Má cenu dál nabízet prso?

michajla1
2. črc 2023

Ahojky, už jsem úplně zoufalá, hlavou mi jde otázka či nabízet prso či je stáhnout.
V porodnici jsem se rozkojila snad hned. Vše bylo v pohodě, ale pak se mi zničeho nic začalo ztrácet mléko, malá nepřibírala. Doktorka doporučila častěji přikládat. To jsem udělala a malá šla zase rychleji s váhou nahoru. Jenže v jeden den mi začala plakat, kroutit se, nervovat se.. a trvalo to až do druhého dne do večera, skoro vůbec nespala, jen na ruce když jsem jí uhoupala usnula nachvily. Myslela jsem že je to kolika, tak jsem zkoušela všechno co se dá..bojovala i s prsy, místo třeba 12minut, “pila” jen 3-4minuty.. ale nakonec jsem se sebrala a jela ještě večer rychle koupit Sunar.. vypila mi celých 80ml a potom vypadala tak hrozně spokojená. Sama se vykakala, spinkala skoro celou noc.
Asi od jejího 3 týdne, mi začala spinkat hrozně málo, noc ok, ale byla vzhuru třeba celé dopoledne s tím že odpoledne taky spinkala dost málo a pořád takový to kroucení jak při kolice.
Z prsa když zmáčknu tak vystříkne, ale necítím že ani že by se mi nalejvali, nebo takové to “tahání” v době kojení.
Prso stále nabízím s tím že se u toho trápí a vzteká, tak jí pak udělám vždy ještě Sunar a je spokojená a spinká, kaká, nekroutí se. Úplně jiné miminko prostě. Já jsem z toho zoufalá. Hrozně jsem brečela když pila umělé mleko, ale jsem šťastná že je po něm spokojená. Mám sto chutí prsa ztáhnout a vyprdnout se na to🥺 Co by jste dělali vy? Všichni mě uklidňují že to nevadí že nebudu kojit, nebo že prý aspoň přes večer, kdy je ale stejně jen vztekaní a musím udělat Sunar. Přikládám fotku přibírání. 😞

martina_slama
2. črc 2023

Dobrý den. Ani nevíte jak Vám rozumím. Bylo to s malým úplně stejně. Akorát s tim rozdílem, ze mamka do mě pořad valila, at mu dam uměle mléko a tchyně, ze musím vydržet. A já v noci seděla na gauci a brecela. Ač mě laktacni poradkyně zabijou a matky odsoudí tak si myslím, ze když budete vy spokojena a v klidu, je úplně jedno, jestli mateřské nebo uměle mléko. Pokud Vám to nejde a chcete kojit, jste o tom presvedcena, zkuste laktacni poradnu. Pokud na tom tak nelpite, tak dejte uměle. Nás syn vyrostl od 3 měsíců na umělém mléko, končetiny má všechny, barvu normální a není poznat rozdíl oproti kojenym dětem 😀 ale nejprve jsem taky zkusila laktacni poradnu. Ono mateřské mléko je určitě nejlepší, co můžeme dítěti dat, ale někdy to proste nejde a je potřeba si zachovat zdravý rozum.

michajla1
autor
2. črc 2023

@martina_slama Joo do mě právě taky tchýně valí sloro celou dobu že ji mám dat umělé mléko, že má hlad. Já nevěřila a pořád jsem si stála za kojením, ale když jsem viděla jak je najednou malá spokojená, tak měla pravdu. Já měla něco podobného u syna, ten nepřibíral jak měl, bylo tam taky to vztekání, vydrželi jsme se trápit do 4. Měsíců. Malé teď budou 2 měsíce, ale musím ještě běhat doma okolo syna, takže jsem totálně na prášky ze všeho a ve stresu. Možná to mléko kvůli tomu není v pohodě🥺

kakba
2. črc 2023

@michajla1 reknu to asi takhle. Radeji spokojena mama a miminko na umelym, nez nervozni a podrazdena s urvanym miminem. To, ze bude na umelym mlice neznamena, ze z tebe bude horsi mama. A to jak se vsichni ohani, ze bude mit lepsi imunitu z materskeho je za me kec. Mam obe holky takrka na umelym a starsi neni temer nemocna a mladsi ma jen sem tam rymu, ale to pro neni nemoc, kdyz tu ctu, jak na tom ostatni deti jsou. Pro me kojeni nikdy nebylo a strasne se mi ulevilo a HLAVNE, mohla jsem se starsi mit holcici den a o mladsi se kdokoliv postaral, bylo ji fuk, kdo ji dal lahev.

ivkasolavova
2. črc 2023

Bojovala jsem u prvního syna ,po 3 týdnech odsávání jsem to vzdala . Obě děti mám na um a nic jim nechybí . Vůbec bych se tím netrápila ,a dávala sunar at je mimčo spokojené a najezené .

skarol
2. črc 2023

No a už jsi doma měla laktační poradkyni, nebo to raději probíráš s rodinnými příslušníky, kteří tomu houby rozumí... takhle na dálku těžko říct. Já ze své zkušenosti vím, ze je hlavně důležitá správná podpora. Tchýně ti s kojením nevěří a je velmi úspěšná, už ti navrhla červíka do hlavy a sama sobě už taky nevěříš že? Kolik je miminku? Není to prostě jen obyčejný růstový spurt?

jana_zofie
2. črc 2023

Ja bych si pozvala laktacni poradkyni. Je videt, ze ti na kojeni zalezi, ale chces, aby byla mala spokojena. Kdyz to spolu vyresite, bude to fajn. Kdyz ne, tak aspon nebudes mit vycitky zes to nezkusila.

mysh_me
2. črc 2023

Me to z toho popisu jak vypada kojeni prijde, ze mala nepije z prsa poradne. Nejaky mliko tam je, ona si podudla, olize co vytece, ale na nasyceni to nestaci. Mozna se neumi spravne prisat nebo nemate spravnou techniku… jinak souhlasim naprosto s nazory vyse, pokud vam na kojeni hodne zalezi, tak pozvat laktacni a zkusit co poradi, urcite bych resila spravne prisavani a treba ruzne polohy zkusit apod. Pokud na tom kojeni az tak nelpite, a jde vam hlavne o spokojene miminko a pohodu doma, tak dejte umele a budte v klidu. Zkuste nebrat v potaz nazory rodinnych prislusniku a zamyslete se nad tim, co opravdu chcete vy sama a co je pro vas dulezite, rozhodnete se podle sebe, abyste byla spokojena. Spokojenost a pohoda maminky se pak prenese i na miminko 😉

martulka88
2. črc 2023

@michajla1 Pokud chceš kojit, tak si pozvi LP. Taky jsem tomu nevěřila a díky ní jsem odbourala i kloboučky (mám velká prsa). Ale kojila jsem bohužel jen do 4měs., pak musel na speciální UM pro ABKM a mně se ještě rozjel relaps, takže bych, kvůli kortikoidům, taky ukončila kojení.

lenerka1
2. črc 2023

Já se řídit radami příbuzných, tak taky nekojim a to můj prvorozený pil vzorně, krásně přibíral, byl spokojeně miminko, jen prostě chtěl prso i po hodině...hned, že nám slabé mlíko, dávat vločky, sunar, dudlík, že by přece měl to a ono. Doporučuju zavolat si laktační, zhodnotí, jestli malá u prsa efektivně pije nebo jen podudlava, doporučí polohy atd. a když ani ta nepomůže, tak se netrápit a s klidným svědomím dát Sunar.

cekamnazazrak
2. črc 2023

@michajla1 u nas to bylo jak pres kopirak, klasicky a ukazkovy bojkot… mela jsem hned a hodne mlika, mala byla zvykl jen polozit pusu a skoro samo ji teklo do pusy… kdyz pak kolem druheho mesice prislo ustalovani tvorby mleka, tak hned sprajc - uz to nemela zadarmo, ale musela pro to neco udelat a to ji ukrutne vytacelo… bylo to narocne, ale dnes (11 mesicu) je prso zavyslak… 😂😂😂 urcite se spoj s nejakou laktacni a spolu vyreste… 🙏🏼🙏🏼🙏🏼

palja
2. črc 2023

@michajla1 u nás tohle byl bojkot kojení a dokonce i laktační krize. Vypadá to někdy jako boj a ne kojení, někdy to maminky nezvládnou a přestanou kojit. Já jsem kojit chtěla, zažila jsem tohle u obou dcer. Pokud chceš kojit, tak buď si najdi LP, aby poradila. Nebo si s miminkem na pár dní záleží do postelemi a koj. Důležité je, aby malá byla správně přisátá. Potom je důležité nalézt způsob, jak dítě nakojit. Já jsem v bojkotu obě dcery kojila za chůze. Jedna dokonce vyžadovala kojit jen z jednoho prsa. U jedné to trvalo týden, u druhé 3 týdny. Pak měly bojkot ve 3,6 a v 9 měsících. Když jsem přišla jak na ně, tak to bylo celkem v pohodě. Některá miminka tohle vůbec nemají, některá naopak ano, i silný bojkot.
Pokud je to pro tebe hodně náročné a nezvladatelné a chceš to ukončit, tak nekoj a dej UM. Nikdo tě za to lynčovat nebude. Nejdůležitější je, aby to vyhovovalo vám oběma, dceři i tobě.

veronicka89
5. črc 2023

Myslim ze prsa se prestaly nalevat a dite se museli vice snazit ( troskuto jde podporit pitnym rezimem s kojicimi caji nealko pivem a take masirovanim a nahravanim prsou pred kojenim )

To ze se chce mala napit jde ji to tezko pak vlastne das flasku kde to tece v podstate samo sis to koheni zabila...

Bud tedka proste cgces kojit nebo ne

Kdyz ne svet se nezbori...

Ale takoveto s flaskou spokojene usla ...úplně jine miminko ... byla strasne spokojena ...hmm tak jo no

Rozkojit se da i zenska conerodila tudiz pokud zenska nema nejake trauma nebo velke zdravotni potize a ma pocit ze ji nejde kojit - tak je proste nekde chyba...
At uz v prisati ,nebo v poloze...nebo nekde jinde...nebo v tom ze se ji to sosat nechce kdyz vi ze dostane flasku

Nekdo - ( ja ) si z zoho proste nedela hlavu koji nevazi neresi a koji...

Pak jsou lidi co si porad delaji nejake starosti...

Pila 4 min ptz ji to teklo dobre pak uz asi hur...

Proste kojeni neni veda jen jde o to si v hlave srovnat jestli to chci a nestresovat se kdyz uz to jde ...
Nejake vykyvy ...nevyspani se...krouteni u prsa...jsou normalni veci...
O to vic mam dite pak na prsu...

Ale jak rikam podle me se na to vyprdni a dej flasku...

Ja bych proste nekojit nechtela ptz je pro me kojeni prima a hlavne bez starosti a prakticke ...nekojeni by mi jen pridelavalo praci a to ja nesnasim + ten bonus mm + kdyz je dite pretahle,nemicne atd je na to prso taky fajn ...

monaluza
5. črc 2023

Podle mě jste na nejlepší cestě s kojením seknout, a to by byla škoda, jeho výhody jsou mimo veškerou debatu... Připojuji se k radě konzultovat to s dobrou laktační poradkyní.

veronikav31
5. črc 2023

@michajla1 třeba mě někdo odsoudí,ale je to jedno. Dceru jsem měla od 1m na Um, u syna jsem chtěla s kojením vydržet,v porodnici jsem kojila s cevkou,syn nepribiral skoro vůbec,nakonec se to nějak povedlo a po týdnu nás z porodnice pustili,doma jsem kojila a odsavala,ve dne,v noci,syn blil a blil,nepribiral,já unavená,k tomu malá dcerka.Lp jsem měla doma 2x,i pediatrička se dívala jak kojim,měla jsem praskliny na prsou,když se syn nakojil,místo spánku jsem odsavala co šlo a ono nic nešlo.Tak jsem začala dávat um,syn sice blil pořád dokud nezačal dostávat příkrmy.ale ty unavený dny a noci už nechci vrátit, raději dítě na um než unavená,vystavena máma.dceru jsem odkládat nikam nechtěla,už týdenní odloučení,když jsem byla v porodnici nenesla moc dobře.u mě to možná souviselo i s těžkým porodem,syn chtěl ven rychleji než tělo bylo připravené,tak mě potrhal hodně,nemohla jsem sedět,ani ležet,každý pohyb mě bolel,ale fungovat jsem musela.

kubesovaadelka
5. črc 2023

@michajla1 dcera byla od 14 dní přes den na um a večer a v noci na MM asi do 3 měsíců. Sice mě to hrozně mrzlo asi jako tebe. Když jsem ji dala první flašku, a ona u ní krásně usla, uvolnila se, rozevřela pesticky a do minuty spala jak špalek,já se slzami v očich hleděla jak blázen, kdy jsem měla prsa celé popraskané a krvavé se snažení ji nakojit a pak během chvíle usne u UM a je spokojená, ale klidné miminko = klidná matka a naopak. Je to sice finančně náročnější jak kojení, a přijdeš o ten úplný kontakt jako při kojení ale mě osobně za to spokojene miminko to stalo s stojí.

jerrabina
5. črc 2023

Hele a nějaké vpacene bradavky nebo neco to být nemůžou?
Já se starší měla v porodnici problém, že byla čím dál vzteklejsi a nepribirala a pak už nedělala nic jiného než řvala a sestry nic, ať zkouším dál - jen jedna mi poradila kloboučky, a tím mi zachránila kojení. Jen jsem si musela ustát, že další 2 sestry do mě ryly jak jsou kloboučky zlo a jak je nemám dávat, ale prostě malá řvala neustále a tak vztekle/zoufale, že jsem je naštěstí dala 🙏
Pak jsem tedy brzy stejně částečně přišla o mléko kvůli stresu, ale to už je jiná pohádka 🙂 Ted syna kojím zatím 3 měsíce bez problémů 🙂
Myslím, že u vás by ty kloboučky mohly být taky cesta, za zkoušku to podle mě stojí ať už je ten bojkot způsobený čímkoli, lepší, než se na kojení vykašlat bez toho. Je fajn, že přes ně i vidí člověk jestli to teda teče (nevím už jestli to přes ně bylo vidět přímo, nebo na tom, že jsou po kojení od mléka - už je to 5 let co jsem je měla), případné vpáčené bradavky to dokáže vytáhnout (to dělá tedy i odsávání) a jestli malá už pila z flašky a umí to, tak asi není co řešit že by to snad nabouralo techniku kojení.