Zdravím všechny maminky,
mám čerstvé první mimonko (4 dny) dnes nás pustili z porodnice. Narodila se s váhou 3000g a dnes při propouštění měla 2980g. Jsem po akutním císařském řezu, ale s tvorbou mléka jsem neměla problém. Dokud bylo jen mlezivo, šlo to hezky. Vzala si do pusy bradavku i s dvorcem anic jsem necítila. Teď se mi prsa nalila a zvětšila o 2 velikosti, takže jsem se dostala na košíčky H !!! No a mám problém, bradavka je sama o sobě dost velká (v porodnici mi nejdřív tvrdili, že s nima mi ani kojit nepůjde) malá už si nic navíc do pusinky nevezme, takže prvních několik minut je kojení hodně bolestivé. Nemůžu dvorec ani zmáčknout, že bych jí do pusinky vsunula víc, protože mám prso úplně natlakované :( Nevím si s tím rady, co udělat aby to nebolelo? Je to hodně špatné, když bude mít v pusince pouze bradavku?
Pak mám další otázku ohledně četnosti kojení. V některých publikacích je, že se musí dodržovat rozestup 2-3 hodiny, jinde se píše, že by dítě mělo dostat vždy.... U nás to zatím funguje takto: Malá se probudí, nakojím cca 20-30min sama přestane, většinou si ublinkdne a málokdy odkrkne :( pak má docela dlouhou škytavku, při které nevím co s ní. Jestli je lepší jí držet? Nebo položit? Aby jí rychleji přešla... Většinou bývá hodinu až hodinu a půl aktivní a pak začne zase hledat a dožadovat se dalšího krmení. Mezi tím se pokaká, tak přebalím a znovu nakojím z druhého prsu cca 10-15min, to jí vždy vyčerpá a úplně odpadne, tak jí uložím. Je to hodně špatně? Jak to mám upravit, aby jí stačilo jedno kojení?
A poslední dotaz mám ohledně polohy při kojení. Vyhovuje mi dát si na klín polštář, na něj malou položím bokem a dám jí prso. Vyčetla jsem, že se musí prso dotýkat bradičky a nosu a nesmí se odtahovat, ale jelikož mám obrovská prsa tak musím. Nemohla by potom přeci dýchat. Zkoušela jsem v porodnici fotbalovou polohu a to mi vůbec nevyhovovalo. Můžu polohou nějak ovlivnit bolest při kojení? Zkouším malou různě rovnat, ale nepřijde mi, že by to mělo nějaký vliv.
Budu šťastná za každou radu 🙂 Karolína
Velká prsa nejlepší fotbalové držení, pokud jsou prsa moc nalitá, tak před kojení trošku odstříkat, já to dělala odsávačkou i se líp vytvarovala ta bradavka pro kojení a pozor na záněty u velkých prsou je to celkem časté, jak to začne někde bolet, tak šup na to tvaroh.
Fotbalová s kojíícím polštářem.
Odstrikat a co zkusit kojit vleze? Asi bych se obratila na konzultaci s laktacni poradkyni, ktera k tobe prijde primo domu. 😉
Já mám normálně velikost 75L, v kojení jsem měla o dvě čísla větší. V čechách už na sebe prádlo neseženu. Mám tři děti a všechny jsem si odkojila, dvojčata jsem kojila oba najednou. Ty kecy, co ti říkali v porodnici, hodně rychle zapoměň. Koj tak často, jak bude mimino vyžadovat. Dcerku jsem kojila co 3 hodiny, dvojčata po 5 hodinách. Příroda je mocná, zařídí si to sama. Pokud máš natlakovaná prsa, tak si před každým kojením trošku odstříkej, aby psa změkla a mímo je mohlo chytit. Já sama mám dvorce skoro jako dlaň, děti je nikdy nedali celé do pusinky. Ale vždycky se najedli. Hlavně si musíš podložit při kojení prsa a mimino dát hodně vysoko, dost pomáhá kojící polštář. Mně vyhovovala fotbalová pozice. A to i u dvojčat, ale to si musíš vyzkoušet sama. Fakt se těch velkých prsou neboj. Já měla na každém jednoho kluka a taky to šlo 🙂
@karolinafm Já bych malinko odstříkala, taky jsem ze začátku měla tenhle problém. Mléko mi úplně stříkalo, malý se občas skoro dusil, chudák. A polohoa - já kojila celý rok vleže, jinou polohu jsem prostě technicky nezvládla, v sedě mě šíleně bolela záda. Vleže se ani nemusíš bát, že by se malá dusila 😉
ještě jsem nedopsala - když jsem kojila dvojčata, tak jsem je přiložila, malej si vzal prso a já si vzala druhýho a přiložila druhýho. Neodtahovala jsem jim prsa od hlavičky. Jako samozřejmě, že je ty prsa malinko "zavalily", ale kluci si poradili 🙂
ahoj Karolíno. První rada - "vykašli" se na odborné publikace 🙂
kojení: teď při druhém se mi nalila prsa tak, že jsem myslela, že mi prasknou. A kojení bylo pro mne utrpením,jelikož to hrozně bolelo - musíš ale vydržet. Vše se upravilo a teď je to v pohodě. Pokud malá jí (myslím, že to uslyšíš🙂), tak neřeš kolik prsa si vezme do pusinky. Vše se upraví, nám to trvalo ještě tak týden po propuštění. Zkus si před kojením prsa trošku promasírova, jen tak aby tě to nebolelo, nebo nahřát, případně si na ně dávej tvaroh, který vytahuje horkost.
četnost: je pravda, že interval by měl být cca 3 hodiny, ale pak taky jak si miminko řekne. To že si malá ne vždy krkne neřeš - někdy to jde, někdy ne. My to máme stejně-když si nekrkne, tak si ublikne a škytavku máme taky (klidně i hodinu). Pokud pak je hodinu vzhůru a pak asi začně brečet, nemusíš ji znovu krmit. je nejspíš unavená, takže ji zkus uspat. Ona se pak sama vzbudí na další kojení. Ale vyzkoušej si to🙂 Jinak to neděláš špatně-každé miminko si řekne a každá maminka ví co má dělat 🙂 neboj
poloha: tak to máš polohu naprosto stejnou jako já a to u obou dvou 🙂 jiné pozice mi opravdu nešly...jasně od nosu prso odtáhni, aby mohla dýchat. Myslím, že bolest neovlivníš polohou, ale vydrž, jak jsem psala, ono se to srovná🙂
snad jsem ti trochu pomohla a neboj, víš přesně co máš dělat!
Já měla ten samý problém a i velikost a kojím do dneška a dceři je 9 měs. Zkus buď fotbalistu nebo prostě vleže 😉 ale na to jsme musely přijít až časem když malá povyrostla do tý doby prostě jen fotbalová 😉 hlavně máš teprve pár denní mimčo a obě se to musíte naučit jak Vám to bude vyhovovat. Já si vždy sedla do tureckého sedu obtočila se kojícím polštářem a malou si dala na bok a neřešila jestli tam má jen bradavku nebo celej dvorec (to by musela mít hlavu odklápěcí 😀 ) mimochodem neboj ona dýchá ačkoliv se ti to nezdá,ale má tam dost prostoru. a ohledně té četnosti,malá si sama řekne,kdy má hlad nebo se chce jen napít. Já třeba nedodržovala a nestopovala si žádný čas 😉 ale je fakt,že vydržela ty 3 hodinky přes den a v noci i 8 hod a krásně (skoro až moc) přibývala.Jinak je dost možný,že takhle ze začátku budeš mít rozpraskaný bradavky,takže po kojení si vždy kapišku vymáčkni a pomazej si je a pokud ti je malá zrasuje,tak pomazat bepanthenem co má na prdýlku 😀 s velkejma prsama je to občas obtížnější,ale neboj přijdete na to 😉
@karolinafm uplne jako bych cetla o sobe, vsechno sedi do puntiku. Mam prsa vel. F a resila a v podstate resim doted stejny problem. Ke kazdemu kojeni musim mit polstar na kline a v nem malou. Moje prsa ji vzdy zavali tak, ze nemuze dychat, takze pri kazdem kojeni drzim jednou rukou jeji hlavu a druhou oddaluji trosku prso. Je to jediny zpusob, jak ji nakojit. Vsude taham polstar sebou, na navstevy atd, ale bohuzel, kdyz jdeme nekde ven a polstar nemam, tak je to boj jak pro me, tak pro ni. To uz radsi mliko odstrikam do flasky a dam ji to pres flasku. Ale tohle delam vyjimecne, aby si nezvykla. Kojim tak uz 5,5 mesice a zatvrdnuti prsa jsem resila jednou. Po celou dobu kojeni ale prsty nedrzim porad na jednom miste, ale ruzne prehmatavam, aby se dostalo na vsechny mlekovody a mista. A taky nekdy stridam strany, ze jednou ji kojim zleva a jednou zprava (postaveni brady z obou stran), jakobych chtela kojit dvojcata, takze ji mam jakoby v podpazi. To taky ulevi. A taky mi pomaha si podlozit zada polstarem, at jsem oprena a nehrbim se.
No a jinak co se tyce kojeni samotneho, ze zacatku mi taky drzela vicemene jen bradavku a kousek dvorce, mela strasne malou pusinku, ale jak roste, tak uz ma pekne prevaznou cast dvorce chycenou. A zpocatku nam kojeni taky vychazelo co 1,5-2,5 hod, spis to bylo o tom, jak si rekla nebo resp jak jsem na ni videla, ze ma hlad. Jinak ja treba od zacatku kojim z obou prsou, nejprve cca 15 min z kazdeho a ted uz si mala kolikrat vytahne z kazdeho za 7 minut. Ze zacatku to miminka hodne unavi, takze se vubec nediv, ze ti usina i u prsa. To je normalni. Obcas jsem ji postouchavala do bradicky a kojila bez zavinovacky, at ji neni teplo. To taky pomaha. A co se tyce skytavky, na tu taky hodne trpela. Nejvice v noci. Odrihavat ji taky neslo, to prislo az casem. Co ji obcas pomohlo, tak znovu prilozit k prsu na minutku dve a polozit az za chvili. K odrihnuti nekdy pomuze polozeni a znovuzvednuti, ale to na ni u nas moc nefungovalo. Vsechno chce cas a trpelivost. Sestinedeli je jenom o kojeni kojeni a kojeni. Nestresuj se a pokud jo, zkus kontaktovat laktacni poradkyni, urcite to stoji za to. 😉 Tak hodne stesti, urcite to zvladnes. 🙂
@karolinafm mám také velká prsa, jen s tím rozdílem, že pro změnu malou bradavku. Nečetla jsem ostatní komenty, tak se možná budu opakovat...ale za mě, k tomu kojení. Aby kojení nebylo bolestivé a malá si mohla dát do pusy co největší kus bradavky, nejlépe i s dvorcem, tak je dobré prso před kojením nahřát a rukou trochu odstříkat. Uvolní se tak přetlak kolem dvorců, prso změkne a půjde dát lépe do pusinky. Jinak u nás jsme byli rádi, když jsme měli v puse bradavku, dvorec už se tam nedal dostat, byl hrozně nateklý i po odstříkání, nahřátí a masáži. Nakonec jsem měla hrozně popraskané a zničené bradavky, každé přiložení pekelně bolelo a já pokaždé brečela. Nakonec mi nejvíc pomohly tzv. hydrogelové polštářky, které jsem si dávala do podprsenky (pro větší úsporu jsem je stříhala napůl), jsou sice drahé, ale mě fakt fungovaly a také jsem začala kojit přes klobouček...nakonec se vše zahojilo (asi do dvou týdnů) a kojení přestalo bolet...ale u kloboučků už jsem zůstala. Ale to asi nebude tvůj případ, protože jak píšeš, bradavky máš velké dost.
K častosti kojení - ze začátku jsme kojili úplně stejně - ptala jsem se na stejný dotaz dokonce i doktorky, že vlastně kojíme na dvakrát s dvaceti minutovou pausou a ona řekla, že když mě to neobtěžuje, že je to jedno...ani nevím jak dlouho, ale časem se to upravilo a kojili jsme normálně co dvě hodiny z každého prsa zvlášť (nebýt toho dotazu, tak si to už ani nevybavím🙂 )...
Poloha - já ze začátku kojila v leže na boku, později už kdekoli a jakkoli (uvidíš, že praxe tě naučí🙂 )...k tomu, že máš pocit, že se dítě udusí - také jsem ten pocit měla a ačkoli mi všichni (v porodnici apod.) říkali, že nemám odtahovat prso, že dýchat může, tak jsem to přesto instinktivně dělala a rukou odtahovala prso od nosánku...možná jsem si ale právě tím způsobila ty bolavé bradavky, protože jsem tím vlastně vytahovala bradavku z pusinky...později jsem už to neřešila, dítě se kojilo samo a já u toho chrněla🙂 a také se neudusilo...takže to asi opravdu není nutné, i když chápu, že když máš prso větší, než hlavičku miminka, že má člověk trochu strach🙂...každopádně koj tak často, jak jen to jde, v poloze, která je především pohodlná tobě, miminko se přizpůsobí. Pečuj o bradavky, ať ti nepopraskají a hodně pij a odpočívej🙂.
holky moc děkuji, hodně mi to pomohlo přečíst si vaše osobní zkušenosti, vše vyzkouším a snad se i u nás něco osvědčí a pomůže 🙂
ještě bych se chtěla zeptat, jestli by jste vyloženě doporučily nějakou značku podprsenky? tady u nás jsem sháněla už před porodem a největší jsem sehnala F, takže musím objednat na internetu a ráda bych nějakou kvalitní.
@karolinafm Já jsem byla velmi spokojená s podprsenkou od firmy Anita...super držela (stále drží, nosím ji teď při druhém těhu), hezký design...cena trochu vyšší, ale zase podle mě stačí jedna pořádná a pak kdyžtak jedna obyč na noc, když tu lepší vypereš🙂.
@karolinafm já mám teda prsa normální (k mé výšce), mám D, prvních 6 měsíců kojení E, teď ve 13ti měsících ještě kojím a mám znovu D ... ale bradavky, to je kapitola sama pro sebe ... už v porodnici to byl problém, když se mi nejvíc nalila prsa, tak mi vzali malou na svícení a já měla odstříkáývat ... no věřte nevěřte, bradavka se mi nacucla do odsávačky tak, že mi ji ucpala, naprosto utěsnila a odsávačka mi na prsu zůstala přicuclá ... zní to asi směšně, ale já se teda nesmála ... odsávačku sestra rozebraly, ale to tělo odsávačky jsem stále měla podtlakem přicuclé ... nejdřív mi sestry mazaly prso olejíčkem a snažily se ho "odloupnout", nakonec jsem skončila s prsem vraženým do umyvadla plného studené vody a čekala jsem až se chladem jakoby smrskne a pustí se ... tak asi po hodině a půl se pustilo ... bradavka mi zůstala ještě větší než předtím (a to už byla fakt veliká) a navíc mi zůstala zalomená do skoby (a doteď po kojení je jako skoba) ... takže z druhého prsu už mě po této zkušeností odsávat nenechali ... malá od začátku přicucávala jen bravaky, a to měla problém pobrat je celé ... teď už je veliká, tak vezme i kousíček dvorce (které mám velké tak normálně) ... když jsem byla nemocná a mléko jsem kvůli lékům musela odsávat a vylívat, tak jsem používala Avent odsávačku, kterou jsem úplně vykuchala, že zbylo jen holé plastové tělo, to byla jediná odsávačka, kterou se dalo odsávat ... takže jak vidíš, ani opravdu veliké bradavky nemusí být překážkou ... držím palce! 😎
@kvakuska ty brdo, no to mas teda zazitek. 😲 😅 Ale je to hrozne... Kazdy mi rika, ty to mas super, ty mas velka prsa, tobe se musi dobre kojit. Prdlajs! 😝 Krome toho, ze velka, tak tou vahou samozrejme i povisla a co cert nechtel, krome toho, ze mam vetsi jednu nohu, jedno ucho, musim k tomu vsemu mit i vetsi jedno prso. 😀 Takze fakt uchvatne. 😅
@karolinafm Neporadím ti, co se týče velikosti, pač mám malá prsa. Teď při kojení max dvojky. Ale také se mi nalívaly v porodnici a prvních pár týdnů. Mně pomohl olejíček od Weledy na prsa. Před kojením nahřát ve sprše, případně promasírovat tímto olejem, po kojení dávat studený obklad. Raději jsem moc neodstříkávala, to snad jen párkrát, když byla nouze největší. Ono se pak mléko tvoří ještě víc. Jinak mám jen dvě pěkné podprsenky, co jsou vystužené, tak není vidět odkapávající mléko nebo ta vložka do košíčků, pak asi další 4 na doma a do půl roku i na spaní. Osvědčily se mi značky Carriwell, Hotmilk, Anita a Mothercare.
Jinak jsem kojila na požádání, když malý chtěl, tak jsem mu dala. Postupem času se to nějak ustálilo, že to bylo pravidelně co 2 hodiny. Někdy trošku déle. On spíš jedl častěji po menších dávkách. A jak už psaly holky, tak hodně informací jsem také čerpala na kojeni.net
@karolinafm podprsenku radím jedině značka Anita, s kosticemi, nejlépe i na noc, mají krásné, i bezešvé košíčky, nikdo nepozná, že je to kojící podprsenka, přizpůsobí se prsům, mají pěkný tvar, je kvalitní, drží, velké velikosti. Anebo na astratex.cz nějaké.
Nalití prsů po pár dnech ustane, mě to trvalo asi 3-4dny (a byl to fakt masakr, byla jsem z toho hodně nešťastná, i u druhého dítěte to byla síla), doporučuje se dávat horké na ně a masírovat. Doporučuju taky kvalitní lakt.poradkyni domů. Také jsem čerpala u prvního dítěte rady na kojeni.net. První dítě jsem kojila výhradně v leže, u druhého to střídám s polohou vsedě.
holky ti poradily hodně 🙂
tak jen doplním ještě můj fígl, že já si masíruji prsa mezi kojením cca 1-3x za den prsním olejem od Salos, které jednak podporuje tvorbu mléka a jednak mi funguje i na rozmasírování zatvrdlin...
olej prsa prohřívá... a když je mám pak po ránu nebo v noci příliš plná, tak nejsou tolik tvrdá 😉
přeji ať se kojení hezky daří, vydrž, uvidíš, jak se to postupem času všechno upraví... a s věkem dítka se to bude proměňovat... jak délka kojení, tak i interval kojení 😉
@karolinafm ahoj, mám dva kluky a kojila jsem oba. Mladšímu jsou dva roky a kojíme doposud. Prsa mám J. Většinou jsem kojila na fotbalistu a když byli větší, tak v leže před spaním či v noci a přes den si už sedne na klín a řekne si z kterého chce. Starší se neodříhl a nikdy mu to nevadilo, mladší si odříh, občas ublink. Starší neměl prdíky, mladší se kroutil jak žížala. Kojila jsem většinou míň než po třech hodinách, prostě kdy si řekli. Každý je jiný, vždy nám chvilku trvalo se sladit a to mají stejné rodiče, ale prostě každý je jiný. Chtělo to vždy najít co jim vyhovovalo 😉 Tak neboj, zatím jste spolu chvilku 😉
zapomeň na ty bludy, co ti tvrdili v porodnici (je to smutné, ale většinou tam fakt neradí dobře) ... radši si domluv schůzku s laktační poradkyní (kontakty na dobré najdeš na www.kojim.cz) - zakládní rady josu i ve Wiki MK https://www.modrykonik.cz/jak-kojit
Domluvila bych si laktační domů, aby viděla techniku naživo a poradila polohy. Dítko se neudusí, ani když má nosík přitisklý k prsu. Já teda při kojení měla jen 75E,ale taky jsem slyšela rady, že mu to musím odtáhnout. 😒
Četnost kojení a režim mi přijde naprosto standard,taky jsme to takhle měli. Některé dítka si neodříhávají pokaždé, nevadí to. Škytavka je normální, časem se to zlepší, dělat se s tím mnoho nedá, prostě odejde.
@karolinafm ahoj, mám taky maxi prsa, když jsem kojila, tak H...a co se týká podprsenky, tak já ti kostice naopak nedoporučuju, protože to bylo úplně na prd - když jsem si odepla košíček na kojení, tak ten zbytek podprdy, vlastně ta kostice se jakoby vždycky zalomila pod tím prsem a bylo hrozně nepříjemné a bolelo mě to. Tenkrát jsem úplnou náhodou koupila na slepo kojící podprdy 2 v jednom balení v Mothercare a můžu jedině pochválit, nakonec udělaly největší službu a držely perfektně! V noci ale byla každá podprda marná, ani tato ty moje maxi bomby neudržela v pozici a při každé změně polohy mi třeba ujížděl i tampónek z bradavky, takže jsem si do podprdy nakonec dávala na každou kozu jednu plínu 😀
Jinak přeju moc a moc štěstí a trpělivosti, já kojila jenom 2 měsíce, malej to prostě neuměl z pod toho tuku vytáhnout a tím pádem bylo mlíka málo a neprospíval, o polohách ani nemluvím, bez polštářů nemožné... 😉
Já mám také velká prsa. Ze začátku mi kojení vůbec nešlo. Syn byl moc malinkej, takže na něj ta prsa byla velká a neuměl je vzít do pusy. Tak jsem kojila s kloboučkem. To už šlo o hodně lépe. Klobouček jsme odbourali cca v jeho 2 měsících úplně bez problému. Co 100% doporučím je domluvit si laktační poradkyni. Mně obrovsky pomohla. Ukázala mi, jak správně kojit a mohla jsem jí zavolat s jakýmkoliv problémem.
Jinak jsem kojila podle potřeby miminka. A většinou si syn ani neodříhnul. To se naučil až mnohem později. Pravidelně až teď po příkrmech.
Jo a dodnes nedám bez kojícího polštáře ani ránu. Bez něj je kojení hodně nepohodlné jak pro mě tak i pro syna.
@karolinafm ahoj, mě se osvědčila značka Carriwell 🙂
Kojicí podprsenky od Hotmilk jsou super 🙂 Jinak kostici taky moc nedoporučuju, hlavně na první měsíce po porodu. Spousta maminek nechápe proč a pochopí potom. Vše je tak citlivé a nateklé, že je daleko příjemnější kvalitně ušitá podprsenka bez kostice, která ale prsa i tak hezky podpoří.
LP pokud jsou prsa hodně nalitá, před kojením trochu do úlevy odstříkej, aby se uvolnili a změkly. Pak by přisátí nemělo bolet. Držet jen bradavku je bohužel opravdu špatně. U velkých prsou je někdy těžké mít nosík od prsu, ale kůži prsu neodtahuj, miminka mají nosík tvarovaný tak, že kolem po stranách vzduch jde, takže ani zabořená do prsu se nedusí. Fotbalová poloha je u velkých prsou velmi dobra a právě lépe umožňuje přisát se asymetricky nosíkem od prsu, chce to trénink a možná by bylo dobré si domluvit návštěvu LP. Ušetřila by spoustu nejasností. A nakonec nakoj z jednoh prsa, pak nabídni hned druhé a sleduj, zda mimi saje. Jakmile už nesaje, dej odříhnout atd. Koj tak jak si řekne a žádné intervaly nedodržuj. A pak to bude v pohodě 🙂
podívej se na kojeni.net, tam jsem hodně čerpala. Případně vyhledej laktační poradkyni, jezdí i domů, seznam najdeš taky na netu