Kojím 12x denně pětiměsíčního prcka

lorya
8. pro 2017

Zdravím všechny a doufám, že mi třeba někdo poradí.. Ale asi se hlavně potřebuju vypovídat.. Už jsem dost zničená, vyčerpaná a nevím, co s tím. Můj pětiměsíční prcek je hodně náročné mimi. Šestinedělí bylo peklo, pak přišlo krátké období, kdy malý krásně spával a i přes den to bylo pohodové dítě. Krmili jsme co tři hodiny a v noci vydržel spát někdy i 8 hodin. Jenže to trvalo opravdu krátce a po druhém měsíci to šlo pomalu z kopce. V noci se čím dál častěji budil, přes den nevrlý, vyžadoval stále více nosit, stejně jako když byl novorozenec.. Teď to dospělo do takového stádia, že už fakt padám "na hubu". Kojení vyžaduje maximálně co dvě hodiny, jediná výjimka je odpolední spánek v kočáře, to vydrží někdy i tři, ale stejně mu musím několikrát za tu dobu dávat dudlík. Často má až hysterické záchvaty pláče, ale netuším co to může být, pomáhá nosit, nosit a když už ani to ne, tak musíme kojit i když je to třeba jen hodina od poslední svačinky. Večer naštěstí usíná při kojení docela v klidu kolem půl 8, ale budí se zas za 1,5 - 2,5 hodiny a pak se často budí i mezi kojením, kdy ho musím chováním uspávat nebo opět hysterický pláč nebo stále častější noční bdění, kdy vydrží až 2,5 hodiny vzhůru a já ho musím zabavovat a ideální jsou noci, kdy je všechno dohromady... A vstáváme mezi 5 - 6 hodinou podle toho, jaká byla noc. Přes den si vydrží hrát chvilinku a poté zas pobrekává a musím ho nosit, ale ne, že by mu stačilo, že ho držím, ale musím s ním neustále chodit, ukazovat mu nové výhledy nebo minimálně pořád podávat hračky. Nebýt šátku, tak mám ruky až po zem.. Když přes den zaspí u kojení, snažím se spát taky, abych aspoň trochu dohnala deficit. Ale pak doma nic nestíhám.. Jinak k tomu kojení. Často se od prsa odtahuje a vzteká se, tak mu dám druhé, to ho někdy uspokojí, ale někdy se stejně vzteká. Ale mléka mám podle mě dost, když to zkouším, pořád to vyloženě stříká. Začali jsme s příkrmy, ale moc to nevychází, aby je chtěl. Nedávám mu je, když je hladový, to absolutně odmítá, ale zas ne hned po kojení a musí být vyspaný a v dobré náladě, což je u nás velký problém. Zkoušeli jsme už i dokrmovat UM, když to vypadalo, že je pořád hladový, ale nechce ani přes hadičku u prsu, ani z flašky ( byť jsem zkoušela dávat i mé mléko). Večer se mu snažím dávat rýžovou kašičku, ale tu odmítá ze lžičky i z flaštičky s větším otvorem. Tak už vážně nevím, co ten malý chce.. Hlavně všude říkají, jak by už pětiměsíční mimi mělo mít nějaký režim, ale u nás to absolutně nehrozí, jediné co jde jaktakš dodržovat je večerní koupání mezi 7 - 8. Na zuby to nevypadá, růstový spurt by byl pár dní a ne týdny, jestli ho něco bolí..nevím..

evee24
8. pro 2017

Já v 5 měsícich kojila po hodině. Prikrmy sem mela stejne. Musela byt dobře vyspana a v dobre náladě. Mala se taky pořád nosila. Tak co pořídit šátek nebo nositko. Budete spokojeni oba. Muže se chtít jen mazlit. Rozhodne se nerozmazli. Ted mi v roce a půl zamává a jde mezi deti sama si hrát 🙂 vydržet bude lip.

marketa11112
8. pro 2017

ahoj, mam stejne starou holcicku a kojim 10 - 15 x z den... jak si proste sama rekne... v noci tedy tak 3 -4 x ... po prvním probuzeni v postýlce uz ji tam nevracim spi u me.. vedle me ci na me.... mam ještě téměř tříletého synka.. dost aktivniho......který většinu noci je také u nas v posteli, přes den spi tak hodku a pul...jako.. je t o narocne.. jsou lepsi a horsi dny, nekdy si rikam, ze uz to nedam...mela jsem třeba zanet zubu..uz 2 x , vytrhli mi to, antibiotika jsme nevzala.. jeden zub mi rozsekali v puse aja chodila dalsich 14 dni na vyndavani strepu, nehojilo s e to...nakonec se t o zvladlo.. ale mela jsme toho plne kecky...eted jsme byli nemocni... dcerka mela jen par dni rymu, syn se z toho dostaval asi 10 dni, ale ja mesic...bylo mi porad zle.. i ted ještě občas zakašlu... na lekare jsem se vybodlauplne, stejne by mi rval něco, co při kojeni nesmim...
jinak dcerka pribira a i lékařka ted na kontrole rekla, ze zatím prikrm davat nemusim, ze mame mesic cas....tak uvidim.....zatím to nehrotim...
jsem s detma cele dny sama, vyjimecne jednou za 14 dni az mesic jedu do města k mame, když musim s detma na nejakou kontrolu, jinak jsme u nas na vesnici.. s triletakem bude zim doma kruta..., když bylo teplo, byli jsme porad venku..ted tam kojit nemohu dcerka dlouho nevydrzi....
dcerka i syn na sebe zarli, vyzaduji neustalou pozornost, nekdy bych se potrebovala rozpulit.. třeba když vzbudi jeden druhého a oba placou...to jsou hloupe situace...dcerku také hodne nosim, ale vyžaduje to isyna uz ma 16 kilo...

a to ještě stavime, mame velkou zahradu, ted tu byli obkladaci a ja drhla 50 metruobkladu... 5 x do kol achytli me pekne karpaly... takze super

ale to se nejak poda.. ty decka povyrostou a bude lepe....

lorya
autor
8. pro 2017

Šátek naštěstí mám, ale jak jsem psala, spokojený je, jen když s ním chodím a nejlépe ještě poplácávám po zadečku 🙄 Nejhorší je, že všude kolem sebe mám maminky, které mají spokojené, usměvavé a v noci spící děti. Ani se mě pak nechce se s nikým stýkat, protože jen závidím.. 😒

wenduliks
8. pro 2017

@lorya To je naprosto normalni chovani takhle maleho miminka. Meli jsme to hodne podobne. Vydrzte,za par mesicu bude lip. Ja musela porad koji a nosit do pul roku,mozna dyl. V noci se kojil od porodu do 7.mesicu kazde dve hod.max.nekdy i min. Pres den,kdyz zrovna nespal,to bylo stejne. Kazde dite je jine a ma jine potreby. Ono se to bude hodne menit. Na rezim se vykašlat,at si to kazdy dela tak,jak to vyhovuje jemu a miminku. Na rezim bude casu dost,az vyroste. 😉

luckylee
8. pro 2017

Vyser se na ostatni maminy a na to co ctes jak to jini maji.Tvoje dite je tvoje dite a je to osobnost.Ty ses pro nej a delej to,co je pro nej,pripadne pro vas nejlepsi.Koj na pozadani a ne nejake intervaly.Proste nabizej casteji.S prikrmama bych pockala pokud si sam o jidlo nerekne.Na kase se vykasli urcite a uz vubec ne z flasky.Zacni az potom zeleninou.A hlavne klid.Tezke obdobi budou porad a jedina rada jak se nezblatnit je,to proste prijmout a prizpusobit se.Kdyz budes mit doma bordel tak se nic nestane,navar na dva dny nebo objednej.Ve volnem case navar a dej do mrazaku.
Pripadne zkus vypozorovat jestli ho neboli brisko...z neceho co jis ty.Nebo nejake ty prikrmy?

odula
8. pro 2017

@lorya já v 5 měsících dcery taky kojila na požádání, v noci klidně co hodinu. Tak jsem si ii nastěhovala k sobě,vytáhla v polospanku mlikarnu a spalo se dál. Kdyz byla vzhůru dyl tak jsem vedle ní ležela, nevstavala jsem,hladila ji a nemluvila aby vedela ze je noc. Rezim taky max vecerni koupání... teď ,minulý týden, Je ji 14 měsíců, se v noci přestala budit co dvě hodiny a budi se až!!!! Ve tři na kojení 😀 takže... záleží na miminu. Já si říkala jak jsem výchovné zdatna po druhým decku (dcera spala skoro celou noc,od půl roku celou, sama v postýlce) s tím že to budu s třetím delat stejně. Prd . Strašně záleží i na povaze dítěte. PS hodně pomohla knížka "klidne spaní í usinani" nebo jak se to jmenuje PPS zuby to být klidně můžou í když zatím není nic vidět.

odula
8. pro 2017

@lorya twe... To bych chtěla vidět ten elitní klub mamin se spicima miminama 😀 no vidíš, ještě že máš konikovky, pro úplnost pohledu 😉

luckylee
8. pro 2017

@odula staci nechat vyrvat a spi raz dva celou noc.😉😬 Do pozadi nikdo nevidi...ale jsou takove deti pry...ale ja o tom jen slysela.😂

odula
8. pro 2017

@luckylee připadá mi podezřelá ta jejich nezvykle hustá koncentrace 😉 jinak já z tech tri měla takovy jedno. A já kráva jsem si myslela ze je to tím jak to s ním dobře umím 😀

luckylee
8. pro 2017

@odula to je pravda.Ja znam vic tech,kterym nespi temer vubec.Tak se asi pohybuji v blbe spolecnosti.😂
😁 Ja jen doufam,ze druhe bude spat lip ale nepocitam s tim a tak ho zatim neplanuju.😂

drzticka81
8. pro 2017

jo holka,tvoje dite se chova zcela adekvatne jeho veku 🙂)) mam tri deti a vsechny jsem kojila,jak si samy rekly a i kdyz si nerekly,hahaha,takze docela dost casto 🙂)) u tretiho uz nemam postylku-spi se mnou-ja jen davam prso ani nevim kolikrat za noc-ja spim,rano jsem vyspana a muzu tak existovat pro dalsi dve deti 🙂)) v domacnosti delam jen petiminutovky 🙂)) vzdy odbehnu a neco udelam-davam si male cile 🙂)nejlepe se mi dela po noci,kdy je mala vyspana a umi se zabavit hrackami 🙂))) to varim 🙂)) a vidis,vsichni jsou nakrmeni, chodi v cistem, mam vypucovany byt na vanoce, mam cukrovi,adventni venec, kalendar 🙂)) a to mam treti hodne kontaktni-pokud nic nedelam,sedim na gauci a mam ji na sobe,ti starsi uz si umi hrat sami 🙂)) ale musim rict,ze nejvetsi humac,kdy jsem nestihala vubec nic-bylo prvni dite-zdalo se mi,ze vazne nic nestiham -)))) ted stiham mnoooohem vic 🙂)) tak hodne zdaru,uvidis,ze to das 🙂))))

lorya
autor
8. pro 2017

Dík za reakce, to jsem potřebovala. Já už si myslela, že je něco špatně.. Ale známé a kamarádky buď teda lžou nebo mají fakt pohodovější děti. Jedné spává syn od šestinedělí celou noc a až v roce se to ted "kazí", že se jí jednou budí. Další spává také celou noc, nějakých 12-13 hodin, jen nad ránem musí párkrát vrátit dudlík. A další zas třeba to má podle toho, jak rostou zuby, ale když se nehlásí, tak spí taky skoro celou noc.. Asi si musím najít jiné známé 😀

evee24
8. pro 2017

Tak já mela problém vubec s malou někam jezdit. Pořád se kojila nebo jak co 2 hodinky spala tak sme nikam nemohli. Kocar nenáviděla 😀 . Nesnesla chování od babiček. To sem si ze všech stran vyslechla, jak mám nechat vyrvat a kdoví co 😒. A ted mam hodny dite, zatímco maminy co mi tvrdily, jak mám divný dite, ted s malýma vzteklounama nikam nechodí 😀 . Takže dej na svuj instinkt a dělej co je vam příjemný. Ono se to změni.

wenduliks
8. pro 2017

@lorya zensky toho nakecaj... 😀 Podle me,90% trch,co rikaji,ze jim.diye spi celou noc,tak lzou. Bud v klidu... 😀

pajula123
8. pro 2017

Tady na koníku je skupinka Náročné dítě,přidej se tam,vřele doporučuji. Znám to taky. Jinak teď s časovým odstupem -synovi jsou dva roky-bych doporučila fakt pátrat po tom,jestli nemá nějakou potravinovou nesnášenlivost. Velká nespokojenost by na to ukazovala. U nás se nesnášenlivost mléka projevila s prvními příkrmy,kdy jsem omastila máslem. O pár měsíců později dostal na doporučení dr.lzicku jogurtu a i tak málo naprimo podaného mléčného vedlo k tomu,že přestal tolerovat cokoliv i přes mateřské mléko,takže jsem na striktně bezmlecnou dietu musela najet i já. Teď kromě mléka musíme vynechat i sóju a lepek,ale stojí to za to,syn je o tolik klidnější a spokojenější,že bych tomu předtím nevěřila ☺️

rebe
8. pro 2017

To, co popisuješ, je běžná a normální věc. Ještě je to miminko. Je to náročné, neříkám že ne, taky jsem tím prošla (dvakrát). Jenže to malé ti to nedělá naschvál. Jsi celý jeho život a on tě strašně moc potřebuje. Můžeš hledat, co by ti pomohlo nabrat energii, abys to zvládla, třeba vana, masáž, nějaká dobrota. Nebo kde ji naopak ušetřit. Každá, která jsme měly náročné dítě, jsme v té době měly doma bordel a manžela na chlebu se salámem, každá. Nejsi v tom sama. A skončí to. Celkem brzo, neboj. Teď se to zdá k nepřežití, když ti řeku, že to může trvat třeba ještě 5, 7, 10 měsíců. Ale až uběhnout, bude ti to připadat, že to tak zlé ani nebylo. Protože to dítě se velmi brzo začne převracet na bříško, smát se, usmívat se na tebe s očima plnýma lásky, říkat mama, hladit tě a vůbec, vracet ti to všechno zpátky. Kašli na režim, kašli na úklid, kašli na řeči o spícím dítěti, kašli na všechno, co tě vyčerpává a stahuje domů. Soustřeď se na svoje dítě, na to, že jsi skvělá máma a na to, že pro něj děláš, co můžeš, protože tě teď potřebuje jako nic jiného na světě. A za pár měsíců se ti to vrátí i s úroky. Protože vědomí, že jsi skvělá máma, umí být ohromně posilující 🙂

astyna
8. pro 2017

Uprimne,ja to ani nepocitam,syn si obcas jen cucne,jindy vysaje obe prsa,nekdy moc,nekdy malo...taky nejim pravidelne. Nehledej v tom pravidelnost, jinak se z toho zblaznis. Kojim taky i 10x za den, asi,tusim...kdyz to pocitam podle plen,protoze kojim a pak prebalim..

bervidova
8. pro 2017

taky nepočítám,jak často kojím - dceři bude 10 měsíců a mám pocit, že furt. Uplynulých několik měsíců se budila co 20-30 minut, někdy si cucla, jindy se pořádně napila, jindy jen přitulila. Mám pocit, že mi občas upadnou ruce v ramenním kloubu a co se spánku týká, tak jedu na záložní zdroj - bohužel, syn byl taky takový nespavec a stále je i v šesti letech,takže nespím už 6,5 roku 🙂
Režim máme akorát tak v tom,že nespí 🙂

evee24
8. pro 2017

Souhlasim ještě s tim mlékem. Zkus vypozorovat jestli neplace více když spis něco z mléka. Me male bolelo bříško pokaždé, jak sem mela něco mléčného. Takže bez mlécna dieta zabrala.

rajani
8. pro 2017

Kojime, casy nepocitame...ale taky co hodka a pul ci dve - jak ve dne, tak i v noci. Chození s poplacavanim zadku, take u nás potřeba.

Hod se do klidu, mas normální akční dítko 🙂 prip, tatinek, rodina nepomůže abys ses mohla dospat? Hned to na klidu a energii přidá 🙂

rajani
8. pro 2017

A rezim? Co to jako je? :D to nezname a neprovozujeme (ani jej teda nepozoruji :D) ...

bekyc
9. pro 2017

Každé dvě hodiny je uplně normální. Upřímně, mohlo by to být mnohem horší. Jak si připustíš, že na tom neni nic divnýho a přijmeš to, budeš na tom mnohem líp, věř mi. Taky jsem se snažila naučit ho spát celou noc. O doby, co jsem si zvykla, že to tak prostě není, jsem mnohem spokojenější a odpočatější. 🙂 Je mu rok a půl, nespí celou noc ale je to už mnoohem lepší. Začínám věřit že to bude už brzo. A režim? Minimálně do půl roku jsem nevěděla, co to je.

lorya
autor
9. pro 2017

Dík za tipy 🙂 To mléko určitě zkusím vysadit. Rodina sem tam pomůže, ale jde to čím dál hůř. Nemám je úplně nejblíž, ale hlavně nechce u nikoho být, sám nevydrží, leda v kočáru a tam by zas moc spal a pak by nespal v noci, to už máme všechno ozkoušené. Tatínek je od rána do večera v práci.. No hold se asi budu muset smířit s tím jaké to je a nehledat chyby... Když já si ale naivně myslela, že si to mateřství budu užívat a ono je to fakt záhul 🙂

chimneysweeper1
9. pro 2017

@lorya tohle naprosto znám, s prckem jsem do 5m nemohla nikam, nedejbože někam jet MHD, i v autě peklo, jen řev, pořád řev a špatná nálada, byla jsem zralá na blázinec. Znám všechno to, co popisuješ a taky jsem nosila v šátku, abych měla aspoň chvíli klid. Mohu Tě jen uklidnit, že to všechno přejde. Právě v 5m se syn přetočil na bříško a začal být mnohem spokojenější. Dneska je mu 8m a už chodí kolem nábytku, jezdím s ním autem bez řevu, MHD taky v pohodě, kamkoli přijdeme do kolektivu, tak mi všichni říkají, jakého máme smíška, pořád pusu od ucha k uchu. Doma je pořád hodně náročný, poplákává, mrčí, přes den v podstatě nespí (někdy dá 2x 20min a to je vše) a usíná až kolem 22h a kolem 6 je už vzhůru. Ale stojí to za to, je to božan 🙂

martiniquest
9. pro 2017

Jeminkote, to chce klid a zapomenout nesmyslnou a poskozujici poucku, ze se ma kojit co 3 hodiny. Hod se do pohody a koj podle pozadavku miminka a bez to jako normalni. Ja prvni 3 mesice prozila s miminem nonstop na prsu, pak se zacaly rozestupy zvetsovat, ale az ted, v 16m kojim kazde 3hod 🙂