Kojím a dokrmuji, po kojení je někdy klid a někdy pláče, tak dokrmím a pláče třeba znova, mám strach, aby neměl hlad a na druhou stranu, abych malého nepřekrmila...☹, nevím si rady. Někdo řekne dokrmuj, kolik si mimi vezme a někdo, jen nakoj... 😖 . Nevím, kolik nakojím a kolik mlíčka by měl vypít...málo nám chlapeček i spinká, od páté hodiny ranní nespí kolikrát už vůbec až do dopoledne...více probdí, než prospí... 😨 .
Doporučuju, pokud už jste tak neučinila, kontaktovat laktační poradkyni (www.kojeni.cz, tak jsou na ně telefony, tady na Koníkovi taky minimálně jedna radí). Jinak za celý den by miminko mělo vypít cca 1/6 své váhy, ale vypité množství se může lišit jednotlivé dny a hlavně je jiné každé kojení, podle toho, jak má hlad, žízeň.
Pláč může mít kromě hladu spoustu příčin - teplo, zima, potřeba tělesného kontaktu, potřeba spát (a z nějakého důvodu se mu to nedaří), kolika, atd.
Nemusi to byt hned hlad, brusko, spanok, chlad, teplo,tvoja pritomnost, alebo fakt mliecko. Neboj neprekrmis, dieta vie svoje potreby, kedy je hladne a kedy mu staci. A kazde dieta inak pije mlieka, je inak hladne, s tabulkami si nerob starosti, hlavne ze pribera, ak by chudlo - tak ma malo tvojho mlieka. Ja som uz zial musela potom prikrmovat umelym a zrazu plač nikde a spanok 5 hodin 🙂
No tak z mojí zkušenosti překrmíš. Syn se vyloženě přecpával, pak hodně blinkal, lítalo to z něho obloukem. Myslela jsem si, že má reflux a né. Byl jenom přecpaný. Pak jsem se naučila mu prso v pravý okamžik vzít a byl najezený a neblinkal.
@zalaretti existuje na to výpočet taky jsem jej včera hledala,takže příklad na tvém miminku :
Z tabulky (dolů jsem ti ji okopírovala) si můžete snadno spočítat kolik má vaše dítě během dne vypít.
**Příklad:
dítě
váha – 3,4 kg
stáří – 1 měsíc
Tabulka udává pro tento věk spotřebu mléka na 120–150 ml/kg váhy.
potřeba mléka za den = 3,4 kg * 120 až 150 ml/kg = 408 až 510 ml**
NOVOROZENCI
1. den ............... 40 ml/kg
2. den ............... 60 ml/kg
3. den ............... 80 ml/kg
4. den ............. 110 ml/kg
5. den ............. 150 ml/kg
10. den … 120–150 ml/kg
KOJENCI
3. měsíc … 140–160 ml/kg
6. měsíc … 130–160 ml/kg
9. měsíc … 125–145 ml/kg
DĚTI
1 rok ...... 120–135 ml/kg
2 roky ..... 115–125 ml/kg
4 roky ..... 100–110 ml/kg
6 roků ....... 90–100 ml/kg
10 roků ....... 70–85 ml/kg
14 roků ....... 50–60 ml/kg
neboj neprekrmis, pokud jist nebude chtit, tak nebude... proste krm kdyz ma hlad, den napit - takovemu mumcu cca 100ml denne - ale fakt priblizne nevim presne, jen tipuju. Kazdopadne vim ze nevis co mas delat a je mozne ze mimco chce jen tvoji pritomnost, mozna chce spat a ty ho nenechas, pac ho chovas, a kdyz das do postylky nelibi se. Neco takoveho jsem taky mela - moje dcerka. Ale treba ma prdiky.. v tom pripade masiruj brisko po smeru hodinovych rucicek dvouma prstama na jednom miste a postupne posouvej, pak celyma dlanema zezhora dolu. Doporucuji kremem Pupik + vyzkouset kapicky.. Sab simplex, nebo prirodni olejove - ty muzou uz mala miminka. Musis zkouset, kazda ti doporuci jine a jen ty musis prijit na to co prave tvemu miminku vadi a co mu pomaha. Drzim pesti at vse brzo rozlousknes a je lip. Jinak, kdyby i v budoucich par tydnech, bude plakat treba cely den, nebude spinkat (pisu jen abys nedopadla jako ja) tak si vydupej vysetreni konecniku - muze ho mit zuzeny a pak nemuze ani prdet ani kakat. Kazda dr tvrdi tyden bez stolice normal - dle mne BLBOST.Mala prvni 3 tydny kakala kazde kojeni, pak prestala a dr. to neresila, pac to bylo furt normalni. po 2mesicich jsem si vydupaala vysetreni a zjistil se konecnik. Takze kdyz bude hodne plakat, tak sup na vysetreni, Hodne plakani neni normalni. Ja uz to vim a u dalsiho ditete nebudu nikoho poslouchat a jdu a dupu vysetreni.