Co jsme dojeli z porodnice, tak odstrikavam mlecko a davam male.Tak i vim kolik papa a aby se mi i rozjela laktace.Jelikoz nebylo mlecka tolik, tak jsme 1 x nebo 2 x vetsinou v noci davali prikrm.Ted v 3 tydnech po 4 hod bez odsati vytahnu jen 100 ml a nikdy nic vic, takze mala ma vic prikrmu,protoze to nestaci...Myslite, ze se mlecko uz tvorit nebude?
Proc častěji neprikladas místo odsavani? Někdo ani nic pořadne neodstrika a mlika má dost
A jak se bude zavinovat deloha, kdyz bude mlecka malo?Mam z porodu v deloze srazeninu a cekam ze se v sestinedeli vylouci a kojeni tomu urcite pomaha..
100 ml je podle me na jedno odsati hodne. Jak bylo psano vyse, tak odsavani vubec nemusi odpovidat mnozstvi mleka. Ja odsavala elektrickou medelou (dodelavala jsem dalkove skolu) a na jeden zatah jsem zvladla 20-30 ml ve 2 mesicich. Moje max bylo jednou 70ml v noci. Malej ale pribiral normalne, na dolni hranici, ale pohoda 😉
Jak příkrm dáváš? Pokud flaškou, tak mimčo z prsa nevytáhne tolik, páč z flašky je to jednodušší. Příkrm odbouráš kontaktem kůže na kůži a nechat mimčo, ať pije dle potřeby, za pár dní se laktace přizpůsobí poptávce. Já třeba neodsaju nic a mlíka mám na rozdávání. Doporučuju pročíst stránky mamila.sk nebo ještě lépe pozvat si od nich poradkyni domů, vyplatí se to 🙂
Jak podavas to sve odstrikane mleko? Pokud z lahve, tak to by mohl byt problem. Male umi sat dobre? Kontroloval ti nekdo nebo ty sama podle nejakeho videa napr. techniku kojeni?
Co nejcasteji kojit, klidne i vic nez po trech hodinach, ja kojila v sestinedeli snad co hodinu. Jen pozor, jestli to malemu nebude delat zle na brisko, nekdo rika, ze se pak micha cerstve mleko s tim natravenym a dela to neplechu.. nicmene na zvyseni laktace je to skvele, tak to aspon jeden nebo dva dny zkus.
Hodne dulezity je i komtakt kuze na kuzi, miminko si pritul nahe nebo jen v plence na hole bricho/hrudnik, pod perinu, opet, co nejdyl takto vydrzet, den dva co nejcasteji takto spolu byt. Na rozjeti laktace super.
No a pokus se uplne vynechat veskere prikrmy, nez se mleko zacne tvorit vice (v reakci na zvysenou poptavku), coz bymelo byt opet dva dny max, tak male hladem neumre, ani mu tim nijak neublizis.. nebo se vzteka, kdyz mu dost mleka netece?
Prestan odsavat, casto prikladej, uplne zapomen na kojeni v nejakych danych intervalech, pokud bys pochybovala o mnozstvi mleka, zalez s maliu NAHA do postele a mej ji na sobe. Tim dochazi k produkci hormonu a zvyseni laktace.
Mimochodem, ja kojim 16m syna, odsavackou neodsaju ani kapku a syn ma mleka az az - slysim a vidim ho polykat. Kojeni funguje na zaklade poptavky, ale navic zaroven i na zaklade KONTAKTU
Jsi bohužel na nejlepší cestě o mléko přijít. Základem pro rozjetí a udržení laktace je časté kojení (třeba každé dvě hodiny, i častěji) a noční kojení. Obávám se, že takhle ti to dlouho fungovat nebude.
@pavlina212 Souhlasim. Ovsem pokud zacne casto prikladat a zaleze s mimcem naha pod perini, da se to do poradku. Nic neni ztraceno
@martiniquest Presne, da se rozkojit i v horsich situacich, autorka na tom neni tak spatne.
Myslim, ze vse dulezite uz tu padlo, a tipla bych, ze to fakt za par dni bude v pohode bez nejakych vetsich komplikaci. Jeste k tem intervalum v kojeni, Svetova zdravotnicka organizace doporucuje kojit tzv na pozadani, cili jak chce dite. Ja to tak delala, pokud mlika ubylo, dite chtelo sat casteji - mleka pribylo na zaklade poptavky.
@arny100 Jeste me napadlo, dokud Se laktace nezvysi, koj vzdy z obou prsu pri kazdem kojeni, to taky dost pomuze. Urcite ti mliko pribude, odsavani sice taky zvysuje tvorbu, ale klidne se na nej na par dni vykasli, zasadni je to, co jsme tu psaly, caste kojeni, kuze na kuzi, zadny prikrm (pokud by to opravdu neslo jinak, tak aspon ne z flasky, ale alternativne, pres malicek), kojit v noci a davat obe prsa. Ze zacatku to mozna vypada jako veda, ale neni a stoji to za to. Drzim palce!
@lysecek No uprimne, ja nechapu, ze nekdo koji jinak nez na pozadani, ale je to kazdeho vec. Mne to od zacatku pripadalo prirozene a problem s mnozstvim mleka jsem nemela nikdy.
@martiniquest Tak to ja teda chapu naprosto. vzdycky jsem mela nizke sebevedomi, a co se materstvi tyka, bylo to v prvnich mesicich snad jeste horsi nez normalne. Ano, muj instinkt mi rikal, place, zkus ho prilozit, jestli nema hlad, ale reci meho okoli, ze ho rozmazluju, kdyz mu dam hned, jak zaknoura, ze se VZDYCKY kojilo az po trech hodinach, co JA pamatuju (babicka co kojila v padesatych letech), to uz ZASE kojis??!, on se taky furt koji, atd., zpusobily, ze jsem se na stranky WHO na to doporuceni musela divat nekolikrat, vzdycky abych se ujistila, a popravde, nemit internet, pravdepodobne bych se taky koukala na. Hodinky, jestli uz mu jako muzu dat. Je to samozrejme blbost, ale to sebevedomi a udela hodne, a to k nam chodili tito lide na navstevu tak max 1x za tyden, neumim si predstavit, ze bych je tu mela casteji.
Btw tchanovci byli tak pitomi, ze se po navratu z prochazky divili, co ze jdu zase kojit, kdyz jsem prece kojila, nez odesli. Povidam, ze toz jsou ale skoro 4 hodiny, a tchan na to: Tss, spravnej vojak ma vydrzet bez jidla i 12 hodin, ja se taky kolikrat treba 6-7 hodin nenapiju! Synovi tehdy nebylo vic nez 5 mesicu.
@lysecek Díky za pohled z druhé strany. Nikdy mě nenapadlo, že je to o sebevědomí. Ovšem dává to smysl. Já taky mnohokrát slyšela, proč ho kojím tak často, proč ho pořád tahám v šátku, proč spí s námi v posteli...Ale nikdy jsemsido toho nenechala kecat a vždy jednala podle sebe. Maximálně jsem hledala podporu u kamarádky, která má syna o pár měsíců staršího, protože jsem vnitřně cítila, že jí věřit můžu a rady, které mi dává jsou v souladu se mnou.
@martiniquest Ja si myslim, ze se takto muze nechat zblbnout i nekdo, kdo ma sebevedomi v pohode, ale napr. je to hodne racionalne zalozeny clovek, ktery chce delat vse "spravne" podle prirucek, a ono to pravidlo 3 hodin je u nas dost zakorenene byvh rekla, nebo se mu proste ten matersky pud neozyva tak silne, tak da na rady okoli, protoze proste je to jediny "navod", ktery na tu situaci ma..
Ja nastesti taky delala vse podle sebe, ale strasne jsem trpela kvuli tem recem od lidi, ktery jsem videla svym zpusobem jako nejakou autoritu, protoze byli proste mnohem suverennejsi nez ja, at to bylo kojeni, noseni, spolecne spani... ted se pousti do vychovy a vyzivy, ale to uz snasim mnohem lip, asi ze jsem ziskala trochu jistotu a taky ta hormonalni naloz opadla. Moc se tesim na nase druhe, jak si to tentokrat vsechno bez vycitek a pochybnosti uziju🙂.
mě třeba ostříkávání nepomohlo, a nepomohl mi ani kontakt kůže na kůži, ani čaje... kojím, ale prostě toho je málo a tak dokrmujeme, ale u nás přes cévku, právě kvůli tomu, aby si malá nezvykla brzy na láhev a uměla dobře tahat.
U prvni dcery jsem od zacatku prikrmovala, proste nebylo a mela hlad..po asi 3mesicich jsem to vzdala uplne a zustala jen na UM, ted s druhou jen kojim (nekdy mi prijde ze ji mam priplacnutou co pul hodky, jindy vydrzi spat x hodin proste neresim I kdyz toho.mlika taky nemam buhvi jak moc) hlavne jsem vic v pohode ja, uz ne tak ve stresu jako u prvni dcery kde sem furt vsechno resila...asi to chce vydrz I kdyz je to nekdy na silny nervy, pokud mas jen jedno dite mas na vsechno hromadu casu...jo a nikdy jsem neodstrikala najednou vic jak 20-30ml proste temer nic...proc vlastne takhle moc odstrikavas? To spis rovnou koj jak tu pisou ostatni
Zkusila bych co nejčastěji kojit. Skoro pořád u prsu. Nahrivat prsa a pit kojici čaje. Já kojím rok a půl a nikdy nic neodsaju. Proste to nejde 😀 a mala byla krasnej cvalik na mlíčku. Ve sprše akorát zatrvrdliny od strikam rukou aby nebyl zanet. U me funguje na 100% večer vypit hrnek cara. Pak mám az zatvrdliny.
Bude se tvořit. Odsávej nebo koj ale co nejčastěji, aspoň po dvou třech hodinách. Mě to takhle vydrželo půl roku, umělé nebylo ani potřeba. Jen to byla pěkná honička😑...