Ahoj. Prosím o radu. Mám téměř 6-týdenního chlapečka. Dva dny po porodu jsem ho bohužel nemohla mít u sebe a kluka mi dováželi 1x za 4 hodiny (a to ne vždy, protože hodně zvracel). Kojení se mi tedy rozbíhalo pomaleji, ale při odchodu z porodnice jsem kojila téměř dostatečně. Po návštěvě doktorky jsem bohužel vyasovala váhu a musela jsem vážit před a po kojení. Po týdnu mi řekla, že přibírá málo (120 za týden) a řekla, že mám používat příkrm. Já husa okamžitě šla a koupila ho. Od té doby je to samozřejmě horší a horší. Momentálně jsem ve stavu, kdy mám mléka opravdu málo. Když ho přiložím, ani nechce pít, protože už téměř nic neteče. Když má dobrou náladu, vydrží to třeba 5-10 minut. Jinak usíná nebo se vzteká a nesaje. Přes den je hodně vzhůru a v noci spí skoro celou dobu. Když jsem ho budila, hned mi usínal, tak už to nedělám a raději odsávám. Ale mám pocit, že to nemá žádný účinek. Zkouším i homeopatika a někde jsem četla, že i trocha červeného vína po kojení pomáhá. Zatím ale bez úspěchu :( Nevíte někdo, jak přimět mimčo, aby se snažilo trochu déle, aby se mi mlíčko zase vytvořilo? Ikdyž je hodnej a spokojenej, tak jakmile ho přiložím, jakoby zjistil, že má hroznej hlad, a když to neteče, tak se vzteká.
Moc děkuji za jakýkoli nápad, co s tím.
@jizanda no Tvůj malý bohužel zjistil, že z lahve to teče lépe. Jako nechápu Tvojí dětskou doktorku, že se jí 120g za týden zdálo málo a nedala Vám šanci a rovnou doporučila příkrm (kojené dítě má přibírat 100 až 250g týdně, takže pod normou nebyl). Moje první dcera přibírala prvních 6 týdnů také málo, zpočátku 110g za týden a váhu jsme teda nedostaly a dokrm také ne. V 5 měsících doktorka prohlásila, že malá je jak reklama na kojení (v tu dobu už přibírala kilo měsíčně). Bohužel u Vás to bude asi obtížné, když už zkusil flašku. Zkus hodně pít, i 3 až 4 litry tekutin denně (to mě vždy pomohlo, když jsem měla pocit, že je mléka méně) aby se mléko mělo z čeho tvořit a zkus se tím nestresovat. A když to nepůjde tak to neber jako tragedii a dej mu UM. Kojení je sice to nejlepší, ale zase řešit celý den jen kojení a odsávání také není ideální. Spousta dětí je na UM a jsou spokojené a zdravé.
A kontaktovala jsi laktační poradkyni? Nepřijde mi to až taková hrůza. 120 za týden není tak málo.
Zkusila jsi masírovat prsa před kojením? Trochu odstříkat, aby to malému hned teklo a nemusel se tolik snažit a vztekat? Pít před a během kojení teplý nápoj? To pomáhá spouštěcímu reflexu a toku mléka. Bohužel pokud dostal flašku ze které to líp teče, tak z prsu se mu pak pít nechce. Odbourala bych ji.
Jak často kojíš přes den? Je fakt, že laktace se lépe udržuje kojením v noci, ale zas spát celou noc je taky luxus, to bych chtěla někdy zažít v 6nedělí. 😅
Já bych to nevzdávala, 6 týdnů po porodu se dá ještě hodně zlepšit.
Děkuji za rady. Laktační poradkyni jsem tu měla. Říkala, že nevidí žádný problém v technice (bylo to cca před dvěma týdny a to pil ještě jakš takš). Pokusím se udělat, co bude v mých silách 🙂
Vstává asi v 5 - 6 hodin ráno a to pije docela hezky. Sice taky usíná, ale snaží se mnohem déle (mléka mám trochu víc, tak je to asi snadnější). Tak myslím, že zatím ještě uplně nezlenivěl.. ale právě vidím, jak se to zhoršuje a ráda bych se ještě nějak rozjela..
Ještě jednou děkuji za rady 🙂
Koupila bych odsávačku a po každém kojením odsávala. Nevadí, že nic nedsaješ, i tak se prsa stimulují. začala bych v noci budit po třech hodinách, noční kojením je pro tvorbu mléka hodně důležité. Přestat používat lahvičku, při krmení dát nejdřív prso, pak dokrmit přes prst buď odstříkaným MM, nebo UM. A obrnit se pevnýma nervama, vykašlat se na domácnost a věnovat se tomuhle. V šestinedělí se dá kojení ještě dobře zachránit.
taky hodně jez, pij, odpočívej.
A můžeš si dát nějaký limit, např. 14 dní to vydržet takhle a uvidíš, jestli se kojení rozjede. aspoň mně to takhle pomáhalo, dát si tu hranici.
@jizanda urcite kobtaktuj laktacni poradkyni. Mela jsem taky probkem s vypadkem mleka. Pujcila jsem si elektrickou odsavacku a pravidelbe odsavala. Pri kojeni jsem pouzivaka strikacku s hadickou, kterou jsem vkladala dceri do pusinky spolecne s prsem, kdyz zacala sat, tak brala i tu strikacku a u prsa vydrzela deke a tim stimulovala tvorbu mleka. Jinak je dobre zvolit k dokrmu lahvicku, ktera fubguje na pruncipu prsu, mela jsem odmedely. Me nastesti stacilo mnou odstrikane mleko. Jinak priburani 120 za tyden je dobre. Moje dr byla spokojena se 100g.
Ok.. zkusím, co se dá. Děkuji 🙂
@jizanda volej laktační poradkyni, klidně hned ... od znamé LP (ale ta má teď plno) mám doporučení na http://www.laktacni-poradkyne-brno.cz/kontakt.php
Jinak 120g/týden je sice na spodní hranici, ale pořád v normě 🙂 ... když koukám na tvoje bydliště a rady doktorky, tak nechodíte k Vlčkové? Ta dává ke kojení rady úplně mimo mísu ☹ a pokazila kojení nejdné mamince.
Já měla u obou kluků stejný problém. Zkoušela jsem všechno možné i homeopatika a nic. U druhého mi bylo doporučeno ať si pronajmu odsávačku Medela, tak jsem jí měla přes měsíc doma a pravidelně odsávala,a le taky mi to nepomohlo, tak oba kluci byly na příkrmech od mala a ode mě meli fakt jen minimum co bylo mléka. Mrkni se na odkaz http://www.medela.cz/pronajem-odsavacek/
@katyxq
ano..chodíme k mudr.Vlčkové. Je blízko a zdála se milá 🙂 Kdybych nebyla taková vyplašená, že nepřibírá, tak se mi to asi rozjede, ale je to moje první mimčo a nevěděla jsem :(
Budu zkoušet a kdyžtak vyroste na příkrmu.. nebude první ani poslední 🙂
Každopádně všem moc děkuji
@jizanda Pokud vas to uklidni, nemusi to byt o prikrmu nebo vubec vasi vinou, nestresujte se. Mam dve holky jednu pidimidi ktera prakticky nezvladala pit, druha o prvi chvile pila jak diva i po cisari. U obou jsme mela fakt hodne mlika a v 6 tydnech se proste zacali zavirat kohoutky a na 8 tydnech prakticky nic nebylo a to specialne ta mladsi by vycucla cokoliv a byla kojena casto. Proste se to stava, nedavejte si to za vinu, rozhodne tim miminka zdravi moc neovlivnite, hlavni je aby mimco bylo napapane a vy v klidu a spokojena. Proste ne vzdycky to jde a nema smysl si tim kazit krasne chvilky 😉
@jizanda poradím stránky kojeni.net, tam je hodně rad, mě osobně hodně pomohly. Jinak přikládej a přikládej. Na požádání dítěte. Bude se u toho hodně vztekat, ale když vydržíš, tak do týdne bude líp. Máš ještě šanci to zvrátit a kojení zachránit. Po 6 týdnech se mění způspb produkce mléka, do té doby to řídí hormony, pak je to více o poptávce a následně se tvoří nabídka. Ty se nestresuj a nabízej vždy obě prsa, i když se ti bude zdát, že nic neteče, nemusí to být pravda, kontroluj počet počuraných plínek (aspoň 6 denně), případně zkontaktuj nějakou dobrou laktační poradkyni. Já kojím už třetí dítko, podle toho jak sama chce, žádného haromogramu se neřídím ale kdybych měla odstříkat mlíčko, asi bych dala jen pár kapek, vůbec mi to nejde, nebo to neumím, ale myslím, že mlíka mám dost, malá pěkně přibírá. Ono se už totiž nejde řídit pocitem prsa, to už se tak nenalívá, jako první týdny po porodu. Hodně sil a zdaru. Jinak hodně doktorů pokazí kojení mamčám jenom proto, že o tom zase tak moc nevědí a nezajímají se. No je to škoda, ale já je ohledně jídla mých dětí beru hodně s rezervou a vše si ověřuji a dělám podle sebe....
Měla jsem komplikovaný porod a mleko se mi též netvorilo, nebo spíš velmi málo. Pila jsem čaje na podporu kojení, gravimilk a hoooodne tekutin(vodu) odsavala jsem po každém kojeni a dominovala tím, plus asi 2 dny dávala ještě i UM na doporučení Dr. Dnes bych to už neudelala. Zvracela mi po něm. Byl to boj,ale nakonec sem se rozkojila. Kdybych dala na Dr. SME dnes na UM. Dr. mám již jinou. Odsate mlicko sem dávala stříkačkou (malíček do pusinky a stříkačku do koutku)
Bohužel víc neporadim. Preju ať mlecko vybojuje!!! 🙂
LP Zahajte SOS režim. Dítě svlékněte, sebe také teď ve vedrech to není problém, a buďte neustále tělo na tělo - v posteli, případně v nosítku, šátku atd. co nejčastěji přikládat a kojit a kojit, ideálně savčí poloha. Dál pravidelně odsávejte. Zároveň přestaňte dokrmovat lahvičkou, kupte si cévku (CN 01)a dokrm dávejte přímo na prsu. Postupně byste měla vidět, že saje z prsu déle a cévku přidat až ke konci kojení, když usíná, postupně ubírat množství UM, ne moc rychle, až když vidíte, že MM se tvoří. Na laktaci je nejlepší kontakt kůže na kůži, tělo tak chápe, že musí tvořit mléko a že je pro koho 🙂 Nic není ztraceno. 🙂
Z mé zkušenosti přispívá tvorbě MM pravidelné pití klasické Melty (v průběhu dne cca 0,75-1l), piju ji celou dobu kojení (nyní již 16m) a mléka je stále dost, když jsem ji na pár dní vysadila, mléka ubylo, u syna v tu dobu nastal bojkot kojení, který jsme nakonec překonali. Laktační poradkyně mi tehdy také pro zvýšení tvorby mléka doporučovala bylinky pískavice řecké seno a benedikt lékařský, nějaký efekt co setýká tvorby mléka to mělo, ale bylo to docela drahé. Určitě i ten tělesný kontakt hraje roli. Ale nejtěžší a nejdůležitější je být co nejvíce psychicky v klidu a odpočatá, což v takové situaci je obzvlášť obtížné, ale stane se to obvykle ve chvíli, kdy si člověk uvědomí, že dítě bude žít i bez UM a nechá se tomu více volný průběh.
Byla jsem na tom skoro stejne a vyskousela vic veci nez ty. Momentalne uz nekojim jelikoz dcerka chce pouze flasticku. Diky lekum a me alergii jsem nemohla mit vic mleka. Jedine ucinne co ti mohu doporucit je kontaktovat laktacni poradkyni a at pride k tobe domu. Nebo jeste vyskouset suplementor a more milk.