Ahoj maminky, chtěla bych se zeptat, kdy je vhodné ukončit kojení? Můj syn 7 měsíců má atop.ekzém a já musím tím pádem držet celkem přísnou dietu, zavádíme postupně příkrmy, dávám v poledne jídlo a večer kaši, mezi tím kojím tedy ráno, pak má oběd, pak kojím kolem 3 h a pak kolem 7 h. má kaši do hypoalerg. mléka, pak kojím tak 3x za noc. Myslíte, že je vhodné už teď v 6 a půl měsících postupně nahradit i dopúolední kojení svačinkou a odpolední přesnídávkou? nebo kdybych přestala kojit, tak musím dávat ještě mléko z flašky??? Chtěla bych taky přestat kojit v noci, jelikož jsem se dověděla, že je to vlastně jen zvyk, že od 6. měsíce by už nemuseli děti v noci papat vůbec, že je to stejně pak zatěžuje, že musí pořád trávit a nemají klidový režim v noci, máte někdo zkušenost??? Díky
@zuzuza, kojit bych rozhodně nepřestávala, kojení je při AE velmi důležité, vydrž aspoň do roka! V sedmi měsících bych ani nenahrazovala svačiny něčím jiným než kojením, na to má myslím dost času. Třetí příkrm zavádět tak až v osmém, klidně devátém měsíci, fakt není kam spěchat, leda by prcek byl nějak extrémně hladový.
Máš nějaké materiály na zavádění příkrmů? Dobrý je na kojeni.net nebo na stránkách http://dojcenie.wordpress.com
Noční kojení je nepříjemné, když se mamina nevyspí, to znám a chápu, ale brzo na to budeš jenom vzpomínat... 🙂 Pokud Ti to nějak extrémně nevadí, tak to nelámej přes koleno. Ale dá se to omezit, nám s tím pomohl tatínek, bylo pár nocí, kdy mě odstěhoval z ložnice, určili jsme si čas, kdy nejdřív přijdu a pral se tam s prckem sám a postupně jsme to prodloužili na přijatelné intervaly. Nebyla máma, nebylo prso, tak ani moc malej nevyváděl.
Jinak kdybys opravdu chtěla přestat kojit, tak mlíka potřebuje dítě ještě dost, v roce má vypít cca půl litru, pokud nejíte nic mléčného, tak formou UM.
mmch, píšeš o HA mlíku, držíte HA dietu, dáváte BKM? Neměli byste spíš pak dávat Allergy Care mlíko?
Jo holky, máte asi pravdu, asi zatím budu dávat jen tu kaši a ty obědy a až tak za měsíc začnu s těma svačinkama a tak a uvidím jak to půjde ne? Jinak dávám Nutrilon alergy care na tu kašičku🙂, jinak kojit co nejdýl to se říká, ale ta dieta, kdy člověk nemůže vejce, mléko, ml. výrobky, ovoce, zeleninu, oříšky-to by mě nevadilo, vepř. maso, čokoládu, sladkosti, ryby, to je fakt děsný!
@zuzuza Mám syna atopika a odstavila jsem ho až te%d před týdnem z vlastní vůle. Nemyslím si, že je nějaká harnice do kdy dítě kojit a pak odstavit ať už je to atopik nebo ne. Odstav svoje dítko až ty budeš chtít a budeš cítit, že tak to má být nebo k tomu budeš mít nějaké jiné důvody. Po odstavení bys ale stále měla doplňovat dítku mléčnou stravu, tzn. mliko s flašky, jogurty, sýry... bude-li už tak staré.
S přidáváním příkrmů jsem postupovala úplně stejně jako jiné maminky u jiných dětí. Co měsíc to nahrazení mléčné dávky (kojení) jinou stravou. Tskže jsem mu v sedmi měsících zavedla sváču, další měsíc další sváču, další večeři, další snídani.
Co se týče kojení v noci a toho, že by mělo dítko spinkat celou noc od šesti měsíců jsi se nejspíš dočetla v knize "Každé dieta se vie naučit spát". Výborná kniha a dá se z ní hodně vzít, ale nemůžeš brát vše doslova. Sama jsem z ní čerpala, ale nesouhlasím z názorem, že děti od půl roku už nepotřebují v noci jíst. Tedy přesněji řečeno, že každé půlroční dítě nepotřebuje v noci jíst. Takže s nějakým odstavováním v noci bych být tebou ještě počkala. Zapoj trošku svojí intuice a neřiď se jen tím co se kde dočteš.
@lamarika jj, četla jsem to v knize každé dítě může dobře spát a je to z nakladatelství, kde jsem pracovala, řídím se teda zatím jen večerním rituálem, ukládání a tak, právě mi o tom nočním nekojení říkala sestřenice, ta má ročního kluka a ten jí v noci chtěl po hodině cucat a jen si cucl a spal, takže ho to za týden odnaučila, je ale fakt, že úplně to stejnak asi nezvládnu odstavit ho v noci a taky myslím, že je to pro ně drasťák, tak zkusím aspoň prodloužit intervaly, aby pil jen 2x za noc, ne?
@zuzuza můj syn se mi budil v osmi měsících 4x za noc a to už jse považovala za dost, tak jsem pomocí snižování délky kojení snížila počet kojení na dvkrát a časem si sám syn snížil na jednou a od deseti měsíců spí sám od sebe celou noc. Takže s tím snížením s tebou souhlasím 😉 Knížka je fakt dobrá co se týče toho režimu jestli patříš mezi ty co režim pro děti uznávají 😉 Časem ho stejně budeš muset upravovat podle dítka, ale alespoň už shruba bude vědět co kdy přijde a nebude zmatené
@zuzuza, s tím mlékem jsem se ptala pro jistotu, páč vím tady z diskuzí, že si někdy maminy myslí, že stačí HA mlíko, tak se nezlob 😉
Jinak já bych byla s tím zaváděním spíš opatrnější a klidně bych si dala víc na čas, než jak uvádějí ty zdroje a píše lamarika, atopie, to je o narušené imunitě, imunitu hooodně ovlivňují střeva, takže myslím, že je lepší je zatěžovat s většími časovými rozestupy, než u zdravého dítěte. Ale samozřejmě se budeš stejně řídit svým rozumem a citem, jen píšu svůj názor. Určitě bych jejich dobrou funkci podpořila probiotikama, pokud je nedáváš 😉
Jinak dieta je hrozná, já to taky znám, neměla jsem sice tak přísnou, ale bez mléka a těch dalších alergenů typu kakao apod. jsem se taky musela obejít. Vejce nám nevadila... Ber to tak, že to není napořád.
@luthien.k Jasně, budu to dávat pomaleji, zatím ještě budu zkoušet obědy a pak až tak za 2 tydny to už mu bude 7 m začnu s přesnídávkama, jinak já mu dávám takový drahý všelék, je to z kravského mleziva, než začn kráva kojit, jmenuje se to colostrum a je to právě na alergie i ekzémy, na imunitu, má to probiotika a je to super, strašně nám to na ten ekzém pomohlo, abych řekla pravdu, tak teď je čistej, nikdo by nevěřil, že ještě před třema měsíci byl silnej atopik, známá to dává malé taky a ona už ani žádnou dietu nedrží, jí všechno a malá to má ok a to měla tak šílený, že do 4 měsíců ji ani nic nenaočkovali, takže asi tak, takže myslím, že nám to hoodně pomáhá, i když je to teda finančně hodně náročný....cca 2500 na 4-6 týdnů, dle potřeby....Jinak co se týče dnešní noci, tak jsem mu dala večer kolem 7 kaši, vypil asi 140 ml, vzbudil se ve 22 hod., to jsem mu nedala a usl, pak se vzbudil ve 23 hod, tak to jsem mu teda dala, mela jsem moc nalita prsa, pak se vzbudil kome 2 hod a rval v postylce asi 3 min a usl to jsem mu nedala a pak ve 4 a to jsem mu teda jeste dala a pak az rano, takze celkem ok, pil i vodu, kdyz jsem mu nabidla, teda jen cucl, no tak teď budu pomalu zkoušet vysazovat to kojeni kolem té půlnoci a budu mu dávat až po půlnoci teda a úak ráno, nechám zatím aspoň to jedno noční, aby nebyl moc stresovanej chudáček🙂
Jo a alergii na bílkovinu kravského mléka máme z krve potvrzenou, že nemáme, naštěstí🙂, ani na jiné potraviny, jen nějak sníženou hladinu těch imunoglobulinů IGa a to je v tom colostru, jsem zvědavá, co mě na to řekne kožní a alergoložka, že to má tak krásný🙂
@zuzuza tak ted jsem mela pocit, ze jsem tve prispevky psala ja😉 Pozor, alergie na kravske mleko muze byt jak pres IgE, tak i nonIgE a tahle se z krve nepotvrdi.zjistis ji jen tim, ze budes zkouset, co mu vadi tim, ze vysadis pripadne alergeny a pak je po nejake dobe das a uvidis, jak zareaguje. my to tak mame prave s tou bi krav.mleka. z krve nam zadnou alergii nenasli, ale po vysazeni mlika se mu ekzem ztratil a kdyz jsem si jednou dala kafe s mlikem, tak se zas objevil...
S tim nocnim kojenim to mame uplne stejne, muzu ho nakojit, kdyz jdu spat a on se stejne za hodinu vzbudi a pije jak houba... My jsme davali od.uk.6.mes.zeleninu, pak jsem zacla pomalu pridavat maso a od uk.7.m. zaciname s ovocem. A vcera jsem porve zkusila kasi s lepkem, jinak predtim uz parkrat dostal ryzovou nebo jahlovou...ale vsechny delam ve vode.
@zuzuza zkus vydrzet ,co nejdyl ..ale postupne mliko prece jen nahrazuj..
nektery studie rikaji,ze je naopak obecne na alergii lepsi organismus zatezovat driv,aby si na to "zvyklo" a prijalo to za svy.. tak babo rad 😕 😕
co vlastne muzes jist?? urcite jsi zhubla,vid? ☹
ja se toho atopaku desne bala,mame ho v rodine,zatim u nas neni ,tuk tuk
@kvetinka7 No ja taky drzim dietu bez mlec.vyr. a radsi i bez vajec, coko, orechu, citrus.ovoce... a zhubla jsem uz 6kg pod vahu, co jsem mela pred tehu... Spousta lidi mi rika, at se vykaslu na kojeni a poradne se najim... Ale na dietu jsem si uz zvykla, koupila jsem si aspon novy dziny😉 a nejlepsi je pohled na hladkou a nesvedici tvaricku malyho😉
já také zhubla, 10kg, od původní váhu před těhu, zhoršil se mi atopický akzém, kožaři chtějí abych skončila, ale chci dát Matýskovi to nejlepší, tak vydržím, nové rifle mám v plánu, už se na ně těším 🙂
@zuzuza ahoj Zuzi, já s atop. ekzémem zatím zkušenost nemám, ale zase se řiká, že když exém je, je fajn kojit co nejdýl...ne? Nebo Ti to už vadí? I to je potřeba zohlednit...