Kojení vs štítná žláza

marketa1218
25. zář 2019

Ahoj, už jsem tonoucí, která se stébla chytá, proto prosím o radu ty, které mají nějaké zkušenosti.

Mám doma 14ti denní holčičku a nemohu se za boha pořádně rozkojit a tak moc bych si to přála. Mám sníženou funkci štítné žlázy a beru letrox. Na odběr krve mám jít až po šestineďelí, nevíte čím bych mohla ještě laktaci podpořit? Je fakt možný, že to ta moje štítná žláza nedává.

Děkuji.

talinka1990
25. zář 2019

Ahoj mam taky poruchu stitne žlázy a kojim 14 měsíců a to jsem ještě po CS. Za me v tom SZ nehraje zadnou roli. Ja pila kojící čaje a hlavně jsem si v hlavě nastavila, že prostě budu kojit a nepřemýšlela nad jinou variantou. Dej se do pohody, tohle je podle me nejdůležitější!! Spočívej, mazli se s princeznou a co nejčastěji prikladej k prsu. Tohle je můj názor. Tak tfuj tfuj maminko ❤️

martinkkaa86
25. zář 2019

Ahoj, jsem na tom podobně jako
@talinka1990, také snížená funkce šž a taky cs a nikdy žádný problém s kojením, kojim už 20mesicu. Ze začátku jsem pila hodně kojící čaje a Caro, dobré je prý jíst vývary. Hlavně dodržovat pitný režim a snažit se být v pohodě.

snahnah
25. zář 2019

@marketa1218 Po porodu jsem byla na dávce Letroxu 175, postupně sníženo na 150 a problém jsem neměla, ani před 11 lety u staršího. Měla jsem hladovce a šestinedělí jsem prakticky proležela a proseděla u kojení. Odsávačkou jsem vytáhla sotva pár kapek, ale děti přibíraly ukázkově. Nepíšeš, jak často a jak dlouho kojíš a jak se u vás problém projevuje.

pe_tu_ss_ka
25. zář 2019

Také má sníženou funkci štítné žlázy a beru tedy euthyrox 125mg... A malého jsem po porodu neměla u sebe přes 3 týdny, než jsem k němu mohla nastoupit.. Odsávála jsem mu tedy dost mléka u bez přikládání, protože nemohl pít, když byl po operaci, teď mu je 9,5 měsíce a kojím pořád, i když už má zavedeno dost jídla.. Ale tohle zabralo na mě..
3x denně kojící čaj weleda
1l kojícího granulovaného čaje hipp (1 l vody a 20 lžiček čaje)
Min 3x denně caro
2x denně gravimilk
Homeopatika riccinus comunis
(1 den pro každém pokusu o odsávání 5 kuliček,
2 den 5x denně 5 kuliček, od 3 dne 3x denně 5 kuliček a až do zlepšení laktace).

Vždy před pokusem o odsávání (nebo pokusem o kojení) jsem si prsa nahrála ve sprše, a zevnitř tím že jsem pila teplý čaj nebo caro.. Ono se to pak snáz spustí.. A chce to čas, malý třeba neměl sílu se kojit pořádně ještě během celého 2 měsíce, kdy už jsme byly doma.. Takže jsem vždy přikládala a pak dokrmila (ten měsíc doma měl povoleno jen 50ml na jedno jídlo, takže vážit, nakojit, vážit a dokrmit přes prst a stříkačku).. Což ty máš jednoduší, takže já od toho druhého měsíce doma (3 měsíc prcka) dávala prso, jak si řekl.. Klidně po hodině.. 🙂

blondie13
25. zář 2019

Mám také sníženou funkci štítné žlázy, rodila jsem CS, bohužel tě asi nepotěším, ale nerozkojila jsem se a to jsem měla také v hlavě nastaveno, že chci.. Když si vzpomínám na své okolí, které mi to dávalo tak trochu,, sežrat ", mam husinu ještě teď.. Pořád dokola
Ty nekojis? A to je škoda, to budeš mít tlusté a nemocné dítě, navíc nebudete mít takový vztah.. No prostě kecy kecy 😊
Po 3 týdnech jsem to vzdala, po poradě s doktorem.. Dcerka pořád plakala, já byla vystresovaná.
Vypila jsem X litrů čaje, mléka, no prostě dělala vše co šlo, často prikladala.. A nic.
Na druhou stranu mám 4 letou holčičku, která váží 14kg,nemocna krom rýmy ani taky moc Není. Vztah máme úplně normální 😊
Pracuji i u zvířat a tak dobře vím, že každý prostě nemá tolik štěstí, aby své mladě kojil.
Takže hlavu vzhůru, třeba se podaří a když ne, věř mi, že to zase taková tragédie není 😊Ale moc ti přeji, aby se zadarilo 😊

journals
25. zář 2019

Tim to nebude. Taky beru vyssi davku Letroxu, uz roky. Jsem po cisari a kojim bez problemu

anakolut
25. zář 2019

@marketa1218 Mám taky hypothyreozu a taky beru Letrox. První dvě děti nekojene, ať jsem dělala, co jsem dělala, mlíko nebylo. Třetí alespoň částečně kojené do teď (17 měsíců). Od začátku měl i dokrm. Už jsem nechtěla zažívat tu situaci, kdy řve dítě týdny hlady. Volala jsem tenkrát i na tu laktační linku a řekli mi, že ta štítná žláza vliv má. Kojení, tedy nekojeni u holčiček bylo peklo. Dodnes mám výčitky. Chlapeček je prostě půl na půl, ale i tak je podle mě velmi spokojený. Osobně si myslím, že mi k tomu, aby alespoň trochu mléka bylo, pomohla kineziologie. Zní to směšně, ale věřím tomu, že ano.

anakolut
25. zář 2019

@blondie13 Moc Vám rozumím. Taky jsem to vzdala až na naléhání pediatry a psychiatra, v jehož péči jsem kvůli tomu skončila...

kosi_cek
25. zář 2019

Na odběr krve se až po šestinedělí chodívá, mě se ani snad po šestinedělí nikdy dávka nezměnila, takže vlastně po každém těhotenství mi zůstala větší a větší dávka letroxu (v současné době 5*100 a 2*150), kojím 3leťáka, přes rok se kojil plně, bez problémů, ale ne u všech dětí bylo pro mě kojení procházkou růžovým sadem, v šestinedělí jsem tedy naštěstí nikdy žádný problém neměla, ten nastával až v momentě ustálení tvorby mléka, ke kterému u mě dochází již ke komci šestinedělí a následně startuje, i přes plné kojení, cyklus. Měly s tím problém konkrétně děti, kterým jsem podala dudlík, protože od té doby jsem měla max. pár kapiček mléka navíc a mléko se tvořilo jen podle toho, co ze mě dokázaly děti vydolovat. Dudlík jsem tedy dávno úplně zavrhla, nicméně zažila jsem pocit, že čím víc jsem chtěla kojit, tím méně to šlo, když je člověk ve stresu, blokuje si kojení, je to začarovaný kruh... Ovšem nezáleží jen na ne-schopnosti matky (její úkol je jen poskytnout co nejvíce neomezených možností se kojit, umožnit volný přístup k prsu co nejvíce je to možné, zvlášť kdy se vyskytne nějaký problém), o kojení z velké části rozhoduje i dítě, jeho schopnost sát a technika sání, to je určitě základ a pokud máš nějaké pochybnosti, určitě se obrať na nějakou zkušenou laktační poradkyni, možná ti pomůže i samotný rozhovor s ní, kdo ví, ale určitě bych to zkusila!

klea81
25. zář 2019

Taky mě trvalo se rozkojit, 1 měsíc. Š.ž. byla hlidana a v pořádku. Odstrikavej i v noci.

babanci
25. zář 2019

A Ty myslíš, že to má nějaký vliv na kojení? Já jen, že moje dcera má ten samý problém se štítnou žlázou jak Ty, bere Letrox první dítě kojila přes dva roky a teď druhé kojí taky v pohodě. Užívá nějaká homeopatika na kojení a pije kojící čaje.

blondie13
25. zář 2019

@anakolut to je hrozné, vzpomínám na to opravdu ve zlém. Nyní jsem těhotná a rikam si, že mě nikdo nerozhodní, buď to půjde nebo ne.. Bez stresu.. Okolí je šílené když potkávat lidi, které skoro neznáte koukají na mimi a ptají se na kojení. Nechápu co je komu do toho, vzdy to pro mě bylo opravdu citlivé bolestivé téma. Mela jsem pocit, že jsem totalne selhala s odstupem času, to prebolelo, ale byla to hrůza 😊

anakolut
25. zář 2019

@blondie13 Přesně, každý i starý chlap se ptá, jestli koním. Ne. A proč, chudák dítě. Rovná se líná, neschopná a hrozná matka. Máš štěstí, že už to prebolelo. Já když vidím malého, jaký je saveček, tak mi někdy vhrknou slzy do očí a říkám si, proč o to holčičky byly ošizené. Nejvíc alergická jsem na řeči a zkoušela jsi tenhle čaj, Karo, meltu, pískavice, benedikt, homeopatie, odsávačku, tělo na tělo, masáž a nahřátí osou, klouboucek, bez kloboučku, stříkačkou, cevkou, laktační poradkyni, více pít...já nevím, co ještě. Fakt z těchto rad mám osypky. Holt zkoušela, ale moje tělo řeklo ne. Ale to nevysvetlis matkám, které z porodnice ochazel, s minimálně 60 ml na jedno kojení. Co jsem kdy vážila, tak toho jsem nikdy nedosáhla.

anakolut
25. zář 2019

Kojim a ne koním.

aktakd
25. zář 2019

@marketa1218
Taky beru docela vysokou davku Letroxu a kojila jsem 18 mesicu. Nevim, jestli tvuj problem se zlazou souvisi, pro klid duse bych zavolala na endokrinologii a poptala se.

lenysek1988
25. zář 2019

Druhé těhu s dvojčaty a štítná žláza k tomu. Dvojčata jsem kojila plně do 6m a potom příkrmy. Teď už jen v 17m kojim jednoho na uspani. Nikdo mi neříkal že by to měl být problém. Spíš je potřeba zjistit, zda je správná technika kojení. Nemusí vypít vše nebo špatně saje. Otázka je, jak pomáhají kojící čaje a další vymoženosti této doby. Mě stačil litr kojícího čaje a měla jsem balvany místo prs. Možná by to chtělo laktační poradkyni nebo si tu zkusit najít rady od LP jak se rozkojit. Hlavně je taky potřeba se dát do klidu. Já byla smířená že kojit asi nebudu a tak dlouho. Ale podle dr když jsem kojila první, tak druhého a třetí budu taky kojit.