguje správná komunikace prso-poptávka po mlíku a vznikne z toho "málo mlíka", což je jinak skoro neexistující věc, a tak. já bych to neriskovala. dá se dobře žít i bez dudlíku.

normalnimatka
30. pro 2020

@alilali proč by proboha hned měla mít uatorka málo mlíka?!? když se dítě ani pořádně nepřisálo a nezačlo pít? to je teda pěkná kravina.

alilali
30. pro 2020

@normalnimatka Jsi normální, četla jsi co jsem psala? napsala jsem, že je to POUZE MOJE ZKUŠENOST a, že to tak být nemusí.

alilali
30. pro 2020

@lennus A já řekla, že má přejít na UM?

normalnimatka
30. pro 2020

@alilali psala jsi, že je to možnost...ale na základě toho, co autorka psala, je prostě nesmysl, aby to byl příznak zrovna mála mlíka;)

veru181
30. pro 2020

U nás to tak bývá bříškem a po odříhnutí bez problému pokračuje dál 🙂

veronikacv
30. pro 2020

Maly mel takhle bojkot kojeni. Mne pomohlo pri tom kojeni chodit. Hlavne vydrzet 🙂

autor
30. pro 2020

Díky všem ❤️. Nakonec ho to včera přešlo a po dvou hodinách se normálně přisál a nakojil. Zřejmě to bylo bříško.

lennus
30. pro 2020

@alilali Ne přímo, ale jako rada to není nejrozumnější a bylo by škoda to takto řešit, ale chápu, že jsi napsala jen svoji zkušenost.

miroslavajanova
Autor odpověď smazal
Zobraz
jjasmina
31. pro 2020

@miroslavajanova kdybych hned při prvním odmítnutí dala um, je na tom min od 1'týdne a ejhle bojkot, odmítání a kojim už skoro 11 měsíců