Kojení, malej nechce papat

masty7
30. bře 2017

Maminky, mám týden starého synka, teď jsem ho vzbudila po 3 hodinách, prebalila a snazila se nakojit, asi dvě minuty cucal a pak prso odmítal. Asi po 10 minutách vyblinkal trochu mléka a nechce papat, teď usnul. Nevím jestli ho vzbudit a nějakým způsobem mu prso nutit (to jsem se už snažila a vůbec nechce) nebo jestli to zkusit třeba za dvě hodky znovu? V porodnici jsme první tři dny hrozně bojovali s kojením, malej pořád spinkal a nechtěl se vzbudit. Čtvrtý den se už sebral a prso cucal, ale max tak 10-15 minut. Každopádně sestřičky v nemocnici rikaly, že mu to stačí a na váze to bylo pak už znát (nabral). Pátý den nás pustili domu... Teď mi tak jedno ze tří kojení vždy ublinkne, ale třeba po těch 10 minutách takže napapany je, ani nebreci že by měl hlad.. ale teď si jen párkrát cucnul a já nevím co dělat... Strašně se bojím že něco zanedbam..

masty7
autor
30. bře 2017

Ještě u kojení ,,bojujeme" aby cucal a do toho má miláček rýmu.. jinak to mlíčko co vyblinkal bylo jakoby zdrclé, to jsem také ještě neviděla.

panickatlamicka
30. bře 2017

@masty7 nejspis to bude tou rymou. chce to odsat a zvlhcit tteba sterimarem...

panickatlamicka
30. bře 2017

Jinak ublinkavani je normalni, nesmi zvracet obloukem.

eviicka
30. bře 2017

@masty7 určitě nic nezanedbáš, nech to na něm, je malinký, ale o jídlo si bude umět říci, až bude mít hlad. Zdrclé mlíčko malý taky někdy ublinkne, i mě to hodně překvapilo.

odula
30. bře 2017

@masty7 zdrcly je v poho, je natraveny, asi ma malinko reflux. taky bych rekla, ze by to mohlo byt rymou, spatne se drobkum dycha, kdyz baští. Nejlíp odsát a zvlhčit, přesně jak psala @panickatlamicka . Naše malá chytla rýmici az ve třetím měsíci a kojení nám to stejne pěkně rozhasilo...
jo a ještě neco. Dcerka jedla od začátku okolo pěti minut, víc ani ťuk. Nabízela jsem vždycky když byla vzhůru, střídala polohy, nechala odkrknout, zase nabídla, abychom se na těch pět minut (vzácně 10) dostaly. Prostě každý děcko je holt jiný. Některý jedlík, některý nejedlík. Nabízej kdykoliv bude vzhůru, budila bych tak po max. čtyřech hodinách, pokud to bude nutný. zkus vystřídat polohy, dát odkrknout a odsávej. A neboj, nic nezanedbáš. Hlídej když tak počůraný plenky a jestli bude pěkně čůrat, tak je to uplně v pohodě. (nějakých 6 počůraných plenek za den? už si to nepamatuju). tak zdar a hlavně klid ;) chodíte ještě na kontrolu každej týden ne? takže se zkontrolujou přirůstky. A ještě taky můžeš kontaktovat laktační poradkyni. držte se 🙂

ladyhacek
31. bře 2017

ublinknutí je běžné. Chápu že když bojujete s kojenm tak ho budíš, ale pokud přibírá já bych nebudila. Sny s emi budil po 3h sám automaticky a když začal spát déle tak jsem ho vyplašená budila také. Jsou mu dva roky a celou noc prospal párkrát a já si právě říkám zda to není i tím, že jsem ho nenechala v klidu vyspinkat a nenechala to na něm. Pokdu se bojíš o mléko tak doporučuji odsávačku a mžeš odsávat.
Některé děti třeba jedí méně (jako můj syn) přibírá ale pomaleji a velké porce nesní (tedy včera docela ano 🙂 )
Co se týká rýmy (my jako malý rýmu neměli ale vím že mu mlíko šla i nosem -byla jsem vyplašená co se děje 🙂 )
Osobně jsme nezkoušela ale doporučuje se do nosánku při rýmně kapka mateřské mléka.
Jinka tedy navlhči mořskou vodou a vysávaj. Malá miminka ještě pořádně neumjí dýchat pusinkou (tedy tak mi to bylo řečeno)

voleskap
31. bře 2017

Pokud přibírá, tak bych nenutila. Asi nechce baštit kvůli té rýmě...špatně se mu u prsa dýchá. Doprodučuju odsávačku na vysavač a odsávat a odsávat. Prodávají ji v lékárně 🙂

masty7
autor
31. bře 2017

Děkuji za reakce.. odsávačku máme a odsávám. (Nudle). Nějak extra hodně jich nema, někdy se mi zdá že se dusi že nemůže dýchat, ale v nosanku nic nemá a z i ti spíše jak když je zahleneny v krku.. v noci jsem ho kojila v půl 12, možná tak 5 minut? Pak ublinkal, byl takový nesvy, prebalila jsem ho, dala spinkat a pořád knoural. Nekrouti se a prdí, takže bych řekla, že bříško nebolí. Každopádně neusnul, v půl 1 jsem zkoušela znovu nakojit, ale nechtěl se ani prisat. Stále byl vzteklina, šlo vidět že by si i dal, ale nešlo mu to (nejspíš přez ty hleny v krku, protože stále sypal), spát také nechtěl a v půl 2 to samé.. už jsem byla zoufalá, tak jsem ho nechala vyvztekat v postýlce (neřval histerakem) no a usnul někdy v půl 3 a nechtěl se vzbudit až do půl 7. Teď jsem ho zkoušela v půl 7 nakojit, nejdřív se prisal v pohodě, ale po cca 3 minutách už zase prs odmital a začal usínat. Teď spí, nešel probrat aby se dokojil..
Tak dlouho bez jídla?? Já mám opravdu strach a jsem zoufalá..
Dnes jdeme poprvé k pediatrovi, takže se dovim zda přibírá nebo ne..
Ale je mi ho tak líto, v nemocnici do nás huceli že dítě musí pít max za 3 hodiny a když si to tak vemu co vypil třeba od půl 10 od večera, tak se desím a mám hrůzu..

rousse
31. bře 2017

Malá měla první rýmu v 5 týdnech a byl to uplně konec světa - špatně se jí dýchalo, takže noc proplakala, špatně se jí kojilo, takže u kojení řev, následně pochopitelně hlad, takže zase řev....no prostě rýma je pro takové malé mimča fakt peklo. Zkuste zvlhčovat vzduch v místnosti, ke spinká, já jí věšela i namočené plenky na postýlku, nos jsem zvlhčovala dětskou vincentkou (sprej do nosu) a odsávala jsem. Pokud uvidíte, že malý přibýrá, tak buďte v klidu - on si řekne na jídlo, jen prostě ta rýma ho teď momentálně omezuje.... A pokud přibýrá, tak buďte ráda za tak rychlé kojení - u nás první 2 měsíce bylo kojení proces i na hodinu a půl😀

odula
31. bře 2017

@masty7 hlavně se nedes a nemej hrůzu 🙂 doporučuju kontaktovat nějakou dobrou laktační poradkyni. Miminka u kojení usinaji az do šesti tydnu, zkus ho vysvleknout do naha (nebo aspoň do plenecky) svlikni i sebe a zkuste to tak. Jemu bude trochu chladněji, třeba hned neusne. A lochtat za ouskem 🙂 a když usne, tak ho zkus dat odkrknout a pak zase nabídnout. A když to nepůjde, tak za par hodin zase probudit. Neboj, to bude ok. Důležitý je jestli cura. Jo - prosím tě, pokud ti bude pediatr radit UM (třeba ne) zkus tu laktační poradkyni. Me tentokrát jedna zachránila kojení 🙂

mysacek369
31. bře 2017

@masty7 muj malej chlapecek taky nechtel bastit. nakonec jsem musela odsavat a davat mu lahvicku aby se najedl...doktorka mi rikala ze ho mam budet asi tak po 2,5 hodinach abych ho stihla prebalit a dat do zavinky do tech 3hodin od posledniho jidla...Tak jsem ho budila jak tele, malej byl protivnej, plactivej, spatne pil a jecel a jeste ho pak bolelo brisko...Nakonej jsem se asi po trech dnech takovyho trapeni vyprdla na doktorku a prestala jsem ho budit, nechala jsem ho at se vyspi, aby mu vytravilo a hup mimino spokojeny a bastil krasne a s chuti....takze ja bych ti poradila nech miminko at si rekne, pokud prospiva neresila bych to 🙂

masty7
autor
31. bře 2017

@odula děkuji.. pro kojení udělám vše co bude v mých silách, to určitě, nechci to hned vzdát a dávám UM.
Zkusím to, teď jsem mu pověsila tu mokrou plenu na postýlku, tak snad mu bude lépe.. čůrá a kaká řekla bych až moc 🙃😀 tak snad bude opravdu v pořádku.. mě vyděsilo to, když jsem si spočítala jak dlouho vlastně malý nepapal :( že vlastně za posledních cca 10 hodin si párkrát sem tam cucnul 😢 drobek malinkej, kéž bych to mohla vzít na sebe :( ...Teď se jen modlím, aby nám doktorka neřekla, že malej nepřibírá, či dokonce ubírá 😢 dělám pro něho co mohu, opravdu trpělivě přikládám, prebaluji, přikládám a stále dokola..

masty7
autor
31. bře 2017

Oprava *dávat, ne ,, dávám" 😶

panickatlamicka
31. bře 2017

@masty7 preddvsim je vase situace na zavolani laktacni poradkyne. Spis to vypada,. ze je problem nakonec jinde....

panickatlamicka
31. bře 2017

Hlavne se nevydes, kdyz mimco nabere mene nez. podle tabulek. kojene deti pribiraji skokove. @masty7

masty7
autor
31. bře 2017

@panickatlamicka myslíte něco konkrétního?

mysacek369
31. bře 2017

@masty7 jeste jedna vec, cetla jsem ze bys rada za kazdou cenu kojila. Taky jsem to tak mela, v jedu chvili mi malej zacal cely hodiny neutesne jecet, byl schopnej rvat cely dny. Bastil treba 45 minut a to kazdou hodinu, takze kdyz jsem to spocitala jak dlouho ji tak jsem si rikala ze to snad neni mozny ze musi mit hlad, z prsa sosal jak silenej...zkusila jsem koupit vzorek nutrilonu a odsat obe prsa a zjistila jsem ze to co tam mam mu proste nestaci a po UM byl jako vymenenej, nebrecel byl klidnej smal se a vydrzel bez kriku asi dve hodky nez si rekl od dalsi bastu...takze UM bych nezavrhovala lepsi nez to decko trapit hlady jako jsem to mela ja ...:(

masty7
autor
31. bře 2017

@mysacek369 samozřejmě neříkám, že ,,na UM nikdy", jen se prostě pokusím kojit, pokud to půjde. 😊

mysacek369
31. bře 2017

@masty7 jen jsem se chtela podelit se svou zkusenosti 🙂 ono se to po 6 nedeli vsechno ustali 🙂 drz se 🙂

masty7
autor
31. bře 2017

@mysacek369 to chápu a jsem ráda za každý poznatek, snad to nevyznělo hnusne 😇 moc děkuju!!! Snad bude vše dobré!!! 🤔

panickatlamicka
31. bře 2017

Mozna mu to tece rychle, mozna ma aftiky, kdovi.... nebo ani jedno. Nic konkretniho nemyslim. 🙂 kdybys volala LP, tak dobre jsou na mamila.sk @masty7

mysacek369
31. bře 2017

@masty7 nevyznelo 🙂 kdyz jsem byla prvnich par dni doma s cerstvim miminkem a plakalo nebo nechtelo bastit byla jsem silena strachy ze se o nej spatne staram a ze to nikdy nemuzu dokazat, nastesti jeho tatinek je skvelej chlap takze jsem to zvladla a tvoje obavy uplne chapu 🙂

panickatlamicka
31. bře 2017

Ad Pripadne odsavani materskeho mleka: to, kolik odsajes, nevypovida o mnozstvi mm v prsu. @masty7

wrenny
31. bře 2017

Ahojky, nemám čas číst teď všechny komentáře, takže možná se budu opakovat.. taky jsem byla na začátku vyplašená ze všeho, ale hodně mi pomohlo toto doporučení (pediatrická komora, ověřený zdroj, spolehla jsem se na něj mnohokrát): Novorozenec musí mít asi 5-6počuraných plenek za den. Pokud má, vůbec bych pití neřešila a dávala mu podle potřeby 🙂 Můj syn taky uměl hned zpočátku napapat se pěkně najednou a pak dlouho spal. Po porodu cucal 2h a spal asi 8h.. všichni ho chtěli budit, já ho nechala spát a bylo vše vždy OK. Samozřejmě jsem ho kontrolovala a byla u něj, ale nic se mu tím delším spánkem nestalo 🙂 Jak se bude víc aktivizovat, bude mít menší pauzy.. to samozřejmě pouze má zkušenost, ale třeba pomůže. Ta kontrola těch plen mě hodně uklidnila, v životě jsem ho nezvážila 🙂

odula
31. bře 2017

@masty7 jsi skvělá 🙂 a neboj se, fakt . nejsi na to sama (doktor, laktační poradkyně atd... Konikovky ;) ) Jak říkám - naše kopretina pije od začátku okolo pěti minut a ok. Důležitý je, že ma dost tekutin 🙂

odula
31. bře 2017

@wrenny přesně - jak jsem začala kontrolovat pleny s tím, ze stačí aby měla dostatek tekutin, tak jsem se taky hodila do klidu. 😎

tery_s
31. bře 2017

Taky mi malá dlouho nepije přes den, dříve si u toho zdrimla teď zase po 10 min už kouká co kde lítá a prso ji nezajma, je ji 5m a přibírá cca 200g týdne, umí se najíst rychle jen večer mame kojeni dlouhé to se kojí 1,5-2h než usne,střídam prsa pořad,mezi tím usne 😀 a potom spí i 5h do dalšího kojeni. Od sestinedeli nebudim, před tím jsem ji v polospanku prebalila a krásne se nakojila, noční kojeni je hodně důležité. Nenechavej ho plakat v postýlce, vem si ho k sobě, pochovej, až trochu usne posimrej a dej prso - měl žloutenku? To by mohl být spavejsi a sám by se moc nebudil. Určitě konzultuj s LP. Zkus odsavat, často přikládat, nevázit, nestresovat, odpočívat společně. Nezapomeň na sebe po porodu potřebuješ vyzivnou stravu - vývar atd hodně tekutin, kojici čaje. Ta rýma je zadní to mají miminka po porodu ještě z plodové vody, nemusíš to nijak léčit, jen občas zvlhcit odsat. Pokud hodně cura, má barevnou stolici nic se neděje jen si ještě neumí o jídlo říct, to se brzo změní 😉

wrenny
31. bře 2017

Jo jestli má rýmu, tak může blinkat, protože napolyká hleny.. mě Mates blinkal po kojení pouze při rýmě, jindy nikdy.
Kojení 4-5min jsme měli celou dobu, snad jen v noci déle - z polospánku.. spoustě dětí to stačí 🙂
Doporučuju tu kontrolu plen a co nejvíc tělesného kontaktu..není to pro každého,ale nám se taky osvědčilo spinkání s mamkou - přicucnul se kdy chtěl,téměř měnevzbudil, fungovalo to dokonale skoro dva roky 🙂

wrenny
31. bře 2017

Ono to sem-tam-cucnul mu fakt může stačit, taky mě to dlouho znervózňovalo, ale kdyby měl hlad, tak se nají nebo pláče..