Kojení - tipy, triky. Co vám pomohlo?

optimistic
11. zář 2022

Zdravím, napište mi, co vám pomohlo v kojení. Jaké rady jste využily a jaké triky vám pomohly a třeba i trochu překvapily. Děkuji.

ferda90
11. zář 2022

@optimistic Ahoj, jako asi rady úplně nemám, já se naštěstí téměř hned rozkojila, ale užívala jsem kojící čaje, pila caro a pak jsem brala homeopatika Ricinus. No a jinak často kojila, prostě prikladala syna k prsů a asi po 2 měsících začal semnou spát i v posteli, takže jsme měli mezi sebou pořád kontakt. Syn má nyní 19 měsíců a stále kojíme. Kojím ho když chce, kdy chce, jak chce i v noci 🙂

llenka1
11. zář 2022

@optimistic Ak by som mala dat jednu jedinu radu...prevencia ragad! Uz do porodnice si vezmi napr Multi mam balm /krem na bradavky/ a mazat hned pred kojenim, po kojeni, dokladna hygiena aby si sa vyhla infekcii. A pozri si videa, ako napolohovat miminko ked kojis, su na to pekne videa. Ak budes vediet ako, budes omnoho kludnejsia...v porodnici co sestra to ina rada.

martiniquest
11. zář 2022

Kojeni mi zachranil pojem skin to skin. Za me tak jednoducha a efektivni metoda, ze ji predavam, kde je potřeba

ferda90
11. zář 2022

@optimistic krém na bradavky je též pomocník no. Z počátku jsem měla pořád nalité prsa, před kojením jsem chodila do sprchy pod teplou vodu, ať mi trochu povolí. A když se stalo, že jsem si nevěděla rady, zašla jsem k nám do porodnice kd eje i laktační poradna. Sestřičky tam byly úžasné

ondul
11. zář 2022

Za me to jsou stribrne hojici kloboucky na bradavky, prikladat k mokre bradavce, dite privinout k bradavce, ne bradavku k diteti.

hani_na
11. zář 2022

@optimistic Porody moc neumím, ale kojení, to je moje disciplína 😁. Na bradavky doporučuji Purelan, když vzniknou ragády, Medela dělá gelové polštářky, stojí celkem dost, ale opravdu pomůžou. První porod byl komplikovaný, syn byl na JIP a rozkojila jsem se až doma pomocí odsávačky - po kojení jsem odsávala, co šlo a rozjelo se to rychle. Doporučuji elektrickou odsávačku od Medely. Když se prsa nalejou moc a bolí to, tak ve sprše odstříkat do úlevy, tvrdá místa rozmasírovat. Jinak hodně pít - vodu a kojící čaje, vývary caro. Za mě neplatí, že kojení kazí dudlík či podání UM, první syn na něm byl v inkubatoru a přechod na kojení se zvládnul. Jen podotýkám - oba kluci byli dost velcí a prostě hladoví, to hodně pomohlo. Může to být velký trápení a někdy to prostě nejde, držím palce✊

optimistic
autor
11. zář 2022

Děkuji za reakce. Kojily jste na 1 kojeni 1 prs a nebo z obou? Momentálně řeším, že po 5min u 1 prsu vždy řev a nakojím převážně z 2. Nevím, jak to řešit, aby bylo dostatečné krmení i z toho 1.

me_druhe_ja
11. zář 2022

@optimistic jsou ženy, co kojily třeba tři roky jen z jednoho a cajk. Akorát to pak blbě vypadá, že je jedno velký a jedno malý. 😀

kackabis
11. zář 2022

@optimistic mně právě v porodnici říkali že z obou. Ale mě pak obě bolely :D takže jsem kojila třeba hodinu z jednoho, pak hodinku pauza a pak zase z druhého. Vždy hned po kojení jsem natřela purelanem a bylo to ok 🙂 a to mi na porodním sále laktační poradkyně řekla že s mýma bradavkama kojit nebudu. Nenechala jsem se odradit, vyprdla jsem se na vážení a na rady a dělala prostě podle pocitu. Den po porodu už malý byl hezky napaný a plně kojený

alishka111
11. zář 2022

@optimistic já jsem vždycky kojila z obou každé kojení a bylo to jen tak tak. Vždycky jsem měla mlíka málo, byl to boj. Pomáhalo jen hooodně jíst. Jakmile jsem vynechala jídlo, nebylo skoro nic. A doodsávání po nočním kojení. Vydržela jsem jen 5 měsíců, už jsem nesnesla pořád "žrát" a po nocích odsávat.

azanka
11. zář 2022

Kojení na požádání, větrat, měnit polohy. Uklidnit se, zkoušet.

jjasmina
12. zář 2022

@optimistic kojila jsem z obou, základ je asi dobré přiložení, pak nic nebolelo. Kojila jsem na požádání, ve dne, v noci. V porodnici bolala bradavka tak jsem to mazla Bepanthenem

ondul
12. zář 2022

Vetsinou kojim jen z jednoho, az kdyz bylo dite starsi, tak z obou. Respektive kdyz mi ted usne po vypiti jednoho, tak ji na druhe nebudim.

skarol
12. zář 2022

Mě překvapilo, jak moc je kojení o psychice. Vůbec nám to nešlo, postěžovala jsem si dětské doktorce, že už nevím jak dál. Ona mi řekla, že mi věří, že to zvládneme. V tu chvíli se mi to přeplo v hlavě, přijela jsem domů z prohlídky a najednou jsem měla mlíko, syn se správně přisál, takže to konečně tolik nebolelo a jako zázrakem jsem po týdnu poprvé normálně nakojila. Vůbec to do teď nechápu. Kojení jsme samozřejmě pak ještě ladili do konce šestinedělí, ale ten moment, kdy se mi to přeplo v hlavě a nejednou se to začalo dařit, to byl velký zázrak. Nakonec jsme kojili víc než 1,5 roku. Takže je to hodně o psychice, trpělivosti a silné vůli. No a taky o dítěti, co dítě, to originál.

elwe
12. zář 2022

Před narozenim jsem si masírovala bradavky, abych vyvolala porod, to bylo bez efektu, ale trochu jsem je znecitlivela a kojení pak vůbec nebolelo.
Dále ze začátku kojit z jednoho prsa jen cca 15 minut a pak vystřídat, případně za 15 minut zase, ať si prsa hned neodrovnáš.
Nevěděla jsem, jak dítě donutit pustit - takže strčit mu do pusy malíček, aby se uvolnil podtlak.
A možná se mnou bude někdo nesouhlasit, ale u novorozence doporučuji kojit podle potřeb miminka, ale zároveň mít interval mezi kojením ne kratší než hodinu a půl, aby si bříško i prsa trošku odpocinuly, a ne delší než čtyři hodiny, aby miminko trošku zesílilo. Některá miminka pak vydrží celou noc bez kojení, ale hned po porodu bych to neriskovala.
A ještě dodám - kojení je skvělá věc, ale nejdůležitější je spokojená maminka. Pokud pro tebe kojení bude znamenat trápení a budeš mít pocit, že s umělým mlíčkem by se ti výrazně ulevilo, tak si nic nevycitej a klidně mu ho dej.

lenerka1
12. zář 2022

Nastavení v hlavě, že kojit prostě budu, že to není žádná věda, zvládají to primitivní kmeny i samice všech savců.

kosi_cek
12. zář 2022

Za mě nic neřešit, neměřit (třeba z jakého prsu a jak dlouho kojit, z jakého naposledy a tak, prostě kojit podle pocitu, tajže klidně z obou, prostřídat a nebo taky ne, prostě jak to cítím, co mi k tomu řekne mimčo), pak taky pravidlo nic nepotřebovat, vycházet z toho, co mám do základu dala příroda (tajže holý zadek, že), prsům např. nejvíc prospěje volnost (bez podprsenky), vlhké prostředí jim právě nesvědčí (pak vznikají ty ragády a tak)..a to nic nepotřebovat znamená i dudlíky a tak, prostě miminko utišit jen tím nejzákladnějším a zároveň nejlevnějším - kontaktem na kůži, prsem, společný spánek...a fakt to jde samo, čím méně se do kojení vloží modernizace a tak. Já si k tomu taky musela dojít, jedno z dětí mi skončilo i na UM a to jsem byla v hlavě nastavená, že pro mne neexistuje jiná cesta, než kojení, ale možná i to mi u dalších dětí pomohlo, že jsem byla donucena zjistit, že jiná cesta existuje a svět se nezboří -psychická pohoda - uvolnění je velmi důležité.

elfka21
12. zář 2022

@optimistic opravdu hodně pít, homeopatika, kojící čaj