Ahoj všem, dnes jsem byla se synem u lékaře, za týden mu bude 5 měsíců... Doktor mi doporučil přikrmovat UM z důvodu, že malý málo přibírá... Za poslední měsíc přibral 500 g; dnes jsme navážili 6580 g. Syn je zvídavé, pohyblivé, usměvavé miminko, prospí celou noc, nemám pocit, že by plakal z nedostatku mléka... Narodil se s porodní váhou 3700 g. Je pravda, že oproti miminkům v okolí je drobnější... Ale pořád se mi nějak do toho UM nechce... Na druhou stranu bych nechtěla nechat malého jakkoliv strádat... Poradíte? Předem díky a všem krásný den s miminky 🙂
Já tohle fakt nechápu, když říkáš, že je malý spokojené usměvavé miminko, a přírůstek není zas tak maličký, jak Ti doktor může říct, at přikrmuješ UM, přestože máš mlíčka dost? 😒
pokud by malý byl protivný a plakal hlady, tak je to jasné, že ho nenecháš hladovět a strádat, ale takhle?
každé dítko přibírá jinak, a to, že to není dle tabulek, přece neznamená, že ho budeme přecpávat umělou náhražkou..
nenech si do toho mluvit a dej na svůj pocit! 😉
Ono bohužel někteří doktoři jsou tabulkoví, a jak mimčo přibere míň, ženou to do extrémů... Jen pěkně koj 🙂
mě se to zdá v pohodě, nepřikrmovala bych UM, spíš bych přidala kojení třeba v noci. Tak za měsíc už pomalu začne mít věk na příkrmy - zeleninka, maso apod. a taky třeba kasičky na večer. Ale pokud je teď spokojený, neřešila bych UM
Po nás chtěla dr. minimálně 100g týdně na začátku kojení.
UM bych vubec neresila, muj syn pribiral celou dobu kojeni standartne 400 g za mesic a nikdo nerekl ani popel. Prospival, hlad nemel- to by jsi poznala, doktora bych poslala nekam. 😉
UM - zbytečnost (a navíc pro zdraví riziková) ... a dr. asi nakopat, ať se probere - vždyť ti dítě přibírá naprosto v normě 🙂. Navíc v tomhle věku je UM tuplovaná hovadina, když jde začít s nemléčnými příkrmy, ale pokud nemá zájem o jídlo, klidně je dál koj.
https://www.modrykonik.cz/jak-kojit
https://www.modrykonik.cz/umele-mleko
https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri...
Pokud je spokojený, tak mu to určitě stačí a váha i příbírání mi připadá normální, přesně jak píše katyxq můžeš zkusit příkrmy, ale nenuť... Mě malý bral sotva pár lžiček. Holka měla v půl roce 6,3 kg jako kojená a doktor s tím neměl naprosto žádný problém. Nechápu proč pediatr dává takové rady, když miminko je evidentně v pořádku, možná bych si našla i jiného lékaře....
Nepřikrmovala bych. 500g měsíčně není až tak málo. Navíc měl vyšší porodní váhu, je spokojený, v noci spí..nechápu proč dávat UM, vždyť za chvíli stejně začnete s příkrmy a kojení bude ubývat.
Můj mladší měl v 5měsících 8kilo (porodní 3,2) a poslouchala jsem zas, že je moc silný a že ho moc krmím (plně jsem kojila).
500 gramů je naprosto v pohodě,doktor ti dává špatné rady. takže rozhodně žádné UM!
Taky jsem měla drobnější, méně přibírající holčičku, ale jak u vás - spala celou noc, byla čiperná a šikovná, takže kde není problém, není co řešit .o) Dneska laktační poradkyně jdou proti pediatrům a tlačí kojení i maminkám co jim dítě celou noc křičí hlady, ale toto není váš případ. Máš spokojené dítě - můžeš si gratulovat a být spokojená máma .o)
taky jsme to tak měli... Dr. nám dala týden, jinak prý taky nasadit UM a světe div se, za týden malý přibral 200g, dr. nechápala, jak jsme to dokázali - prostě jsem kojila, kdy si řekl... Pokud není vyloženě "podvyživený" a nekřičí hlady, tak bych na UM kašlala... Ano, syn je sice hubenější, měl by mít prý aspoň o 1 kg víc, než má, ale na druhou stranu, já i manžel jsme hubeňouři, tak je prostě taky štíhlý... Navíc je to hodně živé dítě, všechno vyběhá, občas by sežral vlka, občas do něj jídlo cpeme pomalu násilím... Takže bych se tím netrápila a UM bych rozhodně nezaváděla, dokud nebude miminko po kojení opravdu stále křičet hlady...
taky myslím, že blbost...moje malá je plně kojená, přibývá však asi jen 120g týdně, a přesně jak píšeš - je veselá, krásně spinká, papá, hraje si, už od třetího měsíce se točí na bříško, má spoustu energie...příští týden bude mít čtyři měsíce a váží 5800g, za měsíc určitě nebude mít o kilo víc, takže bude vážit jako tvůj chlapeček. Porodní váhu měla čtyři kila, ale měly jsme poporodní komplikace a hodně mi pak spadla (viz můj příběh). Všechno ale dohnala a je spokojená, takže o UM jsem vůbec neuvažovala a doktorka mi to zatím nikdy nenaznačila. Ba naopak, říkala, že pěkně prospívá a je veselá, a že dokud nehubne, není důvod. Musí přeci něco dát i do růstu, nejen do váhy...ničeho se neboj. Koneckonců, některé příkrmy, mrkvička, brokolice, jsou už od ukončeného čtvrtého měsíce. Pokud bys mu chtěla něco přilepšit, zkus v poledne zařadit pár lžiček jednodruhové zeleniny, buď ze skleničky, nebo vařenou/dušenou a rozmačkanou do pyré....já už bych v tomhle věku o sunaru vůbec nepřemýšlela, když mlíko sama máš.....
Rozhodně kojit 😉
taky myslim, rozhodne jen kojit 🙂
začala bych přikrmovat příkrmy....malý je fakt hodně malý...dcera má 6250g v 9týdnech s porodní váhou 3950. S tou váhou co má musel přibírat pod normál celou dobu, ne? A ne jenom teď? Rozhodně bych byla ráda, že v noci spí a rozhodně v noci nekojila(jen ti začne vstávat xxx krát za noc)....ale to, že spí a nepláče může být také známka toho, že na to nemá sílu🙂. Děti co mají opravdu hodně málo jsou hodně spavé a nedostatek výživy je nebezpečný pro vývoj organismu, mozku....není o tabulkách a váze🙂
Já bych UM nedávala, když máš mateřské mlíčko. Přírůstek mi přijde akorát. Anetka mi kolikrát přibrala i míň za měsíc než 500g a dr. nám UM vůbec nenutila. Říkala, ať třeba v noci přidám 1 kojení. V 8 měsících měla 6,8kg, drobek, ale spokojené miminko. 🙂