Ahoj, docela by me zajimalo co delat kdyz dite nemuzete kojit hned po porodu. Co potom dělat jaky je plan ? Co je nejlepší? Jak to všechno udělat? Jak to vlastně funguje s imunitou mimča? Rada mam připravene všechny varianty a tohle se stát může, všude jen čtu o tom že to prostě musi jit ale odpovědi na tyhle otazky kdyby to nahodou nešlo nemohu najít. Poradte prosim at mam kdyz tak zalozni plan a neplasim po porodu 🙂 diky
tak hlavně bych si o kojení a jeho začátcích něco načetla, pak bych si našla v okolí nějakou laktační poradkyni, která poradí v případě problémů, když budeš doma s miminkem a nebudeš si vědět rady...no a pokud to nejde, tak to prostě nejde a dává se um. není to konec světa. i na um rostou krásné, zdravé a šikovné děti 😉
@lrg no tak plan by mel byt ne? Jaky sunar koupit napriklad , jak se da posili imunita kdyz se nekoji ja sem uplne v pasti jelikoz je to me prvni dite vam se to asi rekne ze se blbe ptam ..ale nevim kdyz se na kurzu na tyhle otazky zeptam dostanu odpoved ze se to proste rozkoji. Taky doufam ale kdyz ne chci vedt co mam delat..
@jess20 Já myslím, že je lepší prozatím nad tím moc nehloubat a počítat s tím, že prostě budeš kojit. Já jsem měla koupenou jednu lahvičku a balení UM, kdyby byla nějaká krizovka třeba přes noc, ale jinak to dopředu moc nenaplánuješ, druhů lahviček a mlék je spoustu a ne každé dítě si vezme cokoli, co mu nabídneš, to se prostě musí zkusit. A co se týče imunity, tak když budeš mít kvalitní sunar a budeš pomalu otužovat než nabalovat, tak určitě nebude o nic víc nemocné než ostatní děti 🙂
@jess20 Já tě chápu, taky jsem měla nachystanou doma pixlu Sunaru kdyby cokoliv, ať je to raději doma. Tím se nic zkazit nedá, kdyžtak se použije do kafe :D Jinak mléko je vhodné jakékoliv označené jako novorozenecké, obvykle to bývá 1., v lékárně ti jistě poradí. Dítě se rodí s vrozenou imunitou a protilátkami od matky, ty jsou kojením posilovány, takže kojení je nejlepší. Ale neznamená to, že nekojené dítě bude bez imunity a kojené vždy zdravé. Imunita se vyvíjí celý život. Potkáváním se s různými viry a bakteriemi se aktivují protilátky a dítě si tvoří imunitu. Mateřské mléko je účinný pomocník. Nepanikař dopředu, pokud tě to uklidní tak si nějaký mlíko klidně kup, ale není důvod aby se něco nepovedlo 😉
@jess20 tak plán zní trošku divně, ale chápu. chceš být informovaná a připravená na vše. ono opravdu ne každé ženě je kojení dáno. některé kojit nemohou, i kdyby se stavěly na hlavu. ale zase bych se snažila nemít rovnou poraženecký přístup, který z tebe na mě trošku dýchnul 😉
jaké koupit um se těžko radí. ne každému miminku chutná nebo z jiného důvodu vyhovuje každé um. každý ti poradí něco jiného. holt si budeš muset když tak něco vybrat a čekat co prcek na to a případně pak měnit a zkoušet jiná mlíčka. synovi bylo jedno, co pije. hlavně, když to bylo bílé a teklo to. ale jsou děti, které hodně blinkají a potřebují zahuštěná mlíčka, jiná mají problémy s bříškem, tak potřebují zas jinak specializovaná. těžko se teď můžeš pro jedno mlíčko rozhodnout a to pak prostě kupovat 😉 jak posilovat imunitu dítěte, když není kojené jsem teda upřímně ani nestudovala. ono ani to kojení není 100% 😅 prostě se starat, jak nejlíp dovedeš. u miminka bych asi jen nepřetápěla byt a dbala na kvalitní stravu od příkrmů dále, dávat třeba probiotika jako biogaia, víc u miminka asi nelze.
@lrg já ji chápu. já u syna brala kojení jako samozřejmost, nepřipouštěla jsem si, že by to nějak nešlo a usnula jsem na vavřínech. nic jsem o kojení a věcech okolo nevěděla a jak jsem dopadla. u dcery už jsem byla rozumnější. takže chápu, že se tazatelka pídí po informacích všemi směry. ale rozhodně bych se @jess20 zaměřila více směrem jak kojit, jak překonat spurty, krize, bojkoty kojení, jak se stravovat atd... 😉 a hlavně beze stresu, ten mlíčku ani miminku neprospívá. to platí po celé těhotenství i mateřství! 😉
@blahova_andrea Jasný, já zas neřešila nic a kojila do roka, takže nemůžu soudit, ale spíš já se snažím ty věci okolo mateřství brát tak nějak intuitivně, přirozeně a když nastane problém, tak ho řešit spíš operativně. Protože stejně se nikdy nepřipravíš na všechny možné varianty a pak má z toho prvorodička akorát nervy na dranc.
@lrg chápu a souhlasím. ale některé ženské holt uklidní větší informovanost, jiné to zas víc stresuje. já to mám jak v čem 😅
Diky nejde ani o to že bych se vzdavala prave naopak ale nechci se pak pidit kdyby nahodou a resit to na diskuzich po porodu. Tak me zajimal nazor zkusenych matek co v tomto pripade. Nemam bouzel v okoli nikoho kdo by mel deti a tchyne se ptat nechci jiste chapete 😉
@jess20 já když sem šla do porodnice, tak mě ani nenapadlo, že bych vůbec nekojila, měla sem o kojení nastudováno snad vše + jsem zdravotník a nakonec to byl pro mě takový problém, že je malá na UM od začátku... doma jsem měla jen kdyby náhodu něco 1lahvičku s novorozeneckým dudlíkem a jinak nic, ani jsem nijak nestudovala mlíka, nic... no a nakonec se to vyřešilo v porodnici, doporučili HA mlíko a jediný který HA měli byl HIPP, ten jsme pak koupili i domu s tím že když tak přejdeme a něco jinýho... když sem viděla jeho cenu bylo mi mdlo,a le jsme na něm do ted, nekojení prostě něco stojí, vyhovuje jí, žádný problém
a imunita není jen kojení (nevím, zda bohužel nebo bohudík) je to taky o tom, co má dítě prostě vrozený a o celkovým životu rodiny
Nevím zda je k sehnání, ale je dobré video od Laktační ligy o technice kojení a polohách a odstříkávání. Všechno tam pěkně názorně ukazují. Mít kontakt na LP je určitě taky dobré. Jako psychickou přípravu bych asi brala to, že počítáš s tím že to nemusí vyjít. Já počítala s tím, že kojit budu, jinou variantu jsem si nepřipouštěla. A pak i s perfektní teoretickou přípravou prostě nebylo co kojit, poporodní kompikace taky udělaly své a výsledkem bylo moje skoro zhroucení, když jsem zjistila že prostě kojit nebudu. Podruhé bych to asi brala mnohem víc v pohodě. A to je to co miminko potřebuje nejvíc - maminku v pohodě.
Takže i s třítýdenním mimčem jsem sehnala lahvičky, koupila mlíčko a naučila se krmit UM, ačkoliv jsem s tím vůbec nepočítala.
Jinak dcera má půl roku a ŤUK ŤUK přestála i moje a manželovo nachlazení, takže bych neřekla že nemá imunitu. Ta se samozřejmě získává i jinak než kojením...
LP první 3-4 dny není potřeba nic jiného než mlezivo. Pokud se miminko nepřisává, nebo saje málo a nepřibírá, což se stat může, pak je nutné dokrmovat a zároveň pravidelně odsávat ve 3-4 hodinových intervalech 10-15 minut z každého prsu. Mimino intenzivně chovat, neustále se průběžně pokoušet přikládat. Nedávat dudlík, nekojit přes kloboučky a přikládat a přikládat. Dokrmovat od 4. dne odstříkaným mlékem, pokud není UM a to stříkačkou či cévkou, NE lahví.
@jess20 Pokud se ptáte na kurz, tak tam by měly být především informace o technice kojení. Jak miminko správně držet, jak správě přisávat, jak se vyhnout bolavým bradavkám, jak poznat, že miminko saje, jak si vyhovět v jednotlivých polohách, co je efektivní a neefektivní sání. Také by tam mělo zaznít, jak probíhá laktace, co ji podporuje a co ji naopak komplikuje, jaké nejčastější chyby maminky dělají a jaké mýty o kojení panují. Za mě doporučuji se informovat, nejčastější přechod na UM je proto, že maminka nebyla připravena na komplikace, poporodní šrumec je obrovský a téměř 80% maminek má s rozkojením větší či menší obtíže a prostě je považují za konec kojení. Ale někdy stačí jen upravit pár věcí, dodat sebedůvěru, že takto je to běžné a dát tomu čas a ono se to opravdu zlepší. Ale nebojte se předem, kojily a kojí miliony, proč vy byste to neměla zvládnout 🙂
Plán? 🙂 Prostě když se nepodaří, tak se dává UM, co jiného můžeš dělat? 🙂