Zdravím, měla bych dotaz. Po porodu se mi prcek nechtěl rozkojit, rvali mu násilím hlavu k prsu, nepí mám vpacene bradavky a proste se zasekl a jen brecel, potom do nej rvali sunar a já odstrikavala. Teď je to 7 dni od porodu zrovna jsem odstrikavala mléko a tak mě napadlo přiložit. Zběsile otevíral pusu a přisal se, jenže nevím zda jen žužlal kloboucek jako v porodnici a nebo opravdu sál (přišlo mi ze ano) v kloboučku bylo mléko a jemu teklo z pusinky. Je možné ze by se opravdu rozkojil i když doteď dostával z lahve? Případně jak zaručeně to poznám?
@michaelasv14 jsně, že je to možné. Nabral sílu, pochopil,... Pokud bylo v kloboučku mléko, tak určitě i pil. Já bych teda hned nedráždila sebráním kloboučku a byla ráda, že pije bez flašky aspon tak. Bud můžeš vážit před a po kojení nebo prostě zkusit kojit a uvidíš, zda dítě bude spokojené, bude mít počurané plenky, ...
Jasně je to možné, náš malý se rozkojil po 3měsících krmení z lahvičky!
@michaelllas Fakt? Tak to je hezké. Dcera se nerozkojila vůbec, první syn po třech týdnech a druhemu jsem 9m odsavala MM a krmila flaškou. Ve 3m už jsem ho tedy ani nezkusila kojit.
Jj, je to celkem časté. Najdi si video, jak poznat, že mimčo správně saje...
@ilonne U mě byl problém s malýma bradavkama a kloboučky odmítal úplně..tím jak zesílil (přitom nebyl žádný drobek pord. váha 3850g) tak to pak šlo. Ale nešlo to hned samozřejmě, bylo to náročné ... A hlavně já mám jen jedno dítko, tak jsem se mohla 24 hodin denně věnovat jen kojení a zbytek rodiny kmital kolem nás. Bez pomoci bych to nezvládla a prostě odsávala dál. A taky ne každé miminko se pak bohužel chytne.
Teď jsem zkoušela kojit jedno prso docela změklo druhé se ani nehlo ale trochu si cucnul každopádně byl nevrlý tak jsme zkusili a ještě vypil flašku. 🤷♀️ Tak nevím je pravda ze mléka mám hodně cca 110ml z obou a on mi vypije přibližně 60ml
@zuzita15 Nevyzuzlal si ji za celou dobu ani v porodnici, pro mě je hlavní kojit než resit to abych neměla kloboucek nevidím na tom nic špatného.
@michaelllas To je úžasný 😊. Já už na to vážně při třech dětech a problémy s kojením u každého neměla nervy. Zkoušela jsem to šestinedělí, pak pořídila odsávačku na obě prsa a jela 9 měsíců.
@michaelasv14 přesně, klidně kloboucky pouzivej, mně také pomohly, bez nich to nešlo vůbec a po cca dvou měsících se to malý krasne naučil i bez nich a kojila jsem nakonec až do roka a půl 😉
@ilonne Tak to je jasné se 3 dětma (ani se dvěma) bych to nezvládla... Máš můj obdiv, že si zvládala 9 měsíců odsávat, taky je to dost práce🙂
@michaelasv14 Pripadne zkus povolat laktacni poradkyni - seznam je na mamila.sk. Pujcila bych si na tyden dva tu vahu, maji to tusim treba na mladatko.cz. Hodne mleka i sil na sani u miminka byva po ranu nebo i v noci. Pokud zjistis dle vazeni, ze dite trochu saje, a budes na tom pracovat, urcite se plne kojeni podari rozjet a usetris si odsavani, vyvareni lahvicek, odsavacky i hrozici prechod na UM. Odbourani kloboucku bych pripadne resila az se kojeni zabehne.
@michaelasv14 včera jsem řešila u pediatra, že kojim,.ale opravdu me to tak boli, ze je mi do breku, ale že jsem při prvním používala klobouck, coz nechci když.všude píšou ze to kazí techniku. A on mi říkal ze zrovna četl nějakou novou studii, a ze se.neprokazalo, ze by kloboucky delku kojeni zkracovaly, nebo jinak narusovaly. Takže když pije, taky bych to neřešíla, nakonec o to jde.
@michaelasv14 Jinak az budes mit jistotu treba dle vahy, ze miminko poradne pije, bude nutne lahev uz nedavat. Tim se vic rozpije z prsa, budes muset casto prikladat
... s odbouranim lahve by pomohla asi ta poradkyne, maji ruzne finty.
@hanka_333 Teď ráno byl na mě pricucnuty půl hodiny, prsa změkly, řekla bych ze pil bylo to vidět i slyšet a dal spokojeně chrni. Váhu si pujcim. S láhví to bude asi horší protože budu teď nějaký čas studovat a soboty bude prcka hlídat táta.
@andza Kloboucky nejsou ok z nekolika duvodu:
1) je to velmi obtezujici. Vsude je sebou tahat a neustale myslet na to, ze mas mit pri ruce cisty a pripraveny k pouziti - to dost otravuje zivot.
2) pri jejich pouziti je riziko vzniku kvasinkove infekce, protoze na sterilizaci po kazdem kojeni dost lidi kasle, z pochopitelnych duvodu
3) laktace se tvori na zaklade poptavky a je pri ni nepostradatelny kontakt pusy s dvorcem, coz pri pouziti kloboucku neni. Funguje to imunologicky. Rovnez diky kontaktu je materske telo schopno reagovat na individualni potreby ditete z hlediska vyzivy a protilatek.
Kloboucky jsem pouzivala kvuli "spatnym bradavkam" 3 tydny. Pak jsem se rozhodla je odbourat, protoze pro me bylo jejich pouziti neunosne. Prosli jsme procesem samoprisati a bez problemu pak kojili 22m bez kloboucku. Doporucuji vsem. Kloboucky jsou dobre jako psychicka berlicka, kdyz ma dite problemy s prisavanim a matka nema dost zkusenosti nebo podpory. Ale rozhodne bych se na ne nespolehala dlouhodobe.
@michaelasv14 Uzasny! Moc gratuluju! Prikladej co nejcasteji, at se to pekne rozjede a flasku muzes zahodit. Kojeni zdar
@michaelasv14 pokud nechtel pit, tak si ji nemohl vyzuzlat. Nedavala bych flasku a zkusila jen kojit, pro deti je flaska snazsi a bude na ni cekat, bude vedet, ze ji dostane. Jinak pro tebe by taky bylo prijemnejsi zuzlat kuzi a ne plast 😉 navic je to v podstate dudlik a nepodporuje spravne prisati. nemyslela jsem hned, ale do budoucna. Mne se dcera rozkojila po 6 tydnech, byla nedonosenec, kloboucky jsem zahodila hned po prichodu z porodnice, kde mi je cpali horem dolem (ne teda kvuli bradavkam), flasku jsem davala s MM, protoze nevypila prakticky nic. Svagrova ma taky vpaceny bradavky, v porodnici ji rikali, ze bez kloboucku nebude kojit vubec a odkojila dve deti bez nich.
@zuzita15 Souhlasim. Ani ja uz bych flasku nedala, kdyz je videt a slyset, ze polyka. Tak brzo po porodu se laktace rozjede ihned. Staci casto prikladat a idealne si na den, dva zalezt nahati do postele a doprat si kontakt kuze na kuzi. To pak bude mlika pro celou porodnici. Vyzkouseno v praxi.
@michaelasv14 Mozny to je. Jestli odstrikavas, tak bych se opravdu nebala.)
Me se syn rozkojil po prochazce v nositku, mleka jsem mela malo. Ale ten kontakt a smireni udelalo sve. Byly mu necele 4 mesice,od dvou tydnu na um. Drzim pesti.
Me kloboucky pomohly s preplnenymi prsy. V noci jsem mela prsa jak balvany, jen diky kloboucku se malej prisal,bez nej mi jem bezradne jezdil po dvorcich a nemel se za co chytit. Bradavky zalezly uplne dovnitr. Jak si trosku pososal, tak jsem kloboucky sundala a znova pak pil dal.
Ale podobne je to i u odsavacek a ty se tak nehani jako kloboucky. Pritom tam ten kontakt taky ne,diteti se dava mleko taky pres plast a taky je to otravne 😀
@martiniquest jasny, argumenty beru. Ale proste nikdo je asi nezacne pouzivat stylem "je super, existuje to, tak to budu mit abych si pridelavala praci s kojenim". Jak pisete, je to pomoc, a kdyz je treba, nevidim na tom nic spatneho. A rozhodne bych se netrapila ze je pouzivam....
V pohodě, proč ne. Rozkojovala jsem se pokaždé měsíc. Ale chce to odstrikavat i v noci.
Mě malý jednu bradavku zpočátku ani nestrčil do pusinky, kojila jsem přes klobouček, neuměl se ani přisát - nejdřív jsem odbourala kloboučky tak, že jak se kojil a byl přisátý, tak jsem ho nechala se přisát a jak se chviličku odpojil, klobouček jsem vytáhla. Postupně pochopil, co dělat s prsem bez kloboučku.
Odsávačku jsem přestala používat když byly malému asi 4 měsíce. Do té doby prsa požužlal, něco vytáhl, ale to hlavní dělala odsávačka. Ale postupně se to měnilo, jak sílel a kolem 4 kg se to tak nějak zlomilo a bylo to už jen a jen lepší.
Takže ano, klidně se dá, aby se postupně naučil sát, zvláště máš-li "divné" bradavky a mrňousovi to nejde. Přikládat přímo na prso mi doporučili právě proto, že jsou tam nějaké látky, co se vyměňují a podporují laktaci. Takže určitě je fajn nechat malého vysát prso a krmit flaškou. Já to pak měla tak, že jsem nejdřív dala mlíko flaškou a potom ho dala na prso a nechala požužlat. Pokud myslíš, že půjde na prso sám dřív než za pár měsíců, můžeš zkusit místo flašky i nějakou alternativu (stříkačka...)
@michaelasv14 dokrmovala bych spíš stříkačkou přes malíček než flaškou, pokud chceš kojení vybojovat
Tak jsem zkoušela pije mi z prsa bez kloboučku, koupili jsme váhu a třeba teď jsme navazili ze z 3,74 se vypil na 3,81 což pokud dobře pocitam je 70g ale to mi nějak nejde do hlavy. 🤔 Prso mi změklo pil asi 20-25 minut.
@michaelasv14 super, takze si je postupne vytvaruje k obrazu svemu 😉 70g je cca 70ml, coz odpovida prsesne tomu, co by tak tezke dite melo na jednu davku vypit, takze skvele 👍🏻
@michaelasv14 To vypada, ze pije krasne. Gratuluju. Ted casto prikladat, nebechat v noci pauzu delasi nez 4 hodiny a urcite to pujde.
@michaelasv14 jasne, ze to je mozne, nekterym detem to trva. Poznas to jedine tak, ze zvazis pred a po kojeni, muzes si pujcit vahu a nebo poprosit pediatru, jestli te tam nekde v klidu nenecha nakojit a zvazi ti ho. Jinak kloboucek doporucuju odbourat, dite si bradavku prizpusobi, proste si ji vyzuzla 😉