Prosím o radu, jsem už velmi zoufalá. Mám doma 2 týdenní miminko. Jsem po císařském řezu a v porodnici se nepodařila rozjet laktace, resp. mám mléka málo a malej musel dostat příkrm, protože byl na hranici úbytku váhy. Také hlady měl celodenní úplně hysterické záchvaty až se zalykal a pak se ani nechtěl přisávat. Momentálně tedy nejdřív dávám prso a pak dokrmuji. Laktace se z původních 1 - 8 ml zvedla zhruba na 20 - 25 ml, ale pořád je to málo. Doktorka říkala, že můžu zkusit vysadit příkrm a dávat častěji prso (místo 3h každé 2h třeba). Tak to tedy zkoušíme ale opět se vrátil ten hysterický pláč. Úplně z toho až ztrácí hlas. Je ticho jen když mu dám prso, z každého tak 10 min saje, pak vypadá že usne a do 2 min zase hysterickej pláč... jsme z toho s partnerem úplně vyřízení, nevyspalí, třeští nás hlava. Jsem z toho celá špatná, brečím a fakt nevím jak se nestresovat a mít dostatek spánku, jak všude píší že je důležité. Nemáte prosim někdo podobné zkušenosti nebo jakoukoliv radu? Budu vděčná za cokoli...
Zalez si do postele, miminko jen v pleně, ty nahá, tělo na tělo, koj, homeo, Meltu, cuc piva, neco z toho by mohlo zabrat 🙂 přidej kojení v noci, a když to nebude stačit, dokrm dej - E taky měla, celé šestinedělí, postupně to šlo snižovat, z 3-4x denně na 2-1x a pak už bez.
Ideálně kontakt kůže na kůže co nejvíc! Zalezte si do postele a co nejvíc se mazlete a prso nabízejte pořád! Klidně co půl hodiny. Nedívejte se na hodiny a krmte podle miminka 🙂 brzy by se měla laktace zvýšit... kašlete na vše ostatní a první alespoň dva měsíce se sobě věnujte na maximum. Mně na rozkojení pomohl granulovaný čaj pro kojící od Hippu a určitě zkuste homeo. Hlavně to nevzdávat 🙂
Kojit podle hodin je spatnd, je to prezitek. Mleko sd tvori kojenim. s miminkem zalez do postdle a koj. i po hodine. nnemer cas. idealne spi s miminkem v posteli. Laktaci podporis: homeo, jestrabina, benedikt, piskavice, cernd pivo.
Teď se mi ho podařilo nějak uspat, možná odpadl z vysílení. Teď spí pro změnu už přes 2,5 h. Mám ho tedy budit nebo počkat až se vzbudí sám. S tím kontaktem kůže ma kůži je to celkem problém. Malej hrozně šermuje rukama a to prso mu musím do pusy "nacpat", pak už nějak saje. Zároveň v zavinovačce usíná a cítí se líp (SwaddleMe), bez ní často na ten pláč nic nezabere.
Asi nebudu mezi ostatními populární, protože nejsem zastánkyni tohohle trápení se s kojením za každou cenu. U nás to bylo podobně - po císaři se laktace nerozjela, odsávačkou jsem odsála tak nějak podobně - asi 20ml. A tak byl malý prostě na UM a všichni jsme byli spokojení. Měl Hipp, nikdy s ním neměl žádné problémy, bříško bylo v pořádku... Jsem šťastná, že to bylo tak jak to bylo a žádné výčitky jsem kvůli tomu opravdu nikdy neměla. Ze syna je zdravý kluk a jestli byl na umělém mlíku nebo ne... No není to jedno? I já vyrostla na sunaru, protože moje máma taky nekojila.
@dockysbazar nic proti,ale proc ho nechas odpadnout vysilenim a ten dokrm mu proste nedas???Kdyz vis ze s tim je spokonenejsi.To ti jde jen o to abys mohla vsem rict "ja plne kojiiiim" ,ale za cenu toho, ze se ti dite urve hlady,tohle fakt nechapu.
Vy to všechno píšete hrozně pozitivně, ráda bych se nechala nakazit, ale já už skoro 3 den prakticky nezamhouřila oči. Někdy taky musím jíst, pit, na wc..
To jsou podle me hrozne blby rady jak z porodnice tak od detsky dr...kojit kazde 3 hod 10 min z jednoho 10 z druhyho🙄taky mi to cpali kdybych se podle toho řídila jsme na UM.Nebo jeste kazdy 2 hod max. Koj jak malej chce ze zacatku porad co nejcasteji jen at si tam visí, cas nesleduj. Ja prvniho po císaři, mliko se rozjelo az treti den ale kojila jsem prvnich pet mesicu hodne casto, nekdy za pul hod nekdy za 2 hod nekdy za 10 minut, ted druhy po normálním porodu, mlika malo, 4 dokrmy v porodnici..a pry domu si kupte umely a dokrmujte..kazdy 3 hod kojte, ...detska dr to samý plasila, ze malej 6 den po narozeni sel s vahou dolu, ...no udelala jsem si to podle sebe kojila jsem casto a jak dlouho chtel, a mliko se pomalu udelalo a malej krasne zacal prospivat, po 3 hodinach a asi ani po dvouch bych se fakt nerozkojila ...kdo tohle vymyslel? Ted jsou mu 3 mesice kojim cca po dvou nekdy za hodku, nekdy nechce a vydrzi v klidu 3 , v noci vydrzi tak 3,4,5nekdy i dele...Kojte kojte jestli teda kojit chcete 😉a na hodiny se vykaslete
co 3 hodiny je pramálo... davejte castej... 1,5-2h, drive by mohlo mit koliky, prujmy, boleni briska.. na drujou stranu, pokud se poradne nenapapka a bude chtit driv, nic nezmuzete a dejte
Vybodni se na kojeni, dej mu umele mlicko, naji se poradne, ty se vyspis a oba budete spokojeni. Nemusis kojit za kazdou cenu....
@dockysbazar Všechno, co píšou holky, je skvělé! 👍 Úplně nejlíp, a pokud to jen trochu jde, si pozvi domů laktační poradkyni z Mamily (mamila.sk). Poradí opravdu se vším (včetně toho, co užívat na zvýšení laktace a jak případně dokrmovat), zkontroluje techniku kojení, uklidní atd. Doporučuju opravdu někoho z Mamily (ne z Laktační ligy ani z porodnice). Věřím, že se rozkojíš a všechno bude v pořádku. Na druhou stranu, pokud kojit nebudeš (nebo ne plně), svět se nezboří. Důležité je spokojené miminko i maminka. Tak se drž 🙂
@hapovab no super, jeden se do mě pustí, že dávám příkrm, druhý zase, že ho nechám brečet. Tohle mi poradila doktorka, že mám zkusit na rozkojení. Nepotřebuji se někde chlubit že plně kojím, i když bych samozřejmě ráda, protože to je prostě nejlepší, ale z UM bych se samozřejmě nehroutila. Jsem prvorodička a sbírám info kde se da, všude se říká něco jiného a já v tom akorát tápu co je pro mrňouska nejlepší ☹
Nejlepsi pro maleho neni MM nebo UM, nejlepsi je klidna maminka...takze kdyz mas s kojenim trapeni, vykaslala bych se na nej uplne. U nas to bylo jak pres kopirak prvni tyden...ja zrala na masli,holka rvala hlady...manzel rekl dost, koupil lahvicky, UM a bylo dobre🙂
Řiď se intuici, podle sebe a malýho a neres, jasně, ze se svet nezbori z umelyho ale myslím, ze ho nebude třeba, 😉hlavne klid
@dockysbazar nejdůležitější je spokojené miminko, ale kojení bych ještě nevzdávala. Kojte co nejčastěji, klidně co půl hodiny, hodinu. Já když jsem chtěla laktaci rozjet a udržet, nenechala jsem přes den spát déle než tři hodiny, pak jsem budila na kojení. V noci jsem nechávala spát. Skvělý je na kontakt šátek. Klidně po kojení dokrmte, pokud to je potřeba, ale radši stříkačkou než lahví. Kupte si homeopatika (mně pomohla neskutečně moc) a trochu černého piva a mandlová kaše. držím palce! A pokud máte facebook a chcete kojení zachránit, zkuste skupinku Podpora kojení. Je tam spousta pozitivních lidiček i laktační poradkyně, které rády pomohou, podpoří a podrží.
"Nač stahovat kalhoty, kdyz brod je jze daleko."
Vydrzte, zkuste, rozhodne na to nekaslete, jak radi pritomne... kojeni je pro mimi dulezite, ale samozřejmě ne za kazdou cenu... za cenu nervu a hladoveho mimi
@dockysbazar asi ozaj prckovi nestaci tvoje mlieko tak dokrmuj,aj my sme to tak mali ale u mna bol problem zanet tak som ten cas kym sa mi zahojilo co malo musela malej davat um.ma rok a vyciciava ma stale😀
@dockysbazar ja se do tebe nechci poustet, taky mam prvni a bojovali jsme s kojenim a dost, ale nikdy mi nebrecela hlady ( ona zije ze vzduchu i ted, vubec nepotrebuje jist) ber to ze sveho pohledu, kdyz vis, ze breci proto ,ze ma hlad tak mu to jidlo proste dej. Koj a koj, zkus nedat dokrm, pokud bude treba po 15 min. Brecet tak dej dokrm, uvidis jestli to breceni bylo z hladu.
Asi bych mohla napsat knihu o kojení a obecně jídelních zvyklostech mých dětí. 🙂))) Důležité je hodit se do pohody a je fuk, jestli budeš kojit nebo dávat UM. Řeči o tom, co je lepší a jak děti nekojené trpí mě vytáčejí. Někdy mimino nebrečí, že má hlad, třeba ho bolí břicho nebo jen potřebuje matku a bojí se samo nebo křičí jen tak. Zkus prckovi naslouchat, pak poznáš, kdy má hlad, atd. Jinak, já se pořádně nevyspala asi 17 měsíců, moje dítko vyžaduje vodu nebo UM i v noci. Dám mu, co chce.
Nebo muzes po tech 15min zkusit jeste znovu dat prso, treba mu to slehne, docucne se a bude stacit jen tvoje mliko.
@kackacka37 moje intuice zatím nějak nefunguje, ráda bych si malého užívala, radovala se ze společných chvil, místo toho jen resim kojení, jsem vyčerpaná a nevyspalá. Zároveň bych ráda kojila a nevím, jestli tohle k malému miminku pro patří. .
Mne ale dite taky plakalo hladx, protoze melo RUSTOVY SPURT. Brzy se vse srovnalo, spurt presel..
@dockysbazar Ještě mám jeden nápad..máš někoho, kdo ti může pomoci? Mamku, ségru, kamarádku? Požádej o pomoc, ty spi, popros někoho takového, ať ti prcka přikláda k prsu a přebaluje ho a zkus nabrat síly, psychicky i fyzicky je nabrat, odpočinout. Mimčo teď nic jiného nepotřebuje, jen najíst a přebalit. Jestli bude mít dostatek z kojení poznáš tak, že co 3 hodiny bude mít pročůranou plínu.
@dockysbazar jsi v sestinedeli a prvorodicka😀rekla bych , ze to k tomu malymu mimcu patri, casto to neni jak z reklam, ani pozdeji, Zkus to tak neresit, koj casteji, hodne pij, poradne jez, spi s malym,zkus kojit v leze odpocines si, jak se to srovná je to parada a jidlo porad pripraveny😉ja treba proti UM nic nemam,.ale me osobne by strasne mrzelo o to kojeni prijit ,me to proste bavi😀ale kazdy to ma jinak, uvidis
@jhoki bohužel tu nikoho nemám, pomáhal mi manžel, ale už musel zase do práce. Rodina je daleko a taky musí do do práce, budu to muset zvládnout sama..
Jejda, úplně si pamatuju ty nervy a neznalost,co dělat, zoufalství.. ve 4 týdnech mi malý pil obvykle 40-50 ml,výjimečně po delším spánku 100. To fakt nešlo kojit chvíli a co 3h. Když jsem přestala řešit věci kolem a prostě při nespokojenosti dala prso,ubylo hodně stresu a pláče,o 80%. Kojit klidně půl hodiny a po 15 minutách ještě dokojit. V létě klidně dát 3x za hodinu. Když mimi spí,zajít na WC, najíst se, spát. Chodit s kočárkem, dobíjet se sluníčkem.
@kackacka37 v leže jsem zkoušela ale vůbec nám to nejde, i proto to je náročný protože kojím v sedě a po 45 min už z toho celkem bolí záda atd.
@dockysbazar kojit vleže hodně pomáhá,kojení v noci je jednodušší,i přes den si člověk spocne. Pokud to neumíte,tak si nech poradit, ať ti to ukáže. Doporučila bych fakt návštěvu laktační.
@dockysbazar proste si lehni na bok na postel, mimco si privin briskem k sobě, pusinku k prsu, ja ho i takhle uspim kdyz se naji dam mu dudlik, jeste si chvilku povídáme treba nebo ho jen hladim, spokojene usne, nekdy rovnou u prsa, jeste s nim chvili lezim, kdyz spi tvrde , prendam do postýlky, (prvni mesic jsem ho prendala do hnizdecka u sebe v postely abych ho mela fakt blízko)na prvni kojeni si ho zas prendam k sobe a rovnou oba tak usnem uz ho nedavam zpatky, pak jeste jedno kojeni do rana vetsinou. Jasne nekdy se krouti, boli brisko, zkusim odkrknout,teplej polstarek na brisko, to tak casem vychytas co mu je.
Zažila jsem něco podobného. Taky se mi pořádně nerozjela laktace. Snažila jsem se jen kojit, ale malej šel s váhou dolů. Nakonec bylo nejlepší zachovat dokrmy. A pak se přitom snažit postupně zvyšovat laktaci. A to odsáváním, ricinus comunis (homeopatikum, hodně to pomohlo) a jestřabina. Hodně pij. A hlavně mysli na to, že se dítě musí především najíst. Vykašli se nejdřív na to, že jen kojení. Já jsem byla tak slabá že začátku a do toho ještě ty výčitky, že plně nekojím, byly u mě tři laktační poradkyně, všechno bylo v pořádku, akorát to že začátku bez toho dokrmu nešlo. Ale po čtyřech týdnech jsme to snížili na minimum. Měl už víc ode mě a pořád se to zlepšovalo. Držím palce a klidně mi napiš.