Ahoj maminky, dcera má 2 roky, zuby má nádherné jako perličky, čistíme důkladně, sladké nepapá, prostě vzorový dítě😀
Nedávno se jí udělal povlak na horní jedničce, hned jsem vyrazila k zubaři. Zubařka řekla, že se jí kazí, že má prý minimální predkus a když ji kojím v noci, tak prý spí s otevřenou pusou ono to tam zaschne nebo co a udělal se jí. No, chtěla ho nechat, pokud ji nebolí, ať ji prý ho nechám jinak vytrhnout.. nakonec ji chvilku po tom vypadl sám, takže tam má díru🤦🏽♀️
No nic stále čistíme jak máme a stále kojím, protože malá prostě je na prsu závislá.. a nevím jak prostě ji odnaučit, chci se na to, ale vrhnout. Teď se jí udělal další povlak (vedle té vypadlé jedničky) a bude z toho kaz pokud prý ihned nepřestanu kojit.
Ostatní zuby má nádherné prý, vyčistěné, bílé ani jeden povlak, tak mi to hlava nebere, když teda je to z kojení, tak proč to schytaly dva tyhle zuby a zbytek je výstavní? Jako nerozumím tomu, malá je tedy kojená z levého prsa, tudíž papá pravou stranou, kde je ten problém. No já nevím, hlava mi to moc nebere. Tak se chci opravdu zeptat, zda jste se některá s tím setkala nebo máte zkušenost - a co si o tom (kdo zažil, setkal se s tím) myslíte? Já fakt nevím.
Pro ty co se budou ptát a co tohle a zkoušíte tohle a nevíte která bije, tak se prosím nezapojujte. Opravdu potřebuji radu, která pomuze. Pro ty co nevěří a jsou rýpajici, tak se zdrzte.
Zuby opravdu čistíme jak máme, strava totéž.
Děkuji.
@limali Moc děkuji, zkusím obvolat ať se ji na to někdo podívá.. 🍀❤️
Kojila jsem do tří let, kaz máme jeden na čtyřce a udělal se v době, kdy jsme válčili s čištěním a dítě si nechtělo nechat sáhnout do pusy (asi v roce a půl), kaz je sledovaný a dál neroste.
Kdyby se kazily zuby po mlíce, tak jsou všichni savci dost nahraní... pokud chceš kojení ukončit, tak určitě můžeš, ale nenechala bych se do toho vmanipulovat.
Ten vypadlý zub by mě ale určitě znepokojil, něco se děje. :(
@inssomnia Nechci právě ještě teď, mám to v plánu, ale nechci na sílu😔
Jsi moc hodná, uklidnila jsi mě děkuji! Taky máme to období kdy nechce si nechat ani do pusy sáhnout, ale já ji vždy chytnu a nejede přes to vlak.. kdy prosím si do pusinky nechalo už normálně sáhnout?
Ona nechce kolikrát ani pusu otřít..
No od dvou už určitě čistíme dvakrát denně. Občas jsou nějaké protesty, ale jak říkáš - přes tohle nejede vlak.
@inssomnia Přesně tak!🍀
Občas přemlouváme, že když si nebude čistit zoubky, tak se pokazí a pak pan doktor musí dát injekci a zoubky spravit. Snažím se to nedémonizovat, jen konstatovat, že tak to prostě je. Zabralo to zatím vždycky.
FB skupina Máme zdravé zuby-diskuzní skupina.Vedou jí tam zubaři určitě se tam dozvíš nové věci.Kojení podporují a vysvětlují tam vznik zubního kazu.Spíš koukám ze zoubek vypadl sám.
Dvouletou bych už nekojila v noci. Nakojit večer, vyčistit zuby a do rána už jen vodu. Ale že zub vypadl ve 2 letech je fakt divné, nenarazila někde? i dřív?
Připíchnu se, staršího jsem kojila do 2,5 let (hlavně v noci). První malý kaz v pěti letech, kdy jsme o prázdninách trochu zanedbali čištění (během výletů a dovolené nám několikrát usnul na noc bez čištění zubů).
Mladšímu jsou dva, na nočním kojení je závislý. Teď mu začala šednout horní jednička (ale on pád před pár týdny měl). Tak snad bude všechno v pořádku (k zubaři jsme objednaní, situaci jsem konzultovala).
3la bych zkontrolovat i na dentální hygienu, já malou kojila do 1,5r a v pohodě se zubama zatím. Hlavně jsem odstavila, nybrž se kojila v noci i 3x do hodiny.Může být i nachylna na větší kazivost zubu, vypadnutí zubu takhle brzy bych viděla jako dost problém
Cao, ja jsem ve 2 letech utla nocni kojeni, ne kvuli zubum, jen ze sveho pocitu. 3 vecery byl rev a proseni, pak se zlepsilo vse, usinani, spani.. pak jsem jeste kojila dlouho jen pres den (take zavislak a dodnes na to vzpomina 🙂. Taky jsem cistila nasilim a ted si o to dite samo rika a zaklada si na bilych zubech (ted ma 4.5, pohoda cisteni je tak od 2 let). Sladkosti ji, nepije vodu, skoro vyhradne jen redeny dzus, neni tedy vzornak (zubarka me vzdy poucuju, ze ma pit jen vodu a nejist sladke, a tak od 1 roku rikala, ze nocni skoleni je uz na skodu), a zatim teda zuby ok. Tak je to urcite i o genetice.
Jinak dr mi doporucovala nejaky ten Tooth Mousse na zuby, asi tohle https://www.cistimesizuby.cz/eshop/z/GC_Tooth_m.... Nezkusila jsem to zatim, ale recenze ma dobre, i tady jsem o tom nekde cetla
@betysch Též jsem koukala.. na to navazuje další odpověď @konidana vůbec nevím, s ničím neprisla, vim ze když měla ten kaz, tak ji bolelo se ji dotknout i vidličkou, jedla na druhé straně… ale kdykoliv se praštila nebo něco tak plakala, teď nic dlouho nebylo.. tak opravdu si vybavuji jen to, že mu ráno přišla bez zubu a já ho našla v posteli.. 😔
@jjasmina je to možné s tou kazivostí, jestli je to třeba i v genech já nevím, celá rodina jsme neměli nikdo nějak hezké zuby.. dar dostal bratr.. jinak rodiče kuřáci, od mala hnusné zuby.. já měla dost kazů, ale nikdy žádný problém..
Občas mám taky povlaky, takže cítím po každém jídle.. 🤦🏽♀️
Syn má hodně potravinových intolerancí. Kojila jsem dlouho, dle zubařky byly kazy na jednickach a ctyrkach nočním kojením. Zuby se kazit přestaly poté, co jsme vychytaly všechny problémové potraviny. Kojila jsem i dál, ale nové kazy už nebyly naštěstí. Takze pozor, může to být i nesnášenlivosti něčeho v jídle, pak se v noci vrací žaludeční kyseliny a ničí zuby...
@pajula123 A co to u vás bylo za jídlo si pamatuješ?
Třeba to může být i u nás.. nevím ale co.. muze to byt něco, co si myslím, že je v pohodě 😃
Lepek, mléko, vejce, sója, ořechy, kakao, celer,... bylo toho hodně, lepší se to postupně, ale pomalu. Po vynechání vejce se kazy přestaly horšit.
@pajula123 Teda, toho fakt bylo 😞
Tak možná zkusím též něco vyřadit.. děkuji ❤️
Kojení nevadí, ale jestli spí s otevřenou pusou tak to opravdu může způsobit povlak a tím pádem náchylnost ke kazivosti. Dýchání pusou může být způsobeno zvětšenou madli nebo prostě špatným naučením. Pro trénink dýchání pusou je dobré foukat do bublifuku, pít brčkem....ale pokud celou noc dýchá otevřenou pusou je fakt možné, že je to ta mandle
Neprocitala jsem vse a zkusenost s kazivosti zubu nemam, ale nemuzu nereagovat na prvni prispevky vyse ze kojeni a kazivost je mytus a ze by vsichni savci meli problem. No, mam blizkeho kamarada zubare a ten jednou na nejaky spolecny chalupe s detmi komentoval, ze jsem diteti dala na noc mliko (uz taky vetsimu, cca dvouletemu) a nevycistila mu pak zuby, protoze v mleku jsou cukry ktere samozrejme na kazivost zubu vliv maji. Male miminko ktere zuby nema jiste vsechny kojime v prubehu noci jak si rekne, ale od urciteho veku by v noci mleko byt nemelo, i kvuli tomu ze travici system potrebuje vypnout. Dejme tomu od roka. Takze ackoliv to asi slyset nechces, podle me by urcite pomohlo prestat kojit V NOCI. Kojit pres den, nakojit vecer - jeste pak vycistit zuby, nakojit treba v pet rano kdyz se vzbudi brzy, ale v noci to samozrejme vliv na kazivost zubu ma 🤷♀️
Jinak samozrejme hraji roli i vrozene dispozice a nerikam ze nemuze pomoct co je psano vyse o vynechani nejake stravy, to nevim, zkusenost nemam. Ale nebyla bych tak kategoricka v tom, ze nocni kojeni urcite neni jeden z problemu.
@grelen zuby rostou od 4 měsíců, takže to by byl dost brzký odstav... I doktoři mají různé názory a málokterý z nich sleduje do detailů výzkum ve svém oboru.
Jestli si chceš počíst, můžeš třeba tady: https://www.laleche.org.uk/breastfeeding-dental...
Tl, dr. : není žádný dostatečně kvalitní výzkum, který by ukázal, že noční kojení způsobuje kazivost zubů.
@me_druhe_ja To ona dělá úplně v pohodě.. vždycky má pusu zavřenou (jen když se diví😀) občas ji vidim spát s otevřenou, ale to jen nepatrně.. 😏
@grelen Tak to je na prd 😔
Já ji zkoušela dát bez mlíka, zvládla to asi hodinu, pak se vzbudila hysterický záchvat a vyřvala si horečku, to právě nechci, chci aby to šlo přirozeně.. jen ne na úkor zubů😔😔
@inssomnia Ctyri mesice jsou spis vyjimka nez standard. Ja mam tri deti a zadnemu z nich nevylezl zub pred desatym mesicem 🤷♀️ A nerikam ani ze s prvnim zubem je potreba prestat kojit, ale dvoulete dite uz jich ma plnou pusu.
Jinak diky za zajimavy odkaz, precetla jsem. Otazkou je jestli tam jsou skutecne shromazdeny relevantni vyzkumy, vzhledem k tomu ze jde o souhrn na strankach LLLI, takze tam muze byt urcity ucel (ale byt nemusi, nevim). Kazdopadne me zaujalo ze tam je uvedeno ze jeden z vyzkumu uvedl zvyseny pocet kazu u kojenych deti nad 1 rok, s tim ze ovsem nebylo spravne kontrolovano mnozstvi prijimaneho cukru v dalsi strave. Autorka diskuse pise ze jeji dite je jinak v cisteni vzorne a sladke neji. Naprosto se ztotoznuji s tim, ze neni reseni pausalne rikat matkam starsich deti ktere jsou v noci kojene ze kojeni je TEN problem, je potreba se samozrejme zamerit na potencialne zasadnejsi veci, ale pokud je pravda to co autorka uvadi, tak me z toho proste opravdu vychazi, ze to problem byt v jejich pripade muze 🤷♀️
Tak ja bych zacla od toho, ze zubni plak je probme po vice nez 24 hodinach. Takze pokud jednou za 24 hodin zuby peclive vycistis, kaz mit nebude. To, ze ji “sam od sebe” ve dvou letech vypadne jinak zdravy zub neni dano kojenim. Chyba musela nastat jinde
@grelen fakt oceňuji, že sis to prošla. Ten možný bias na webu organizace podporující kojení si tam uvědomuji. Já zase uznávám, že faktor to být může.
Zaujal mě tam nejvíc ten výzkum, kde nechali zdravé vytržené zuby v různých roztocích a sledovali kazivost. Zatímco MM samotné bylo OK, tak v kombinaci i s minimálním množstvím cukru bylo horší než cukerný roztok.
@elesse A kde? Úplně miluji tyhle chytrolíny, jako že jsem ji ho vyrvala? Prostě jak jsem psala, měla tam povlak, sám od sebe jí vypadl, ráno se vzbudila bez zoubku a byl v posteli, takže ani nevím kdy by se popravdě stihla někde praštit. Samozřejmě to schytal i druhý zub vedle, tam má nepatrný povlak taktéž, zbytek jako perličky.
Kojenie a kazenie zubov je mýtus 😊 laicky, aspoň čo viem ja (na základe štúdii čo som si čítala lebo som tiež dostala vynadané za nočné kŕmenie), kojenie na kazivosť nemá vplyv. Vplyv má zavedenie stravy do jedálnička. Len sladkosti zuby nekazia. Skusila by som navštíviť dentálnu hygienu aby poradili, skontrolovali sklovinu. Niekto je viac náchylný a tá problematika tvorby kazu je zložitejšia než by si človek myslel. Držím palce nech si s tým poradíte 😊