Kojení - ztvrdlina. Co dělat, aby se stále netvořila?

alice180
4. čer 2024

Zdravím potřebuju poradit. Kojim 3 měsíce. Poslední asi tři týdny bojuju se ztvrdlinama pouze u pravého prsa. Teče z něj mlíko hůře než z levého. Už jsem z toho zoufalá nevím, co dělat, aby se to tam nedělalo. Je to nekonečný příběh, udělá se nahřívám, chladím. Povede se odstranit a za dva dny znovu.

Byla jsem u laktační poradkyně, aby se podívala jestli je sání v pořádku a je. Poradila mi kojit vždycky prvně z toho pravého následně přehodit dítě na levé, kde se nakrmí. Tam to totiž teče normálně. Už jsem zoufalá.

merope
4. čer 2024

Zatvrdliny typicky vznikají, když je ucpaná nějaká mléčná žláza - skoro mi přijde, že to pořádně nezprůchodníš. Pokud je dítě fakt malé, tak tu zatvrdlinu nemusí "vytáhnout". Kamarádka mi radila, ať v případě, že to dítě "neutáhne" řeknu někomu jinému - starší dítě, partner. A hodně to pomohlo. Navíc tedy vím, že pokud se tam ten mlékovod ucpe, tak to mléko pak má i úplně jinou chuť, takže to pak může být i začarovaný kruh, že ho dítě nechce. Pokud nemáš starší dítě a chlap nechce, tak pak jedině opravdu kvalitní elektrická odsávačka (ruční je slabá) a pořádně "prošťouchnout". Jo a chce to opravdu opakovaně, dokud se to nesrovná (tzn. vlastně všechno se pořádně nezprůchodní). Držím palce.

jane46
4. čer 2024

Me vzdycky pomohlo na noc mit to prso venku, spat na boku a mimco proste nonstop pristup kdy pilo, dumlalo, zahrivalo ho ci jaka kouzla provadelo... Nahrivani, tvarohy a jine rady mi nikdy nepomohly, jen ten nocni zaprah 😆

alice180
autor
4. čer 2024

@merope elektrickou mám a nejde z něj ani odsávat. Nejradši bych už přestala, ale to vlastně taky nejde. Nevím ani jestli má smysl s tím chodit na gyndu.

uzivatelkapetra
4. čer 2024

Říkalo se, že dítě štelovat bradou směrem k zatvrdlině. Mě se to stalo snad jen párkrát za obě děti, pomohl brufen, nahřát ve sprše a nechat se pořádně vycucnout s tou bradou jak jsem psala.

alice180
autor
4. čer 2024

@uzivatelkapetra díky o bradě vím, takže to tak dělám a nepomáhá. Teď se nenatahnu ani pro misku v kuchyni do skříňky jak to bolí. Jak říkám nejradši bych to ukončila protože je to šílený. Ale nevím jak, když se tohle děje. Teď tenhle týden v neděli ztvrdlina v pondělí ráno uvolnění. Úterý středa bez ztvrdliny jen bolest. Cvrtek ztvrdlina, pátek uvolnění. Sobota neděle klid jen bolest. Včera ztvrdlina...a takhle je to měsíc už. Já ve stresu malej taky. Vlastně celá rodina ve stresu.

uzivatelkapetra
4. čer 2024

@alice180 a zkoušíš to i s tím brufenem? Je protizánětlivý, možná to nezaléčíš jakoby úplně a proto se to vrací

alice180
autor
4. čer 2024

@uzivatelkapetra děkuju za rady, ale zkoušela jsem už všechno. Opravdu za ten měsíc možná dýl. Teď jsem volala na gyndu jdu ve cvrt na dvě.

cuuza
4. čer 2024

Paralen, horka sprcha, tam se pokusit cele prso hezky rozmasirovat a pak odsat nebo nakojit.

alice180
autor
4. čer 2024

@cuuza no to dělám po každé a následně za dva dny je to zpátky už přes měsíc

merope
4. čer 2024

@alice180 Tak doktorka snad poradí pořádněji. Jinak to chce asi ještě "léčit" pár dní, co to už nebolí - tzn. pořád masírovat ve sprše, i když to zrovna nebolí. Viděla jsem někde fotky - je to prostě v tom místě ucpaný, musí se to "prorvat", tím to potrhá i tkáň kolem a chvíli trvá, než se to vyléčí. A protože to není úplně 100% v pořádku, tak se to pořád ucpává.

alice180
autor
4. čer 2024

@merope tak jsem dostala atb

kelerub
4. čer 2024

Mi laktační poradila nahřát ve sprše, ohnout se a třepat se jak pes. Bolelo to jak ďas, ale všechno to zatvrdlé spadlo jakoby dolů a hned jsem z něj nakojila a bylo to fuč. Tak za zkoušku nic nedáš.

alice180
autor
4. čer 2024

@kelerub jojo to taky dělám no