Je možné se ještě rozkojit u 6ti týdenního miminka?

kresi
25. únor 2015

Po propuštění z porodnice jsme byli znovu hospitalizovány do nemocnice kvůli novorozenecké žloutence. Doktorka mi zdělila, že žloutenku měla proto, že mám málo mléka. V nemocnici dali malé dudlíka + ji dokrmovali klasickou lahví. Já dostala odsávačku. Poprvé jsem odstříkala asi 75 ml (z obou prsou). Hned další den jsem odstříkávala méně a méně (cca 20 - 30 ml). Začal kolotoč vážení, kojení, vážení, dokrm a odstříkávání. Podle vážení vypila malá při kojení jen 20 ml. Po příchodu domů se malá po nějaké době opět začala dobře přisávat, ale na množství vypitého mléka to nemělo vliv. Vypila 20 -30 ml a já odstříkala cca 25 ml. Zkoušela jsem vynechat odstříkávání a zjistila jsem, že malá vytáhne 50 ml a výjimečně i 90 ml (to se stalo asi 2x). Pokud jsem odstříkala, zase vypila jen 20 ml, takže jsem přestala odstříkávat.
Posledních pár dní vydrží u pra jen chviličku, pak se začne vztekat a začne hrozný řev. Už nemám kojeneckou váhu, takže nevím kolik ml si vytáhne. Dosud jsem dávala dokrm 90 ml a někdy ho vypila celý, někdy nechala. Dneska už jí to nestačilo a 2x dostala 120 ml.
Je možné se ještě rozkojit? Odstříkávat jsem zkoušela asi 3 týdny, ale nezaznamenala jsem, že by to mělo nějaký vliv na tvorbu mléka. Ještě bych chtěla dodat, že poté co se dcera od prsa odtrhává můžu ručně ještě ostříkávat. To samé jsem měla i po použití elektrické odsávačky (ruční neodsaju vůbec nic). Z časových důvodů (mám ještě druhé malé dítě) jsem nikdy nevyzkoušela, kolik mléka jsem schopná ručně odstříkat.

emin
25. únor 2015

@kresi LP Kolik mléka odstříkáte nekoresponduje s tím, kolik malá může vypít. Jakmile se miminko naučí sát, vytáhen I o 70% vice než můžete odstát. Rozkojit se můžete, má to však několik podmínek, abyste maximalizovala pravděpodobnost úspěchu
1) zrušit dudlík a láhev
2) nadále co nejčastěji přikládat,
3) dokrmovat cévkou při kojení na prsu, po kojení ještě cca 10 min odsávat
4) ideální pro stimulaci laktace je společné spaní a noční kojení
5) skvělé je nošení v šátku, nejlépe tělo na tělo, vzájemný dotyk laktaci velmi prospívá
Je dobré mít podporu partnera a rodiny,, která uvaří, nakoupí obstará a vy se můžete cele věnovat miminku. Návštěva dobré LP by neuškodila.

lv
26. únor 2015

A taky může mít ted růstový spurt.

berusinecka
26. únor 2015

Určitě, Já jsem rozkojila v půl roce. Myslela jsem, že má malý dost, protože jsem měla prsa prázdná. Pak jsme zjistili, že malý nepříbývá na váze. Byla jsem nešťastná. Tu dobou jsem šla na gyndu a říkala jsem sestřičce a ona, paní kolem čtyřiceti, mi řekla, že se to dá rozkojit. Hlavně že musím sama chtít a nemůžu se trápit. Hodně pít. Tak jsem to chtěla zvládnout. Malý se vztekal a nechtěl pít víc. Tak jsem jeho i sebe vyslekla do naha, davála ho k prsu, společně pod dekou. A malý byl klidnější a víc sál. Pak jsem využívala, že děti většinou automaticky dudají v noci. Tak jsem ho začala v noci dvakrát-třikrát přikládat. Malý neprotestoval a při spaní dudal. Sice jsem byla trochu rozbitá, ale stálo mi to za to. Už za dva dny jsem cítila, že se mi hodně nalévají prsa. Po nějakém tom dnu jsem to rozkojila. Malý přibral a kojila jsem ho až do 18.měsíců. Doporučuji zkusit vše možné i nemožné. Drž se

kresi
autor
26. únor 2015

Budu zkoušet přikládat malou víc k prsu. Bohužel noční spaní v jedné posteli asi nedopadne. Starší syn sice usíná ve svém pokojíku, ale je zvyklý v noci přiběhnout k nám do postele a spí s námi. Je v posteli trochu akční a různě se točí, takže se bojím, že by mohl Verunku pokopat.
Dudlíka nepoužíváme, ten měla jen jeden den na JIPce. Jen jsem byla udivená, jak rychle se odnaučila sát (v podstatě přes noc), naštěstí doma se to zase naučila. Co se týče kojení, myslím, že mi to hodně zkazil právě pobyt na dětském (ne porodnice) v nemocnici. První den po odchodu z porodnice sice dost klesla váha (vážená u doktorky v ordinaci), ale to si vysvětluji tím, že malá spala celou noc v kuse bez probuzení. To jsem nečekala, protože v porodnici se budila co chvíli (asi ji budila ostatní miminka), takže jsem vesele spala s ní. Doktorka mi radila přikládat malou klidně co hodinu. To jsem udělala a druhý den na pohotovosti (kam jsme byli poslány na odběr bilirubinu) přibrala oproti předešlému dni více než 100 g (v ordinaci tomu nechtěli věřit, ale jak u pediatry tak v ordinaci si ji vážili sami). Nicméně žloutenka se zhoršila, takže jsme nastoupili do nemocnice. První noc strávila na JIPce na ozařování, kde ji pouze dokrmovali UM z lahvičky (protože při předchozím kojení vytáhla jen 20 ml) a já jen odstříkávala. Když jsme byly konečně spolu na pokoji dostala dokrm podle toho, kolik vytáhne a já měla zakázáno krmit (tedy i kojit) dřív jak za 3 hodiny. V noci nechali malou řvát hodinu hlady. Sice jsem odstříkávala, ale jak jsem psala výše bylo mléka míň.
Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, ale potřebovala jsem se vypsat.

agne
26. únor 2015

Nasaď homeopatika Ricinus communis 5CH (nesahat prsty ani kovovou lžičkou, ne hned po kávě ani po čištění zubů), pij čaj pro kojící matky, dokrmovat takovou trubičkou s malým průtokem, nechat dudat u prsu a lechtat za uchem, dobrou laktační poradkyni, nenechat se stresovat doktory o váze - důležitý je, aby přibývalo a prospívalo... Drž se, fandím ti 😉 😵

berusinecka
26. únor 2015

@kresi Nevadí, je potřeba se vypsat. Já malého neměla u sebe. Vzala jsem ho v noci z postýlky, napil se a zase ho tam dala zpátky. Klidně i 3x za noc. Kojení bylo pak za pár dní zpět.