Ahoj,
ráda bych se zeptala. Mám doma čtyřtýdenní holčičku. Bohužel od porodnice používáme ke kojení kloboučky. To se asi podepsalo na tom, že poslední týden mám míň a míň mléka.. Snažím se odstříkavat, ale oproti začátku je toho opravdu méně a méně. Měla jsem tu laktační poradkyni, ta poradila pryč klobouky a lahev a krmit jen prso a nebo přes kelímek. Už dva dny to zkoušíme a já jsem z toho úplně hotová, celé dny jen brečím, protože to vůbec nejde.
Když mě viděl manžel, tak navrhl, jestli by nebylo lepší jet dál přes kloboučky, zkoušet odsát, co to půjde a k tomu lahvičkou příkrmy. Musím říct, že se mi ulevilo, že to tak nějak "rozhodl" za mě, protože malá mi tu už týden pláče a ty poslední dny už ani nespala, jen plakala. Připadám si jako nejhorší matka, že jsem nevydržela ani šestinedělí :(:(
A tak se teď ptám, jak poznám kolik dát mililitrů UM, když nevím, kolik jsem nakojila?
Moc děkuji a omlouvám se, že k otázce je zároveň přiložen i takový citový výlev, ale potřebovala jsem to ze sebe dostat:(
Hezký den, L.
Ahoj přestaň se stresovat, když to nejde tak to nejde. 😊Důležité je aby si byla v pohodě ty a miminko. Umychej to podle tabulky na návodu, co vypije to vypije.😊Každé dítě je jiné, takže každé toho vypije kolik zrovna potřebuje. 😊
@1leny Udelala bych podle krabice coz jsou tusim nejakych 80-100ml a co vypije to vypije..
Nicmene vim ze ses na to neptala, ale nepremyslela si ze by ses na to vykvakla uplne? Nez se takhle trapit. Protoze za me spokojena mamca=spokojene mimco. Klidne jeste zabojuj, ale netrap se tim, nic se nestane pokud bude mala na UM.
@leniczka23 přesně tak, dobra máma budeš i když nebudeš kojit. 😊
@1leny Ahoj,mě po cisaribtrvalo,než se mi začalo dělat mleko plus mala vůbec skoro nic nevytahla i když jsem odsala...a do toho jsem měla také kloboucky...také se mi dělalo min mléka,tak jsem porad zkousela přikládat bez kloboucku a odsavat a po 2 měsících jsme to zvládli bez nich,takže třeba se vám povede taky! Jinak já měla váhu id zacatku(jde vypůjčit nebo koupit za pár stovek) a podle toho kolik vypila jsem dokrmila UM nebo odstrikanym s tim,že někdy měla hlad víc,tak jsem ji pridelala 🙂 na zvýšení laktace mi pomáhala melta- večer vypít třeba litr,nahrat prsa nahrivaci lahví,přiložit mimco bez kloboucku,když se chytne ok když ne,tak s kloboukem a pak ještě odsat..
Než se upraví laktace, tak to opravdu několik dnů trvá, po dvou dnech jsi na dobré cestě, ale ne v cíli. Jestli opravdu stojíš o kojení, je nejlepší řešení poslechnout poradkyni, hecnout se a ještě se snažit. Chápu, že je to strašně těžké, to jsou ty první týdny po porodu velmi často, skoro každá z nás o sobě občas pochybuje a pochybovala. Když to vybojuješ, o to víc na sebe budeš hrdá.
Pokud chceš jenom dokrmovat, nejvíc ti asi pomůže váha, zvážíš před a po kojení a budeš docela přesně vědět, kolik miminko vypilo - to je ten rozdíl ve váze. Určitě ale vol jiné způsoby než lahvičku. I částečné kojení má smysl, každá kapka mateřského mléka má smysl (dokud ho vidí maminka).
A pokud kojení vzdáš úplně a přejdeš na umělé mléko, určitě to z tebe neudělá horší mámu. O něco své dítě samozřejmě připravíš, mateřské mléko a kontakt při kojení jsou pro miminko to nejlepší, ale není to nic, co bys nemohla vyvážit milující náručí a láskyplnou pozorností při krmení z lahvičky.
Ja kojila a prikrmovala dvojcata pul roku. Vzdy jsem nejprve dala prso a pak az UM. Stalo se, ze nekdy vypili 100ml a nekdy treba jen 30. Ale to byly spis vyjimky. Vetsinou to bylo porad to stejne mnozstvi, ktere jsem uz behem par dni odhadla. Zpravidla jsem na dokrm chystala tech 100ml UM.
A myslíš, že máš fakt málo mléka? Já kojím od porodnice s kloboučkama, bohužel se mi taky nepodařilo odbourat a malý se přisává hezky. Jsou období, kdy je potřeba dítěte větší než tvorba, ale tělo na to do pár dní zareaguje. Těch pár dní je protivných, dítě pořád na prsu... U nás to byly tak 4dny, zatím to mám za sebou 2x. Můžeš zkusit bylinky nebo homeopatika na zvýšení laktace.
Ale pokud už nemáš síly a jsi rozhodnutá s tím seknout, tak udělej UM podle krabice a uvidíš kolik vypije, pak si to už upravíš podle toho příště.
Jo, a asi to nejdůležitější - to, jestli jsi nebo nejsi dobrá máma opravdu nesouvisí s délkou kojení, i když vím, že to je těžké, obzvlášť takhle v šestinedělí.🍀
Já jsem na tom byla stejně jako ty. 4 týdny jsme bojovali s kojenim( taky přes kloboucky) , odsavacka. Kojení každou půl hodinu jelikož byl porad pláč... já jsem z toho pak už taky byla psychicky mimo. Pak jsem bohužel přišla o mléko a skončily jsme na nutrilonu. Když to nejde tak to nejde. Nelámej si z toho hlavu. A na umělém mlicku přece není nic spatneho( i když mateřské je mateřské).
ono právě sice na klboučkách, ale malá se přisaje jak nic a pije a pije! Určitě to budeme zkoušet přikládat dál i tak. Ale jak tu byla LP, tak ta právě byla hrozně striktní hned pryč klobouky a dokrmovat jen přes kelímek. A ten kelímek to je peklo, nejdřív se mi vyvzteká u prsu, ke kterému se nepřisaje, i když jí to skoro samo teče do pusy a pak jí jdu dát tedy kelímek na zklidnění - mateřské a pak už jsem musela dát i UM - a to je peklo, je hrozně hrr, máváma rukama noha, nepomáhá ani zklidnění na ruce předtím, jakmile k ní dám kelímek, začne se po něm sápat a všechno je venku. Myslím, že už jsme na tu techniku docela přišly, ale tím, jak je netrpělivá, tak pracně odstříkané mlíko lítá všude kolem.
Kdyby tak šlo kojit přes kloboučky a mlíčka bylo pořád stejně... :'( :'( @pipi_puncocha To by se mi taky líbilo. U nás to trvá už přes týden. A už to pořádně nevycucne ani odsávačka. Piju caro, čaje, hlídám si aspoň dva litry vody, koupila jsem si ricinus a zítra mi přijdou bylinky - benedikt a pískavice. Pořád doufám, že to tím odsáváním a tím vším okolo zachráním aspoń tak, abych jí mohla vždycky něco přidat k UM.
A ještě poprosím - teď přes den jsme kojili skoro co hodinu, večer se to trochu protahuje a je to třeba v 17:00, v 19:00, v 21:00 a střídavě až do 22:30 a pak až ve 3:30 třeba (protože to malinkatá spí). Upravím si to tedy tak, že budu přidávat UM jen pětkrát denně, jak je na krabičce, je to tak? Tak než půjde spát a pak třeba kolem 9:00 (to kojím) a pak třeba co tři hodiny? Ptám se blbě, ale dělá mi to v hlavě problém představit si to a skloubit to s kojením. Plus mám strach, abych jí toho nedávala víc.. Nebo se nebude přejídat, když by toho měla k dispozici víc?:/
Jinak máme flaštičku calm od medely, kterou jsme jednou ze zoufalství zkusili dokrmit mlíčko a malá to vzala a i tak přes kloboučky saje dobře. Takže pokud by se mi podařilo rozjet zas laktaci, tak by to bylo fajn..
Každopádně, holky moc vám všem děkuju za povzbuzení i rady! Moc jste mi pomohly! Maličkou miluju, ale ty poslední dny mě tak vyšťavily, že už jsem vše viděla jen černě, a návštěva LP to snad ještě víc začernila:(
@1leny A proč myslíš, že máš míň a míň mlíka, když používáš kloboučky, jestli malá pije a pije? Málo přibírá, pláče po kojení, nebo proč? Jestli ji máš na prsu co hodinu, tak to mi přijde v tomhle věku docela běžná věc, kojila jsem i co dvacet minut. A pokud máš pocit, že s kloboučky vám jde kojení hezky, tak můžeš zkusit nechat jí je zezačátku kojení, aby se zklidnila a zasytila hlad a pak jí je zkusit teprve vzít, aby trénovala. Podle mě jsou kloboučky menší zlo než dokrmování UM. Když to tak řeknu, ne že by UM bylo zlo, když to jinak nejde, snad rozumíš.
Zezačátku je to pro mimčo těžké, protože má malou pusinku a celou bradavku i s dvorcem do ní prostě nedá, jak roste, vezme ji líp a líp a pije se snáz.
@1leny Ja te chci jenom povzbudit. Mam podobny pribeh s kojenim. Za UM se clovek nemusi stydet. Nejdulezitejsi je, ze je mimco nakrmene. Tvoje psychika je taky dulezita. Ne nadarmo se rika “spokojena matka, spokojene dite”
Zkusila jste dokrm přes cevku?
Necetla jsem vsechny komentáře,ale dcera kojila vnucku 3!!!! roky pres kloboucky.A uplne v pohode😊😊
@1leny ja jsem domu z porodnice taky sla s kloboucky, navic dcerka nemela silu sat (predcasnatko), takze to byl boj, ale UM jsem nikdy nedala, tim se laktace spis zastavi a je to cesta do pekel. Kloboucky jsem doma zahodila, ono to pres ne jde, ale kuze je kuze, navic MM se tvori na miru pres receptory na bradavce, pres kloboucek dite nevyda zadny signal “potrebuju to a to, matko vytvor” 😉 dokrmovala jsem 6 tydnu lahvi, kojeni nam to nezkazilo, kojim stale (skoro 17m). Urcite se to podda, chce to vydrzet a hlavne nedavat UM. Sice se rika “spokojena matka = spokojene dite”, ale primarne se ma uspokojit dite, a pak je spokojena matka, nikoliv naopak
Drzim palce
@zuzita15 Zkouším jí vždycky aspoň na chvilku přisát po vytvarování prsa kloboučku, to už je trochu utahaná a nakrmená, tak to se trošku daří (zaklepu to). Akorát nerozumím tomu, co je špatně na dokrmování UM. Doporučila mi to i laktační poradkyně, protože mlíčko teď aktuálně opravdu vymizelo:(
@mariegroth Moc děkuji za povzbuzení 🙂
@ahyt Vážně?? To by bylo super, snažím se povzbudit laktaci jak to jen jde, tak snad se to povede a pak už by to snad mělo být lepší 🙂
@leilinka1234 Nene, to se přiznám, že jsem nezkoušela
@rebe Zkoušíme s kloboučky a pak se přisát, to se tu a tam povede! Budu určitě pokračovat! A to mlíčko, ono to přišlo postupně a poslední týden mi malá po kojení už jen pláče a pláče, a to jsem v jednu chvíli ji měla na prsu třeba hodinu a pak jsem si ji hned zas brala a bylo to takhle celý den.. A že mám méně mléka jsem poznala podle váhy a odsavačky a potvrdila mi to právě i ta LP, s tím, že je to těmi kloboučky.... :((
@1leny protoze se dite zaplacne UM misto MM, je jedno, jestli to dostane pred nebo po. Zvykne si, ze po ty namaze na prsu dostane jednodusse UM, odber MM bude mensi a MM se tvori podle odberu, tj. Pri dokrmu mene a mene. Mne tedy zadna LP dokrm nedoporucila, a to jsem tu mela tri... Taky jsem to chtela nekolikrat zabalit a zoufala dat UM, ale vzdycky jsem se hecla, ze to delam pro ni a nakonec se zadarilo. Zahodila bych kloboucky a jen a jen kojila a kojila, za par dni to podle me bude dobre 😉
@1leny u první dcery mě to rozkojilo. Za mě jedna z nejlepších možností kojení s kombinací um
@1leny Jestli ti mleko jak rikas "vymizelo", tak pokud das umele, uz se ti tvoje mleko vytvaret nebude. Ja bych umele vyhodila a vse postavila jen na kojeni. Doma urcite jinou praci nemas, tak si s malickou zalez do postele, pritul se, nech ji jen plenku, ty se vysvlekni take, at malickou citis co nejtesneji. A nech ji dudlat, mazli se a uzivej si, jak krasne zdrave miminko mas. Na druhe prso si priloz odsavacku a stimuluj. Nemusi se ti hned podarit odsat, ale budes stimulovat obe prsa. Az malicka usne, spi taky, nebo se najez (ja sem jedla v posteli pri kojeni). Za par dni to bude dobre. Kojeni ti nic nenahradi. Az budou malicke rust zuby, bude mit horecku, nebo ji budou bolet klouby pri rustovych bolestech, bude kojeni to, co ji od bolesti pomuze, uklidni, utesi. Za to to stoji nevzdat se. Drzim pesti.
@1leny zpocatku i bud dokrmila UM nebo MM odstrikanym pres prst strikackou,taky mala malo pribyvala a dcera byla nervy a LP ji poradila cituji:musite malou přemluvit,aby vic pila😊😊😊😊.A nakonec se rozkojila pres kloboucky/ty mela hned od porodnice.A vydržela do 3 let. Meda ma svalovou hypotonii a nemela silu tahat z prsa.Ale je uplne v poradku 😊
Kolem třech týdnů věku bývá růstový spurt, kdy bývá větší poptávka po mlíku, než je nabídka, ale obvykle se to během pár dní upraví. Já odbourala kloboučky až ve 2,5 měsících na množství mléka to nemělo vliv. V tomhle věku jsou děti na prsu klidně vpodstatě nonstop. Vyprdla bych se na dokrm a odstříkávání a kojila a kojila, jak si dítě řekne, klidně hodinu, klidně po 10 minutách. Kloboučky můžeš zkusit odbourávat, ale pokud s nimi dítě pije hezky a bez mu to nejde, tak proč ho trápit, zkusíš to odbourat později. Pokud do ted dítě přibíralo dobře, tak bych se vykašlala i na vážení, zalezte si do postele a řid se poptávkou dítěte, během pár dní bude mlíčka dost i s kloboučky
@1leny Co přikrmovat stříkačkou? To kojení nenarušuje. Jinak naše zkušenost. Porod rychlý, náročný, velká ztráta krve. Takže příkrm UM už v porodnici. Doporučili nám stříkačku a moc nám to pomohlo. Ohledně množství, ohřáli jsme baj oko a když pak malý ještě chtěl, tak jsme přihřáli. Hodně mi v té době pomáhal manžel a jsem mu za to moc vděčná. Pak už jsme měli odhad kolik asi vypije. ;) Trvalo mi skoro 3 měsíce se rozkojit, ale nakonec se zadařilo. ;)
Ahoj, tak podávám info a jdu hned s dalším dotazem... 🤦🏻♀️
Přikládani jsme nevzdali a zkoušíme dál a dál, když to nejde vezmeme zase kloboučky a světě div se - u kazdeho kojení je to tak 50 na 50 bez nebo s klobouky. Takže pro mě už teď takové malé vítězství. Mlíčka je trochu víc, ale to přikládám zatím spíš bylinkam, co jsem začala jíst. Dva dny zpátky jsem myslela, že máme výhra o.. Zádna beba, jen to, co jsem nakojila nebo odstrikane mlíčko.
Jenže včera odpoledne to zaclo, po každém kojení plac a zase pláč.. V průběhu odpoledne jsme tedy "zkrmili" všechny odstrikane zásoby z ledničky, ale nic nepomáhalo... Malá pořád otevřenou pusu a sapala se po všem, k čemu by se mohla prisat.. Nakonec po neuvěřitelných hodinovych zachvatech place u prsu nebo nebo na ruce jsme ji strčil flasticku s Bebou a byl klid. Na malé bylo konečně vidět, že se jí ulevilo.. A dnes se vše opakuje, i přesto, že kojime dokrmujeme jen mým mlickem.. Mám přehled podle váhy a odmerek odsttikaneho mlika kolik vypila a je toho opravdu dost. Je na ni vidět, jak by chtěla spát, ale nespí a jen pláče a place... Bříško má měkké, prdi, kaka... Vypadá to, že má opravdu hladik😔 myslela jsem,ze jsme to překonali, ale prd... Chci se vyhnout tomu UM, ale manželovi už s námi dochází trpělivost a rád by ji ulevil, což znamená dát jí dokrm... :(
@1leny to bude rustovy spurt. Vydrzela bych bez UM. Zavolej v pondeli rano na bezplatnou Narodni linku kojeni, je tam moc mila LP, ktera ti urcite poradi a hlavne uklidni. http://www.kojeni.cz/maminkam/linka/
Ja tam dokonce byla v poradne, kdyz jsem u dcerky bojovala s vahou, vypila tam nula nula prd, ale rozhodne jsem neodchazela s radou podat UM.
Mela jsem to podobne u obou deti. Jen ja do kloboucku moc nechtela. Deti nevrle, breceli, bylo to nakonec hladem. Chtela bych te povzbudit. Ano, mm je pro mimi dulezite, ale za UM se nemas co stydet a ROZHODNE to neber jako svoje selhani. Vidis sama, ze jsi vse zkousela a mala place a ma hlad. Po UM se naji a je spokojena.
Ja zkousela laktacni, ta mi take rikala, ze to nemam vzdavat, zkouset, porad kojit, neprechazet na UM, ze to bude spurt nebo ruzne. Verila jsem tomu. Vysledek byl, ze jsem byla jeste vice vystresla, dite neprospivalo, ac jsem delala, co chtela. Pripadala jsem si, ze jsem selhala, protoze vsude mi rikali, at v zadnem pripade nezkousem UM a nabizim a nabizim a zkousim kojit. Vydrzela jsem to dva tydny, pak jsem to vzdala a dala UM a byla spokojena jak ja, tak deti. Zkousela jsem samozrejme kojit dale, ale jakmile jsem videla, ze je dite hladove a nestaci to, dala jsem UM jako dokrm.
Hlavne se nenech vsude vystresovat, ze pokud nebudes kojit, jsi spatna matka. Vubec to tak neni. Dulezite je spokojene dite. Pak budes v klidu i ty. A vubec to neni o tvem selhani. Za mesic jsi vycerpana, pracuji jeste poporodni hormony, brecici dite do toho. A nedivim se i tvemu muzi. Snazi se ti pomoct. Co je na tom dat miminku dokrm jako UM, pokud ma hlad? To ji nechas hladovat jen kvuli tomu, ze ti nekdo radi, at ji nedas UM a zkousis dale kojit, kdyz sama vidis, ze to neni reseni?
@1leny A ty chceš ukončit kojení? Protože tak to přesně dopadne. Aby sis pak nevyčítala, zes ro vzdala. Tvoje momentální pocity jsou úplně normální. Má to tak většina žen, ať už kojí, nebo ne. Někdo si to kojení musí vybojovat víc, někdo míň, ale snadný ro je málokdy.