Mám nutkání přestat kojit roční dítě. Máte zkušenost?

13. říj 2024

Ahoj ženy, vím že tohle si musím rozhodnout sama ale jdu se zeptat... Je tu někdo kdo přestal kojit kolem toho roku? Jaký byl váš důvod?
Respektive mi jde o to... První dítě jsem kojila do 16m, přestala jsem tehdy kvůli zubům. Neskutečně kousala a už to nešlo. Nenechala si říct. Pochopila rychle a nakonec jsem byla já ta, která brečela protože jí to bylo líto, chybělo jí to atd atd. Říkala jsem si, že jsem to mohla ještě vydržet nějaký čas.
Teď kojím druhé. Bude mu za pár dní rok. Všechno bylo ok až do chvíle (cca měsíc zpět) kdy se opět ozvaly zuby. Syn nekousl a nekouše stále. Ale tehdy mi začal dělat to, že se přisál, pustil, přisál,pustil... a takhle furt do doby než se otočil a usnul ( spí semnou). V noci když se vzbudil to dělal taky. A mě to prostě začalo vadit. Říkala jsem si a ejhle, třeba se odstaví, dokáže být už bez toho tak ho nebudu tlačit. Trvalo to asi týden a já to kojení začala vnímat jako přítěž. Říkala jsem si ok tak to ukončíme. Jenže zvrat.... Opět se to zlepšilo. Opět vyžaduje být v noci nonstop na prsu. Opět za mnou leze i na záchod aby mi řval tričko, jako že mámo máš to tam naval. Měla bych být ráda, že se to zlepšilo...je že nejsem. Každý den si říkám že mě to štve. Že co by se stalo kdybych přestala. Že to zvládne. Že bych konečně mohla dělat i jiný věci... Atd. Asi bych to i zvládla a udělala... Jenže mám strach a v hlavě se mi honí otázky ..
Jak to bude vnímat? Není brzo na něj, třeba mu tím emočně ublížím??
Jak budu uspávat? Je zvyklý spát smenou na prsu, v noci prso... Dudlík odmítá a nechce (zkusila jsem jich několik)...
Jak to zvládnu já? Další dítě už mít nebudu, nemůžu... Nebudu toho jednou litovat.
Vůbec nevím jak se rozhodnout...😶

me_druhe_ja
13. říj 2024

Začni u sebe. Pokud nejsi 100% přesvědčena, že přestat kojit nechceš, tak se to nepodaří. Dítě to vycítí. 😀
Nikdo to neřekne jak se máš rozhodnout. Někdo nekoji ani minutu dobrovolně, někdo pár dní, týdnů...a někdo kojí 4-5 let. Ani jedna varianta není špatně, ani jedno dítě na tom nebude nějak emočně strádat.
Opravdu záleží na tobě. 🙂
Jinak já dceru odstavila mezi 10,5 a 11m. Protože prostě nespala a já chtěla zkusit, jestli to pomůže. A taky jsem kojení nikdy neřešila. Brala jsem to prostě jako přirozenou věc k nakrmení mimina, ale nikdy jsem v tom nehledala nic zázračného. 🙂 taky se tenkrát kojila furt, dudlík skoro nechtěla, neuměla jinak usnout. No a do měsíce spala celou noc a na prso si ani nevzpomela. Celý proces odstavení trval cca 14 dní.
Ale taky jsem vědoma, že ne každé dítě to má takto hladko.

Každopádně jak říkám: základ jsi ty. Ty musíš být o tom, co chceš udělat, pevně přesvědčena. To je základní kámen úspěchu. 😀

azanka
13. říj 2024

Já v určitém věku vysvětlila, že mlíko je jen na spaní. A toho jsem se držela. Kojili jsme tak ještě dlouho. Nechtěla jsem ho odstavit, ale to věčný sápaní do výstřihu jsem nedávala.

malytlustyhroch
13. říj 2024

Nemusi to byt bud kojit, nebo nekojit. Muzes zrusit mliko na spani, v noci, pred snidani, muzes zrusit mleka na zachode, mleko mimo kreslo atp. To dite nakonec hranice pochopi, ale jak uz se pise nade mnou, zasadni je, abys ty byla rozhodnuta. U nas jsme takhle zrusili mleko mezi vecernim cistenim zubu a snidani a pak se dite kojilo dalsi rok pres den a vim ze to na Koniku melo vic maminek tak, ze odstavovali nejdriv v noci a az pozdeji pres den. Obecne mi prijde, ze to odstaveni na noc je ta narocnejsi cast.

j.a.n.i
14. říj 2024

No asi takhle, sice píšeš že řešíš kojení, ale to co popisujes, nemá s kojením nic moc společného, ty ze sebe děláš dudlík, tak je celkem logické, že jiný nechce.

exbordelar
14. říj 2024

Ja odstavovala taky vzdycky po 1. roce - vsichni zavislaci bez dudliku. To same, co u vas. Silene me to stvalo, byla jsem dudlik, co vytahne kozu na pisknuti (klidne à 5 min)
Jak pise @me_druhe_ja , musis byt rozhodnuta, jinak to to decko vyciti. A ja byla.
Nejprve jsem odstavila na noc. Misto prsa jsem nabidla lahvicku s vodou. Nebudu ti lhat - rvali. Strasne. Neco jako kdyz si fetak prochazi v zarizeni detoxem. Ale ja jsem vedela, ze to je to nejlepsi, co muzu pro nas udelat. Byla jsem tam s nimi, hladila, utesovala ale prso proste nedala. Po prvnim rvani se uz tu prvni noc interval z 5 min prodlouzil na 10, pak 30 min a pak i nekolik hodin. Intenzita rvani zaroven uz tu prvni noc klesala a pak stacilo uz jen pochovat, pohladit, dat napit z flasky vou a pak zase usnuli. Dalsi noc nebyla uz tak hrozna, ale jeste se dozadovali. Behem par dni spali celou noc. Nebo jim stacilo me nahmatat a pritulit se.
Pres den jsem pak kojila jen 1-2x denne a davala jsem si pozor, aby to nebylo pred spanim. Kolem 16. mesice i to kojeni pres den vysumelo.
Proste musis byt o tom ukonceni bytostne presvedcena, jinak to samozrejme psychicky nedas. Koukat na sve dite, jak se zmita v abstaku, je strasne. Ale kdyz vis, ze vam to obema pomuze, tak se to da prekonat. Ja uz jsem byla z kojeni uplne vyrizena, nevyspasla, frustrovana, a to si myslim, ze je pro dite daleko horsi - ten dlouhodoby stav polosilene matky - nez kratky rychly proces jeho chvilkove nepohody.
Tak drzim palce, at se ti dari 🙂

konidana
14. říj 2024

Mela jsem to velmi podobne jako ty. Prvnimu jsem se pokusila v roce zrusit jen nocni kojeni, ale to neklaplo. Misto v 6 rano zacla vstavat ve 4🙄 a jelikoz vecerni kojeni bylo tak od 21.do 22.h tak to fakt neslo🤪. Uz jsem se potrebovala vyspat. Takze jsem ji v 15.m odstavila uplne. U druheho jsem (asi uz z celkoveho vycerpani) onemocnela, nekdy kdyz mu byl rok. S hodne rozjetym zanetem mocaku (a i ledviny) jsem byla 2 nebo 3 dny v nemocnici, a tim jsem ho odstavila. Uz jsem dal kojit nechtela(narozdil od prvni, kdy jsem se koheni fakt nechtela vzdat) . Druhy byl normalni jedlik, takze tk vual uolbe v pohode. Ale i ta prvni naprosta nejedlice se oo odstaveni rozjedla. S pitim jsme sice bojovali a bojujem furt, ale to je u ni asi tak dane. Druhy pije v pohode, nekdy pil az moc. Flasku s um nevzali ani jeden. Vkastne vubec zadne tekute mliko. Meli od toho roka normalni pestrou stravu.
@exbordelar jak pres kopirak😂 akorat ja tu prvni zavislacku pres den kojila svad co 2h hodiny nebo i casteji, zejmena kdyz jsem zrusila to nocni koheni. To neslo😅 jsem

numda11
14. říj 2024

Pokud jsi rozhodnuta, že chceš přestat kojit, tak přestaň. Roční dítě má v podstatě všechny dávky mléka nahrazené již příkrmy. Takže v podstatě není zapotřebí, aby ještě dále pilo i mléko.

mysh_me
14. říj 2024

Ja jsem naopak zrusila to denni kojeni “na pozadani”, protoze po roce uz dite ma jine zpusoby jak naplnit potrebu jidla, piti i kontaktu s mamou. A nesnasim prave to sapani do vystrihu a kojeni co pet minut, normalne jsem mu vysvetlila, ze mlicko bude zase az pujdeme spat a nabidla svacinu/piti/pomazleni. Nechala jsem kojeni na uspavani, protoze je to pro me pohodlne, a v noci, protoze model “2x za noc se nakoji a spi dal” je momentalne cesta nejmensiho odporu 🙂

exbordelar
14. říj 2024

@mysh_me tak to je v pohode, kdyz se ti nakojil 2x za noc a spal dal. U nas to bylo, ze bez dudlani prsa proste nespali 🙄 Takze ja celou noc lezela na jednom nebo na druhem boku s kozou ven, a kdyz nahodu usnuli tvrde, ze jim ta koza vypadla z pusy, tak jsem se nesmela pohnout, protoze se chteli zase kojit 🙄 Des. Nehlede na to, ze jsem byla od narozeni decka vecer co vecer zavrena v loznici, protoze se à 5 min budili. To bylo peklo 😅 Uf, jsem rada, ze uz je to za mnou 😀

mysh_me
15. říj 2024

@exbordelar no jo, to je u kazdyho jina situace. U nas zas je dudlik, takze nepotrebuje nonstop dudlat prso. Starsi se odstavila od kojeni uplne hladce, bez jedinyho protestu, ale zase jsme si to vyzrali kdyz jsme pak odnaucovali dudlik 🙈😅
Chtela jsem tim autorce rict, ze rozhodnuti nemusi byt jen kojit/nekojit, ale muze si vybrat jen odbourat to co ji vadi (at uz je to nocni nonstop nebo denni sapani do vystrihu) a nechat si co ji vyhovuje (treba to uspavani, kdyz se boji jak by ho zvladla bez toho). Proste, daji se nastavit nejaky hranice, aby to fungovalo pro oba. Je dulezity byt si jista svym rozhodnutim a dite to zvladne 🙂