Ahoj,
mám 2 měsíčního syna, cca do 5.týdne plně kojený, pak probíhal pravděpodobně bojkot a místo papání byl řev. Nechtěl se přisát, vztekal se. Hlady jsem ho nechtěla nechat, tak jsem sáhla po UM. Z láhve neměl žádný problém pít. Snažila jsem se přikládat, ale pár dní to byl boj.. když se potom přidalo, tak pouze k levému prsu, u pravého pokračoval hysterák…od té doby pozoruji menší množství mléka. Po kojení jsem zkoušela i odsávat a už to nic nevytáhlo, takže po kojení stejně přišel dokrm v podobě UM.
Teď, po nějaké době jsme si najeli na režim kojení přes den, navečer a v noci dávám UM (cca od 17hod - v tu dobu už nezvládnu ani odsát, není tam prostě nic, tak nechávám přes noc “načepovat” 😃🙈).
Byla u nás LP - pomohla s problémem odmítání pravého prsa, s tím už problém nemáme, ale mléka je tam hrozné minimum. Na zvýšení laktace doporučila benedikt lékařský+pískavici, 3x3 denně. Bohužel změnu jsem žádnou nezpozorovala 😩… zkoušela jsem snad vše možné. Nahřívat před kojením, kojící čaje různých značek (leros, weleda, hipp), caro.. ale bez výsledku, pořád máme málo 😞
Je nějaká šance, že bych se ještě nějakým způsobem rozkojila? Vyžaduje už teď 150ml UM a toto množství odsaju maximálně ráno po celé noci, pak už MM má jen jako “dezert” 😔 díky za případné další rady
Já tedy nejsem žádný odborník na kojení, u nás to bohužel nenapadlo. Ale taky jsem měla v jedno prsu méně mléka, celkově bylo problematické. A pomohlo to nejjednodussi, prostě miminko na tom prsu nechávat co nejdéle. Ale opravdu o hodne víc, než na tom druhém. Třeba, pro příklad, z toho lepšího kojit třeba 20 minut a z toho horšího třeba dalších 40 až 50 minut. I kdyby nemělo miminko zájem, tak kromě sání i dudlani, ať na tobě na té straně sli spí. Prostě porad přikládat, ať tam dělá, co chce. Syn neměl o kojení příliš zájem, hodně si tam jen dudlal a pospaval a i tak se mi podařilo to slušně rozjet a i to druhé prso se úplně nalilo. Jako on nezájem i tak, ale to už je jiná historie.
Já tedy nejsem žádný odborník na kojení, nám se nezadařilo. Ale taky jsem měla v jednom prsu o hodně méně mléka, celkově bylo problematické. A úplně zázračné pomohlo to nejjednodussi, prostě ho tam hodně přikládat, ať si tam dela, co chce. Ať saje, jen dudlal, spí na tobě na té straně. Alespoň tu dudlani, když by nechtěl pít a o hodne víc než na druhé straně. Pro příklad, na tom lepším prsu 20 minut, na tom horším aspoň dalších 40 minut a pořád takto. Syn tam téměř nepil, ale i tím dudlanim se mi prsa krasne nalila, i to problematické. U nás to kojení neklaplo i tak, ale to už je jiná historie. Držím pesti.
@kmarie81 To jsem chodívala, když to v noci z obou teklo, že jsem měla mokré pyžamo. Teď už to vůbec nehrozí a jsem ráda, že mám aspoň dostatek na ráno 😞
@biciklissie On na dudlání prsu není, když to neteče, naštve se a ječí, mlátí do mě a škrábe.. 🙈😃 na to má svůj dudlík, na kterém je docela závislý 😔 je to první dítě, tak jsem nevěděla, jak moc tím uškodím 😏
Začnu od konce. Mám 4 děti, 2 dudlík ano, 2 ne a podle mě vůbec dudlík vliv na kojení neměl. Spíš u těch bez dudlíku jsem byla a ještě jsem dudlík já 🤣
Myslím si, že pro dostatek mléka je důležité noční kojení. Poslední dítě ještě od narození nikdy nespalo celou noc. Ale pokud se vzbudí třeba jen 1x v noci, tak pak je mléka méně a pokud cuca víckrát, tak je ho zase víc. Předchozí dítě už třeba kolem 15 měsíců chtělo pít vetsinou jen před spaním a pokud si náhodou vzpomněl i jindy, tak měl smůlu. Mlika bylo prostě málo a měla jsem to jako vy.
Kojení bohužel není zadarmo, jsk se často říká. Je to fakt vydreny.
Jo a odsávačka mi na rozkojeni, třeba po zánětu nikdy nepomohla. Vždycky jen dítě. Přikládat a přikládat. Držím pěsti ✊🍀
A ještě jsem si vzpomněla. U těch vzteklejsich a min trpělivýcch dětí, tak pokud bylo min mlika, tak bylo noční kojení taky lepší, protože u toho spaly a nevztekaly sse😉
@sebinka123 já kvůli dudlíku měla velké problémy. Je to jednoduché, pokud je kojení bez problémů, tak dudlík ano, pokud to pokulhává, tak dudlík okamžitě zahodit. Nelze radit někomu, kdo má problémy s kojením, že je dudlík v pořádku a tím to určitě není. Ono to tím totiž může být a bohužel mám z okolí zkušenost, že si to ty mámy nedají do souvislosti a prostě jen řeknou, že mají slabé mléko, málo mléka... Mně se syn kvůli dudlíku špatně přisával, tím pádem vypil málo mléka a tím pádem byl problém.
@katieku absence nocniho kojeni je problem,mleko se ridi poptavkou,takze pokud kojis jen pozde odpoledne a pak az rano,tak je jasne,ze budes mit celkove mene mleka. Pokud chces udrzet kojeni,prvni diteti nabizej prsa a pak az UM,pokud presto vyzaduje dokrm..pokud nehubne,porad bych zkusela jen prsa,tvorba mleka se prizbusobi…o dudliku panuji ruzne nazory,muj syn ho nemel a misto toho pouzival ma prsa,takze jsem v noci kojila kazdou hodinu az do 8 mesicu (snazila jsem se mu dat dudlik,ale odmital)..
Sance na plne kojeni je,mas hezky naslapnuto,ted jen porad prikladat a po UM sahat jen ve velke nouzi a pokud se presto nepovede,hlavne si nedavej vinnu, jsi dobra mana a delas to,co dokazes🍀🍀🍀🍀
Po čem s emi zaručeně nalila prsa byla kombinace homeopatik ricinus communis 5ch (1 den 5 kulicek při každé snaze o kojeni/odsávání, 2 den 5x5 kuliček, a od 3 dne do ustaleni laktace 3x5 kuliček), 1litr studené vody a 20 lžiček granulovaneho hipp kojiciho čaje, 3x denně kojící čaj od weledy, 3x denně caro s mlékem a 2x denně gravimilk. A poctivě přikládat nebo odsavat po max 3 hodinách o v noci. U syna, který byl tehdy hned po porodu na operaci a měsíc ležel v nemocnici jsem pak odsavala přes 600ml denně. Teď u dcery jsem to musela osekat hned po pár dnech, protože bych mohla kojit paterčata. Třeba to pomůže i u vás a když ne, tak se svět nezboří 🍀
@katieku nekojením v noci děláte pravý opak toho, co potřebujete. Prolaktin se v noci uvolňuje nejvíce, ale když není poptávka, nebude nabídka. Doporučuji prokojit několik nocí, samozřejmě i přes den. Neřešit množství odstříkaného mléka - odsavačka není miminko. A kojit prostě hodně. Často, po malých dávkách ze začátku, ale ono se to rozjede 🙂
@skarol jestli jste správně četla, tak píšu podle mě, tzn z mé zkušenosti. Neříkám nikde, že je to tak u každého. Sděluji pouze svoji 4 nasobnou zkušenost.
Pisu, že si myslím, že je hlavní problém v absenci nočního kojení. Ostatně je mi divné, že pokud u zakladatelky byla LP, tak že ji to noční kojení neporadila. To je informace, která se říká snad jako první.
A rozhodně nemám kojení bez problémů. Taky píši, že je to celou dobu boj. Prodělala jsem několik zánětu a retenci a pokaždé jsem bojovala o pokračování. To je totiž taky častý mítus, že kojení jde samo. Ani teď u 4 dítěte a po 16 měsících kojení není nic automaticky.
@katieku Z toho si nic nedělej, já mám dítě druhé. Dala jsem mu lahev od medely, co údajně nemá kazit kojení. No, zvykl si na ni i tak a kojit se už nechce vubec. Ani předtím to nebyla žádná hitparáda, ale tím jsem do toho hodila definitivně vidle. Takže každý děláme chyby, hlavně z nevědomosti. To ale teda koukám, já myslela, že dudlat prsa chce většina miminek. Syn to měl tak rád, že ho asi spíš obtěžovalo, že tam občas něco teče a musí polknout🙂.
Já z nervů “vysadila kojení” asi na dva dny, psychicky se mi hrozně ulevilo, ale už jsem se nerozkojila. Nicméně, nezkoušela jsem LP, prostě jsem přikládala, mazlila, ale mlíka bylo asi už málo, netuším…a taky jsem nevydržela nějak dlouho to zkoušet (ale u mě bylo kojení fakt jako.. nervy)… každopádně verim, že u Vás to dopadne ve prospěch kojení a někdo Vám tady poradí.🙂 Přeju ať to dopadne jak si přejete!