Ahojte maminky,
najde se mezi Vámi některá, která dokázala kojit dítě s rozštěpem patra?
Čekám kluka s kompletním rozštěpem ret-patro-dáseň a doktoři mi říkají, že kojit ho nebudu moct, protože nedokáže vytvořit dostatečný podtlak. K rozštěpům jsem pár stránek našla, i s příběhy maminek, ale zkušenost s kojením jsem našla jen jednu: http://kojeni.wordpress.com/ Je to fajn popsané, jenže ta paní nerodila v ČR. Nemáte někdo zkušenost s přístupem v české porodnici? Prvního syna jsem kojila a moc bych si přála aspoň trochu kojit i toho druhého ... Bez laktační poradkyně to asi nepůjde, že? Když já žádnou neznám a moc jim nevěřím. Nemáte někdo tipy, jak na to?
Díky!!
Děkuji za podporu, je toho trápení dopředu dost.
S odsávačkou počítám, savičku jsem si už taky vyhledala. Ale pořád doufám, že zvládneme i to částečné kojení. Říkám si, že bych třeba i byla ochotná jet do vzdálenější porodnice, kdybych měla doporučení, že tam to s těmi rozštěpovými dětmi umí a naučily nějakou konkrétní maminku takové dítě kojit. Teorie se kolem kojení dá načíst hodně, ale i s prvním dítětem mi nejlíp pomohla kamarádka, která měla o dva měsíce starší dítě. Jenže těch dětí s rozštěpem patra se nerodí zas tak moc a žádné z okolí neznám. Na diskuzích většinou maminky píšou, že se jim to nepovedlo. Jen ta paní, co jsem dávala odkaz v prvním příspěvku, ale ta psala, že jí nejvíce pomohli v porodnici, kde se jí taky dítě "chytlo". Jenže rodila asi v Německu a tak tip na českou porodnici s dobrým přístupem ke kojení dětí se zvláštními potřebami nemám. Několik dětí kolem mně (v Brně) se narodilo předčasně, všechny ty maminky zachraňovaly kojení přes soukromé laktační poradkyně, žádné nepomohli přímo v nemocnici.
Na porodnici pracuji - pamatuji na jednu maminku, která měla holčičku s kompletním rozštěpem, jak píšete Vy. Je pravda, že už měla zkušenost s kojením /toto bylo její třetí dítě/ a holčička byla moc šikovná. Maminka kojila přes kojící klobouček v poloze v sedě, dítě bylo proti ní "na stojáka" říká se tomu poloha "vzpřímená"(je tu riziko, aby dítě mléko nevdechlo, proto by nemělo při kojení ležet). A svůj palec měla přitisklý na rtu v místě rozštěpu. Tímto způsobem malá vypila sice jen menší množství mléka, zbytek byla dokrmena odstříkaným mlékem Habrmanovou lahvičkou /tato je přímo pro děti s rozštěpem/. Ve třech týdnech proběhla první operace- uzavření rozštěpu rtu a pak už kojila bez potíží.
Děkuji! Prozradíte prosím, která porodnice to je?
Tyhle deti s rozstepy se rodi v motole. Je tam naky odbornik a hned po porodu se operuje. Zkusila bych to tam
Co já vím, tak děti s rozštěpem většinou končí na flašce a u vás je to rozštěp kompletní. Ale to kojení nevzdávejte!!! můžete mu přeci vaše mlíčko odstříkávat. Moje sousedka to tak vydržela 6měsíců, chlapeček má rozštěp patra. Takže už z porodnice šla s flaškou, ale dávala mu svoje mlíko. Ohledně odstříkávání mám osobní zkušenost a svému chlapečkovi jsem odstříkávala rok, takže když člověk moc chce, tak to jde. A já mu svoje mlíko chtěla dávat moc. Bylo to časově poměrně náročné,ale šlo to. A to jsem měla k tomu doma ještě tříletou dceru. První dceru jsem kojila 2roky a když jsem se dostala do situace, že nebudu kojit, málem to se mnou seklo 😀 Honzík byl na operaci v půl roce, a po tom už moje prso nechtěl. Držím vám pěstičky! Aspoň to odstříkávání zkuste...ale bylo by určitě třeba se o tom odstíkávání dopředu informovat, koupit odsávačku...
V těch velkých nemocnicích, kde to i operují, se právě s kojením moc netrápí, aspoň jsem se dočetla. Je mi jasné, že flaška nás nemine, ale pořád doufám, že dojde i na to částečné kojení. Pořád doufám, že to bude izolovaná vada a tak nebudu mít jiné starosti ... Jsem si jistá, že jsou i maminky, které dokázaly kojit dítě i s rozštěpem patra, tak snad se najdou a podělí o zkušenosti.
Myslím, že bude záležet na tvaru Vašich bradavek a na "šikovnosti " dítěte. Některé totiž sají lépe, některé hůře.. Kdyby to nešlo, nedělejte si zbytečně starosti, kupte si kvalitní odsávačku a dokrmujte malého ze speciálního "rozštěpového" dudlíku. Po korekční operaci se Vám malý možná na prso chytne.. Držím palce