Ahoj maminky,
prosím o radu s kojením, určitě máte více zkušeností než já. Mám za sebou ne úplně lehký porod s větší ztrátou krve minulé pondělí, v nemocnici mi jeden den vyskočila teplota. Přisuzovala jsem to celkovému vyčerpání.
Malý je hrozně chamtavý, bradavky mi bolí po polovinu jeho přisátí. Když se přisaje, začaly mi strašně bolet žlázy v podpaždí. Teď jsem se probudila s horečkou, bolestí hlavy a jedním bolavým prsem v oblasti těch žláz. Předpokládala jsem, že by to mohl být počínající zánět, tak jsem dala malýmu raději odstříkané rezervní mlíko.
Od té doby strašně pláče, možná cítí moji nepohodu, prso mi bolet nepřestalo. Jde nějak zmírnit ty bolesti žláz, třeba doplňky stravy? Tělo dostalo v těhotenství opravdu zabrat. možná mu něco chybí.
Co mne překvapilo, z levého jsem odstříkala 60 ml, ačkoliv z něj před spaním pil, z pravého pil předchozí kojení a vytáhla jsem z něj přes obrovskou bolest jen 30 ml, to je to bolavé. Malý se přisává krásně, tak nevím, jestli dělám něco špatně.
Já jsem měla nedávno zatvrdlinu v prsu a zimnici. Před kojenim jsem ve sprse nahrivala a snažila se to rozmasirovat i přes bolest, po kojení studený obklad, dobré je mazat tvarohem.Jinak jsem kojila a kojila.Pokud máte ale zánět může to být i na antibiotika
Co nejvic kojit z bolaveho prsa, at to tam miminko uvolni a po kojeni chladit. Muzes paralen a jestli to bude zanet, tak pro antibiotika.
Měla jsem to samé cca týden po porodu. Nejvíce pomohlo kojení z bolavého prsa, chladila jsem tvarohem, a taky paralen pro snížení teploty. Laktační poradkyně mi poradila si vzít dva najednou, protože jeden nezabral, vždy jen na chvíli, po užití dvou jsem byla potom uz bez horecky.
Přesně jak píšou holky přede mnou - kojit a po kojení dát tvarohový obklad..dobrý je před kojením zahřát,já tenkrát měla ještě nějaký speciální olej od doktorky..řekla bych,že to byla Weleda
Taky jsem to tak dělala, před kojením nahřát bolavé prso, klidně ve sprše nebo namočenou plinkou v teplé vodě, kojit tak, aby bradicka dítěte směřovala k té zatvrdline (bolavemu místu), zkoušet to rozmasitovat (opatrně, aby se nepohmoždilo prso). Po kojení nebo mezi kojením dát obklad z tvarohu (já jsem dala tvaroh do latkoveho kapesniku a prilozila na prso, do podprsenky, tvaroh vytáhne zánět). Pokud potíže přetrvávají déle jak 3 dny, je nutné navštívit lékaře a jít si pro antibiotika (teplota, zimnice, bolest).
Mě se tohle stalo dvakrát, vždycky se mi podařilo zánět rozehnat doma. Ale nesmí se to podcenit, mám kamarádku, která to zanedbala, vytvořil se jí absces a museli jí ho vyřezávat. Takže pokud je to dyl než ty 3 dny, tak jít k lékaři.
@marti89 Ahoj Marti, mně úplně ze všeho nejvíc na tyhle problémy pomohl Tymiánový krém od JUSTu. Je to nejspíš zánět. Primárně je krém na problémy horních a dolních cest dýchacích, ale výborný je i na prdíky i mimísků (potírat velmi slabě bříško) nebo právě na bolestivá prsa při kojení. Přímo na bradavky bych pak doporučila případně spíš Levandulový krém. Jinak na celkové posílení po porodu je ideální Pylový sirup. Všechno mám vyzkoušené i na sobě a funguje to 🙂 Brala jsem ho poctivě ve třetím trimestru a strašně mi pomohl. Rodina jsem pozdě večer a druhý den jsem fungovala. V porodnici na to koukali ... 🙂 Porod jsem taky neměla jednoduchý, s velkou ztrátou krve. Hemoblogin, resp. železo, se nejlépe doplní Narosanem Borůvkovým (z necelý 80 jednotek jsem byla za 2 dny na 110).. Držím pěsti, ať je Ti lépe !!! 😉
A nemůže to malýnu ublížit? Mam 39 až 41 stupňů, před srážením a malýmu jsem naměřila skoro 38 stupňů a strašně se kroutí, asi ho bolí bříško.
@palja Ne, přišlo to zničehož nic, a přitom z toho bolavýho prsa předtím pil, takže mělo být vyprázdněný. Prostě jsem se po dvou hodinách probudila úplně mimo.
Zkusila jsem to rozmasírovat a nahřát, odsát a pak dala jednou tvaroh a jednou listy z černého bezu, je to trochu lepší.
@hanben Tymiánku mam doma, vůbec mi nenapadla - díky za tip, zítra zkusím. Levanduli a pyly kvůli alergiím nemohu. Na ten Narosan se ráno v klidu kouknu..