Kojení po porodu. Jak to bude?

25. dub 2021

Maminky jak to je s kojením po porodu. Pokud budu rodit normálně, tak hned mám pak na sále přiložit k prsu a pak za jak dlouho zase? A jak často? A když mi miminko bude spát tak ho mam budit? děkuju

mamikry
25. dub 2021

Hned po porodu jsem zkousela, ale maly se neprisal. Kazdopadne bych to zkusila. Pak byl asi 2 hodiny na pozorovani na sesterne, a kdyz mi ho dali na pokoj, tak uz jsem zkousela kojit, co to slo. Rozkojila jsem se dobre. Kdyz se miminko napije, tak vetsinou usne, protoze je to pro nej ze zacatku narocna prace. Obe deti se mi budily samy cca po 2 hodinach na kojeni. V noci jsem nebudila ani jednoho, dobre prospivali, nebyl duvod. Kazdopadne kojte tak casto, jak si male rekne, na nejake pevne intervaly nehledte. 😉

alilali
25. dub 2021

Hned po porodu mi malého dali na prsou, ihned se přisál, na pokoj mě vezli v 5:00 a v 7:00 mi tam dovezli malého a už ho tam nechali, kojila jsem každé 2-3 hodiny. Hned po propuštění jsem začala kojit jak si syn "řekl". 🙂

alilali
25. dub 2021

A budit jsem musela, kojit, prebalit a změřit teplotu a to jsem zapisovala do takové tabulky 🙂

jjasmina
25. dub 2021

Žádné obavy, personál vám řekne co a jak, mě malou zvazili a prilozili, pak odvezli a zase privezli, kojila jsem každé tři hodiny. Když mi kojit ze začátku nešlo ochotně poradili sestřičky na dětském 🙂

blondynka400
25. dub 2021

Pořád mne nepřestává překvapovat, jak někdo může dát svoje dítě někam na 2 hodiny na sesternu..... Tedy to, že to některé porodnice stále praktikují a matky to dovolí....
Jinak první přiložení by mělo být do 30 minut od porodu. To zda se přisaje nebo ne, není nejdůležitější, hlavní je, když tu bradavku ožužlá. A pak na začátku čím častěji tím lépe. Když je vzhůru, tak klidně co hodinu, když bude spinkat, tak budit, cca co 2,5-3 hodiny. až se rozjede laktace plně a ustálí se (cca 3 týdny), prodloužit interval na 4 hodiny a časem když je mléko ok a dítě prospívá, tak přestat budit.

marketka_m
25. dub 2021

@blondynka400 ja 'dala' na polovinu noci..proc?potrebovala jsem aspon 3 hodiny vklidu spat..nemela jsem silu dite ani zvednout...jsem horsi matka?necitim se tak...

marketka_m
25. dub 2021

jinak k tematu..zapomen na vsechny rady.. vnimej dite...a svuj hlas..je to nejlepsi..

blondynka400
25. dub 2021

@marketka_m nejde o to, zda je někdo hroší matka a nebo lepší. Něco jiného je, když je to "vyžadováno" automaticky a nebo když je to dle stavu rodičky. To druhé pochopím, první ne.
Ale popravdě, jak asi tomu maličkému tvorečkovi musí být? Když je na světě pár minut, hodin, ale ta jediná, koho zná a věří jí, tak není u něj..... Radši bych si hrábla až na samé dno, ale miminku bych toto neudělala.

nikivm
26. dub 2021

Mě malou přiložili hned po porodu a něco vypila hned. Koupat miminko po porodu a hned ji někam vozit, je to poslední co bych dovolila, takže byla od počátku se mnou. Byla spokojená a vždycky když se probudila, tak okamžitě přebalit a napapat. Intervaly jsem nechala na ní, ale vycházelo to na 2-4 hodiny. Jak kdy

guliii
26. dub 2021

@blondynka400 souhlasím, mě ještě dnes strašně mrzí, že jsem se synem po porodu nemohla být. Jsou to téměř 2 roky. Ale narodil se předčasně. I tak jsem se snažila být mu na blízku co to jen šlo. Doufám že s dalším miminkem si to trochu vynahradime a vím že pokud bude v pořádku odvést si ho nenechám. Nemám nic proti tomu, když se matka ze své vůle rozhodne dát mimi sestram. Já jsem nastavená jinak a cítím to jinak.

viki999
26. dub 2021

@blondynka400 Tak to bys nepřežila, ze jsem malého měla u sebe až druhy den 😱 to jo, lepší totiž se složit i s dítětem, hlavně ať je u mamy 🤷🏻‍♀️

viki999
26. dub 2021

Jinak abych odpověděla i tobě.. mě na sále zkoušeli přiložit, nic, nezájem... na oddělení mi ho přivezli někdy o půlnoci na první pokus.. to ani nevím zda se přisal.. on měl špatnou glykemii, takže ho od narození doslova futrovali dokrmem a pak byl problém ho vůbec vzbudit (obzvlášť když se přidala zkoutenka), natož donutit prisat... nakonec jsem tam seděla ve dne v noci s odsavackou, aby mohl mít aspoň trochu mého a aby se vůbec spustila laktace.. nakonec jsem ho dostavila horko těžko teď po druhem roce 😂

guliii
26. dub 2021

Miminko se přikládá hned po porodu a pak co nejčastěji. Má malinký žaludek tak bude chtít pít často a je to dobré i na tvé rozkojeni. Podívej se na nějaká videa jak se přikládá miminko. Můžeš mít štěstí na dobrou laktacni poradkyni v porodnici, ale také nemusíš. Štěstí přeje připraveným. Pokud bude mít miminko žloutenku tak může být spave a musí se budit, ale kojení je skvělé jak snižovat hodnoty žloutenky.

blondynka400
26. dub 2021

@viki999 mně je to úplně jedno, je to tvoje dítě 🤦🤣

viki999
26. dub 2021

@blondynka400 ty se pohoršujes jak to nepochopis 😂

fouskovi
26. dub 2021

@blondynka400 protože nekdo může mít náročný porod a potřebuje nabrat sílu

blondynka400
26. dub 2021

@viki999 já napsala, že nechopím, když dá někdo své dítě po porodu pryč automaticky, protože prostě se to tak dělá. Stačí umět číst. Jinak ono se to dá vždy vyřešit, když je člověk fakt slabý, může být s tebou na pokoji třeba otec dítěte a pod..... Ono stačí chtít a myslet a ne vidět jenom sám sebe .-)

blondynka400
26. dub 2021

@fouskovi moje odpověď viz výše. Jak už jsme napsala, chápu, když to stav rodičky neumožňuje. Ale popravdě, jak často to tak reálně je? Těch procent rozhodně moc není.... Dá se to vyřešit otcem dítěte.... Ale musí se chtít s to je ten problém.

viki999
27. dub 2021

@blondynka400 Ja ti tvůj názor vyvracet nebudu, jen vim, ze to je jinak... slyselas někdy o tom, ze ne vsude to lze, aby byl otec na pokoji? Třeba tam kde jsem rodila nejsou žádné nadstandarty, byla jsem poslední rodicka, kterou přijaly, protože full stav, když mě odvezli po porodu na pokoj, nebyly návštěvní hodiny, takže manzel měl vyndat asi 3 věci z tašky a okamžitě pryč (ještě sestra koulela očima, ze mu to trvá) 🤷🏻‍♀️
Vis prd, akorat jsi chytrá jak rádio 😂 to ze to někde lze taky neznamená, ze to jde vždycky.. když jsou ty pokoje obsazené, mas taky proste smůlu...
Ale přece si můžeme přístavet pokoj, nebo shodit nějakou jinou maminku z postele, ne 🤔😂

fouskovi
27. dub 2021

@blondynka400 rodila jsem v době chřipkové epidemie a manžela pak poslali domu a byla jsem ráda že si sestřičky malého vzali

blondynka400
27. dub 2021

@viki999 stačí si vybrat normální porodnici a je to ok .-). A zbytek prostě klasika,to snad ani nemá smysl komentovat. Hezký den
@fouskovi ani chřipková epidemie toto neumožňuje. Otec dítěte není návštěva. A nemocnice zneužívají toho, že lidé neznají své práva...

viki999
27. dub 2021

@blondynka400 to mě zajímá, co je normální porodnice? Rada se přiučim 😉😂

mamikry
27. dub 2021

@blondynka400 Mě by jako laika (zcela bez ironie) zajímalo, kde se dá najít informace, že má otec jako zákonný zástupce právo na návštěvy, pokud je s miminkem matka. Já totiž všude vyčetla jen to, že má dítě právo na přítomnost zákonného zástupce, v jednotném čísle. Což je vlastně splněno tím, že má v porodnici mámu.

fouskovi
27. dub 2021

@blondynka400 a proč riskovat že se tam něco privlece vím mohl tam být ale respektuji i pravidla

sternliebe
27. dub 2021

Urcitě prilozit IHNED po porodu, tzn jeste s nedotepanym pupecnikem, nechat miminko ma sobe celou dobu bondingu. Pupecni snuru prestrihnout az po dotepani, porod placenty i siti s miminkem na sobe. Nechat ho, at si bradavku najde. Na pokoji se vykaslat na nejake tabulkove kojeni. Kojit na pozadani. Nejlepe spolu lezet v posteli tajak pri bondingu. Nechat spinkat u sebe na prsou, kojit jak si rekne, nedavat do zavinovacky, hodne se mazlit a byt jen v plince pod perinou. Ja tak praktikovala u obou holcicek, diky kojeni se vyplavuje oxytocin, miminko jam je na tobe, tak to same. Zlepsuje a zrychluje to zavinovani delohy, min krvacis... ma to mnoho benefitu pro tebe i miminko. Navic jak zacne odchazet smolka zacne bolet brisko miminko a zase na to pomaha savci poloha a tvoje pritomnost. 🙂 nestresovat, nenechat se rozhidit sestrama (kazda bude rikat neco jineho a vyzadovat to), takze delej si to po svem, bud v klidu a vse bude v poradku. Drzim palecky! Jeste doporucim, nedavat miminko z ruky. Na veslerych vysetrenich byt pritomna, treba odber z paticky lze udelat na tvem tele pri kojeni 🙂 ono totiz sestry velmi rady narvou dudlik a dokrm, kdyz tam nejsi at miminko proste nebreci a problem muze byt na svete. A pokud mas moznost, zvaz odchod drive 🙂

nikivm
27. dub 2021

@viki999 celkem se to tady rozjelo zajímavým směrem. Kamarádka měla po porodu komplikace a než podstoupila potřebný zákrok a přišla k sobě, miminko bylo s tatínkem. Na mě taky sestry zkoušely různé finty ohledně odvezení miminka a návštěv, naštěstí neuspěly. Porod je fuška, ale s malou jsme si odpočinuly společně. Stejně jako ona mě, i já potřebovala ji

viki999
27. dub 2021

@nikivm upřímně? Ja nemám potřebu vysvětlovat proč co bylo, Ja sama to vim a problém nemám, ani si nepripadam jako horší máma 🤷🏻‍♀️

Jen mi dost vadi tyhle brecy, co nedokážou respektovat cizi názor a postoj.. 🤷🏻‍♀️ Kazdej ať si jde svou cestou a nesoudí nekoho do koho je mu 💩 🤷🏻‍♀️

nikivm
27. dub 2021

@viki999 mě ale nemusíš nic vysvětlovat, ani není potřeba se obhajovat. Jak si správně napsala, každý to máme jinak. Já pouze popsala dvě konkrétní situace. Určitě to nebylo mířeno proti tobě, nebo jakékoliv jiné mamince. Tisíc situací, tisíc řešení, kdy každému vyhovuje něco jiného

nikyliz
27. dub 2021

@mamikry nejsem pravnik, ale dokud maminka je pacient, tak podle me neni zakonny zastupce, ktery mize plnohodnotne vykonavat sve povinnosti? Jenom strilim 🙂

nikyliz
27. dub 2021

@fouskovi co by kam vlekl?