Ahoj, chtěla bych poradit, Malá má 6 týdnů, v poradně nám doktorka řekla že máme malý váhový přírůstek ☹ Byla jsem z toho dost v šoku, malou kojím po 2-3hodinách jak si řekne... Polyká, dokonce i škytává a někdy si i ublinkne, myslela jsem že je i přepapaná, ale bohužel když jsem si zkusila odstříkat měla jsem sotva 30ml a to z obou prsů při velkém úsilí... ☹ Měla bych mít 70ml z jenoho ... Dostala jsem homeopatika na podporu mléka, hodně piju, jím tak snad se to zlepší... Musela jsem koupit váhu a malou musím před a po kojení vážit... Mám nakojit, zvážit a co bude chybět do té 70tky dokrmit příkrmem... Spraví se to mléko? Máte někdo zkušenost?
Ještě bych nekupovala,kojit a kojit,když nebude přírustek za týden,tak nic jiného nezbývá.Je mi moc líto,že některé maminky mají málo mléka,já jsem vždycky měla tolik,že jsem mohla rozdávat 🙂 doufám,že i tentokrát tomu tak bude.Hodně jsem pila meltu,i litr denně 🙂
Souhlasím s tím, že zatím UM nekupovat. Mohlo by to situaci i zhoršit. Opravdu je nejlepší kojit a pořád kojit. Z mé zkušenosti je nejlepší se setkat s dobrou (!) laktační poradkyni. Mohu doporučit Pavlínu Kallusovou, ale ta je teda z Brna. Laktační poradkyně byla má nejlepší investice za celou dobu mateřství. Zkontroluje ti techniku kojení a může ti poradit, jak to vylepšit. Na zvýšení tvorby mléka je také dobré společné spaní s miminkem, kojení tělo na tělo (miminko vysvlékneš, sobě tričko a např. se schovat pod deku). Taky můžu doporučit tady na MK skupinku "Laktační poradna - kojení přirozeně..." - mezi moderátory je právě i laktační poradkyně.
@aspnet ahoj, mám doma dvouměsíčňáka a zhruba před 14 dny jsem měla laktační krizi..mléka ubývalo, týdenní přírůstek 100g, vyfasovala jsem od dr domů váhu a radu, že mám dávat Nutrilon.. nechtěla jsem to vzdát, přikládala jsem co hodinu, půl..začala pít kojící čaje od Lerosu, homeopatika (3 před každým kojením), teplý nápoj před kojením, v noci kojím co dvě hodiny (malý se sám budí) a zlepšilo se to o 100%. Hned další týden přibral 190g, teď 160g.. mám ho co nejvíce u prsa a prsa se fakt nalévají... nevzdávej to,
Umely mliko to vyresi,ale prestanes kojit.Moje zkusenost:nepribiralo mi ani jedno z deti.Dceri jsem mela zacit cca ve dvou mesich pridavat UM,coz byl konec kojeni,dostala lahev a za par dni uz nechtela prso. U syna se to opakovala,ale uz jsem se drzela vlastniho instinktu a zadny jiny mliko(alespon ne z lahve) jsem nedavala.Koupila jsem si ta homeopatika,caj Jestrabinu,pila Meltu a kdyz se mi to porad nezdalo,dala jsem mu po kojeni Nutrilon po lzickach nebo ze strikacky,ale byla to takova piplacka,ze jsem to udelala asi jen 5x a vetsinou tesne pred vazenim u dr,abych si byla jista,ze bude mit nejaky prirustek.Jinak jsem kojila i po pul hodine, ne proto,ze by mel hlad,ale abych mela vic mlika.A ano,hodne dulezity je nocni kojeni (vytvari se nejaky hormon ci latka ci co)Bojovali jsme s tim do cca 5 ti mesicu,ale vzdycky to nakonec na vazeni nejak proslo..Nakonec se to vsechno urovnalo samo.V pul roce mel 6 kilo a nebyl to zadny Miselin,ale jsem stastna,ze jsem vytrvala,kojim porad.Takze pokud se pro klid duse rozhodnes dat umely mliko,vyckej s lahvi,pokud teda nechces prestat kojit.Jo a asi bych se na nejaky vazeni vyprdla,akorat te to rozhodi a vynervuje a to na tvorbu mlika taky neni idealni.Neboj,to se srovna a ver,ze vetsina z nas si prosla podobnou zkusenosti.Drzim pesti
@aspnet nechápu,proč bys měla dávat příkrm. doktorka ti špatně radí,jen to povede k postupnému odstavení. krom toho,to co odstříkáš,nevypovídá o tom,kolik v prsech opravdu je a kolik si mimino vytáhne. Takže se nestresuj,přikládej,přikládej,přikládej (ne do kotle 😀) a uvidíš,že to bude ok. Doporučuji i společné spaní .BTW:co je podle tvé doktorky nízký váhový přírustek?
Taky jsme si tím s malým prošli.Dle Dr. nedostatečně přibýval (je fakt,že až v měsíci se dostal zpět na svou porodní váhu).Nakázala přikrmovat a dokonce jsem měla za domácí úkol zanést do tabulky kolik ml a jak často 😀 (stejná blbost jako vážení).Vybodla jsem se jí na to,pár dní strávila s malým v posteli tělo na tělo,kojila jsem třeba hodinu v kuse a na příští kontrole jsme byli pochválený (oba) jak krásně prospívá 🙂.
Ještě vydrž a koj,někdy ty začátky jsou těžší,ale stojí to za to!
@aspnet tady moc pěkný článek http://www.vanickovani.cz/praha-ma-slabe-mleko/ doporučuji 😉
@dobrmania I já moc děkuji za odkaz na článek 🙂
Ještě doplním web o kojení, ze kterého jsem často čerpala: http://www.poradkyneprikojeni.cz/...a souhlasím, že kojení je nádherné (mám 6 měsíční dceru a jsme na tom asi závislé obě) - ale musí to maminku těšit. A je špatné si myslet, že máma, která dokrmuje UM je snad horší než ta, která jen kojí. Důležité je, aby bylo miminko i máma v pohodě. Každopádně držím palce, ať se to podaří.
@aspnet Já měla úplně stejný problém jako ty. Malá ani ne 14 dní po porodu neměla svou porodní váhu, a to byla přistátá u obou prsů klidně i 2 hodiny v kuse a pak stejně brečela hlady. Doktorka mi naměřila 30 ml a tak jsme vyfasovali příkrm, dávám jí Sunar Complex. Dělám to tak, že ji půl hodiny kojím a pak jí dám lahev. Malá prospívá, roste a já vidím, jak je spokojená a hlavně klidná.
@0508 můžu se zeptat, jak jste pokračovali a jak dlouho jsi kojila a jestli ses rozkojila víc?
Jsme podobný případ, akorát hned po příchodu z porodnice , totálně mne tam vystresovali že ji trápím hlady, tak jsem po kojení začala dokrmovat..doufám, že to ještě rozjedem, saje dlouho..Navíc i já se ještě cítím slabá po porodu, že se prvně musím dát to kupy, abych měla sílu na rozdávání. První dceru jsem na pohodu kojila plně velmi dlouho, celkově dva roky...tak doufám, že se opět rozkojím. Nejde to ale na povel, že..
U druheho ditete jsem mela velkou krizi s MM, lsktacni poradkyne mi daka cenne rady. Di konce kojeni jsem odstrikavala mezi kojenim. Vecer jsem meka tak malo mlik, ze hsem museka dokrmovat. Ake vzdy jsem dokatala ta den odstrikat dost, aby bylo na vecer. Pokud mi zbylo, tak do nrazaku. Byla to fuska,ale kojila jsem az do 10 mesicu. To uz mala jedla 4x denne prikrmy a v noci nejedla.
@comadreja Já pak příchodem na UM kojení vzdala. Byla jsem ráda, že malá je spokojená, najedená, neblinkala a přibírala. A myslím si, že je jedno, jestli je dítko kojeno nebo je na UM, protože pro celkové zdraví je tu plno dalších faktorů. Naše 14cti měsíční beruška měla zatím rýmu jen 1x, chodí sama od 10ti měsíců, je celkově aktivní a divočejší dítko.
Případně co koupit za příkrm? Nutrilon? Hamé? Sunar...nevím... co je dobré?