Kolik je možné odstříkat mléka ručně? A hlavně, jak?

karlajasmine
21. lis 2015

Jediná moje šance, aby se mi zahojila ragada, bude to, abych odstrikavala mleko rucne a nekojila. Odsávačka ragadu otevira, tak to není řešení a nic jiného absolutně nefunguje. Rucne ale odstrikam stezi 25ml a jenom predni mleko. Trapim se s tim vzdy pul hodiny,pak maleho prilozim,protože už jsem zoufala,ze to nejde. Kolik bych měla být schopna odstrikat? Druhý dotaz, v případě, že bych musela úplně přestat kojit jak na to?

guinea
21. lis 2015

@karlajasmine Měla jsem stejný problém, ale nepodařilo se mi ho uspokojivě vyřešit - k plnému kojení jsem se nikdy nevrátila ☹ A to jsem byla pro radu u gynekoložky, laktační poradkyně a pak ve vysokých horečkách a totálním zoufalství u praktické lékařky, která mi dala aspoň atb (z neléčených ragád se po měsíci stal silný zánět). Takže neztrácej čas a zkus si najít nějakou opravdu zkušenou laktační poradkyni, a když se ti její rady nebudou zdát a nebo to nebude fungovat, tak rychle jinou. Prý se ragády můžou zahojit při plném kojení, když dítě správně přikládáš... Takže moje jediná rada - hodně rychle domů laktační poradkyni!

karlajasmine
autor
21. lis 2015

@guinea laktační poradkyně už jsem si pozvala ale ragada je na kojeni příliš velká, je přes celé prso. Musím odstrikavat ručně ale potřebovala bych vědět kolik ml mám být schopna odstrikat

qz
21. lis 2015

@karlajasmine ja 20 dni po porodu ruzne, za den tak 400 ml, za jedno odsavani 60-150 ml, zalezi, jak piju, jestli to je v noci nebo ve dne, jake jsou pauzy. Piju hodne rooibosu, dobre na to dela melta, jim same kefiry, hollandie apod. Co nedam rucne, dodam nutrilonem.

qz
21. lis 2015

@karlajasmine ted jsem si vsimla, ze rucne, no, to bych se zeptala dr.nebo te laktacni poradkyne. Ja to nemam taky uplne zdrave, ale odsavam ☹ chci, aby mala mela trochu imunitu.

guinea
21. lis 2015

@qz
@karlajasmine
Taky jsem dokrmovala nejdřív Nutrilonem (dali mi ho v porodnici), ale na něj pozor! Má v sobě zahušťující složku, která má mlíčko v žaludku zahustit, že děti tolik neblinkají. Ale můj malý z toho ani nekakal, přešli jsme na Bebu a bylo to OK...

betelgeuzz
21. lis 2015

@karlajasmine co myslíš tím "kolik mám být schopna odstříkat"? někdo není schopen odstříkat nic, i když plně kojí.

zuzousinek
21. lis 2015

Ahojky, je to asi individuální a hodně o cviku - tedy podle mě! Taky by mě zajímalo, kolik bych měla být schopna... U mě to bylo odstříkávání pro jistotu kvůli kratší nepřítomnosti. Sbírala jsem mlíčko pár večerů, protože u mě to tak nehořelo. Nejdřív se zdálo, že to snad nepůjde, docela jsem se vztekala. Teď zvládnu po sprše 50 ml. Kdybych se snažila, určitě zvládnu víc! Pomohly mi rady z netu jako nahřát prsa sprchou, dále že pomáhá gravitace, takže po předklonu to jde lépe. Mám i manuální odsávačku, která mi v začátcích hooodně pomohla, ale raději odstříkávám ručně. Odsávačky se dají nejen výhodně pořídit, ale dokonce je v některých porodnicích i vypůjčují. Co se týče techniky odstříkávání, řídila jsem se dle videa:

https://www.youtube.com/watch?v=kdVD7zJ5gl8


Jinak pokud vím, na ragády by měl pomoci Purelan. Ale taky dle toho, v jaké fázi je máš.
Držím ti palce, určitě to půjde, hlavně se poraď s odbornicí 🙂

frantiska85
21. lis 2015

Do deseti minut dvě sklenky od výživy. Šlo by víc, ale nebaví mě to.

zuzousinek
21. lis 2015

@frantiska85 Ty jo, gratuluju!!!

qz
21. lis 2015

@guinea ahoj, mam nutrilon HA a v zasobe neocate infant (kdyby neco, sama mam ekzem a mleko neni ok, ale piju ho, resp.ty kefiry), ty myslis asi to AR? Antirefluxni? No stejne mi mala docela breci, ze ji boliva brisko. A myslis tu Bebu, ktera kombinuje, ze je antirefluxni a pro lepsi zazivani?

qz
21. lis 2015

@karlajasmine jo a mne staci si malou pochovat a tece to, tak z jednoho odsavam a z pod druhym mam kelimek, tece to samo ci tedy kape, tak clovek nasbira vice 🙂

zuzousinek
21. lis 2015

@karlajasmine Pardon, až teď jsem si všimla, že můžeš jen ručně a ne odsávačkou.

lv
21. lis 2015

já vyždímala max 20ml a to prosím malá pila co hodinu a půl, do 8m, takže množství odstříkaného se fakt nedá říct, kolik by mqlo být, někdo dá sklinku, někdo pár kapek

jitavrtule
21. lis 2015

@karlajasmine to je strašně individuální, jsou holky co neodstříkají nic, přesto že kojí. pokud máš ragádu jen na jednom prsu, kojila bych z druhého a zároveň šup kelímek pod druhý - alespoň mně to funguje tak, že spouštěcí reflex jede na obou prsech. Až dokojíš, šoupni mimčo tatínkovi a rovnou pokračuj s odsáváním - funguje předklonit se a stlačovat směrem dolu, aby pomáhala gravitace. A předem nahřát. Já teď odsávala (ručně) do příkrmu a odsaju tak 60ml za 10 minut (z jednoho prsa), dýl mě to neba a bolí mě z toho ruce.
Ale já už kojím dýl, je znát, že laktace už je taková ustálená, jako že zmáčknu a teče, ty první týdny po porodu to bylo přecejen jiný.
A zkoušelas na hojení tý ragády nějaký ty hydrogelový polštářky? vím, že holky si to dost chválí. peněz jak za kozu, ale zas když to pomůže....
http://prsni-tampony.heureka.cz/medela-polstark...

mysicka_lb
21. lis 2015

Ahojky, to je asi individuální. Já jsem třeba nikdy v životě neodsála nebo neodstříkala více než pár kapek, ale mám 20m prcka a stále ho kojím. Jinak jsem nedávno řešila stejný problém, také se mi udělala ragáda na jedné bradavce, ale úspěšně jsem ji vyléčila a už je to zase ok. Mazala jsem Bepanthenem a zalepovala náplastí a 3 dny jsem brala homeopatika na snížení laktace a z toho jednoho prsa nekojila. Pak jsem ta homeopatika zase vysadila a vrátila se k normálnímu kojení. Samozřejmě je rozdíl ve věku prcků, takže můj postup pro Tebe asi nebude ideální, ale jinak poradit bohužel neumím. Kdybys musela kojení ukončit, tak na to jsou buď ta homeopatika, o kterých jsem psala (ale s tím, že bys je brala častěji), nebo může gynekolog přímo předepsat léky na zastavení laktace.

guinea
21. lis 2015

@qz Protože nemáme s manželem žádné alergie, tak je prý nepravděpodobné, že by mělo alergie dítě, a v tom případě je zdravější dávat normální Bebu (Beba Comfort), tedy ne tu hypoalergenní...

jerrysskating
22. lis 2015

Je to strašně individuální. Jsou maminky které ručně odstříkají půl litru a maminky které neodstříkají nic. Já ač kojím 7 rok neodstříkám ani ručně ani odsávačkou vůbec nic. Já bych to vyřešila tak že bych kojila z jednoho prsa a druhé odstříkávala do uvónění aby se neudělal zánět. Dítě jde uživit jen z jednoho prsa a až se ti regáda zahojí tak rozkojit i druhé prso.

karlajasmine
autor
22. lis 2015

Diky vsem za rady! No snazim se a bojuju s tim.. mam snad dneska konecne pocit, ze se to trochu zacalo hojit... fakt nechci prestart kojit, tak snad...

mythologist
22. lis 2015

Ahoj @karlajasmine, ja bych odstrikala jen tolik, aby se prso bolestive nenalevalo jak radi @jerrysskating a kojila z druheho a event dokrmila nutrilonem dle potreby. Ranu bych omyvala salveji, natirala lanolinem (treba lansinoh nebo medela) anebo rovnou pouzila hydrogel naplast (treba medela) jak uz radily holky. Za dva max tri dny bude daleko lepe, cilem podniku neni odsat co nejvic ale cim driv se dostat zpet do formy a jak bude prso zahojene, pak ho snadno zas rozkojis. hlavne poradne vycistit ruce pred odstrikanim aby si nechytla nejakou infekci a po odstrikani treba tu salvej (dezinfekcni a antibioticky ucinek). Drzim ti pesti a preji at si brzy fit 🙂

karlajasmine
autor
22. lis 2015

Hydrogelove polstarky uz mam, mam pocit, ze trochu pomahaji 🙂

karlajasmine
autor
27. lis 2015

tak update - uz se to hoji - hydrogelove polstarky dost pomohly, k tomu mazani bradavky kokosovym olejem a kojeni v poloze tak, aby mel ragadu co nejvic v koutku ust. Porad musim kojit hodne opatrne a porad to boli ale uz je to lepsi. Tak uz verim ze to zvladnem! Dekuju vsem za rady!

psya
7. zář 2016
frantiska85
7. zář 2016

Ručně. Odsávačku jsem nikdy nezkusila.

psya
7. zář 2016

@frantiska85 jasne, ale jakou technikou? Ja zkusila dnes poprvy a ani kapka

hz
7. zář 2016

@psya jako kdyz dojis kravu 🙂 me vzdycky odstrikaval manzel, samotne mi to neslo... jinak hodne pomaha, kdyz se prsa pred odsavani. nahreji a rozmasiruji, pak to tece dobre..

psya
7. zář 2016

@hz Děkuji

hz
7. zář 2016

@psya mo, nevim jestli jsem pomohla. je to v podstate chytnou dvorec mezi prsty, stisknout a zatlacit lehce dovnitr a pak ven.. ja nemela na to tu spravnou silu nebo co, ale kdyz jsem nahrala a uvolnilo se predni mliko, tak uz to slo samo..

karlajasmine
autor
7. zář 2016

Me to nejde ani ted :D... ale porad kojim a ragada se zahojila. Jsem rada, ze jsem vydrzela.