Kojení novorozence. Měl někdo také tak?

sanyy22
9. črc 2021

Ahoj, mám 6 denního prcka, zajímalo by mě jestli to někdo měl někdy také tak . Byli jsme u pediatra kde nám lékař řekl že za 2 dny přibral jen 10g, což je hodně málo, tak nám řekl že máme malého budit co 2 hodiny jak ve dne tak v noci. Tak ho budím co 2 hodiny, pokud nepribere do pondělí tak ho budu muset dokrmovat, když ho tedy vzbudím tak pije až tak za 15 minut, a pije jen tak 5-7minut pak usne, tak ho zase vzbudím a zkouším kojit což je někdy neúspěšne a málej pláče, takže ho kojim třeba do té hodiny i 4x po pár minutách. Tak bych se chtěla zeptat jestli nemá někdo radu jak ho "donutit" pít. Jinak mléko mi teče dobře, i se mi stává že mi teče tak naplním lahvičku cca 15-20ml

vafle
9. črc 2021

@sanyy22 jaká byla porodní a propustěcí váha miminka? Mělo nějaké komplikace? Novorozeneckou žloutenku?

sanyy22
autor
9. črc 2021

@vafle porodní byla 2940g, a teď měl 2950g, doktorka jak nás propouštěla říkala že je zdravý. A žloutenku neměl
Jinak jsem rodila císařem ve 38+2tt

mourovatakocka
9. črc 2021

@sanyy22 Pokud vím, je normální, ze dítě v prvních dnech nepřibírá. Řeknu to takhle, abych nemusela být sprostá, buď s miminkem pořád, nejlépe přímo na holém těle mrňous jen v plence, nabízej kojení často, ať se podpoří laktace, hodně tekutin a dobře jez, dopřej si kojící čaj. Pokud možno sleduj víc, jestli je synek spokojený, než se stresuj váhou. Jakýkoliv zbytečný stres je spíš na škodu. A nezapomeň na jednu věc - ty jsi matka, jsi s dítětem pořád a je to tvoje zodpovědnost, takže dej na svůj instinkt víc, než na MUSÍTE od pediatra. Však vy to s malým zvládnete společně ❤️

jako_mala_holka
9. črc 2021

Hlavně se nenech vystresovat, může to dost uškodit, věř mi... Bude to dobrý 🙂

geilinka
9. črc 2021

Dulezite je ze vaha neklesa...ze pribira pomalu nevadi...timhle se akorat stresujete a jeste se vam prestane delat mliko...klidne si to UM kupte pro sichr domu vykaslete se na intervali svlecte sebe i miminko (nechte plenku) a mazlete se telo na telo kojte na pozadani a ono to prijde dokud dite nekrici hlady prospiva a neubiva na vaze neni treba to hrotit....me kluci v noci spali pet hodin a byla jsem za to vdecna..celkove prvni dny defakto jen spali...

elizsebik
9. črc 2021

A jaká váha byla při propouštění?

Vyndala jsem teď op:
Narození 3475
Propousteni 3160
5 dni: 3180
2 týdny: 3660
Císař 39+1
Ted je to 8m veliký hlap🤗
Ja bych to hlavneporovnovala s váhou při Propousteni) my jsme ztratili hodně, ale jinak se myslím, že jste úplně v pořádku, 🤗❤️

elizsebik
9. črc 2021

A hlavně bych se netrapila, a nedokrmovala bych🤗

geilinka
9. črc 2021

Taky jsem otevrela ockovaky
Starsi syn
Narozen 38+4
Vaha 3690g, pri propousteni 3450g
Dva dny po propusteni 3460g (to mu bylo 6 dni)
Ve 14 dnech 3650g
V pirodnici vazeni pred a po kojeni nervy, kazda strana jen 10-15 min spatna techhnika rada zadna....

Druhy syn kdy jsem se v porodjici na vsechno vyprdla a delala sibpodle sveho
Narozen 40+0
Vaha 3860g pri propousteni o tyden pozdeji 3870g
Ve 14 dnech 4240g

Stres udela hrozne moc kdyz budete v klidu vy bude v klidu i dite kdyz budete v klidu bude se delat mliko, dite bude pit .....
S mladsim synem jsem byla hospitalizovana dele
S mladsim synem jsme byli

sanyy22
autor
9. črc 2021

Děvčátka děkuji moc!

mourovatakocka
9. črc 2021

@sanyy22 Hele je to strašné klišé, ale důvěřuj sobě, důvěřuj malému a zvládnete spolu všechno.

tynka9
9. črc 2021

Holky ti toho tady napsaly kupu a já s jima souhlasím. Nenech se vystresovat, intervaly mezi kojením moc neřeš. Max kdyby to šlo ke 4 hod, tak to bych asi budila, ale do té doby ok. Pokud máš mléka dost a prtě hezky saje, je spokojené, tak to bude dobre. Nestíhám se podívat ještě na nejstaršího, ale dvojka a trojka měly váhu stejně jak v vás - plus minus stejná jak u propuštění. Za 14 dní už šla nahoru pěkně a první a třetí měli v 6 týdnech o víc než 2 kg navíc a doktorka se jen smála, co to je za otesánky. Prostřední tak moc nenabirala, je drobnější, ale problémy s vahou tak nemela.

flyhigh
Autor odpověď smazal
Zobraz
flyhigh
Autor odpověď smazal
Zobraz
jana_zofie
9. črc 2021

Duveruj sobe a malemu se lehce rekne, ale ja si pamatuju, jak jsem si nebyla jista nicim. Kdyby te to znervoznovalo moc, pozvi si domu laktacni poradkyni. I kdyz by ti jenom rekla, ze je vsechno ok (coz dost mozna rekne), tak me ten klid za ty prachy rozhodne stal, navic spousta pojistoven to proplaci.

alpakovo
11. črc 2021

@sanyy22 být tebou,jsem v klidu a vůbec se nestresuju... U císaře je nastoupení mléka komplikovanější, déle to trvá a děti ze začátku tolik nepřibírají. Mám to za sebou 3x a pokaždé opravdu chvíli trvalo,než se mi laktace řádně rozjela tak,aby kluci přibývali

sylvusska
11. črc 2021

@sanyy22 muze prvni tyden, nez se tozjede laktace, shodit az 10%. Pak by mel pribirat. Dcera mela 3500g pri porodu, po porodu mela zapal plic a propousteli nas ve 12dnech s vahou 3380 g a bylo to v pohode. Vazila se kazdy dem od 7.dne a to kazdy den mela pribrat 15-20g - podle lekaru. Hlavni je ted se rozkojit, pak az zacne pribirat krasne. Klidne koj co 2h, nejdulezitejsi je v prvnich dnech to nocni kojeni. Drzim palecky, at se dari a pribirate.

lennus
11. črc 2021

@sanyy22 Pokud není nedonošenec, nebudila bych, lékaři mají ty svoje tabulky, oni jsou i první dny spavější, vše se přizpůsobuje, doporučila bych spíš poradit se s kvalitní laktační poradkyní. Tím buděním se jen rozhodí spaní, zažila jsem u prvního, ale ten byl nedonošený, mladší jsem nebudila a spala vždy krásně. Kojení je někdy věda a super, že mléka máš dost, ono to půjde, dobrovolně hlady neumře, zkus se naladit na miminko, nestresovat a půjde to, uvidíš. 😉

marketaholasova
11. črc 2021

@sanyy22 me se osvedcilo stridat tak po minute az dvou prsa a mala vetsinou vydrzela ve strehu. Vim je to otravne vazit mimco. Ale namatkove to doporucuji. Ja zjistila ze mala me vyuziva misto dudlika. Co misto prsa vyfasovala dudel, ktery v porodnicich zavrhuji. Tak zacala najednou mala pribirat. Pres den jsem kojila, co 3 hodiny a v noci jak chtela.

kafr
12. črc 2021

Dcera: poporodní 2,9kg propouštěcí 2,6 kg.
6 dni 2,84kg, 14 dní 2,9 kg!! Jo přibírala málo, ale máme zlatou Mudr. Když jsem se jí v roce ptala, jestli už jsme ty tabulky dohnaly, tak se smála, že u Š tabulky schovala a vyndavat je nebude. Je to spokojená zdravá holka, jen je drobná 🤷

Kojení první měsíc bylo peklo, ty máš štěstí, že ti mlíko teče! Já bojovala o každou kapku. Malá blbě sála. Jestli polyká poznáš pod bradičkou. Dcera vždy 2-3 loky a pauza, zase se napila a zase pauza ... v jednu dobu jsem kojila 20 min jedo prso / 20 min druhé prso / 20 min šlofíka. Ona u toho dřímala. To jsem do ní ještě šťouchala, štípala do patičky, telefonovala, někdy pomohlo, někdy ne.

I tu novorozeneckou váhu jsme měli půjčenou 🤦. Manžel vážil a zapisoval jak divý každé kojení. Pak se malá vyčůrala a vykakala a váha byla zpět na ranní hodnotě 😂. Takže jsme pak už vážili jen ráno a byli jsme rádi, že nehubla 🥳

Teď má 3 roky, 12 kg. Pořád je malá a drobná, po mě, po mojí mamce, po manželově mamce .. je přece naše 😎

oliver11
12. črc 2021

Tak náše poslední mládě (8 měsíců). Porodní váha 3190g, při propuštění čtvrtý den 2980g. Týden po porodu 2950g. V měsíci 4120g, ve třech 5130g, v půl roce 6200g a teď měl v neděli 8 měsíců a váha ukazuje přesně 11 kg. Do šesti měsíců byl kojeny. A to nám při první a druhé návštěvě dr vyhrožoval UM 😆😆😆😁nevím o žádném případu že by si miminko neřeklo když bude mít hlad. Přes den jsem poctivě co dvě hodiny kojila a v noci jsem to nechala na něm, většinou dal tak dvakrát třikrát. Teď už je ho kus chlapa 😉