Je možné, že se rozkojil?

michaelasv14
27. zář 2019

Zdravím, měla bych dotaz. Po porodu se mi prcek nechtěl rozkojit, rvali mu násilím hlavu k prsu, nepí mám vpacene bradavky a proste se zasekl a jen brecel, potom do nej rvali sunar a já odstrikavala. Teď je to 7 dni od porodu zrovna jsem odstrikavala mléko a tak mě napadlo přiložit. Zběsile otevíral pusu a přisal se, jenže nevím zda jen žužlal kloboucek jako v porodnici a nebo opravdu sál (přišlo mi ze ano) v kloboučku bylo mléko a jemu teklo z pusinky. Je možné ze by se opravdu rozkojil i když doteď dostával z lahve? Případně jak zaručeně to poznám?

zuzita15
27. zář 2019

@michaelasv14 jasne, ze to je mozne, nekterym detem to trva. Poznas to jedine tak, ze zvazis pred a po kojeni, muzes si pujcit vahu a nebo poprosit pediatru, jestli te tam nekde v klidu nenecha nakojit a zvazi ti ho. Jinak kloboucek doporucuju odbourat, dite si bradavku prizpusobi, proste si ji vyzuzla 😉

jipe
27. zář 2019

@michaelasv14 jsně, že je to možné. Nabral sílu, pochopil,... Pokud bylo v kloboučku mléko, tak určitě i pil. Já bych teda hned nedráždila sebráním kloboučku a byla ráda, že pije bez flašky aspon tak. Bud můžeš vážit před a po kojení nebo prostě zkusit kojit a uvidíš, zda dítě bude spokojené, bude mít počurané plenky, ...

michaelllas
27. zář 2019

Jasně je to možné, náš malý se rozkojil po 3měsících krmení z lahvičky!

ilonne
27. zář 2019

@michaelllas Fakt? Tak to je hezké. Dcera se nerozkojila vůbec, první syn po třech týdnech a druhemu jsem 9m odsavala MM a krmila flaškou. Ve 3m už jsem ho tedy ani nezkusila kojit.

cuuza
27. zář 2019

Jj, je to celkem časté. Najdi si video, jak poznat, že mimčo správně saje...

michaelllas
27. zář 2019

@ilonne U mě byl problém s malýma bradavkama a kloboučky odmítal úplně..tím jak zesílil (přitom nebyl žádný drobek pord. váha 3850g) tak to pak šlo. Ale nešlo to hned samozřejmě, bylo to náročné ... A hlavně já mám jen jedno dítko, tak jsem se mohla 24 hodin denně věnovat jen kojení a zbytek rodiny kmital kolem nás. Bez pomoci bych to nezvládla a prostě odsávala dál. A taky ne každé miminko se pak bohužel chytne.

michaelasv14
autor
28. zář 2019

Teď jsem zkoušela kojit jedno prso docela změklo druhé se ani nehlo ale trochu si cucnul každopádně byl nevrlý tak jsme zkusili a ještě vypil flašku. 🤷‍♀️ Tak nevím je pravda ze mléka mám hodně cca 110ml z obou a on mi vypije přibližně 60ml

michaelasv14
autor
28. zář 2019

@zuzita15 Nevyzuzlal si ji za celou dobu ani v porodnici, pro mě je hlavní kojit než resit to abych neměla kloboucek nevidím na tom nic špatného.

ilonne
28. zář 2019

@michaelllas To je úžasný 😊. Já už na to vážně při třech dětech a problémy s kojením u každého neměla nervy. Zkoušela jsem to šestinedělí, pak pořídila odsávačku na obě prsa a jela 9 měsíců.

verionka
28. zář 2019

@michaelasv14 přesně, klidně kloboucky pouzivej, mně také pomohly, bez nich to nešlo vůbec a po cca dvou měsících se to malý krasne naučil i bez nich a kojila jsem nakonec až do roka a půl 😉

michaelllas
28. zář 2019

@ilonne Tak to je jasné se 3 dětma (ani se dvěma) bych to nezvládla... Máš můj obdiv, že si zvládala 9 měsíců odsávat, taky je to dost práce🙂

hanka_333
28. zář 2019

@michaelasv14 Pripadne zkus povolat laktacni poradkyni - seznam je na mamila.sk. Pujcila bych si na tyden dva tu vahu, maji to tusim treba na mladatko.cz. Hodne mleka i sil na sani u miminka byva po ranu nebo i v noci. Pokud zjistis dle vazeni, ze dite trochu saje, a budes na tom pracovat, urcite se plne kojeni podari rozjet a usetris si odsavani, vyvareni lahvicek, odsavacky i hrozici prechod na UM. Odbourani kloboucku bych pripadne resila az se kojeni zabehne.

andza
28. zář 2019

@michaelasv14 včera jsem řešila u pediatra, že kojim,.ale opravdu me to tak boli, ze je mi do breku, ale že jsem při prvním používala klobouck, coz nechci když.všude píšou ze to kazí techniku. A on mi říkal ze zrovna četl nějakou novou studii, a ze se.neprokazalo, ze by kloboucky delku kojeni zkracovaly, nebo jinak narusovaly. Takže když pije, taky bych to neřešíla, nakonec o to jde.

hanka_333
28. zář 2019

@michaelasv14 Jinak az budes mit jistotu treba dle vahy, ze miminko poradne pije, bude nutne lahev uz nedavat. Tim se vic rozpije z prsa, budes muset casto prikladat
... s odbouranim lahve by pomohla asi ta poradkyne, maji ruzne finty.

michaelasv14
autor
28. zář 2019

@hanka_333 Teď ráno byl na mě pricucnuty půl hodiny, prsa změkly, řekla bych ze pil bylo to vidět i slyšet a dal spokojeně chrni. Váhu si pujcim. S láhví to bude asi horší protože budu teď nějaký čas studovat a soboty bude prcka hlídat táta.

martiniquest
28. zář 2019

@andza Kloboucky nejsou ok z nekolika duvodu:
1) je to velmi obtezujici. Vsude je sebou tahat a neustale myslet na to, ze mas mit pri ruce cisty a pripraveny k pouziti - to dost otravuje zivot.
2) pri jejich pouziti je riziko vzniku kvasinkove infekce, protoze na sterilizaci po kazdem kojeni dost lidi kasle, z pochopitelnych duvodu
3) laktace se tvori na zaklade poptavky a je pri ni nepostradatelny kontakt pusy s dvorcem, coz pri pouziti kloboucku neni. Funguje to imunologicky. Rovnez diky kontaktu je materske telo schopno reagovat na individualni potreby ditete z hlediska vyzivy a protilatek.
Kloboucky jsem pouzivala kvuli "spatnym bradavkam" 3 tydny. Pak jsem se rozhodla je odbourat, protoze pro me bylo jejich pouziti neunosne. Prosli jsme procesem samoprisati a bez problemu pak kojili 22m bez kloboucku. Doporucuji vsem. Kloboucky jsou dobre jako psychicka berlicka, kdyz ma dite problemy s prisavanim a matka nema dost zkusenosti nebo podpory. Ale rozhodne bych se na ne nespolehala dlouhodobe.

martiniquest
28. zář 2019

@michaelasv14 Uzasny! Moc gratuluju! Prikladej co nejcasteji, at se to pekne rozjede a flasku muzes zahodit. Kojeni zdar

zuzita15
28. zář 2019

@michaelasv14 pokud nechtel pit, tak si ji nemohl vyzuzlat. Nedavala bych flasku a zkusila jen kojit, pro deti je flaska snazsi a bude na ni cekat, bude vedet, ze ji dostane. Jinak pro tebe by taky bylo prijemnejsi zuzlat kuzi a ne plast 😉 navic je to v podstate dudlik a nepodporuje spravne prisati. nemyslela jsem hned, ale do budoucna. Mne se dcera rozkojila po 6 tydnech, byla nedonosenec, kloboucky jsem zahodila hned po prichodu z porodnice, kde mi je cpali horem dolem (ne teda kvuli bradavkam), flasku jsem davala s MM, protoze nevypila prakticky nic. Svagrova ma taky vpaceny bradavky, v porodnici ji rikali, ze bez kloboucku nebude kojit vubec a odkojila dve deti bez nich.

martiniquest
28. zář 2019

@zuzita15 Souhlasim. Ani ja uz bych flasku nedala, kdyz je videt a slyset, ze polyka. Tak brzo po porodu se laktace rozjede ihned. Staci casto prikladat a idealne si na den, dva zalezt nahati do postele a doprat si kontakt kuze na kuzi. To pak bude mlika pro celou porodnici. Vyzkouseno v praxi.

kaja2016
28. zář 2019

@michaelasv14 Mozny to je. Jestli odstrikavas, tak bych se opravdu nebala.)

astyna88
28. zář 2019

Me se syn rozkojil po prochazce v nositku, mleka jsem mela malo. Ale ten kontakt a smireni udelalo sve. Byly mu necele 4 mesice,od dvou tydnu na um. Drzim pesti.

astyna88
28. zář 2019

@martiniquest

Me kloboucky pomohly s preplnenymi prsy. V noci jsem mela prsa jak balvany, jen diky kloboucku se malej prisal,bez nej mi jem bezradne jezdil po dvorcich a nemel se za co chytit. Bradavky zalezly uplne dovnitr. Jak si trosku pososal, tak jsem kloboucky sundala a znova pak pil dal.

astyna88
28. zář 2019

@martiniquest

Ale podobne je to i u odsavacek a ty se tak nehani jako kloboucky. Pritom tam ten kontakt taky ne,diteti se dava mleko taky pres plast a taky je to otravne 😀

andza
28. zář 2019

@martiniquest jasny, argumenty beru. Ale proste nikdo je asi nezacne pouzivat stylem "je super, existuje to, tak to budu mit abych si pridelavala praci s kojenim". Jak pisete, je to pomoc, a kdyz je treba, nevidim na tom nic spatneho. A rozhodne bych se netrapila ze je pouzivam....

klea81
28. zář 2019

V pohodě, proč ne. Rozkojovala jsem se pokaždé měsíc. Ale chce to odstrikavat i v noci.

merope
29. zář 2019

Mě malý jednu bradavku zpočátku ani nestrčil do pusinky, kojila jsem přes klobouček, neuměl se ani přisát - nejdřív jsem odbourala kloboučky tak, že jak se kojil a byl přisátý, tak jsem ho nechala se přisát a jak se chviličku odpojil, klobouček jsem vytáhla. Postupně pochopil, co dělat s prsem bez kloboučku.

Odsávačku jsem přestala používat když byly malému asi 4 měsíce. Do té doby prsa požužlal, něco vytáhl, ale to hlavní dělala odsávačka. Ale postupně se to měnilo, jak sílel a kolem 4 kg se to tak nějak zlomilo a bylo to už jen a jen lepší.

Takže ano, klidně se dá, aby se postupně naučil sát, zvláště máš-li "divné" bradavky a mrňousovi to nejde. Přikládat přímo na prso mi doporučili právě proto, že jsou tam nějaké látky, co se vyměňují a podporují laktaci. Takže určitě je fajn nechat malého vysát prso a krmit flaškou. Já to pak měla tak, že jsem nejdřív dala mlíko flaškou a potom ho dala na prso a nechala požužlat. Pokud myslíš, že půjde na prso sám dřív než za pár měsíců, můžeš zkusit místo flašky i nějakou alternativu (stříkačka...)

jipe
29. zář 2019

@michaelasv14 dokrmovala bych spíš stříkačkou přes malíček než flaškou, pokud chceš kojení vybojovat

michaelasv14
autor
30. zář 2019

Tak jsem zkoušela pije mi z prsa bez kloboučku, koupili jsme váhu a třeba teď jsme navazili ze z 3,74 se vypil na 3,81 což pokud dobře pocitam je 70g ale to mi nějak nejde do hlavy. 🤔 Prso mi změklo pil asi 20-25 minut.

zuzita15
30. zář 2019

@michaelasv14 super, takze si je postupne vytvaruje k obrazu svemu 😉 70g je cca 70ml, coz odpovida prsesne tomu, co by tak tezke dite melo na jednu davku vypit, takze skvele 👍🏻

hanka_333
1. říj 2019

@michaelasv14 To vypada, ze pije krasne. Gratuluju. Ted casto prikladat, nebechat v noci pauzu delasi nez 4 hodiny a urcite to pujde.