Jídlo. Zkušenosti? Co s tím?

olina2020
20. led 2021

Zdravím zkušenější maminky a jdu si za vámi pro radu. Syn (za pár dní 3 měsíce) jí hrozně na etapy, v noci je plně kojen, přes den si mléko odstrikavam a dávám mu z flašky, jelikož mám ale mléka málo, musím přikrmovat, hippem. Syn ale sní např. 30 ml, dál už nechce a za půl hodinky má hlad a sní 60ml, nikdy ale nesni najednou víc než 60ml a přes den pořád buď kňourá nebo pláče. Myslím si, že je to hladem,ale po té trošce, co sní už mléko nechce. Nemáte některá zkušenost co s tím? (Pozn. Na váze přibírá krásně a je to kus chlapa).

kevi1
20. led 2021

a preco mu cez den odstriekavas mlieko, ked v noci si schopna ho normalne kojit? 🙂

levandule_k
20. led 2021

Proč přes den odstříkáváš a dáváš mu MM z flašky?

levandule_k
20. led 2021

@kevi byla jsi rychlejší 🙂

kevi1
20. led 2021

@levandule_k no dost ma to zaujalo, lebo toto som jakziv nepocula. Ja som mlieko odstriekavala, ale pretoze sa maly zle prisaval a ja som to poc ase vzdala a dala flasku a uz sa mu sat nechcelo... nechapem preco to niekto robi cez den dobrovolne. Odsavat mlieko bola fakt obrovska otrava a casom to zaberalo neskutocne mnozstvo casu.

olina2020
autor
20. led 2021

Protože přes den mi u prsa pláče, vůbec nechápu proč, a mléka mám přes den méně. Mléko jsem s pomocí laktační poradkyně zachraňovala, proto je potřeba přes den odstrikavat, abych o mléko nepřišla úplně

olina2020
autor
20. led 2021

@kevi1 i pro mě je to hrozná otrava a dobrovolně bych to nedělala, ale o mléko jsem přišla a snažila se laktaci zase nastartovat, tak proto.

levandule_k
20. led 2021

Krmení z lahve je technicky jednodušší, nemusí se namáhat, pak je naštvaný, že mu to neteče z prsa rychle a brečí.

kevi1
20. led 2021

@olina2020 a laktacna ti radila odstriekavat? Ja som mala 2 a obe praveze nemam odstriekavat a uz vobec nepodavat flasku. To je nejaka zvlastna laktacna ked radi flasku, oni sa tomu zvacsa brania. Laktaciu okrem toho umelym odstrekom nenastartujes, ale prave tym, ze dieta bude sat a sat a sat, kludne prikladat fakt casto cez den. Pokial na to nemas nerv, tak samozrejme to nerob, ja som to tiez nerobila, lebo ma to ubijalo, ale cim viac budes davat flasku, tym viac to pojde dole vodou, lebo dieta bude lenive sat.

olina2020
autor
20. led 2021

@kevi1 fakt? 😯 Tak já už jsem z toho blázen. Jenže třeba dneska jsem mu chtěla dávat už jen z prsa i přes den a hrozně plakal, vztekal se a stejně se nenajedl, po půl hodině jsem to vzdala, protože jsem si říkala, že ho nemůžu nechat hlady 🥺

kevi1
20. led 2021

@olina2020 aj z tej najlepsej flasky na trhu to detickam de facto tecie do krku, bohuzial to sanie nie je take jednoduche a hlavne kym sa nespusti mlieko na 100%, potom to uz ide lepsie a aj deti su silnejsie. Moj mal 2.2 kila ked sme odchadzali z porodnice, takze proste raz som dala flasku a kojeniu som dala do tyzdna zbohom, on bol slaby a naco by sa namahal, ked mu to tieklo z flasky do pusy. Niekde som pocula ze mlieko v noci aj lahsie tym detom tecie. On hladom neumrie, ked sat vie, tak sat bude aj cez den, iba caka na flasku. Nikto ta neukamenuje, ak to nezvladnes, ja som tiez ten rev nezvladala a asi by som svoje rozhodnutie nezmenila, ale malokto zvladne odsavat do roka-dvoch, takze skor ci neskor vacsina deti co dostavaju odstriekane mlieko skonci na umelom mlieku aspon ciastocne. Ono totiz jak flaska nie je prso tak odsavacka nie je dieta, takze az na vynimky, ta laktacia casom ide dole... nie prve tyzdne, ale predstav si odsavat v piatich-siestich mesiacoch 2 litre mlieka denne..

olina2020
autor
20. led 2021

@kevi1 upřímně už mě to ubíjí, prsa prakticky neschovam , jedno mě dokonce i bolí a mám věčně nespokojené dítě 🙈 já momentálně odsaju maximálně 70ml a je to teda na dlouho 🤦🏼‍♀️

kevi1
20. led 2021

@olina2020 skusila by som 1-2 dni len prikladat, pripravila by som sa na strasny plac a uvidis 🙂 same to nepojde, ale ziadne dieta neumrelo od hladu za 1-2 dni, takze mozes byt v klude a ked to vazne nepojde a bude ta to stresovat, tak zvol inu cestu 🙂

olina2020
autor
20. led 2021

@kevi1 děkuji za rady 😊

levandule_k
20. led 2021

@olina2020 Ještě zkusit konzultaci jiné laktační poradkyně nebo dokrmovat jinak než přes láhev.

Kdysi tady někdo psal, že si dával teplou sprchu na prsa před kojením a pil vlažnou (teplou) vodu, pak to lépe teklo. Teda doufám, že si to dobře pamatuji.

kevi1
20. led 2021

@levandule_k ano vraj dokrmovat najlepsie po cievke cez prst, ci tak nejak, uz si to presne nepamatam...

olina2020
autor
20. led 2021

Ještě to zkusím, ale upřímně už mi dochází síly, ke to už tříměsíční boj a už jsem z toho na nervy 🙈 kdyby byl aspoň spokojený, ale po 20 minutách, co je vzhůru buď kňourá nebo pláče 🙈

xxx3d
20. led 2021

@olina2020 ahoj,
prosím tě, hlavně se pokus uklidnit. Je to zásadní pro tebe i malého a kojení. Když jsi ve stresu, a nutno říct, že si to dokážu představit, protože to, jak si to popsala je stresový hodně, vylučuješ nějaký hormon, který dítě cítí přes kůži matky, proto je nesmírně důležité, být v klidu a pohodě, aby se mimi cítilo dobře, v bezpečí, prostě tak, jak má a kojení probíhalo taky tak jak má.
Uklidnit tě může třeba jen to, že když nebudeš mít mléko, máš to umělé, takže hlady trpět nebude.
Teď po praktické stránce. Jestliže přikrmuješ UM, je důležitá savička na lahvi, aby dítě sálo, takže nejlepší je tuším od Medely, ale je možný, že jsou i jiné značky, už se v tom tolik neorientuji, každopádně pro tebe je tohle zásadní, takže se mrkni, kde se co na trhu nabízí a pořiď si ji. A vždycky nejdříve koj a teprve potom dokrm UM.
Odsávání... to je sporadický, ale pokud se vrhneš cestou odsávání, tak já používala dvoufázovou od výše zmíněné značky, elektrickou. U tvorby mléka je důležitý výdej, kojení. Čím častěji tím víc. A když to nepůjde, tak máš vždycky po ruce jistotu UM.
Píšu ti to hlavně kvůli klidu, tvému vnitřnímu klidu, který bys měla navodit, aby to všechno šlo.
Hlavu vzhůru, klid a hodně štěstí! 🍀

jjasmina
20. led 2021

@olina2020 tam je největší problém ta láhev no.Já nedala a raky mi řvala, proste si zvykla a rozkpjila se, důležité je spíš nedát na výběr, dítě si zvolí láhev, protože je to míň namáhavé než kojení, tak záleží víceméně na tobě a hlavně se hodit do klidu

katule1990
20. led 2021

@olina2020 Mám podobně starého syna, cca 2,5 měsíce a taky bojujeme s kojením. U nás to teda bylo horší v tom, že syn nepřibíral, přitom mlíko bylo. Byl moc maličký (lehce přes 2 kg) a asi neměl sílu si mlíko vytáhnout. Tak jsem ho krmila odstříkaným přes prst a stříkačku po 3 hodinách a mezitím jsem ho měla na prsu, kdy chtěl. V noci se jen kojil. Být tebou, tak mu zkusím to odsáté dávat přes tu stříkačku (nebo ještě líp přes cévku po prsu) po těch 3 hodinách a v mezičase, ať se zkouší kojit. Pak bych postupně ubírala množství krmení přes stříkačku a nahrazovala ho kojením i přes den. Já už teď zase jenom kojím, ale pravdou je, že přibývá zase o něco míň, než když byl jen na tom odsátým, jenže to je fakt otročina. To, že často brečí nebo kňourá nemusí být jen hladem, u nás je to podobné a často je to bolavým bříškem (v klubíčku se vykadí a je to lepší) nebo se nudí - rozbalím ho a je třeba na 20 minut po řevu.